Politiikka

Sdp pyrkii tekemään kuntavaalista kansanäänestyksen hallituksen politiikasta – demarit kiertävät ovelta ovelle ohjekirja apunaan

HS haastattelee kuntavaalien alla kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat, ja viidentenä on vuorossa Sdp:n Antti Rinne. Demarit kiertävät tapaamassa äänestäjiä ovelta ovelle. ”Kontaktoi, taustoita ja varmista”, neuvoo Sdp:n opaskirja.

Maanantaina puolilta päivin porvoolaisten Davitsaisten ovikello soi. Lea Davitsainen avaa, ja oven takana seisoo Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

”Päivää”, sanoo Rinne.

Davitsainen näyttää kauhistuneelta. Etenkin kun Rinteen takana tungeksii rivistö tv-kameroita ja toimittajia.

Davitsaisia oli etukäteen varoitettu, että demarit kiertävät Porvoon Kevätkummussa kampanjoimassa ja että puheenjohtajakin saattaa tulla ovelle käymään.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Rinne virittää keskustelua sote-palveluista. Puoliso Veikko saapuu paikalle ja ryhtyy muistelemaan erästä sairaalareissuaan.

Demarit soittelivat kansalaisten ovikelloja ahkerasti jo eduskuntavaaleissa. Mallia on haettu Ruotsista.

Sdp:llä on oikein manuaalikin ovelta ovelle -kampanjoinnin avuksi. Ensimmäinen vaihe oven auetessa on ”kontaktointi”, sitten ”taustoitus” ja lopuksi ”varmistus” – eli yritetään varmistaa, että kansalainen äänestää demareita.

Manuaalin mukaan kansalaista on hyvä kontaktoida kysymällä: ”Miten oikeistohallituksen politiikka koskettaa sinua ja perhettäsi?”

Tähän itse asiassa tiivistyy Sdp:n kuntavaalitaktiikka.


Demarit pyrkivät kehystämään kuntavaalit kansanäänestykseksi Juha Sipilän (kesk) hallituksen politiikasta. ”Kansalaiset joutuvat miettimään vaaliuurnilla, onko se suunta, johon hallitus Suomea vie, oikea. Hallitus vie hyvinvointivaltiota markkinaehtoiseksi valtioksi.”

Tästä on Rinteen mukaan hyvänä esimerkkinä sote-uudistus. ”Lompakon paksuus alkaa määritellä, miten kansalainen saa terveyspalveluita.”

Tätä hän perustelee sillä, että hallituksen kaavailema sote-malli – ”myös heidän omien papereidensa ja asiantuntijoidensa mukaan” – johtaa nykytason palveluiden kustannusten nousemiseen ja toisaalta palveluiden pirstaloitumiseen. Samalla hallitus tavoittelee soten avulla kymmenen vuoden aikana kolmen miljardin euron säästöjä.

Rinteen mukaan tämä tarkoittaa palveluiden leikkaamista ja asiakasmaksujen nousua.

Kun kuuntelee demariehdokkaiden kohtaamisia kansalaisten kanssa, terveyspalvelut ovat ykkösaihe. Kuntavaalit ovat sote-vaalit, vaikka hallituspuolueet toista väittävät.

Erityisiä peikkoja sote-uudistuksessa Sdp:lle ovat valinnanvapaus ja julkisten sote-palveluiden yhtiöittäminen.

Viime vuosina demarivaltuutetut ovat olleet useissa eri kunnissa siunaamassa isoja terveyspalveluiden ulkoistuksia yksityisille terveyspalveluyrityksille.

Rinne ei näe tässä ristiriitaa.

Ulkoistukset eivät sinänsä ole Rinteen mukaan huonoja. Olennaista on se, miten ne tehdään.

Sdp:n omassa sote-mallissa julkinen sektori on sote-palveluiden järjestäjä ja päätuottaja. Se voi kuitenkin käyttää myös yritysten ja kolmannen sektorin tuottamia palveluita. ”Tärkeintä on se, että asiasta päätetään demokraattisesti valituissa toimielimissä”, Rinne sanoo.

 

”Kaikkialla Suomessa pitää olla säällinen mahdollisuus elää.”

Kannatuskyselyiden valossa Sdp:llä on hyvät mahdollisuudet nousta kuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Puolueen linjaukset ovatkin aika laveita.

Rinne painottaa pääkaupunkiseudun metropolipolitiikan merkitystä. Hän korostaa maakuntien kasvukeskusten tärkeyttä. Erityisesti pitäisi Rinteen mukaan panostaa maaseutuun.

Kieltämättä syrjäseuduilla tilanne onkin vaikea. Monella alueella asunnot ovat menettäneet arvonsa. Pankit eivät suostu lainaamaan taloyhtiöille rahaa edes peruskorjauksiin.

Nuoret muuttavat opintojen perässä ja jäävät sille tielleen, kun kotiseudulla ei ole töitä.

”Lohdutonta kuulla ikäihmisten huolta siitä, että palvelut katoavat”, Rinne sanoo. Rinteen mukaan Sdp:n tavoite onkin, että ”kaikkialla Suomessa pitää olla säällinen mahdollisuus elää”.

Rinteen mukaan syrjäseuduille pitäisi saada töitä, jotta nuoret palaisivat. Hän tarjoaa ratkaisuksi etätöitä, kiertotaloutta ja digitalisaatiota – ja kuulostaa vähän keskustan Juha Sipilältä.

”Maakuntien kasvukeskusten pitäisi hyödyntää paremmin koko alueen potentiaalia”, Rinne sanoo. Valtiovallan pitäisi Rinteen mukaan edistää tätä kannustimilla. Jää kuitenkin epäselväksi, että millaisilla.

Löytyy Sdp:n vaaliohjelmasta konkretiaakin. Se ajaa varhaiskasvatuksen muuttamista maksuttomaksi. Jollain aikavälillä demarit sen toteuttavat, Rinne lupaa.

Konkreettinen on myös ajatus kokonaiskoulupäivästä. Siinä lasten harrastukset yhdistettäisiin koulupäivään siten, että esimerkiksi aamulla ennen koulua voisi olla jalkapalloharjoitukset tai iltapäivällä pianotunti.

Lapset eivät joutuisi olemaan koulun jälkeen yksin, ja toisaalta vanhemmilla ja lapsilla olisi iltaisin enemmän yhteistä aikaa. Nykyisin monen lapsiperheen illat kuluvat vanhempien kuljettaessa lapsia harrastuksiin.

”Monet julkiset tilat ovat alikäytössä. Niitä pitäisi paljon enemmän antaa eri tahoille ilmaiseksi käyttöön.”

Rinne uskoo, että ”jos tahtoa riittää”, niin kokonaiskoulupäivä olisi suhteellisen helposti luotavissa koulujen, seurojen ja järjestöjen yhteistyöllä.

Davitsaisten ovella Rinne siirtyy manuaalin kolmanteen kohtaan eli ”varmistukseen”.

”Kai te äänestätte demareita?” Rinne kysyy.

”En”, Lea Davitsainen vastaa.

Aiemmin sarjassa on julkaistu kristillisdemokraattien Sari Essayahin haastattelu 22. maaliskuuta, Rkp:n Anna-Maja Henrikssonin haastattelu 26. maaliskuuta, vasemmistoliiton Li Anderssonin haastattelu 27. maaliskuuta ja vihreiden Ville Niinistön haastattelu 28. maaliskuuta.   HS:n vaalikonetta voi käyttää täällä.

HS:ssä 18. maaliskuuta ilmestyneen Antti Rinteen Lauantaivieras-haastattelun voit lukea täältä.

 

Kuka?

Antti Rinne


 Syntynyt 3.11.1962 Helsingissä.

 Koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti.

 Työskennellyt AKT:ssä järjestösihteerinä sekä Erton ja Ammattiliitto Pron puheenjohtajana.

 Valittiin Sdp:n puheenjohtajaksi 2014 sekä jatkokaudelle 2017. Toimi valtiovarainministerinä vuosina 2014–15. Kansanedustaja vuodesta 2015 lähtien.

  Puoliso Heta Ravolainen-Rinne. Antti Rinteellä on neljä tytärtä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Sdp
 • Antti Rinne
 • Sote
 • Koulutus
 • Porvoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Raiskauksesta tuomitulle kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – Sittemmin syyttömäksi todetulle miehelle lähes 200 000 euroa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

  5. 5

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  6. 6

   THL:n työntekijä latasi tuhansien henkilötietoja ja laboratoriotuloksia sisältäneen esityksen internetiin – Sieltä tietoja ladattiin viisi kertaa, ja niitä päätyi hakukoneisiin

  7. 7

   Rakentamisen nousukausi on synnyttänyt ”kestämättömän” tilanteen – rakentajia varoitetaan paikoin rajusta jarrutuksesta

  8. 8

   Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  8. 8

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  9. 9

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  10. 10

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää