Valikko
Politiikka

Jussi Halla-aho hakee perussuomalaisten johtoon – ”Olisi katastrofaalista, jos Terho taputeltaisiin puheenjohtajaksi yksimielisesti”

Perussuomalaisten puheenjohtajakilvasta tulee näillä näkymin Jussi Halla-ahon ja Sampo Terhon kaksintaistelu, vaikka muitakin on jo ilmoittautunut haastajiksi.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho lähtee tavoittelemaan perussuomalaisten puheenjohtajuutta.

Hänen ilmoituksensa julkaistiin Youtube-videopalvelussa.Videolla paperista lukeva Halla-aho vakuuttaa, että kisaan jo ilmoittautuneesta Sampo Terhosta tulisi hyvä puheenjohtaja. Halla-ahon mukaan puoluejohdon ”peittelemätön tuki” kuitenkin vähentää Terhon uskottavuutta.

”Olisi liikkeen uskottavuuden ja Terhon oman uskottavuuden kannalta katastrofaalista, jos hänet taputeltaisiin puheenjohtajaksi yksimielisesti tai murskaavin lukemin. Tämän vuoksi tavoittelen perussuomalaisten puheenjohtajuutta puoluekokouksessa 2017.”

Uusi puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa kesäkuussa. Nyt tehtävää tavoittelee Terhon ja Halla-ahon lisäksi hyvinkääläinen kansanedustaja Leena Meri ja espoolainen kansanedustaja Veera Ruoho.

Halla-aho on nauttinut eri mielipidemittauksissa vahvaa suosiota, ja hänellä katsotaan olevan hyvät mahdollisuudet nousta perussuomalaisten johtoon.

Perussuomalaisten puoluekokouksessa saavat äänestää kaikki puolueen jäsenet, mikä saattaa parantaa Halla-ahon mahdollisuuksia. Halla-ahon innokas kannattajakunta voi hyvinkin nähdä vaivan lähteä sankoin joukoin Jyväskylän puoluekokoukseen kesäkuussa.

Tavoitteekseen Halla-aho nostaa odotetusti maahanmuuttopolitiikan kiristämisen.

”Perussuomalaisia yhdistää näkemys siitä, että Suomi ei voi olla globaali sosiaalitoimisto, johon kenellä tahansa on oikeus lampsia sisään elätettäväksi ja esittää röyhkeitä vaatimuksia”, hän toteaa videolla.

Hän sai vuonna 2012 sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Halla-aho tiedostaa, että kaikki perussuomalaisten kannattajat eivät jaa hänen nuivaksi kutsuttua linjaansa, joka keskittyy vahvasti juuri maahanmuuton vastustamiseen.

”Perussuomalaisissa on niitäkin, joilla on toisenlaiset näkemykset. Kaikkia ei voi miellyttää”, Halla-aho kuittaa videolla.

Myös Terho vetää tiukkaa linjaa maahanmuuton suhteen, mutta häntä pidetään Halla-ahoa maltillisempana ja laaja-alaisempana.

Perussuomalaisten väistyvä puheenjohtaja Timo Soini sanoi maanantaina uutistoimisto STT:lle, että hän ei näe isoja eroja Terhon ja Halla-ahon maahanmuuttolinjauksissa. Soinin mukaan varmin tapa löyhentää Suomen maahanmuuttopolitiikkaa on viedä perussuomalaiset oppositioon.

Halla-ahon, 45, ilmoitusta ehdokkuudesta on odotettu tiiviisti koko alkuvuosi.

Hän kertoi HS:n haastattelussa vuodenvaihteessa, että hän lähtee ”todennäköisesti” ehdolle perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Samaa hän antoi ymmärtää myös sunnuntaina julkaistussa HS:n Facebook-haastattelussa, jonka voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Virallista varmistusta saatiin myös jännittää maanantaina. Halla-ahon oli määrä kertoa aikeistaan perussuomalaisten puoluelehden Suomen Uutisten verkkosivuilla kello 13, jotka kuitenkin kaatuivat juuri tuolloin vartiksi.

Halla-aho on perussuomalaisten maahanmuuttokriittisen siiven johtohahmo. Hänen mahdollisen nousunsa perussuomalaisten johtoon on arvioitu jopa hajottavan hallituksen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei suostu arvioimaan Halla-ahon mahdollisen voiton vaikutuksia hallitustyöskentelyyn. Hallituksessa istuvat keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus.

”Omalla puheenjohtaja-ajallani on useampi puolue valinnut tai vaihtanut puheenjohtajaansa, enkä ole koskaan ottanut niihin kantaa enkä ota nytkään” Sipilä sanoo tekstiviestitse avustajansa välityksellä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on niin ikään sitä mieltä, että perussuomalaisten jäsenet valitsevat itsenäisesti ”sopivan henkilön”.

”Lähden siitä, että hallitusohjelma ja hallituksen linja pysyy riippumatta siitä, kuka perussuomalaisista valitaan puheenjohtajaksi. Siinä mielessä kysymyksen ei pitäisi olla niin dramaattinen”, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan nykyistä hallitusohjelmaa ei lähdetä muuttamaan.

”Tämä on lähtökohta. Se on jo kertaalleen neuvoteltu, eikä voi olla niin, että aina kun joku puolue vaihtaa puheenjohtajaa, ohjelmasta neuvotellaan uudestaan.”

Kokoomuksen johto ei toistaiseksi ole kommentoinut HS:lle perussuomalaisten puheenjohtajakisaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi kuitenkin tammikuussa Talouselämän ja Uuden Suomen kyselyssä, että hallitusyhteistyön perusteet tarkistetaan, jos puheenjohtaja hallituspuolueessa vaihtuu.

”Jos hallituspuolueen puheenjohtaja vaihtuu, on luonnollista, että asiaa arvioidaan sen jälkeen. Kokoomus ei voi tietenkään olla mukana arvojensa vastaisessa kokoonpanossa”, hän totesi.

Halla-ahon ja Terhon välille on jo ennakoitu tiukkaa taistelua puolueen johdosta. Terhon tukijoukkoihin on jo ilmoittautunut perussuomalaisten kärkinimiä, kuten puolustusministeri Jussi Niinistö ja eduskunnan puhemies Maria Lohela.

Halla-aho tulkitsee videolla, että Terho on Timo Soinin ja puolue-eliitin ”perintöprinssi”.

”Tätä mielikuvaa vahvistivat ne tarkasti synkronisoidut tuen ilmaisut, joita muut korkeassa asemassa olevat perussuomalaiset lähettivät julkisuuteen Terhon tiedotustilaisuuden aikana. Se, että istuva johto saisi nimittää seuraajansa ei mielestäni ole tätä päivää”, Halla-aho moittii.

Halla-aho tunnetaan haluttomana julkisena esiintyjänä, joka viihtyy huonosti valokeilassa.

”On totta, että viihdyn itsekseni enkä nauti oman ääneni kuuntelemisesta. Joka haluaa seurustelu-upseerin tai bilehileen puheenjohtajaksi, älköön äänestäkö minua. Minua kiinnostaa politiikassa substanssi”, Halla-aho sanoi HS:n sunnuntaisessa haastattelussa.

Osa perussuomalaisten taustavaikuttajista arveli etukäteen, että Halla-ahon puheenjohtajapuheiden taustalla olisi enemmän nykyisen puheenjohtajan Timo Soinin vastustaminen kuin aito halu lähteä kisaamaan puheenjohtajuudesta.

Halla-ahon mukaan kuitenkin se, että puoluejohto nimittäisi seuraajansa on yhtä huono vaihtoehto kuin se, että johto eli Soini jatkaisi itse.

”Vallanperimys ei edusta muutosta. Lisäksi se synnyttää epäilyn vallan perijän riippumattomuudesta. En tiedä ovatko asiat näin, mutta tältä näyttää”, Halla-aho sanoo videolla.

Soini kertoi toissa viikon sunnuntaina, että hän ei hae jatkokautta puheenjohtajana. Samalla hän kuitenkin ilmaisi halunsa jatkaa ulkoministerinä.

Halla-ahon mukaan Soini on tehnyt valtavan työn 20 vuotta kestäneen puheenjohtajuutensa aikana.

”Mutta tämä puolue ei tarvitse toista yhtä suurta johtajaa. Me tarvitsemme demokraattisemman, keskustelevamman, moniäänisemmän ja hajautetumman puolueen”, Halla-aho toteaa.

HS kiersi Hämeessä ja Kaakkois-Suomessa kyselemässä perussuomalaisten kenttäväeltä, mitä he odottavat puolueelta Timo Soinin jälkeen. Lue reportaasi täältä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Tutkijat paikansivat 40 geeniä, jotka säätelevät älykkyyttä – niistä löytyi myös yllättävän vahva yhteys autismiin

  4. 4

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  7. 7

   Poliisi nimesi Salman Abedin Manchesterin iskun epäillyksi tekijäksi – tämä hänestä tiedetään

  8. 8

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  8. 8

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  9. 9

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  9. 9

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää