Valikko
Politiikka

Vaatimukset soten valinnanvapauden lykkäämisestä kiihtyvät – hallitus ei peräänny

Paine muutoksiin kasvaa päivä päivältä.

Kokoomus ei ole ainakaan vielä perääntymässä sote-uudistukseen liittyvän valinnanvapauden aikataulusta. Torstaiaamuna hallituksen reformiministerityöryhmä keskusteli uudistuksesta pitkään, mutta uusia päätöksiä ei tehty.

”Ei sellaista ole edes puhuttu, että lykättäisi”, kokoomuksen sote-uudistuksen vastuuministeri, sisäministeri Paula Risikko sanoi torstai-iltana. Juuri kokoomukselle valinnanvapaussääntely on kaikkein tärkeintä.

Risikon mukaan hallituksessa on yksimielisyys siitä, että valinnanvapaus tulee eduskuntaan samana päivänä kuin kaikki muutkin uudistukseen liittyvät lait. Tavoitteena on tuoda lait eduskuntaan huhti-toukokuun aikana. Valinnanvapautta koskeva lakiesitys on parhaillaan lausuntokierroksella.

Risikko sanoi, että ministeriryhmälle esiteltiin torstaina virkamiesten uudistusesityksiä.

”Vaihtoehtoihin ei vielä otettu kantaa. Meille esiteltiin sitä, että laki tulisi porrastetusti voimaan, että se laajenisi vähitellen, mutta ei päätetty mitään.”

”Me tarkastellaan toki vaihtoehtoja ja jos on ongelmia ne korjataan. Nyt katsotaan lausuntokierros ja evästykset ja kaikki korjaukset tehdään kerralla sitten”. Risikko sanoi.

Jos kokoomus hyväksyy hallituksen kaavaileman valinnanvapauden laajentamisen lykkäämisen, se kävisi todennäköisesti myös muille hallituspuolueille, kunhan itse sote-uudistuksen aloituksesta ei tingitä.

Sote-uudistuksen johtavien virkamiesten mukaan hallituksen valinnanvapausmalli vaatisi kahden vuoden siirtymäajan. Hallituksen ministerit ovat itsekin kutsuneet esitystä keskeneräiseksi.

Alkuviikosta Suomen Kuvalehti kertoi, että valinnanvapautta koskevien pykälien voimaantuloa lykättäisiin mahdollisesti vuoteen 2021, jotta julkiset sote-palvelut eivät ajautuisi kilpailun takia kriisiin.

Kuvalehden mukaan virkamiehet esittävät porrastettua mallia. Näin voitaisiin estää, etteivät yksityiset pääsisi etulyöntiasemaan, koska maakunnat eivät olisi valmistautuneet kilpailuun eivätkä ehtineet vielä edes perustaa sote-yhtiöitään. Hallitus vaatii, että julkisetkin terveyspalvelut yhtiöitetään.

Maakunnat voisivat esimerkiksi siirtymäkauden ajan halutessaan kilpailuttaa terveyspalvelujen tuottajia, joista kansalainen voisi valita palvelunsa. Maakunnat tekisivät palvelujen tuottajien kanssa puitesopimukset, joissa sovittaisiin tarjotusta palvelusta.

Myös esimerkiksi viiden sairaanhoitopiirin johtajat ovat todenneet, että valinnanvapauden suunniteltu käynnistäminen vuonna 2019 on käytännössä mahdotonta.

Kritiikki soten valinnanvapauden laajentamistapaa ja myös julkisten palveluiden yhtiöittämistä koskevaa aikataulua kohtaan kasvaa päivä päivältä. Oppositiosta on kiihtyvällä tahdilla vaadittu valinnanvapauslain lykkäämistä.

Torstaina sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd) vetosi pääministeri Juha Sipilään (kesk) valinnanvapauslain valmistelun keskeyttämiseksi. ”Päivä päivältä käy yhä selvemmäksi, ettei uutta soten valinnanvapausmallia ole mahdollista kirjoittaa lakitekstiksi hallituksen kaavailemassa aikataulussa”, hän sanoi.

Keskiviikkona entinen vihreiden kansanedustaja ja valinnanvapauden puolesta puhunut Osmo Soininvaara kirjoitti blogissaan, että hallituksen esittämässä valinnanvapausmallissa muhii katastrofi.

Soininvaaran mukaan hallituksen mallissa yksityisen sote-yksikön taloudellinen menestys riippuu vain vähäisesti siitä, kuinka hyvin se toimii.

”Olennaisempaa on, millaisia potilaita se saa asiakkaakseen. Perusterveistä on syytä pitää hyvää huolta ja paljon palveluja tarvitsevista ei voi kuin toivoa, että he vaihtavat jonkun toisen potilaiksi”, hän sanoi.

”Ei voi olla järkevää, että terveitä ylihoidetaan ja sairaita alihoidetaan, mutta siihen lausunnoilla oleva laki toteutuessaan johtaa.”

Sote-keskusten pitäisi aloittaa toimintansa 2019 alusta. Silloin sote-palvelut siirtyvät kunnilta 18 maakunnalle. Kansalaiset voisivat tuolloin valita sote-keskuksensa, jonka tulee tarjota terveyspalvelujen lisäksi sosiaalineuvontaa.

Valinnanvapautta koskevassa laissa määritellään, millä tavalla kansalaiset voivat valita sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijan välillä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote
 • Sipilän hallitus
 • Kokoomus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  3. 3

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  4. 4

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  5. 5

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  6. 6

   Jäseniä menettänyt Soldiers of Odin kiistää olevansa henkitoreissaan ja aikoo seuraavaksi avata kahvilan – ”Menemme oikeaan suuntaan”, sanoo kansallissosialistiksi esittäytyvä perustaja

  7. 7

   Pohjois-Korean ohjus osui yöllä Japanin talousvyöhykkeelle – Japani raivoissaan, Yhdysvallat varoitti sodan kauheuksista

  8. 8

   Helsinki ei kertonut Munkkiniemen jätevesivuodosta, koska oli helatorstain aatto kello 15.30 – ”Ihmiset olivat jo lähdössä töistä pois”

  9. 9

   Rankasti kiusatut Helsingin kaupungin työntekijät kertovat nyt kokemastaan – ”Me tiesimme liikaa”

  10. 10

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  2. 2

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  3. 3

   Pohjois-Korean ohjus osui yöllä Japanin talousvyöhykkeelle – Japani raivoissaan, Yhdysvallat varoitti sodan kauheuksista

  4. 4

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  5. 5

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  6. 6

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  7. 7

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  8. 8

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  5. 5

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  6. 6

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  7. 7

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää