Politiikka

Vaalilain isä Lauri Tarasti tyrmää hallituksen kaavailut nettiäänestyksestä: ”Se tuhoaisi vaalisalaisuuden”

Ministeri Lauri Tarasti vastustaa tiukasti Juha Sipilän hallituksen aikeita nettiäänestyksen käyttöönotosta.

Ministeri Lauri Tarastin mukaan pormestari voitaisiin valita suoralla kansanvaalilla. ”Ainakin sitä pitäisi vakavasti harkita”, hän sanoo.

Syynä on se, että vaalien kehystäminen pormestarivaaliksi vaikuttaa kuntavaalien tulokseen.

”Puolueiden keskinäinen tilanne voi vääristyä pormestarivaalin takia”, Tarasti sanoo.

Helsingissä siirrytään kesäkuun alussa uuteen pormestarimalliin. Uudessa johtamisjärjestelmässä kaupunkia johtaa kaupunginjohtajan sijaan pormestari.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sunnuntain kuntavaalit onkin Helsingissä nimetty pormestarivaaliksi.

Äänestäjä ei kuitenkaan huomisissa vaaleissa näe mitään muutosta entiseen. Helsingin kuntavaaleissa valitaan 85 kaupunginvaltuutettua kuten ennenkin. Nämä uudet valtuutetut valitsevat keskuudestaan sitten uuden pormestarin.

Puolueet ovat nimenneet etukäteen omat pormestariehdokkaansa. Helsingin kolme suurinta puoluetta – kokoomus, vihreät ja Sdp – ovat sopineet, että suurimman puolueen pormestariehdokkaasta tulee pormestari.

Kyselyiden mukaan joko kokoomus tai vihreät näyttää olevan suurin puolue, joten pormestarivaali on tiivistynyt Jan Vapaavuoren (kok) ja Anni Sinnemäen (vihr) kaksinkamppailuksi. Tästä asetelmasta hyötyvät molemmat puolueet. Muut jäävät paitsioon.

”Uskon, että suuri joukko ihmisiä haluaisi äänestää erikseen pormestaria ja erikseen valtuustoa”, Tarasti sanoo. Hän korostaa, että pormestarivaalista ei sanota mitään vaalilaissa. Se on puhtaasti poliittinen sopimus.

Tarastin mukaan voisikin olla järkevää pohtia pormestarivaalin kirjaamista lakiin. Pormestarista äänestettäisiin erillisellä äänestyslipulla kuntavaalien yhteydessä. ”Sekin vaihtoehto on, että pormestarista äänestettäisiin kokonaan erillään kuntavaaleista. Siis niissä kunnissa, joissa pormestarimalli on käytössä”, hän pohtii.

Tarastin pohdinnoilla on merkitystä, sillä hän on Suomen vaalilainsäädännön veteraani. Hän viettää tänä keväänä 50-vuotisjuhlaansa vaalilain uudistajana.

Nuorena juristina Tarasti pyydettiin keväällä 1967 vaalikomitean toiseksi sihteeriksi. Komitean työn tuloksena muutettiin lakia kansanedustajan ja presidentin valitsijamiesvaaleista. Samalla syntyi puoluelaki, jossa ensimmäisen kerran määriteltiin puolueiden asema laissa.

Sittemmin Tarasti on istunut lukuisissa eri työryhmissä pohtimassa vaalilakia.

Suurimpina muutoksina hän mainitsee ennakkoäänestysjärjestelmän luomisen 1970-luvun alussa, presidentinvaalin muuttumisen valitsijamiesvaalista sekamallin kautta suoraksi kansanvaaliksi sekä eurovaalit.


Kuntavaalit ovat vuosien varrella muuttuneet paljon. Itsenäistymisen jälkeen vuonna 1917 kunnallisvaalit järjestettiin joka vuosi. Vaalikausi oli kolme vuotta, mutta vuosittain vaihdettiin kolmannes valtuutetuista. Jokavuotisista vaaleista luovuttiin 1925.

Nykyiseen neljän vuoden valtuustokauteen siirryttiin 1956.

Vuoteen 1948 asti kunnallislaissa määrättiin, että verojen maksamatta jättäminen oli peruste evätä äänioikeus.

Kunnallisvaaleissa oli käytössä myös niin sanotut pitkät listat vuoteen 1953. Siinä äänestäjä ei voinut äänestää yksittäistä ehdokasta vaan puolueen valmista ehdokaslistaa.

”Suomen nykyinen vaalijärjestelmä on hyvin selkeä: yhdellä numerolla äänestäjä äänestää sekä puoluetta että ehdokasta”, Tarasti sanoo.

Suomen vaalijärjestelmän olennainen vahvuus on Tarastin mukaan sen luotettavuus. ”Väärinkäytöksiä ei ole juuri tapahtunut, virheitä joskus kylläkin”, hän sanoo.

Nyt Tarasti on kuitenkin huolissaan. Juha Sipilän (kesk) hallitus pohtii nettiäänestyksen käyttöönottoa.

”Nettiäänestys tuhoaisi vaaliemme kaksi peruspilaria: äänestämisen vaaliviranomaisen edessä ja vaalisalaisuuden”, Tarasti sanoo. ”Nettiäänestyksessä ei vaalisalaisuutta käytännössä ole.”

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän, joka valmistelee selvityksen nettiäänestyksen toteuttamisesta. Oikeusministeri Jari Lindström (ps) perusteli työryhmää sillä, että nettiäänestys voisi olla demokratiaa lisäävä keino.

Tarasti on tästä toista mieltä. Syynä on ennen kaikkea huoli tietoturvasta.

”Kun äänestäjä ymmärtää, että hänellä on vain yksi ääni, mutta mahdollisilla hakkereilla kymmenen tai sata ääntä. Ja vierailla tiedustelupalveluilla on kenties tuhat ääntä, motivaatio äänestää kärsii”, Tarasti sanoo.

Suomessa nettiäänestystä on perusteltu usein Viron kokemuksilla. Siellä on voinut äänestää internetissä vuodesta 2005 lähtien. ”Moni tietoturva-asiantuntijan näkemys Viron vaalien tietoturvasta on tylyä luettavaa”, Tarasti sanoo.

Tarasti ei ole mukana oikeusministeriön nettiäänestystä pohtivassa työryhmässä. Hän kuitenkin kertoo varoitelleensa poliitiikkoja nettiäänestyksen riskeistä.

”Kaikissa vaalijärjestelmän uudistuksissa perusperiaatteen tulee olla vaalien luotettavuus. Se on kansanvallan kulmakivi”, Tarasti sanoo.

Kuka?

Lauri Tarasti


 Ministeri Lauri Tarasti (s. 1941) on koulutukseltaan oikeustieteen lisensiaatti. Hän on myös varatuomari.

 Hän on toiminut virka­miehenä opetus- ja oikeusministeriössä. Vuonna 1983 Tarasti nimitettiin ympäristöministeriön kansliapäälliköksi. Sieltä hän siirtyi korkeimman hallinto-oikeuden hallintoneuvokseksi. Tässä tehtävässä hän toimi vuoteen 2007 asti.

 Tarasti on ollut selvitysmiehenä lukuisissa eri sotkuissa. Hän on selvittänyt muun muassa Jumalan teatteria, Noppa-skandaalia, Lahden doping-käryjä, jätevesiasetusta ja vaalirahasotkua. Lisäksi Tarasti on selvittänyt mm. asumista, kaavoitusta ja tuulivoimaa.


 Tarasti on naimisissa kansainvälisten asioiden neuvoksen Gunilla Carlanderin kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  5. 5

   Norjalainen uutistoimisto uutisoi vahingossa, että kuningas on kuollut: ”Norja suree. Kuningas Harald V on kuollut xx-vuotiaana”

  6. 6

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  7. 7

   Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

  8. 8

   Raiskauksesta tuomitulle kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – sittemmin syyttömäksi todettu mies saa lähes 200 000 euroa

  9. 9

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  10. 10

   Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää