Politiikka

Soini: Useat suomalaiset väistivät kuorma-autoa – Sipilä lähetti Suomen hallituksen puolesta surunvalittelut Stefan Löfvenille

”Viattomia ihmisiä on kuollut ja loukkaantunut tässä mielipuolisessa terroriteossa”, kommentoi Sauli Niinistö.

Suomen hallitus piti Ruotsin tapahtumien vuoksi hätäkokouksen perjantai-iltana kello 18. Siihen osallistuivat pääministeri Juha Sipilä, sisäministeri Paula Risikko (kok), ulkoministeri Timo Soini (ps) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok).

Pääministeri Sipilä sanoi kokouksen jälkeen järkyttyneensä Tukholman tapahtumista ja lähettäneensä surunvalittelut Suomen hallituksen puolesta Ruotsin pääministerille Stefan Löfvenille.

”Koolla oli trio plus sisäministeri. Kuulimme myös, missä Tukholmassa suomalaisten kohdalla mennään. Näkyvää poliisipartiointia on Helsingin keskustassa lisätty”, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan Tukholmassa on kyse ilmeisesti yksittäisen ihmisen teosta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kuorma-auto todennäköisesti kaapattiin ja sillä yritettiin tehdä tuhoa. Ei tällaista tekoa voi tietysti pois sulkea Suomessakaan.”

Sipilä korostaa, että suomalaisilla ei ole silti syytä pelkoon.

”Suomessa poliisi on hyvin ajan tasalla. Kyllä me Suomessa saamme olla rauhassa ja turvallisin mielin. Ei ole syytä myöskään Ruotsiin matkustamista välttää. Yksittäisestä teosta nyt kuitenkin puhutaan”, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan sisäministeri Risikko tiedottaa Suomen sisäisen turvallisuuden tilanteesta vielä myöhemmin perjantaina iltana.

”Kun tämä asia suomalaisia tietysti huolestuttaa, totesimme, että on hyvä, että sisäministeri ja poliisijohto ovat vielä illalla tiedotusvälineiden käytettävissä.”

Ulkoministeri Soini kertoi medialle tilannekatsauksen tultuaan suoraan ulkoministeriön tilannehuoneesta noin kello 18.45. Soini kertoo keskeyttäneensä kuntavaalikampanjansa ja lähteneen seuraamaan tilannetta.

”Kyseessä on raukkamainen, ilmeinen terroriteko, joka on isku Ruotsia ja meidän läheistä ystävämaata, naapurimaata kohtaan. Esitän vilpittömät surunvalitteluni Ruotsille ja ruotsalaisille, ja olen ollut yhteydessä ulkoministeri Margot Wallströmiin”, Soini aloitti vakavana.

Soini toisti ministeriönsä tiedon, ettei toistaiseksi ole tiedossa suomalaisuhreja. Niitä ei tässä vaiheessa hänen mukaansa voi kuitenkaan sulkea pois.

”Voi kuitenkin sanoa, että suomalaisia on ollut tapahtumapaikalla hyvinkin lähellä. – – Suomalaisia on Tukholmassa kymmeniätuhansia sekä pysyvästi että matkailijoina. Myös useita suomalaisia koululaisryhmiä on siellä tällä hetkellä. Tiedämme, että useita suomalaisia on poliisin eristämillä alueilla, eikä heihin saa tällä hetkellä yhteyttä”, Soini sanoi.

Soinin mukaan Tukholman puhelinverkko on kuormittunut, ja suomalaisten ei siksi kannata hätääntyä, jos läheisiin ei heti saa yhteyttä.

”Myös ministeriön virkamies oli tapahtuman silminnäkijänä, ja useat suomalaiset ovat väistäneet kuorma-autoa. Tukholman poliisi on ilmoittanut, että tapahtunutta tutkitaan terrori-iskuna. Poliisi on kumonnut aiemman tiedon, että tapahtumaan liittyisi pidätyksiä.”

Soini kertoo, että Suomen valtionjohto on esittänyt surunvalittelunsa, ja ”tietysti Suomi tukee Ruotsia kaikin mahdollisin keinoin, jos Ruotsi sitä tarvitsee.”

Soini vastasi myös muutamiin toimittajien kysymyksiin.

Uskaltaako Ruotsiin matkustaa?

”Kyllä Ruotsiin uskaltaa matkustaa, ei ole syytä pelkoon eikä paniikkiin. – – emme voi avoimessa yhteiskunnassa antaa pelolle ja terrorille valtaa.”

Minkälaisia toimia tapahtunut aiheuttaa Suomessa?

”Tällä hetkellä se työ, jota teemme ulkoministeriössä, on, että yritämme mahdollisimman nopeasti ja kattavasti saada oikean tilannekuvan, mitä Tukholmassa on tapahtunut ja miten se siellä koskee meitä suomalaisia. Olemme kehottaneet tekemään matkustusilmoituksia ja ottamaan yhteyttä läheisiin.”

Kaksi läheisintä miljoonakaupunkia on viikon sisällä joutunut iskun kohteeksi. Onko Suomi turvassa?

”On tietenkin äärimmäisen ikävää ja kamalaa suorastaan, että meidän naapurimaissa on tapahtunut näitä terrori-iskuja. Mutta tällaisena hetkenä, kun ihmisiä on kuollut sekä idässä että lännessä, en halua näillä asioilla lähteä spekuloimaan. Mutta kun elämme keskinäisriippuvaisessa maailmassa, mitään ei voi sulkea pois”, Soini sanoi ja kertoi, että sisäministeri Paula Risikko (kok) tiedottaa myöhemmin tapauksen vaikutuksista hänen hallinnonalaansa.

Ainakin kolme henkilöä on kuollut ja useita loukkaantunut Tukholmassa, kun kuorma-auto ajoi väkijoukkoon. Päivittyvään uutisjuttuun pääset tästä.

Keskeiset suomalaispoliitikot kommentoivat tapausta iltapäivällä perjantaina. Risikon mukaan näkyvää poliisipartiointia on lisätty Helsingin keskustassa.

”Supon arvion mukaan Suomen uhkakuva ei ole muuttunut. Seuraamme koko ajan tätä tilannetta.”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo olevansa järkyttynyt Tukholmassa tehdystä iskusta.

”Viattomia ihmisiä on kuollut ja loukkaantunut tässä mielipuolisessa terroriteossa. Jokainen terrori-isku on yhtä tuomittava, mutta kun isku tapahtuu pohjoismaisessa naapurustossa, se koskettaa syvästi. Otan osaa koko Suomen kansan puolesta uhrien omaisten ja kaikkien ruotsalaisten suruun.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) luonnehti perjantaisessa tviitissään Tukholman iskua ”kauhistuttavaksi”. ”Suomalaisten ajatukset ovat naapurien ja ystävien luona”, hän kirjoitti ruotsin kielellä.Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) sanoi, että kyseessä näyttää olevan terrori-isku.

”Viime viikkojen ja kuukausien aikana on ennustettu, että Tukholmassa on riski olemassa. Onko sitten juuri tätä ennustettu vai ei, sitä ei tietysti vielä tiedetä. ”

Ulkoasiainvaliokuntaa ei Tukholman tapahtumien takia ole vielä kutsuttu koolle. Valiokunta saa kuitenkin koko ajan informaatiota.

Vanhasen mukaan Suomessakin pitää jokaisen noudattaa tervettä varovaisuutta.

”Vaikkei varsinaista korotetun valmiuden tilaa olisi meillä julistettu, kyllä suomalaistenkin pitää olla varovaisia; noudattaa tervettä varovaisuutta suhteessa tavanomaiseen rikollisuuteen ja tällaiseen terroriin.”

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) kertoi saaneensa tiedon Helsingin keskustassa lisätystä poliisipartioinnista jo perjantai-iltapäivällä kello 16 tienoilla.

”Moskovassakin on tietääkseni ollut joitain häiriöitä”, Kanerva kertoo.

”Tämä on valitettava ajankuva, jota ei pidä hyväksyä ja johon ei pidä alistua. Sitä vastaan on iskettävä kaikin tavoin.”

Kanervan mukaan iskujen estäminen on käytännössä mahdotonta.

”Ei voi mennä tällaisia iskuja tekevien pään sisään.”

Kanerva muistuttaa, että terrori-iskujen sarja on ravistellut Eurooppaa jo pitempään.

”Nizza, Pariisi, Berliini, Bryssel, Pietari. Joitakin on kyetty myös estämään, vaikka ei niistä olekaan tehty mitään numeroa julkisuuteen. Tämä vain osoittaa, että äärettömän pahasti terrorismi on pesiytynyt aikaamme.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvallisuus
 • Terrori-iskut
 • Tukholma

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  4. 4

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  5. 5

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   Nykyiset kolmikymppisetkin ovat saaneet kärsiä sotasukupolven kokemuksista – yli tuhat suomalaista kertoi, kuinka heitä lapsena piiskattiin ja tukistettiin

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

  10. 10

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  7. 7

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  8. 8

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää