Politiikka

Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa – Niinistö: ”Isännöimme ilomielin, mutta pitää olla myös jotain sanottavaa”

Niinistö ilmoitti Suomen ehdottavan Arktisen huippukokouksen järjestämistä toukokuussa alkavalla Arktisen neuvoston puheenjohtajakaudellaan.

Arkangel/Helsinki

Venäjän presidentti Vladimir Putin on valmis tapaamaan Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin Suomessa Arktisen neuvoston huippukokouksessa, jos sellainen järjestetään. Putin kertoi asiasta torstaina Arkangelissa kolmen maan presidenttitapaamisessa.

Niinistö ilmoitti Suomen ehdottavan Arktisen huippukokouksen järjestämistä toukokuussa alkavalla Arktisen neuvoston puheenjohtajakaudellaan.


Niinistö, Putin ja Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson osallistuivat Arkangelin kaupunginteatterissa paneelikeskusteluun, joka järjestettiin Arktisen foorumin yhteydessä.

Presidenttien keskustelun juonsi yhdysvaltalaisen CNBC-kanavan ankkuri Geoff Cutmore. Hän tiedusteli Niinistön haluja isännöidä Putinin ja Trumpin tapaamista jo ennen näiden G20-huippukokoustapaamista, joka pidetään ensi heinäkuussa Saksassa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Niinistö vastasi Suomen isännöivän tapaamista mielellään, jos Venäjän ja Yhdysvaltain johto ensin löytävät yhteistä tahtoa sopimusten tekoon.

”Isännöimme ilomielin, mutta tällaisissa huippukokouksissa pitää olla myös jotain sanottavaa”, Niinistö vastasi.

Trumpin astuttua virkaansa Venäjän ja Yhdysvaltain huippukokouspaikaksi on veikkailtu innokkaimmin Sloveniaa.

”Mikset kysynyt minulta mitään”, Islannin presidentti Jóhannesson tivasi Cutmorelta. ”Reykjavikissäkin on järjestetty merkittäviä huippukokouksia.”

Putin kehui Suomea huippukokouspaikkana muttei nähnyt välitöntä syytä pikaiseen tapaamiseen. Kansainvälisistä kiistakysymyksistä kuten Ukrainan kriisistä Putin uskoi kompromissien kuitenkin löytyvän, koska ”Venäjä pitää aina lupauksensa, kuten on pitänyt kiinni Minskin sopimuksestakin”.

Niinistö tapasi paneelikeskustelun jälkeen Putinin kahden kesken. Tämän tapaamisen jälkeen Niinistö täsmensi toimittajille, ettei mitään virallista kokousehdotusta ole tehty. ”Esitys on sama, jonka kerroin Putinille jo vuosi sitten”, Niinistö mainitsi ja kertoi puhuneensa asiasta myös Yhdysvaltain edelliselle presidentille Barack Obamalle.

Yhteinen sävel lännen ja Venäjän suhteissa on ollut kateissa jo yli kolmen vuoden ajan. Viimeksi tällä viikolla Yhdysvallat ja EU arvostelivat Venäjää laajoista pidätyksistä viime sunnuntain mielenosoituksissa. Protesteissa vastustettiin korruptiota ja tulilinjalla oli erityisesti Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev, jonka jättiomaisuudesta oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tutkimusryhmä julkaisi äskettäin laajan raportin.

”Korruption vastustaminen on tärkeää ja korruption vastaista työtä jatketaan Venäjällä”, Putin kommentoi Arkangelissa. ”Mutta tässä tapauksessa asiaa käytettiin poliittisen tavoitteiden edistämiseen. Aivan kuten kävi Arabikeväässä ja naapurimaassamme Ukrainassa, joka ajautui sitten kaaokseen.”

Niinistön ja Putinin tapaamisessa mielenosoituksia ei käsitelty.

”Demokratiaan kuuluu oikeus osoittaa mieltä, mutta tietysti sääntöjen puitteissa”, Niinistö sanoi. ”Onhan meilläkin vähän jouduttu joskus mielenosoittajia hillitsemään. En tunne yksityiskohtia enkä tiedä, miksi kukin on otettu Venäjällä säilöön. Mutta tärkeintä on, että me voimme pitää kiinni omasta lainsäädännöstämme ilman, että siihen kukaan puuttuu.”

”Minulle kahdenkeskisessä tapaamisessa tärkeintä oli yrittää selvittää, millä tolalla Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet ovat, sillä sitä emme tiedä”, Niinistö sanoi. ”Ja tuntuu välillä, etteivät he aina tiedä itsekään.”

Käsittelemättä jääneisiin asioihin kuului myös Ukrainan kriisi.

”Taisi olla ensimmäinen kerta, kun Ukrainasta ei puhuttu”, Niinistö arveli. Hänen mukaansa keskustelu ei ollut erityisen laaja kiireisen aikataulun vuoksi: paneelin aloitus myöhästyi, paneeli venyi ja Putinia odotti seuraavaksi tapaaminen Islannin presidentin kanssa.

Myönteisistä asioista Niinistö mainitsi Krasnyi Borin ongelmajätelaitoksen kohtalon ratkaisuyritykset. Pietarin lähellä sijaitseva laitos on suuri uhka Itämerelle, jos sen jätevuoret pääsevät valloilleen. ”Rahoituksen kanssa on tiettävästi vielä ongelmia, mutta on siellä jo tietääkseni kartoituksia suomalaisvoiminkin tehty”, Niinistö sanoi.

Arktisen alueen ongelmista päällimmäiseksi Niinistö nosti sekä paneelissa että tapaamisten jälkeen ilmastonmuutoksen ja ilmansaasteet. Päästöt ovat presidentin mukaan osittain turhaa haaskausta, kun fossiiliset polttoaineet palavat tuotantolaitoksissa epätäydellisesti.

”Vielä hölmömpää on soihduttaminen tuotantokentillä”, Niinistö sanoi. ”Maailmassa soihdutetaan kaasua vuodessa 40 kertaa Suomen vuotuisen kaasunkulutuksen verran. Sanotaan että neljännes kasvihuonekaasuista on peräisin soihduttamisesta eli täysin turhasta tuhlauksesta. On se kummallista, jos tämmöistä pitää harjoittaa.”

Oikaisu 30.3.2017 kello 16.22: Jutussa sanottiin Niinistön ilmoittaneen, että Suomi järjestää Arktisen huippukokouksen. Niinistö ehdotti, että Suomi järjestää huippukokouksen.

Fakta

Huippukokous ollut esillä aiemminkin


 HS kertoi jo joulukuussa, että Suomi kaavailee Arktisen neuvoston huippukokouksen järjestämistä Suomessa mahdollisesti nyt kuluvana vuonna. Suomen puheenjohtajuuskausi neuvostossa alkaa toukokuussa.

 Arktisen neuvoston koko 20-vuotisen toiminnan aikana ei ole kertaakaan järjestetty päämiesten kokousta.

 Arktiseen neuvostoon kuuluvat Pohjoismaat, Yhdysvallat, Venäjä ja Kanada. Arktinen alue kiinnostaa yhä useampaa maata, kun pohjoinen merijää vetäytyy ilmaston lämmetessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  6. 6

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  7. 7

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  8. 8

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  9. 9

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää