Politiikka

Lauantaivieras Annika Saarikko: Vanhemmat tarvitsevat tukea arjen paineisiin – Vauva-lehden keskustelupalsta ei riitä

Tuleva perhe- ja peruspalveluministeri haluaisi liittää äitiyspakkaukseen neuvontapalvelun isille ja äideille.

Keskustan kansanedustaja Annika Saarikko toivoo, että suomalaiset työnantajat alkaisivat kilpailla siitä, kuka on lapsi- ja perheystävällisin.

”Jos kotona voidaan hyvin, niin töissäkin voidaan hyvin”, Saarikko sanoo. Hän uskoo sen näkyvän perhemyönteisten yritysten tuloksessa asti.

Nyt asenneilmapiiri ei ole Saarikon mielestä hyvä, ei työpaikoilla eikä julkisessa keskustelussakaan. Isät ja äidit rehkivät ylitöitä eikä työpaikoilla kannusteta isiä käyttämään edes nykyistä mahdollisuutta jäädä kotiin lasta hoitamaan.

Viime vuonna Suomeen syntyi ennätyksellisen vähän lapsia.

”Ovatko lapset tervetulleita? Nuoret aikuiset ovat aika herkkiä signaaleille. Mitä he ajattelevat perheellistymisestä – alkaako elämä siitä vai päättyykö elämä siihen?” Saarikko miettii.

Poliittisessa keskustelussa perhevapaat ovat nyt ensisijaisesti työllisyyspolitiikan väline. Saarikon mukaan hyvin moni esitetyistä perhevapaamalleista kaventaa aikaa, jonka perhe voi viettää lapsen kanssa.

”Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton perhevapaamallissa ei kertaakaan esiinny sanaa lapsi. Kävin sen juuri varta vasten tänä aamuna läpi. Sehän on heikennys perheille, ei uudistus”, Saarikko sanoo.

EK esimerkiksi rajaisi kotihoidon tuen käyttöä nykyistä lyhyemmälle ajalle. Vanhemmat olisivat oikeutettuja tukeen siihen saakka, kun lapsi täyttää puolitoista vuotta. Sen jälkeen lasta voisi hoitaa kotona omalla kustannuksellaan tai sitten viedä hänet päiväkotiin.


Saarikon ajatuksilla on väliä, sillä hänestä tulee hallituskauden puolivälin vaiheilla perhe- ja peruspalveluministeri. Tehtävää nykyisin hoitava Juha Rehula palaa kansanedustajaksi. Tarkkaa vaihtopäivää ei ole vielä sovittu.

Perheministeriä ei Suomen hallituksissa ole aiemmin ollut. Saarikko sanoo kokevansa tämän velvoittavaksi.

Saarikon mielestä vanhemmat joutuvat aivan liikaa selviämään yksin. Hänestä vanhemmuuden tuki on tärkeämpi aihe kuin nykyinen keskustelu varhaiskasvatuksen maksuttomuudesta.

”Luulen, että myös suomalaiset varhaiskasvatuksen ammattilaiset haluaisivat poliitikkojen rakentavan vanhemmuuden tukeen erilaisia tapoja. Ainut vastaus ei voi olla se, että varhaiskasvatusta kaikille. On myös kummaa niputtamista, jos ei tunnisteta, että 1- ja 5-vuotiaan tarpeet ovat erilaisia. Jos pitää valita varhaiskasvatuksen maksuttomuuden tai laadun väliltä, niin valitsen laadun.”

Saarikon ajatuksissa vanhemmuuden tuki voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Kelan äitiyspakkaukseen liitettäisiin makuupussien ja kylpymittareiden rinnalle ”yhteiskunnallinen 24/7 vanhemmuuden tuki”, joka voisi Saarikon visioissa olla vaikka mobiili- tai puhelinpalvelu.

Se tarjoaisi arkijärkeä ja armeliaisuutta vanhemmuuden paineisiin. Kaikilla perheillä ei ole omasta takaa tukiverkkoja, joihin turvautua.

”En luota siihen, että Vauva-lehden keskustelupalstoilta löytyy paras tuki. Se tapa, jolla vanhemmuutta siellä määritellään, on paikoitellen suvaitsematonta.”

Saarikko on iloinen, että Suomessa puhutaan nyt perhepolitiikasta enemmän kuin pitkään aikaan. Niin pitkälle on päästy, että Elinkeinoelämän keskusliittokin intoilee varhaiskasvatusmaksuista.


Saarikon mielestä EK:n idea sisaralennuksesta varhaiskasvatusmaksuissa on ”kannatettava ehdotus”.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) lupasi viikko sitten kyselytunnilla ottavansa työmarkkinajärjestöjen kanssa puheeksi isien perhevapaiden käytön ja osa-aikatyön mahdollisuuden.

”Politiikan ja yhteiskunnan huipulta tulevilla puheenvuoroilla on valtavasti merkitystä asenneilmapiiriin”, Saarikko uskoo.

Hänestä perhevapaiden uudistaminen pitää aloittaa siitä, että ensin katsotaan, miksi vapaissa nyt olevia mahdollisuuksia ei käytetä.

Esimerkiksi joustava hoitoraha, joka on tarkoitettu osa-aikaiseen työhönpaluuseen, on aivan alikäytetty. Siihen kuluvat 16 miljoonaa euroa ovat pieni osa 300 miljoonan euron kotihoidon tuesta. Moni kokee, että osittainen paluu työelämään menee liian vaikeaksi – tai sitten pelkona on, että neljän päivän palkalla joutuu tekemään viiden päivän työt.

Myös isille nyt kiintiöity 54 päivän isyysvapaa jää monelta pitämättä täysimääräisesti.

Mutta silti: Saarikko toivoo, että puoliväliriihessä huhtikuun lopussa hallitus käynnistäisi perhevapaiden kokonaisuudistuksen. Perheiden monimuotoisuus ja työelämän murros pakottavat siihen.

”Se ei tarkoita pelkästään kotihoidon tukea, vaan myös ansiosidonnaista vanhempainvapaata ja osa-aikatyöhön ja joustoihin liittyviä ratkaisuja. Jos niin halutaan, samalla voidaan käsitellä myös verotusta ja varhaiskasvatusta.”

Kotihoidon tuki ei Saarikon mielestä ole ongelman ydin, vaan se, mitä tapahtuu tukijakson jälkeen. Pitkään tuella olevat naiset ovat usein vähän koulutettuja eikä heillä ole työpaikkaa, johon palata.

”Näille ihmisille pitää kohdentaa työvoimapalveluita siinä vaiheessa, kun hoitojakso on päättymässä.”

Viisi kysymystä Annika Saarikolle

Mistä asiasta voisit puhua koko yön?

”Olen kiinnittänyt huomiota, että te kysytte tätä. Olen sanonut miehelle, että olisi ylevää vastata puhuvansa vaikkapa maailmanrauhan tavoittelusta yöt läpeensä, mutta kuten varmaan moni muukin pitkää päivää tekevä pienen lapsen vanhempi, valitsen mieluiten nyt unen.”

Kuka on ammatillinen esikuvasi?

”Olen saanut sisarellista tukea ja neuvoja monelta keskustalaiselta pitkän linjan naisvaikuttajalta. Olen aina ihaillut Eeva Kuuskosken poliittista ja ideologista otetta. Liisa Hyssälä, Sirkka-Liisa Anttila, Tytti Isohookana-Asunmaa, Maria Kaisa Aula ovat kaikki naisia, joille voin soittaa kun mietin, mitä pitäisi nyt tehdä. Paula Lehtomäki, Anu Vehviläinen ja Mari Kiviniemi ovat viisaita naisia, joiden kanssa on hauskaa yhdessä.”

Miten kotitaustasi on vaikuttanut poliittiseen ajatteluusi?

”Valitsin puolueen itse, mutta koti- ja sukutaustani on keskustalainen. Meillä on aina oltu yhteiskunnallisesti valveutuneita, iltauutiset on katsottu ja kommentoitu, ja meillä on arvostettu rehellisyyttä yli kaiken ja hyväksytty ihminen sellaisena kuin hän on.”

Mikä on maailmassa suurin ongelma, jonka haluaisit ratkaista?

”Eriarvoisuus.”

Millainen viikonloppu on edessä?

”Suunta on kotiin Turkuun kuten aina viikonloppuisin. Edessä on kolme vaalitilaisuutta, kummipojan syntymäpäivät, metsäretki ja mummon luona kyläily.”

Annika Saarikko Studio Kulmapöydän haastattelussa lauantaina klo 9.

Kuka?

Annika Saarikko


 Keskustan toisen kauden kansanedustaja Varsinais-Suomen vaalipiiristä.

 Nousee perhe- ja peruspalveluministeriksi hallituskauden puolivälissä.

 33-vuotias filosofian maisteri. Gradu käsitteli Matti Vanhasen avioerojulkisuutta Ilta-Sanomissa.

 Oli ennen kansanedustajavuosiaan useiden keskustaministereiden avustajana.

 Naimisissa, 2-vuotias lapsi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Perhevapaat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  6. 6

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  10. 10

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää