Valikko
Politiikka

SK ja Kuntalehti: Jopa sote-uudistuksen pääarkkitehti Tuomas Pöysti haluaa lykätä palvelujen valinnanvapautta

Kireän aikataulun pelätään ajavan palvelut kriisiin.

Kansalaisten vapautta valita verovaroin kustannettu sosiaali- ja terveydenpalveluidensa tuottaja julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin toimijan väliltä esitetään lykättäväksi. Valinta koskisi pääosin perustason palveluja, kuten vastaanottoa terveysasemalla.

Asiasta kertoi Suomen Kuvalehti.

SK:n mukaan lykkäystä ehdottavat sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistuksen (sote) keskeiset virkamiehet, muun muassa soten pääarkkitehdiksikin luonnehdittu alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.

Lykkääminen on katsottu tarpeelliseksi, koska aikataulua on pidetty maakunnissa epärealistisena. Tiukan aikataulun on pelätty ajavan julkiset sote-palvelut kriisiin, lehti kirjoittaa. Asiakkaiden suoraa valinnanvapautta esitettäneen lykättäväksi 2021 asti.

Kuntalehti on haastatellut Pöystiä, jonka mukaan valinnanvapausuudistuksen aikatauluihin ja maakuntien palvelutarjonnan varmistamiseen valmistellaan muutoksia.

Pöystin mukaan nyt on valmisteilla yhdenvertaisuutta toteuttavia malleja ja niiden työvälineitä enemmän maakunnille, Kuntalehti kirjoittaa.

”Siihen on tulossa jotakin. Tämä on pääasia. Toinen asia on, miten valinnanvapautta toteuttavia elementtejä otetaan käyttöön – missä järjestyksessä ja yksityiskohtaisessa aikataulussa”, Pöysti toteaa Kuntalehdelle.

Pöysti sanoo, että myös Kuntaliiton kannoilla on nyt meneillään olevassa valmistelussa merkitystä.

”Kun tiedetään Kuntaliiton pohjatyö, tavallaan siltä pohjalta voidaan niin vaikutusarvioinnissa kuin pykälienkin suhteen tehdä parannuksia”, Pöysti sanoo Kuntalehdelle. Kuntaliitto ilmoitti lausunnossaan kannattavansa valinnanvapauden hallittua laajentamista sekä etenemistä asteittain.

Hallitus on tähän asti pitänyt kiinni siitä, että koko sote-lakipaketti valinnanvapauslakineen tulisi voimaan vuoden 2019 alussa.

Tiistaina myös eläkevakuuttaja Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen vaati, että valinnanvapauden siirtymäaikaa on pidennettävä, ”jotta voitaisiin varmistaa valinnanvapauden toimivuus käytännössä”.

Kiista valinnanvapaudesta liittyy suureen sosiaali- terveysuudistukseen, joka tulee voimaan vuoden 2019 alussa. Silloin kuntien on luovuttava sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Vastuu siirtyy uusille maakunnille, joita tulee 18.

Parhaillaan valinnanvapautta käsittelevä lakiluonnos on lausuntokierroksella, jonka aikana aloite on asiantuntijoiden arvioitavana. Lausunnot kerätään alkuvuonna ja annetaan eduskunnalle.

Valinnanvapaus terveydenhuollossa ei ole kaikilta osin uutta. Suomalaiset ovat kahden vuoden ajan saaneet vapaasti valita terveyskeskuksensa. Kahden vuoden päästä valittavaksi tulee sote-keskus, joka tarjoaa lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanottojen lisäksi esimerkiksi sosiaalineuvontaa.

Hallitus odottaa valinnanvapauden muun muassa nopeuttavan potilaan hoitoon pääsyä ja parantavan palvelujen saantia.

Arvostelijat ovat huomauttaneet, että nykyinen malli voi jopa huonontaa perus- ja erityispalveluiden yhdentymistä ja johtaa siihen, että potilasta pompotellaan paikasta toiseen. Lakiesityksen vaikutusarviossa todetaan, että valinnanvapausmallissa on elementtejä, jotka voivat jopa kasvattaa terveydenhuollon kustannuksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote
 • Valinnanvapaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä

  4. 4

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  5. 5

   ”Juhlittiin vähän synttäreitä” – Yli 200 berliiniläistä ”bilepoliisia” passitettiin kotiin virkamatkalta, kun heidän raisussa illanvietossaan örvellettiin ja harrastettiin julkista seksiä

  6. 6

   Nuorten raitistuminen näyttää saavuttaneen huippunsa – Limuviinakeskustelu voi johtaa juomisen kasvuun, sanoo professori

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

  9. 9

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  10. 10

   Hillsborough’n turvallisuudesta vastannut poliisipäällikkö joutuu syytteeseen 95 kuolemantuottamuksesta: ”Kaikki taputtivat, kun syytteet luettiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Asiantuntija: Moni tekijä maailmanlaajuisessa verkkohyökkäyksessä viittaa venäläisrikollisiin – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  3. 3

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  4. 4

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Viestipalvelu Telegram suostui rekisteröitymään Venäjällä mutta kieltäytyy käyttäjätietojen luovuttamisesta
  3. Hillsborough’n turvallisuudesta vastannut poliisipäällikkö joutuu syytteeseen 95 kuolemantuottamuksesta: ”Kaikki taputtivat, kun syytteet luettiin”
  4. Historiaa taekwondon MM-kilpailuissa tehneen Teemu Heinon urakka päättyi sijalle 17
  5. Läheiset muistelevat Annikki Tähteä – pitkän uran tehneellä laulajalla oli poikkeuksellinen ääni, teki vielä 2000-luvulla keikkoja hoivakodeissa
  6. Viipuri-nostalgia siivitti Kallion kasvatin maineeseen – Annikki Tähden ura alkoi elokuvasta ja Kaurismäen elokuva toi hänelle uutta yleisöä
  7. Ngugi wa Thiong’o ei tule Göteborgin kirjamessuille – jo yli kaksisataa kirjailijaa boikotoi messuja äärioikeistolaisen lehden takia
  8. Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna
  9. Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”
  10. Kiinalaiset juhlivat uuden sukupolven hävittäjää – Tarkoituksena vahvistaa entisestään maan merivoimia kiistanalaisilla vesillä
  11. Helsinkiläisten poliitikkojen rahankäyttö räjähti kuntavaaleissa – ”Todennäköisesti rahaa käytettiin enemmän kuin koskaan”
  12. Näytä lisää