Politiikka    |   Lauantaivieras

EK:n Jyri Häkämies joutui selittelemään esimiehensä puheita liian korkeista palkoista – ”Kukaan ei ole esittänyt palkkojen alentamista”

EK:n Jyri Häkämies pitää huonona kehityksenä, jos työmarkkinoilla tiukasti omissa kannoissaan pysyvien rooli kasvaa ja perinteisten kompromissiratkaisujen etsijöiden rooli heikkenee.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on saanut viime viikkojen käytäväpuheissa tuon tuosta pyöritellä sanojaan siitä, ovatko suomalaisten palkat tosiaan 10–15 prosenttia liian korkeat.

Näin väitti Häkämiehen esimies, EK:n hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Mattila Helsingin Sanomissa kaksi viikkoa sitten.

Mattila myös julisti, että työehtoja nykyisin takaavat työehtosopimukset ovat EK:n näkökulmasta vain välivaihe. Päämäärä on se, että jokainen työntekijä solmii sopimuksensa työnantajan kanssa henkilökohtaisesti ilman työehtosopimusten tuomaa kollektiivista turvaa.

Näkemykset olivat yllätys jopa monille EK:n liittojen johtajille, jotka yön pitkinä tunteina neuvottelevat työehtosopimuksia palkansaajajohtajien kanssa.

Lausunnot aiheuttivat raivoa kansalaisissa ja palkansaajien edunvalvojissa, mutta ay-liikkeessä lausunto nähtiin myös niin sanotusti syöttönä suoraan lapaan. Ay-liikkeestä sanotaan, että nyt heillä on mustaa valkoisella siitä, mitä EK:n korupuheiden takana todella ajetaan takaa.

Häkämies on entinen pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri, joten sanojen pyörittely ei tuota hänelle vaikeuksia.

Ei, vaikka lukuisat ekonomistit ampuivat Mattilan palkkapuheet alas.

”Tutkimuksia on erilaisia. Haarukka liikkuu tämän hetken tilanteessa 5–15 prosentissa riippuen mitattavasta ajanjaksosta ja mittauslaitoksesta”, Häkämies aloittaa. ”Ei ole kuitenkaan ehdotonta totuutta.”

”Tärkeä on kuitenkin todeta, että ero on supistunut viimeisten palkkasopimusten myötä. Suunta on oikea.”


Tänä vuonna palkat eivät Suomessa nouse, mutta on tiedossa, että läheisissä kilpailijamaissa korotukset tulevat olemaan 2–3 prosentin luokkaa. Suomen kilpailukyky siis paranee niinkin.

”Ja pitää muistaa, ettei kukaan ole esittänyt palkkojen alentamista.”

Kolme vuotta sitten Häkämies aiheutti itse kohun Helsingin Sanomien haastattelussa, jossa hän vaati palkansaajien palkankorotuksiin nollalinjaa aina 2020-luvulle saakka. Nyt hän ei ole yhtä jyrkkä.

”Vuoden 2014 jälkeen on tehty erittäin maltillisia palkkaratkaisuja, mistä on annettava palkansaajille tunnustusta vastuullisesta toiminnasta. Ne ovat olleet ay-puolelle erittäin vaikeita päätöksiä.”

Häkämies sanoo, että yrityksissä korostetaan työehtosopimusten kirjausten aiheuttamia kokonaiskustannuksia enemmän kuin palkankorotusprosenttia. ”Se on yhdistelmä palkoista ja laatutekijöitä kuten työaikajoustoista. Jos laatupuolella päästään eteen, saattavat palkatkin nousta.”

Eurooppalaiset kollegat ovat hämmästelleet Häkämiehelle, että Suomessa kyettiin yhdellä kiky-sopimuksella parantamaan kilpailukykyä heikentämällä lähes kaikkien työntekijöiden palkkoja.

Ilman edelleen vuotavia haavoja tämä ei kuitenkaan mennyt.

Monissa liitoissa kikyä vastustettiin raivokkaasti. Kiky vahvisti liittojen sisäisiä oppositioita ja antoi voimaa jäsenistölle, jonka mielestä vain palkansaajia koskevat kilpailukykytalkoot saavat nyt päättyä.

Häkämies sanoo olevansa huolissaan siitä, miten sopiminen Suomessa jatkossa onnistuu, jos työmarkkinoilla tiukasti omissa kannoissaan pysyvien rooli kasvaa ja perinteisten kompromissiratkaisujen etsijöiden rooli heikkenee.

”Tästä pitää kantaa huolta. Ja vielä enemmän, jos se tulee näkymään samalla tavalla kuin maaliskuun ilmailualan lakoissa, joissa kärsijöinä olivat ulkopuoleiset kuten matkailu ja Finnair.”

Hän sanoo, että Ranska on esimerkki, jossa ay-liikkeessä on vallassa radikaali puoli. Ranskassa ay-liike on tottunut pikemmin lakkoilemaan kuin neuvottelemaan.

Häkämiehen mukaan palkansaajien ja työnantajien edunvalvojien kevään kova sanailu johtuu siitä, että Suomi on siirtymässä keskusjärjestöjen tekemistä keskitetyistä palkkasopimuksista liittojen väliseen ja paikallisen tason sopimiseen.

Tämä johtuu siitä, että EK ei enää saa sääntöjensä mukaan neuvotella työehdoista. Näin ollen muutkaan työmarkkinoiden keskusjärjestöt eivät voi neuvotella, koska niillä ei ole vastaneuvottelijaa.

”Tämä on iso murros, ja aiheuttaa ymmärrettävästi kipuilua.”

Kipuilu ja liittojen oppositiorintaman vahvistuminen voivat yhdessä olla räjähtävä cocktail.

Häkämies on kuitenkin luottavainen ja uskoo, että kipuilu vähenee, kun alat pääsevät itse sopimaan omista asioistaan eikä niitä ratkaista keskusjärjestötasolla.

”Minulla on myönteinen odotus, että muutos tulee menemään hallitusti. Saivathan esimerkiksi kuljetusalan AKT ja elintarvikeala molempia puolia tyydyttävät sopimukset, kun he saivat sopia rauhassa ilman ylimääräisiä jännitteitä.”

Aikaisemmin kokoomuslainen Häkämies puolustusministerinä hoki: Venäjä, Venäjä, Venäjä. Nyt hän hokee: työllisyys, työllisyys ja työllisyys.

Hän sanoo, että hallituksen on tehtävä huhtikuun puoliväliriihessä paljon tiukkoja päätöksiä, sillä hallitusohjelman tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta uhkaa karata käsistä.

”Ennen kaikkea kannustinloukut pitää saada pois, sillä Suomessa on nyt 100  000 avointa työpaikkaa. Työt ja tekijät pitää saada paremmin kohtaamaan.”

Häkämies sanoo, että automaatio ja robotiikka tulevat auttamaan Suomea. ”Niiden avulla Suomi saa kilpailukyvyssä kiinni matalan palkkatason maita, sillä robotit maksavat saman verran kaikkialla. Uudenkaupungin autotehdas on hyvä esimerkki, jossa automatiikka ja robotiikka ovat auttaneet lisäämään työpaikkoja.”

Tähän tarvitaan hänen mielestään lisää tutkimusmäärärahoja, joita voisi löytyä yritystuista leikkaamalla. Hallitus etsiikin parhaillaan 200 miljoonan euron leikkausta yritystukiin.

Häkämies sanoo, että leikattavaa voisi löytyä esimerkiksi kauppa-alustuesta, maaseudun yritystuesta, palkkatuesta, yritysten kehittämisavustuksista ja uusiutuvan energian tuotantotuesta.

Viisi kysymystä Jyri Häkämiehelle

Mistä asiasta voisit puhua koko yön?

Työmarkkinoiden muutoksesta. Ja urheilusta.

Kuka on ammatillinen esikuvasi?

Työmarkkinajohtajana ei oikean kukaan. Presidentti Sauli Niinistöä arvostan. Hän on vahva ja itsenäinen johtaja.

Kehu yksi palkansaajien edunvalvoja.

Niitä on useita. Sanotaan nyt vaikka SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Lyly. Hän oli ahkera ja taitava neuvottelija. Häneen saattoi luottaa.

Minkä suuren ongelman haluaisit maailmasta ratkaista?

Jos voisi edes pienesti myötävaikuttaa ilmastomuutoksen haasteeseen vastaamiseen.

Millainen viikonloppu on edessä?

Rauhallinen. Vähemmän töitä, enemmän urheilua. Menemme vaimon vanhempien mökille Sysmään.

Kuka?

Jyri Häkämies


 55-vuotias Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja.

 Kokoomuksen kansanedustaja 1999–2012.

 Puolustusministeri 2007–2011 ja elinkeinoministeri 2011–2012.

 Valtiotieteiden maisteri 1986.

 Kaksi lasta edellisestä avioliitosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut, poliisi ampui epäiltyä reiteen – poliisin mukaan Turun keskusta on nyt turvallinen

  2. 2

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  3. 3

   NYT ja Reuters: Trump erotti päästrateginsa Steve Bannonin

  4. 4

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  5. 5

   Silminnäkijän video Turun puukotuksesta: poliisit vartioivat maassa makaavaa miestä

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Sisäministeri Risikko: Ei ole tietoa siitä, että Turun puukotuksissa olisi kyse terroriteosta

  8. 8

   Barcelonassa ihmisten päälle ajanut pakettiauton kuski kuoli poliisin luoteihin – iskujen oli määrä olla tuhoisampia, arvioi poliisi

  9. 9

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  10. 10

   Tutkimus: Homopari vanhempina ei ennakoi lapsen sukupuolista käyttäytymistä – lapsen käyttämät lelut kylläkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut, poliisi ampui epäiltyä reiteen – poliisin mukaan Turun keskusta on nyt turvallinen

  2. 2

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  5. 5

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  6. 6

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  7. 7

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  8. 8

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  9. 9

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  10. 10

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut, poliisi ampui epäiltyä reiteen – poliisin mukaan Turun keskusta on nyt turvallinen

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää