Politiikka

Puolueet ovat pulassa, mutta näin ne voisi pelastaa – nuorisojärjestöjen johtajat kertovat ratkaisunsa

Neljän suurimman eduskuntapuolueen eli keskustan, kokoomuksen, Sdp:n ja perussuomalaisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajat vastaavat tutkijoiden ehdotuksiin.

Suomalaiset puolueet ovat pulassa, kertoi HS tiistaina. Enää alle kuudella prosentilla suomalaisista on puolueen jäsenkirja, ja yhä useampi äänestäjä heiluu kahden tai useamman puolueen välillä. Lisäksi puolueiden jäsenkunta vanhenee kovaa vauhtia.

Vähenevä puolueuskollisuus tekee toiminnan jatkuvuudesta epävarmempaa, sillä puolueiden on entistä vaikeampi rekrytoida nuoria aktiiveja paikkamaan vanhenevaa jäsenkuntaa. Lisäksi niiden rahoitus on riippuvaista vaalimenestyksestä.

Onneksi tutkijat monella taholla ovat miettineet, kuinka puolueet voisi pelastaa. Tässä jutussa neljän suurimman eduskuntapuolueen eli keskustan, kokoomuksen, Sdp:n ja perussuomalaisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajat vastaavat tutkijoiden ehdotuksiin.

Puolueiden kaipaamia muutoksia on pohdittu muun muassa Kalevi Sorsa -säätiön marraskuussa julkaisemassa Kenen demokratia -tutkimuksessa, Elinkeinoelämän valtuuskunnan viime keväänä ilmestyneessä Pelastakaa puolueet -pamflettissa ja Sitran tiistaina julkaisemassa muistiossa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ehdotus 1: Puoluejohto pitäisi valita jäsenäänestyksellä. Vaalin voisi jopa avata kaikille kannattajille.

Yleensä johto valitaan puoluekokouksessa. Vasemmistoliitto valitsi viimeksi puheenjohtajansa neuvoa-antavalla, postitse järjestetyllä jäsenäänestyksellä. Briteissä johtajavalinnan avaaminen kaikille kannattajille toi työväenpuolueelle uusia jäseniä 2015 ja nosti johtoon puolue-eliitin hyljeksimän Jeremy Corbynin.

Hilkka Kemppi (Keskustanuoret): ”Ei. Puheenjohtajavaali on niin merkittävä, sillä samalla valitaan myös ihmistä, joka päättää esimerkiksi meidän sosiaaliturvasta. On hyvä, että paikalle tulijat tekevät päätöksen enemmän harkinnan jälkeen.”

Mikkel Näkkäläjärvi (Demarinuoret): ”Kiinnostava ajatus. Voisi neuvoa-antavana kokeilla meilläkin. Voisi houkutella puolueeseen ihmisiä, jotka haluavat vaikuttaa, mutteivät vielä ole mukana.”

Daniel Sazonov (Kokoomusnuoret): ”Kokoomusnuorissa on suora jäsenäänestys ja se kyllä sähköistää toimintaa. Mutta vastaako jäsenäänestys puolueiden laajaan perusongelmaan? Se on vähän laastarin tuntuinen ratkaisu.”

Samuli Voutila (Perussuomalaiset nuoret): ”Kaikki johtohahmot pitäisi valita suoralla jäsenäänestyksellä, ja siinä pitäisi hyödyntää sähköistä äänestystä verkkopankkitunnusten avulla. Kuitenkin niin, että äänioikeus on vain puolueen jäsenillä.”

Ehdotus 2: Äänestäjiä pitäisi ajatella ikään kuin puolueen asiakkaina, ei johdettavana vaalikarjana. Heille pitää tarjota enemmän myös vaalien välillä.

Kemppi: ”Olen samaa mieltä, mutta myös sitä mieltä, että vaalien välillä tapahtuvaa toimintaa on. Lähtisin kehittämään helppoja osallistumisen tapoja, ne ovat tätä päivää.”

Näkkäläjärvi: ”Puolueen ei pidä olla edunvalvojaliike, vaan ajaa asioita, jotka edistävät laajemmin yhteiskunnallista hyvää. Mutta toiminnan pitäisi olla projektimaisempaa, koska moni kokee vaikeaksi sitoutua pitkiksi ajoiksi.”

Sazonov: ”Kyllä, ehdottomasti. Toki somen kautta näin onkin, mutta minusta esimerkiksi Helsingin kokoomuksella pitäisi olla konttori jossain keskustan katuliiketilassa, johon voisi paukahtaa paikalle kun haluaa.”

Voutila: ”Poliitikkojen tehtävä on palvella kansaa. Pitää olla turuilla ja toreilla, mutta myös hyödyntää teknologiaa sen selvittämiseen, mitä kansalaiset haluavat meiltä. Voisiko puolue pitää esimerkiksi säännöllisiä webinaareja?”

Ehdotus 3: Hierarkkisuuden sijaan puolueiden pitäisi olla asiantuntijaorganisaatioita, joiden pitäisi sietää myös ristiriitaisia näkemyksiä. Puheenjohtajia voisi olla useita, eri aiheiden mukaan.

Esimerkiksi Ruotsin vihreillä ei ole puheenjohtajaa, vaan kaksi ”puhetorvea”.

Kemppi: ”Minusta keskusta on matalan hierarkian puolue, jossa on täysi oikeus ajatella eri tavalla. Asiantuntijoita kuullaan nykyäänkin, mutta heidän mukaan ottamisensa voisi olla säännönmukaisempaa.”

Näkkäläjärvi: ”Puolueen johdon pitää olla selkeä ja edistää arvoja, joihin puolue uskoo. Pitäisi uskaltaa linjata nykyistä reippaamminkin. Toisaalta puolueen ovia pitäisi avata kaikille ihmisille ja ottaa muun muassa tutkijoilta vastaan myös tietoa, joka ei tue omia käsityksiä.”

Sazonov: ”Ilman muuta puolueiden on välttämätöntä mennä siihen suuntaan, että yhä isompi joukko saa tuoda oman osaamisensa niiden toimintaan. Pakko uudistua voimistuu koko ajan, mutta että siitä voisi tehdä prosessin, tarvitaan resursseja ja kykyä mennä epämukavuusalueelle.”

Voutila: ”Puolueiden päätöksentekoa pitäisi hajauttaa. Esimerkiksi paikallisyhdistyksillä voisi olla oikeus ottaa ja erottaa jäseniä, ja ne voisivat saada osansa puoluetuesta. Mitä moniäänisempi puolue on, sitä parempi, mutta tietyissä rajoissa. Esimerkiksi: minä olen keskustaoikeistolainen, joten ei toimi, jos joku toinen puhuu kuin sosialisti.”

Ehdotus 4: 16-vuotiaille pitäisi antaa äänioikeus.

Kemppi: ”Totta kai, ja myös ehdolle asettumisen ikärajaa pitäisi laskea. Tämä on myös puolueen virallinen kanta. Keskustanuoret kannattaa äänioikeusikärajan laskemista kaikissa vaaleissa.”

Näkkäläjärvi: ”Kyllä sitä voi minun puolesta laskea esimerkiksi 16 vuoteen. Vielä tärkeämpi asia olisi, että kouluissa kerrottaisiin eri ideologioista ja puolueista ja siitä, mitä ne ajavat. Suomessa on aika allergisesti suhtauduttu puolueita kohtaan viime vuosikymmenet.”

Sazonov: ”Kyllä, se olisi luonteva tapa saada nuoret osallistumaan. Siihen kansalaisoikeuteen kasvetaan. Kuntavaaleista voisi aloittaa.”

Voutila: ”Ei pidä laskea. Uskon, että nuorten ääntä saadaan muutenkin kuuluviin, esimerkiksi nuorisovaltuustojen kautta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Puolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  4. 4

   Joukkotappelu Helsingin Kaivopihalla, vartija pysäytti tilanteen kaasulla – taustalla ehkä riita jalkapallosta

  5. 5

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  6. 6

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa nykyään kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  7. 7

   Miksi buddhalainen munkki lietsoo vainoa ja väkivaltaa?

  8. 8

   Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

  9. 9

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  7. 7

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalainen merikapteeni nai eteläafrikkalaisen seikkailijattaren 82 vuotta sitten ja ajoi sitten laivansa karille Englannin kanaalissa – uusi kirja kertoo romanttisen, traagisen tarinan
  3. Joukkotappelu Helsingin Kaivopihalla, vartija pysäytti tilanteen kaasulla – taustalla ehkä riita jalkapallosta
  4. Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis
  5. Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”
  6. Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa nykyään kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan
  7. Tunti sitten
  8. Vain elämää -sarjan kapellimestari Leri Leskinen alkoi meditoida löytääkseen mielenrauhan – ”On hyvä, ettei lähde artistien tunnemyrskyyn ihan koko ajan”
  9. Entinen jääkiekkoilija Jyrki Louhi siirtyi konsulttijätin leipiin ja yrittää nyt tehdä nuorista urheilijoista startup-yrityksiä – Huipulle vaaditaan jopa 100 000 euron liikevaihtoa
  10. Pahoittelen, että viljani laatu heikkenee
  11. Väkivaltatapaus on juuttunut syyttäjän pöydälle – selviääkö vakavaa kuritusväkivaltaa käyttänyt isä koko jutusta kuin koira veräjästä?
  12. Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”
  13. Näytä lisää