Politiikka    |   HS-analyysi

EK:n uusi puheenjohtaja Veli-Matti Mattila sai palkansaajat raivoihinsa, mutta miksi hän sen tekee?

Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Veli-Matti Mattila vaikeutti palkkapuheillaan EK:n liittojen toimintaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n uusi puheenjohtaja Veli-Matti Mattila sanoi sunnuntaina Helsingin Sanomissa, että suomalaisten palkat ovat 10–15 prosenttia liian korkeat.

Vihaisten vastalauseiden hyöky oli odotettavissa. Mattila pisti lisää bensaa liekkeihin sanomalla, että liittojen neuvottelemat työehtosopimukset ovat EK:lle vain välivaihe.

Hänen mukaansa kaikki työehdot pitäisi sopia työpaikoilla työnantajan ja työntekijän kesken. Näinhän Mattilakin on sopinut noin 1,5 miljoonan euron palkastaan Elisan omistajien kanssa.

Haastattelu oli minun tekemäni, ja moni on kysynyt, mikä oli Mattilan motiivi puhua palkoista ja työehdoista kuten hän puhui. Oliko takana taktiikka, joka tuo hyötyä työnantajille?

Näin voisi ajatella, sillä Mattila on toiminut Elisan toimitusjohtajana jo vuodesta 2003. Yleensä hänen kaltaisensa kokeneet pörssiyhtiöiden toimitusjohtajat eivät päästä suustaan vahinkoja.

Erikoista lausunnoissa oli muun muassa se, että Mattila kuvaili palkkaongelmaa samalla numeroparilla kuin EK teki jo muutama vuosi sitten ennen kilpailukykysopimusta (kiky), joka käytännössä laski palkkoja.

Sen jälkeen Suomessa palkat ovat pysyneet jokseenkin paikallaan, kun taas esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa palkat ovat nousseet.

Jos palkat ovat edelleen kilpailukyvyn kannalta 10–15 prosenttia liian korkeat, EK:n puheenjohtaja epäsuorasti ilmoitti EK:n allekirjoittaman kikyn olleen virhe. Mattila vastusti aikoinaan kilpailukykysopimusta.

HS:n tietojen mukaan EK:ssa ei ole tehty uutta laskelmaa, jonka mukaan palkat olisivat edelleen 10–15 prosenttia korkeammat kuin kilpailijamaissa.

Tosin, jos vertailutapa valitaan tarkoituksenhakuisesti, joustavalla ekonomistilla tuskin olisi ongelmia saada luvut osumaan Mattilan mainitsemaan haarukkaan.

Mattila luultavasti puhui paikallisesta sopimisesta ja palkoista niin kuin puhui lähinnä siksi, että hän on uskossaan vahva. Hän sanoi todennäköisesti juuri niin kuin ajattelee, ja ehkä hän uskoo, että kun oikein kovia puhuu, niin ainakin jotain saa.

Neuvottelutaktisesti Mattilan lausuntoja on vaikea pitää onnistuneina.

Usko tuntuu pohjautuvan yritysmaailmassa tuttuun päättelyketjuun, jonka mukaan yrityksen etu on kaikkien etu. Ja mikä ei ole yrityksen etu, ei ole myöskään työntekijän etu.

Päättely huipentuu ajatukseen, että yritys pitää hyvää huolta työntekijöistään, vaikka työntekijän turvana ei olisi joukkovoimaa ja työehtosopimuksia, koska tyytyväinen työntekijä on yrityksen etu.

Eräs EK:hon kuuluvan liiton johtaja totesi haastattelun jälkeen, että Mattila ei olisi paljon tehokkaammin voinut liittojen työtä vaikeuttaa.

Liittojen pitää neuvotella ensi syksynä suomalaisille uudet työehdot. EK:n päämääränä on pitää palkat maltillisina ja lisätä työehtosopimuksissa paikallista sopimista sallivia kohtia.

Liittojen neuvottelijoiden työtä vain vaikeuttaa, jos EK:n puheenjohtaja ilmoittaa, ettei liittojen neuvottelijoiden tekemiä työehtosopimuksia oikeastaan pitäisi edes olla.

Moni ay-johtaja katsoi, että Mattila haluaa romuttaa sopimusyhteiskunnan. ”Tässä alkaa näyttää siltä, että maltillisimmatkin sopimusyhteiskunnan kannattajat alkavat kääntyä sille kannalle, että ehkä meidän täytyy sitten matsi ottaa”, sanoi Metallin puheenjohtaja Riku Aalto Ilta-Sanomissa.

Erityisen närkästyneitä Mattilan puheeseen ovat olleet ay-puolen liittojohtajien työnantajat eli jäsenet. Mattilan pitäisi tietää, ettei diilien aikana vastapuolen työnantajia kannata ehdoin tahdoin ärsyttää.

Mattilan puheenjohtaja-aikana EK:n näkyvin päätös on toistaiseksi ollut se, että järjestö irtisanoi yksipuolisesti keskusjärjestösopimukset, joilla määritellään monissa liitoissa muun muassa koulutuksesta, lomarahoista ja luottamusmiehen ehdoista.

Jo se vaikeutti tulevia palkkaneuvotteluja. SAK on ilmoittanut, ettei se neuvottele mistään ennen kuin keskusjärjestösopimuksista on sovittu.

EK muutti viime keväänä sääntöjään niin, ettei se saa enää sopia työehdoista. Tämän takia onkin erikoista, että EK näyttää tekevän parhaansa, jotta sopiminen on oikein vaikeaa myös muille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  4. 4

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  6. 6

   Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista

  7. 7

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  8. 8

   Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista

  9. 9

   Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

  10. 10

   Kaliforniassa käynnistettiin uusi kansalaisaloite osavaltion irrottamiseksi USA:sta – vaatii edetäkseen 600 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää