Valikko
Politiikka

Jussi Halla-aho hakee perussuomalaisten johtoon – ”Olisi katastrofaalista, jos Terho taputeltaisiin puheenjohtajaksi yksimielisesti”

Perussuomalaisten puheenjohtajakilvasta tulee näillä näkymin Jussi Halla-ahon ja Sampo Terhon kaksintaistelu, vaikka muitakin on jo ilmoittautunut haastajiksi.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho lähtee tavoittelemaan perussuomalaisten puheenjohtajuutta.

Hänen ilmoituksensa julkaistiin Youtube-videopalvelussa.Videolla paperista lukeva Halla-aho vakuuttaa, että kisaan jo ilmoittautuneesta Sampo Terhosta tulisi hyvä puheenjohtaja. Halla-ahon mukaan puoluejohdon ”peittelemätön tuki” kuitenkin vähentää Terhon uskottavuutta.

”Olisi liikkeen uskottavuuden ja Terhon oman uskottavuuden kannalta katastrofaalista, jos hänet taputeltaisiin puheenjohtajaksi yksimielisesti tai murskaavin lukemin. Tämän vuoksi tavoittelen perussuomalaisten puheenjohtajuutta puoluekokouksessa 2017.”

Uusi puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa kesäkuussa. Nyt tehtävää tavoittelee Terhon ja Halla-ahon lisäksi hyvinkääläinen kansanedustaja Leena Meri ja espoolainen kansanedustaja Veera Ruoho.

Halla-aho on nauttinut eri mielipidemittauksissa vahvaa suosiota, ja hänellä katsotaan olevan hyvät mahdollisuudet nousta perussuomalaisten johtoon.

Perussuomalaisten puoluekokouksessa saavat äänestää kaikki puolueen jäsenet, mikä saattaa parantaa Halla-ahon mahdollisuuksia. Halla-ahon innokas kannattajakunta voi hyvinkin nähdä vaivan lähteä sankoin joukoin Jyväskylän puoluekokoukseen kesäkuussa.

Tavoitteekseen Halla-aho nostaa odotetusti maahanmuuttopolitiikan kiristämisen.

”Perussuomalaisia yhdistää näkemys siitä, että Suomi ei voi olla globaali sosiaalitoimisto, johon kenellä tahansa on oikeus lampsia sisään elätettäväksi ja esittää röyhkeitä vaatimuksia”, hän toteaa videolla.

Hän sai vuonna 2012 sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Halla-aho tiedostaa, että kaikki perussuomalaisten kannattajat eivät jaa hänen nuivaksi kutsuttua linjaansa, joka keskittyy vahvasti juuri maahanmuuton vastustamiseen.

”Perussuomalaisissa on niitäkin, joilla on toisenlaiset näkemykset. Kaikkia ei voi miellyttää”, Halla-aho kuittaa videolla.

Myös Terho vetää tiukkaa linjaa maahanmuuton suhteen, mutta häntä pidetään Halla-ahoa maltillisempana ja laaja-alaisempana.

Perussuomalaisten väistyvä puheenjohtaja Timo Soini sanoi maanantaina uutistoimisto STT:lle, että hän ei näe isoja eroja Terhon ja Halla-ahon maahanmuuttolinjauksissa. Soinin mukaan varmin tapa löyhentää Suomen maahanmuuttopolitiikkaa on viedä perussuomalaiset oppositioon.

Halla-ahon, 45, ilmoitusta ehdokkuudesta on odotettu tiiviisti koko alkuvuosi.

Hän kertoi HS:n haastattelussa vuodenvaihteessa, että hän lähtee ”todennäköisesti” ehdolle perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Samaa hän antoi ymmärtää myös sunnuntaina julkaistussa HS:n Facebook-haastattelussa, jonka voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Virallista varmistusta saatiin myös jännittää maanantaina. Halla-ahon oli määrä kertoa aikeistaan perussuomalaisten puoluelehden Suomen Uutisten verkkosivuilla kello 13, jotka kuitenkin kaatuivat juuri tuolloin vartiksi.

Halla-aho on perussuomalaisten maahanmuuttokriittisen siiven johtohahmo. Hänen mahdollisen nousunsa perussuomalaisten johtoon on arvioitu jopa hajottavan hallituksen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei suostu arvioimaan Halla-ahon mahdollisen voiton vaikutuksia hallitustyöskentelyyn. Hallituksessa istuvat keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus.

”Omalla puheenjohtaja-ajallani on useampi puolue valinnut tai vaihtanut puheenjohtajaansa, enkä ole koskaan ottanut niihin kantaa enkä ota nytkään” Sipilä sanoo tekstiviestitse avustajansa välityksellä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on niin ikään sitä mieltä, että perussuomalaisten jäsenet valitsevat itsenäisesti ”sopivan henkilön”.

”Lähden siitä, että hallitusohjelma ja hallituksen linja pysyy riippumatta siitä, kuka perussuomalaisista valitaan puheenjohtajaksi. Siinä mielessä kysymyksen ei pitäisi olla niin dramaattinen”, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan nykyistä hallitusohjelmaa ei lähdetä muuttamaan.

”Tämä on lähtökohta. Se on jo kertaalleen neuvoteltu, eikä voi olla niin, että aina kun joku puolue vaihtaa puheenjohtajaa, ohjelmasta neuvotellaan uudestaan.”

Kokoomuksen johto ei toistaiseksi ole kommentoinut HS:lle perussuomalaisten puheenjohtajakisaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi kuitenkin tammikuussa Talouselämän ja Uuden Suomen kyselyssä, että hallitusyhteistyön perusteet tarkistetaan, jos puheenjohtaja hallituspuolueessa vaihtuu.

”Jos hallituspuolueen puheenjohtaja vaihtuu, on luonnollista, että asiaa arvioidaan sen jälkeen. Kokoomus ei voi tietenkään olla mukana arvojensa vastaisessa kokoonpanossa”, hän totesi.

Halla-ahon ja Terhon välille on jo ennakoitu tiukkaa taistelua puolueen johdosta. Terhon tukijoukkoihin on jo ilmoittautunut perussuomalaisten kärkinimiä, kuten puolustusministeri Jussi Niinistö ja eduskunnan puhemies Maria Lohela.

Halla-aho tulkitsee videolla, että Terho on Timo Soinin ja puolue-eliitin ”perintöprinssi”.

”Tätä mielikuvaa vahvistivat ne tarkasti synkronisoidut tuen ilmaisut, joita muut korkeassa asemassa olevat perussuomalaiset lähettivät julkisuuteen Terhon tiedotustilaisuuden aikana. Se, että istuva johto saisi nimittää seuraajansa ei mielestäni ole tätä päivää”, Halla-aho moittii.

Halla-aho tunnetaan haluttomana julkisena esiintyjänä, joka viihtyy huonosti valokeilassa.

”On totta, että viihdyn itsekseni enkä nauti oman ääneni kuuntelemisesta. Joka haluaa seurustelu-upseerin tai bilehileen puheenjohtajaksi, älköön äänestäkö minua. Minua kiinnostaa politiikassa substanssi”, Halla-aho sanoi HS:n sunnuntaisessa haastattelussa.

Osa perussuomalaisten taustavaikuttajista arveli etukäteen, että Halla-ahon puheenjohtajapuheiden taustalla olisi enemmän nykyisen puheenjohtajan Timo Soinin vastustaminen kuin aito halu lähteä kisaamaan puheenjohtajuudesta.

Halla-ahon mukaan kuitenkin se, että puoluejohto nimittäisi seuraajansa on yhtä huono vaihtoehto kuin se, että johto eli Soini jatkaisi itse.

”Vallanperimys ei edusta muutosta. Lisäksi se synnyttää epäilyn vallan perijän riippumattomuudesta. En tiedä ovatko asiat näin, mutta tältä näyttää”, Halla-aho sanoo videolla.

Soini kertoi toissa viikon sunnuntaina, että hän ei hae jatkokautta puheenjohtajana. Samalla hän kuitenkin ilmaisi halunsa jatkaa ulkoministerinä.

Halla-ahon mukaan Soini on tehnyt valtavan työn 20 vuotta kestäneen puheenjohtajuutensa aikana.

”Mutta tämä puolue ei tarvitse toista yhtä suurta johtajaa. Me tarvitsemme demokraattisemman, keskustelevamman, moniäänisemmän ja hajautetumman puolueen”, Halla-aho toteaa.

HS kiersi Hämeessä ja Kaakkois-Suomessa kyselemässä perussuomalaisten kenttäväeltä, mitä he odottavat puolueelta Timo Soinin jälkeen. Lue reportaasi täältä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”

  2. 2

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  5. 5

   Posti siirtää varhaisjakelun tytäryhtiölle säästösyistä – päämääränä vaihtaa 2 300 työntekijän sopimukset ehdoiltaan edullisempiin

  6. 6

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  7. 7

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  8. 8

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  9. 9

   Puhuvatko kaikki kohta samaa murretta? Suomen kieli hämäläistyy, ja yhä useampi sanoo ”mä” ja ”alkaa tekeen”

  10. 10

   Outo muinainen valoilmiö sai vihdoin selityksen – yön valaisi ilmahehku

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  10. 10

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää