Politiikka    |   Kommentti

Kuntavaalit ovat aivan nurkan takana, mutta ainakaan nuoria ei kiinnosta – äänestysprosentti laskee, kun ihmiset eriarvoistuvat

Kun tutkijoiden ja kansalaisten tunnelmia haistelee, äänestysprosentin laskeminen viime kuntavaalien 58,3:sta näyttää ilmeiseltä, kirjoittaa HS:n politiikantoimittaja Olli Pohjanpalo.

Nuorten
äänestys­halukkuus kunta­vaaleissa on huolestuttavan alhainen. Näin sanoi politiikan tutkija Sami Borg julkaistessaan hiljattain uusia tilastotietoja äänestyskäyttäytymisestä viime kuntavaaleissa.

Vain 30 prosenttia 18–24-vuotiaista kävi äänestämässä vuoden 2012 kuntavaaleissa. Nuoret luovuttivat vallan vanhemmille. Samaten huono-osaiset luovuttivat vallan hyväosaisille, sillä mitä turvatummassa asemassa yksilö on, sitä varmemmin hän äänestää.

On kuntia, joissa vain joka toinen käy äänestämässä. Toinen puoli asukkaista siis päättää kaikkien asukkaiden puolesta. Demokratiavaje on ilmeinen ja kansalaisten eriarvoistuminen lisää sitä.

Kuntavaalit järjestetään kahden viikon päästä.

Media yrittää pitää kiinnostusta yllä tuomalla esiin puolueiden eroja ja herättämällä keskustelua. Vaalikuume ei silti näytä nousevan.

Ehdokkaita on entistä vähemmän, koska kuntia on vähemmän ja valtuustot aiempaa pienempiä.

Tulossa oleva hallintohimmeli, maakuntauudistus, voi myös sekoittaa äänestäjät. Vieläkö kuntapäättäjiä tarvitaan?

Politiikan tutkijat eivät mielellään ennusta äänestysprosenttia, koska he pelkäävät julkisella arviolla olevan ohjaavaa vaikutusta. Veikkaus äänestysprosentin alenemisesta lamaannuttaisi kansalaisia entisestään.

Kun tutkijoiden ja kansalaisten tunnelmia haistelee, äänestysprosentin laskeminen viime kuntavaalien 58,3:sta näyttää kuitenkin ilmeiseltä.

Vuonna 1992 äänestysprosentti oli vielä 78,1 mutta seuraavissa kuntavaaleissa 1996 lähes kymmenen prosenttiyksikköä alhaisempi, 61,3. Romahdus on jäänyt pysyväksi.

Sami Borgin mukaan sähköinen äänestys voisi nostaa nuorten äänestysprosenttia, mutta toistaiseksi siihen liittyy liikaa turvallisuusriskejä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Äänestysvilkkaus
 • Kuntavaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  7. 7

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää