Valikko
Politiikka

Vaatimukset soten valinnanvapauden lykkäämisestä kiihtyvät – hallitus ei peräänny

Paine muutoksiin kasvaa päivä päivältä.

Kokoomus ei ole ainakaan vielä perääntymässä sote-uudistukseen liittyvän valinnanvapauden aikataulusta. Torstaiaamuna hallituksen reformiministerityöryhmä keskusteli uudistuksesta pitkään, mutta uusia päätöksiä ei tehty.

”Ei sellaista ole edes puhuttu, että lykättäisi”, kokoomuksen sote-uudistuksen vastuuministeri, sisäministeri Paula Risikko sanoi torstai-iltana. Juuri kokoomukselle valinnanvapaussääntely on kaikkein tärkeintä.

Risikon mukaan hallituksessa on yksimielisyys siitä, että valinnanvapaus tulee eduskuntaan samana päivänä kuin kaikki muutkin uudistukseen liittyvät lait. Tavoitteena on tuoda lait eduskuntaan huhti-toukokuun aikana. Valinnanvapautta koskeva lakiesitys on parhaillaan lausuntokierroksella.

Risikko sanoi, että ministeriryhmälle esiteltiin torstaina virkamiesten uudistusesityksiä.

”Vaihtoehtoihin ei vielä otettu kantaa. Meille esiteltiin sitä, että laki tulisi porrastetusti voimaan, että se laajenisi vähitellen, mutta ei päätetty mitään.”

”Me tarkastellaan toki vaihtoehtoja ja jos on ongelmia ne korjataan. Nyt katsotaan lausuntokierros ja evästykset ja kaikki korjaukset tehdään kerralla sitten”. Risikko sanoi.

Jos kokoomus hyväksyy hallituksen kaavaileman valinnanvapauden laajentamisen lykkäämisen, se kävisi todennäköisesti myös muille hallituspuolueille, kunhan itse sote-uudistuksen aloituksesta ei tingitä.

Sote-uudistuksen johtavien virkamiesten mukaan hallituksen valinnanvapausmalli vaatisi kahden vuoden siirtymäajan. Hallituksen ministerit ovat itsekin kutsuneet esitystä keskeneräiseksi.

Alkuviikosta Suomen Kuvalehti kertoi, että valinnanvapautta koskevien pykälien voimaantuloa lykättäisiin mahdollisesti vuoteen 2021, jotta julkiset sote-palvelut eivät ajautuisi kilpailun takia kriisiin.

Kuvalehden mukaan virkamiehet esittävät porrastettua mallia. Näin voitaisiin estää, etteivät yksityiset pääsisi etulyöntiasemaan, koska maakunnat eivät olisi valmistautuneet kilpailuun eivätkä ehtineet vielä edes perustaa sote-yhtiöitään. Hallitus vaatii, että julkisetkin terveyspalvelut yhtiöitetään.

Maakunnat voisivat esimerkiksi siirtymäkauden ajan halutessaan kilpailuttaa terveyspalvelujen tuottajia, joista kansalainen voisi valita palvelunsa. Maakunnat tekisivät palvelujen tuottajien kanssa puitesopimukset, joissa sovittaisiin tarjotusta palvelusta.

Myös esimerkiksi viiden sairaanhoitopiirin johtajat ovat todenneet, että valinnanvapauden suunniteltu käynnistäminen vuonna 2019 on käytännössä mahdotonta.

Kritiikki soten valinnanvapauden laajentamistapaa ja myös julkisten palveluiden yhtiöittämistä koskevaa aikataulua kohtaan kasvaa päivä päivältä. Oppositiosta on kiihtyvällä tahdilla vaadittu valinnanvapauslain lykkäämistä.

Torstaina sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd) vetosi pääministeri Juha Sipilään (kesk) valinnanvapauslain valmistelun keskeyttämiseksi. ”Päivä päivältä käy yhä selvemmäksi, ettei uutta soten valinnanvapausmallia ole mahdollista kirjoittaa lakitekstiksi hallituksen kaavailemassa aikataulussa”, hän sanoi.

Keskiviikkona entinen vihreiden kansanedustaja ja valinnanvapauden puolesta puhunut Osmo Soininvaara kirjoitti blogissaan, että hallituksen esittämässä valinnanvapausmallissa muhii katastrofi.

Soininvaaran mukaan hallituksen mallissa yksityisen sote-yksikön taloudellinen menestys riippuu vain vähäisesti siitä, kuinka hyvin se toimii.

”Olennaisempaa on, millaisia potilaita se saa asiakkaakseen. Perusterveistä on syytä pitää hyvää huolta ja paljon palveluja tarvitsevista ei voi kuin toivoa, että he vaihtavat jonkun toisen potilaiksi”, hän sanoi.

”Ei voi olla järkevää, että terveitä ylihoidetaan ja sairaita alihoidetaan, mutta siihen lausunnoilla oleva laki toteutuessaan johtaa.”

Sote-keskusten pitäisi aloittaa toimintansa 2019 alusta. Silloin sote-palvelut siirtyvät kunnilta 18 maakunnalle. Kansalaiset voisivat tuolloin valita sote-keskuksensa, jonka tulee tarjota terveyspalvelujen lisäksi sosiaalineuvontaa.

Valinnanvapautta koskevassa laissa määritellään, millä tavalla kansalaiset voivat valita sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijan välillä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote
 • Sipilän hallitus
 • Kokoomus

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  7. 7

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  8. 8

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   F1-kausi starttasi Australiassa – HS seuraa kilpailua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  5. 5

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  6. 6

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  9. 9

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää