Politiikka

Erikoistutkija tunkeutui ministeriautoon – politiikan tunnetun kommentaattorin arki on silkkaa tilannekomediaa

Erkka Railo on tutkija ja yksi Suomen tunnetuimmista politiikan kommentaattoreista. Yksityiselämässään hän on hajamielinen kolmen lapsen isä, jonka kestohaasteita ovat asioiden unohtelu, tavaroiden hukkaaminen ja yleinen sähläys.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo oli pari viikkoa sitten kommentoimassa politiikkaa Ylellä.

Kun nauhoitus päättyi, Railo pyysi Ylen vahtimestaria tilaamaan taksin. Sen jälkeen tapahtui seuraavaa:

”Vahtimestari sanoi, että nyt se taisi tulla. Menin ulos, istuin mustaan mersuun ja pyysin ’hotelli Marskiin, kiitos!’. Sain aika kuivan vastauksen: ’Tämä on [valtiovarainministeri] Petteri Orpon auto.’”

Railo raportoi tämänkin kommelluksen Facebookissa satojen kaveriensa riemuksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Erkka Railo on yksi Suomen tunnetuimmista politiikan kommentaattoreista. Etenkin näin kuntavaalien alla hän esiintyy mediassa harva se päivä analysoimassa vaaleja, puolueita ja poliitikkoja. Usein hän ottaa varsin suorasanaisesti kantaa asioihin.

Samalla hänen yksityiselämänsä on silkkaa tilannekomediaa – ainakin Facebook-päivitysten perusteella.

Komedian juoneen tuottavat loputtomasti materiaalia hajamielistä professoria muistuttava luonne ja arki kolmen pienen lapsen isänä. Railon kestohaasteina ovat unohtuvat asiat, hukkuvat tavarat ja yleinen sähläys.

Kun perhe lähtee Turusta junalla Helsinkiin katsomaan Disney on Ice -jääshowta, isä unohtaa koko porukan liput kotiin. Kun yliopistonlehtorin pitäisi mennä luennoimaan, hän havaitsee villapuseron olevan mustikkapuurossa ja alla olevan kauluspaidan riekaleina.

”Elän ruuhkavuosia kuten moni muukin. Jo pelkästään niiden ansiosta sattuu ja tapahtuu”, Railo selittää.

Mutta miten tohtori Railo pystyy sovittamaan yhteen julkisen roolin toisaalta vakavasti otettavana tutkijana ja politiikan kommentaattorina, toisaalta sählingin sankarina?

Railon mukaan helposti, koska molemmat ovat yhtä totta.

”Jos peittelisin kommelluksia, voisivathan ihmiset ajatella, että olen huippuskarppi tutkija. Mutta en itse koe, että se olisi totta”, hän sanoo.

Railo on puhdasverinen päivystävä dosentti: hän kommentoi politiikkaa laidasta laitaan – myös asioita, jotka eivät kuulu suoraan hänen erikoisalaansa. Tässä hän poikkeaa monesta muusta tutkijasta.

Sama linja on koko Turun yliopiston alaisella Eduskuntatutkimuksen keskuksella, jossa Railo on työskennellyt aina sen perustamisesta 2002 asti. Väitöskirjansa hän teki naistenlehti Annassa julkaistujen poliitikkojen henkilökuvista. Viime vuonna julkaistiin eduskuntavaalikampanjoita 1945–2015 käsittelevä kirja Kamppailu vallasta, jonka Railo kirjoitti yhdessä Mari K. Niemen ja Ville Pitkäsen kanssa.

”Eduskuntatutkimuksen keskuksessa me ajatellaan, että tämä on palveluammatti. Me tehdään tutkimusta, ja se mitä saadaan selville, meillä on velvollisuus kertoa myös kansalaisille. Ei akateeminen yhteisö voi käpertyä sisäänpäin”, hän sanoo.

”Toivon, että ihmiset ymmärtäisivät, mitä varten puolueet ovat olemassa. Koen, että siitä puhuminen on mielekästä ja tärkeää.”

Railon mukaan moni tutkija pyrkii liikaakin täydellisyyteen ja jää pitkäksi aikaa miettimään, menikö kaikki varmasti oikein. Tällaisella asenteella olisi hyvin raskasta mennä suoraan lähetykseen tai olla valmiina vastaamaan toimittajien kysymyksiin milloin mistäkin aiheesta.

”Tässä altistaa itsensä kritiikille. Ja kun puhuu paljon, tulee välillä puhuttua myös tyhmyyksiä”, hän sanoo.

”En pystyisi tekemään kommentaattorin hommaakaan, jos ottaisin itseni hyvin vakavasti.”

Kommentaattorina Railo kokee siis itsensä kansankynttiläksi. Facebookissa hän haluaa viihdyttää.

”Teen päivityksiä ihan sen perusteella, mistä saa muotoiltua hyvän kaskun”, hän myöntää.

Sähläyksestä kertomisella on kuitenkin myös terapeuttinen puolensa.

Sosiaalisessa mediassa moni haluaa esitellä elämänsä huippuhetkiä, mutta Railo jakaa tilanteita, jotka tapahtumahetkellä hävettävät ja ahdistavat.

Railon kohellukseen voi samaistua moni työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen kanssa kamppaileva. Hän kiistää sähläävänsä tahallaan: paljon mieluummin hän olisi ollut unohtamatta niitä jääshow-lippuja tai istahtamatta ministerin autoon, vaikka tapahtumista saisi kuinka hauskan kaskun.

Varsinkin perheeseen ja lapsiin liittyvä sähläys on Railon mukaan tuskallista. Kaiken lisäksi Railon puoliso on huolellisuuden ja järjestelmällisyyden suhteen hänen vastakohtansa: Ilana Aalto työskentelee ammattijärjestäjänä.

Nauraminen taittaa häpeältä ja harmilta terän.

”Tässä armottomassa kohelluksessa lohduttaa, kun nauretaan yhdessä”, Railo sanoo.

Erkka Railon Facebook-päivityksiä

2.3.2017

”Tänään onkin erityisen jännittävä päivä! Osallistun perustuslakivaliokunnan järjestämään seminaariin valiokunnan asemasta eduskunnan päätöksentekojärjestelmässä.

Ja vyö jäi kotiin.”

20.2.2017

”Ensin säädetään niin h**vetisti, että saadaan kaikki sujumaan. Sitten lapsi sairastuu ja peruutetaan kaikki. Ihan normaalia.”

11.2.2017

”Lähdettiin perheen ja isoäitien kanssa Helsingin Hartwall-areenalle katsomaan Disney on ice -jääshowta. Kun päästiin junaan, fammo kysyi: ’Muistithan ottaa liput?’ Nyt istun Salon bussiasemalla ja odotan kyytiä Turkuun.”

9.1.2017

”Istun junassa. Minulla on paikka, mutta en tiedä missä se on, koska en ilmeisesti ole lähettänyt sitä sähköpostiini.”

3.1.2017

”’Tee puhelinsoitto!’ Lukee muistilistalla. Nyt pitäisi vielä keksiä kenelle.”

16.11.2016

”Kuuli työkaverilta, että huomenna on tärkeä kokous klo 12.

Huomasi, ettei sitä ollut kalenterissa.

Huomasi, että olin merkinnyt kalenteriin väärin erään paneelin puheenjohtajuuden, minkä takia olin sopinut em kokouksen päällekkäin paneelin kanssa.

Lähetin pää häpeästä punaisena nöyrän anteeksipyynnön kokouksen osallistujille.

2 sekuntia myöhemmin huomasin, että kokoushan on ensi viikon keskiviikkona!

Lähetin pää häpeästä punaisena jo toisen anteeksipyynnön kokouksen osallistujille minuutin sisään.

Kyllä tämmöiset hetket pitää mielen nöyränä.”

30.10.2016

”Tää on taas näitä tilanteita. Vie maton pesulaan. Siellä painostaa ankarasti, jotta saa maton mahdollisimman nopeasti puhtaaksi. Sitten unohtaa sen maton sinne pesulaan kolmeksi viikoksi. Lopulta ei enää tiedä, kehtaako sen hakea ylipäänsä.”

Kuka

Median ja politiikan suhteeseen erikoistunut tutkija


 Erkka Railo, 43, on valtiotieteiden tohtori, joka työskentelee Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksessa erikoistutkijana ja yliopistonlehtorina.

 Hän on tutkimuksessaan erikoistunut muun muassa median ja politiikan suhteeseen, poliittiseen viestintään, vaaleihin ja suomalaiseen populismiin.

 Railo on naimisissa ammattijärjestäjä, tietokirjailija Ilana Aallon kanssa. Perheessä on 3-, 8- ja 11-vuotiaat lapset.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Tutkimus
 • Ruuhkavuodet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  5. 5

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  6. 6

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  7. 7

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  8. 8

   Prinssi Harry ja tyttöystävä Meghan Markle esiintyivät ensi kertaa virallisesti yhdessä – brittilehdet tulkitsevat, että ilmoitus kihlauksesta on nyt enää ajan kysymys

  9. 9

   Radiokeli häiritsee tv-lähetyksiä ympäri Suomea – korkeapaineen aiheuttama ilmiö pimentää televisioita, eikä sille voi mitään

  10. 10

   Vanhemmat isät tuottavat lapsille paljon enemmän geenimutaatioita kuin äidit – joidenkin harvinaisten sairauksien riski lisääntyy isän ikääntyessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman painavin nainen” kuoli – Sydän ja munuaiset pettivät puoli vuotta rajun lihavuusleikkauksen jälkeen
  3. Tunti sitten
  4. Prinssi Harry ja tyttöystävä Meghan Markle esiintyivät ensi kertaa virallisesti yhdessä – brittilehdet tulkitsevat, että ilmoitus kihlauksesta on nyt enää ajan kysymys
  5. Radiokeli häiritsee tv-lähetyksiä ympäri Suomea – korkeapaineen aiheuttama ilmiö pimentää televisioita, eikä sille voi mitään
  6. 2 tuntia sitten
  7. Trumpin erityisominaisuus yhdisti urheiluperheen yhtä ”pelkurimaista” poikkeusta lukuun ottamatta – erävoitto voi jäädä laihaksi lohduksi
  8. Huippu-urheilun valmennustukien saajia karsitaan kovalla kädellä – Olympiakomitea lupaa, ettei se unohda yhtään lahjakasta nuorta lajista riippumatta
  9. Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”
  10. Saksan vaalitulos repii poliittista kenttää – AfD uhkaa hajota, Merkel on ahtaalla ja demarit vetäytyvät oppositioon
  11. Jokerien teinitähti Tolvanen häikäisi hattutempulla, joka oli jo kauden toinen
  12. Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa
  13. Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi
  14. Näytä lisää