Politiikka

Henkilökuva: Jussi Halla-aho ei halunnut johtajaksi – nyt hän veisi perussuomalaiset lähemmäs eurooppalaisia oikeistopopulisteja

Halla-aho on hankkinut maineensa ja suuret äänimääränsä maahanmuuttovastaisilla kirjoituksillaan, jotka ovat saattaneet hänet välillä myös vaikeuksiin.

Lauantaina Jussi Halla-aho istui eturivissä, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini piti poliittista katsausta puolueen valtuustolle Helsingissä.

Sormenpäät miettivästi yhdessä Halla-aho tuijotti välillä pöytään, välillä Soiniin. Pohtiko hän yhä, pärjäisikö Soinin asemassa? Pystyisikö lietsomaan uskoa yhteiseen aatteeseen, tarjoilemaan toimittajille hyviä täkyjä ja puolueväelle hyväntahtoisia vitsejä?

Oli päätös tuolloin jo tehty tai ei, se ei varmasti ollut syntynyt helposti: Halla-aho, 45, ei ole halunnut johtajaksi.

Vielä syksyllä 2015 hän totesi HS:n haastattelussa, ettei tule ”ikinä” tavoittelemaan perusuomalaisten puheenjohtajuutta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Toisin kuin sujuvasanainen kilpakumppaninsa Sampo Terho, Halla-aho ei ole luontainen johtajatyyppi – ja hän tietää sen hyvin itse.

Maanantaina Halla-aho kertoi kuitenkin pyrkivänsä perussuomalaisten johtoon.

Ennen kuin Halla-aho tuli politiikkaan, hän oli kerännyt ympärilleen innokkaiden kannattajien joukon.

Halla-ahon menestys perustuu ennen kaikkea hänen kirjoittamiseensa. Vuonna 2003 aloitetussa blogissa Scripta – Kirjoituksia uppoavasta lännestä hän on julkaissut jo liki neljäsataa ”maahanmuuttoa, monikultturismia, suvaitsevaisuutta, rasismia, ilmaisunvapautta ja poliittista korrektiutta” käsittelevää kirjoitusta.

Halla-ahon mukaan hänen kirjoitustapansa on ”kärkevä, sarkastinen ja ajoittain aggressiivinen, mikä jättää lukijalle paljon vastuuta”.

Vuonna 2008 blogin vieraskirjan ympärille syntyi maahanmuuttokriittinen keskustelupalsta Hommaforum, jolla Halla-ahoa edelleen kutsutaan Mestariksi. Nimitys on vain osin ironinen.

Oikeistopopulistien tapaan Halla-ahon maailmankuva synkkä ja pessimistinen. Länsimainen kulttuuri on tuhon kynnyksellä, sillä vieraita arvoja edustavat maahanmuuttajat uhkaavat syrjäyttää valtaväestön Euroopassa. On vain ajan kysymys, milloin Suomessa tehdään islamistinen terroriteko. Seuraava vuosi on aina edellistä synkempi.

Erityisesti Halla-ahon tähtäimessä ovat islam ja ”monikultturismiksi” kutsuttu ideologia.

Kärkevä kirjoitustyyli on vienyt Halla-ahon myös oikeuteen. Vuonna 2012 korkein oikeus tuomitsi hänet 50 päiväsakkoon uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomion seurauksena hänet erotettiin määräajaksi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

Politiikkaan Halla-aho lähti 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla. Vuonna 2008 hänet valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon sitoutumattomana perussuomalaisten listalta.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa hän oli jo liittynyt puolueen jäseneksi ja pääsi kansanedustajaksi. Halla-aho valittiin eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi, mutta joutui jättämään paikan muiden eduskuntaryhmien painostuksen takia saatuaan tuomionsa korkeimmasta oikeudesta.

Eduskunta jäi taakse 2014, kun hänet valittiin europarlamenttiin.

Halla-aho on kerännyt vaaleissa aina kovia henkilökohtaisia äänimääriä. Eduskuntavaaleissa 2011 hän sai Helsingissä toiseksi eniten ääniä, yli 15 000.

Vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa ääniä tuli yli 80 772 eli toiseksi eniten koko Suomessa. Samoissa vaaleissa EU-parlamenttiin valittiin myös Sampo Terho, joka sai hieman yli 33 833 ääntä.

Jos Halla-aho on kirjoittajana kärkevä ja suorapuheinen, esiintyjänä hän antaa kireän, jopa ujon vaikutelman. Hän ei vaikuta viihtyvän lavoilla tai tv-keskusteluissa, vaikka antaakin suoria, selväsanaisia vastauksia haastattelijoiden kysymyksiin.


Vaikutelmaa vahvistaa se, ettei Halla-aho peittele sitä, jos pitää vastapuolen kysymystä tai kommenttia typeränä.

”On totta, että viihdyn itsekseni enkä nauti oman ääneni kuuntelemisesta. Joka haluaa seurustelu-upseerin tai bilehileen puheenjohtajaksi, älköön äänestäkö minua. Minua kiinnostaa politiikassa substanssi”, Halla-aho sanoi HS:n Facebook-haastattelussa sunnuntaina.

Halla-ahon valinta puolueen johtoon veisi perussuomalaisia lähemmäs länsieurooppalaisia maahanmuuttovastaisia puolueita, kuten Ranskan Front Nationalea, saksalaista Alternative für Deutschlandia ja Ruotsidemokraatteja. Halla-aho on luonut näihin uusia kontakteja europarlamentissa viettäminään vuosina.

HS:n Facebook-haastattelussa hän sanoi, että eri maiden kansallismielisten puolueiden kannattaisi tehdä yhteistyötä.

Nykyisellään perussuomalaiset on näitä puolueita vähemmän radikaali ja sosiaalikysymyksissä vasemmistolaisempi. Puolueessa on mukana yhä useita, jotka vaalivat perussuomalaisten edeltäjän Suomen Maaseudun Puolueen SMP:n linjaa, mukaan lukien Timo Soini.

Halla-ahon suhde Soiniin on vaikea. Hän on välttänyt Soinin suoraa arvostelua, mutta sanonut esimerkiksi HS:n haastattelussa, että puolueen korkein johto on pitänyt liian vähän esillä puolueen äänestäjille tärkeitä asioita.

Soinille maahanmuutto ei ole erityisen tärkeä teema.

Peruspomo-kirjassaan Soini kirjoittaa, että Halla-ahon parhaat ominaisuudet ”eivät liity johtamiseen”. Soini oli tyytyväinen siihen, että Halla-aho siirtyi kotimaan politiikasta EU-parlamenttiin.

Tampereen Peltolammin lähiössä kasvanut Halla-aho asuu Eirassa, Etelä-Helsingissä.

Lukion jälkeen Halla-aho meni Pirkanmaan hotelli- ja ravintolaoppilaitokseen, josta valmistui tarjoilijaksi. Vuonna 1995 hän muutti Helsinkiin ja alkoi opiskella venäjää Helsingin yliopistossa.

Maisteriksi valmistuttuaan Halla-aho jäi yliopistolle tutkijaksi ja opettajaksi. Vuonna 2006 hän väitteli tohtoriksi muinaiskirkkoslaavista.

Yliopistolla Halla-aho tapasi myös tulevan vaimonsa Hillan, jonka kanssa he työskentelivät samassa tutkimusprojektissa. Vaimokin on tohtoriksi väitellyt kielitieteilijä.

Me Naisten parisuhdehaastattelussa vuodelta 2012 Hilla Halla-aho muun muassa kertoo Jussin kosineen häntä Lahnuksen Shellillä matkalla vaimon vanhempien kesäpaikkaan.

Pariskunnalla on neljä lasta. Eiran-asunto on vaimon isoisän rakennuttamassa talossa.

Kuka

Jussi Halla-aho


 Syntynyt 27.4.1971 Tampereella. Asuu Helsingin Eirassa.

 Perussuomalaisten europarlamentaarikko vuodesta 2014.

 Filosofian tohtori, väitteli 2006 kirkkoslaavin kielestä.

 Tunnettu perussuomalaisten maahanmuuttokriittisen siiven ideologina.

 Naimisissa, puoliso Hilla Halla-aho. Pariskunnalla on neljä lasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset
 • Timo Soini

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  6. 6

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  7. 7

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  8. 8

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  9. 9

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää