Politiikka

Timo Soini ei kannata maksutonta varhaiskasvatusta: ”Miksi vuorineuvosten mukuloille pitäisi olla maksuton päivähoito?”

Perussuomalaisilla on ollut kunnissa paljon sisäisiä riitoja. Nyt yritetään pitää asemat maahanmuuttoteemalla. Perussuomalaisten mielestä maahanmuutto on pahentanut asuntopulaa ja lisännyt turvattomuutta kunnissa.

Näistä kuntavaaleista tuli perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin nostalgiamatka. Hän kiertää vaaliteltat, istuu puheenjohtajatentit ja jännittää vaalituloksen – viimeistä kertaa puheenjohtajana.

”Loppuun asti vedetään räkä poskella. En osaa muulla tavalla elää. En voi ajaa kisoja puolivaloilla”, Soini sanoo.

Kylmänä kevätlauantaina Soini on Imatralla puolueensa vaalitapahtuman vetonaulana.

Tällä kolkalla kannatus on vankkaa, onhan Soini omien sanojensa mukaan kaupungissa ”kotivävy” – hänen anoppinsa Liisa Lajunen on jo toista kautta perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja häärii nytkin kahviteltalla yötä myöten leivottuine vaalipullineen.

Soini luettelee imatralaisille perussuomalaisten saavutuksia ja vannottaa, että puolueen täytyy pysyä hallituksessa.

”Jos perussuomalaiset lähtisivät hallituksesta, se johtaisi useamman kuukauden kriisiin. Sen jälkeen meillä todennäköisesti olisi uudet vaalit, joiden jälkeen pitäisi käydä pitkät neuvottelut”, Soini sanoo.

Siinä murenisivat tomuksi hallituksen suuret uudistukset, mutta kannattajilla ovat mielessä muut asiat. Imatralaismies käy murehtimassa Soinille perheen opiskelijoiden toimeentulohuolia.

”Ulkomaalaiset tulevat tänne, ja niille annetaan kaikki”, mies purkaa harmitustaan.

Perussuomalaisten kuntavaaliohjelmassa tämä on kantava teema: suomalaisista pitää huolehtia ensiksi, ja vasta sitten on muiden vuoro.

Vaaliohjelma on kirjoitettu sillä ajatuksella, että monessa kunnassa kipuillaan vielä syksyn 2015 ennätysmäisen turvapaikanhakijamäärän takia. Maahanmuuttajat ovat vaaliohjelman mukaan syypäitä muun muassa asuntopulaan ja seksuaalirikosten lisääntymiseen.

Timo Soini kertoo lukeneensa lehdestä, ettei maahanmuutto ole hänen tärkeysjärjestyksessään korkealla, ja hän hyväksyy tulkinnan. Vaaliohjelman perusteella puolueessa maahanmuutto sen sijaan on läpileikkaava teema.

Soini tekee selvän eron maahanmuuttajien välillä: täältä oleskeluluvan saaneita pitää hänen mukaansa kohdella hyvin, eikä heitä saa syrjiä.

Sen sijaan niiden turvapaikanhakijoiden, jotka ovat jo saaneet lainvoimaisen kielteisen oleskelulupapäätöksen, pitää Soinin mukaan poistua maasta. Perussuomalaiset eivät halua, että kunnat antavat palveluita laittomasti maassa oleville.

”Heidän pitää lähteä mieluummin vapaaehtoisesti, tai jos ei muuten, niin pitää palauttaa. Ei se mukavaa ole, mutta emme voi tehdä niin, että kielteisen päätöksen saatuasi isket takapuolen penkkiin ja jäät tänne. Jos sellainen malli leviää maailmalle, sitten tulijoita riittää.”

 

”Malmi pitää säilyttää. Voidaanhan se vaihtaa niin, että Pasilan ratapiha rakennetaan asunnoille.”

Asuntopolitiikka on perussuomalaisten vaaliohjelmassa yhtenä kärkenä, mutta puolue ei pääse ohjelmassa tilanteen voivottelua pidemmälle.

Soinin kotikunnassa Espoossa perussuomalaiset ovat ajaneet rakentamattoman tonttimaan kiinteistöveron nostamista yhdeksi keinoksi vauhdittaa asuntotuotantoa. Ajatus ei ole saanut kannatusta.

Soini toivoo, että pääkaupunkiseudun kunnat tekisivät yhteistyötä kohtuuhintaisen asuntotuotannon edistämiseksi. Soini vastusti metron jatkamista Espooseen, mutta kiittelee nyt tehokasta rakentamista asemien ympärille.

Perussuomalaiset vastustavat nyt kiihkeästi Malmin lentokenttäalueen rakentamista, vaikka sinne syntyisi asuntoja melkein yhtä paljon kuin Imatralla on asukkaita.

”Malmi pitää säilyttää. Voidaanhan se vaihtaa niin, että Pasilan ratapiha rakennetaan asunnoille”, Soini heittää. Kun häneltä kysyy, onko hän tosissaan, hän vastaa:

”No ainakin osin. Malmin säilyttäminen on puolueen kanta. Mielenkiintoista, jos eduskunta nyt päättää, että se säilytetään.”


Perussuomalaisten mielestä kuntapolitiikassa on mahdollista erilaisin porkkanoin vaikuttaa siihen, muuttaako kuntaan uusia asukkaita.

Yksi tällainen porkkana voisi olla maksuton varhaiskasvatus, joka on muutamassa pienessä kunnassa jo toteutettu. Siitä ei perussuomalaisten ohjelmassa puhuta, eikä Soini sitä kannata.

”Suhtaudun skeptisesti. Kuka sen maksaa, ja mistä se on pois? Maksuton voi olla sellaisille, joilla ei ole varaa, mutta minkä takia vuorineuvosten mukuloille pitäisi olla maksuton päivähoito?”

Hallitus rajoitti lapsen oikeutta subjektiiviseen päivähoitoon, mutta Soinin kotikunta Espoo ei ottanut rajoitusta käyttöön. Soinista on ongelmallista tasavertaisuuden kannalta, että varakkaat kunnat voivat olla noudattamatta hallituksen päätöksiä.

Hän ymmärtää jossain määrin sitä, että lapsen olisi sosiaalisten suhteiden takia hyvä päästä päiväkotiin, jos molemmat vanhemmat ovat kotona esimerkiksi työttöminä. Silti varmistin on aina pois päältä, kun puhutaan päivähoidosta:

”Pelkään, että subjektiivisen päivähoidon kaavun sisällä ajetaan kotihoidontukea alas. Sitä en hyväksy. Eikä se tässä hallituksessa etene senttiäkään.”

Edellisissä kuntavaaleissa perussuomalaisten kannatus nousi 12,3 prosenttiin, seitsemän prosenttiyksikön verran. Uusia valtuutettuja tuli yli 700, osa suoraan pystymetsästä.

”Oli meidän saavutuksemme, että näitä ihmisiä saatiin mukaan. Mutta tiettyä hintaa on maksettu”, Soini sanoo.

On kuntia, esimerkiksi Helsinki, joissa valtuustokausi on mennyt ryhmän sisäiseksi tappeluksi. Loikkauksiakin on ollut. Soinin mukaan kyse on siitä, että ryhmän johtajan pitää osata johtaa, eikä kaikkia ole siunattu tällä taidolla.

”Seuraajalleni en muuta oppia anna kuin sen, että johda.”

Poliittista hintaa sisäisistä rähinöistä maksettiin myös niin, että puolueen ehdokasmäärä pieneni edellisvaaleista. Nykyisellä ehdokasmäärällä on Soinin mukaan realistista tavoitella yli kymmenen prosentin menevää kannatusta.

Aiemmin sarjassa on julkaistu kristillisdemokraattien Sari Essayahin haastattelu 22. maaliskuuta, Rkp:n Anna-Maja Henrikssonin haastattelu 26. maaliskuuta, vasemmistoliiton Li Anderssonin haastattelu 27. maaliskuuta, vihreiden Ville Niinistön haastattelu 28. maaliskuuta, Sdp:n Antti Rinteen haastattelu 29. maaliskuuta ja kokoomuksen Petteri Orpon haastattelu 30. maaliskuuta.   HS:n vaalikonetta voi käyttää täällä.

 

Kuka?

Timo Soini


 54-vuotias Timo Soini on ollut perussuomalaisten puheenjohtaja vuodesta 1997. Ei tavoittele jatkokautta puheenjohtajana.

 Sipilän hallituksen ulkoministeri, haluaisi jatkaa ulkoministerinä vaalikauden loppuun.

 Kansanedustaja vuosina 2003–2009 ja vuodesta 2011 alkaen, välissä kaksi vuotta EU-parlamentissa.

 Espoon kaupunginvaltuutettu vuoden 2000 kuntavaaleista lähtien.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  3. 3

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  4. 4

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  5. 5

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  6. 6

   Sipilä ja Risikko vetoavat, että vihaan ei saa vastata vihalla, HSTV näyttää tiedotustilaisuuden suorana

  7. 7

   Näin keskusrikospoliisin tiedotustilaisuus eteni: Hyökkääjä mahdollisesti valikoi naisia uhreiksi, tuli Suomeen vuonna 2016 turvapaikanhakijana

  8. 8

   Solidaarisuus­mielenilmaus kerännyt Turun kauppatorille pari sataa ihmistä – ”Tunnelma on hiljainen ja kynttilämeri on aikamoinen”

  9. 9

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  10. 10

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  4. 4

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  5. 5

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  6. 6

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  7. 7

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  10. 10

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  6. 6

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää