Valikko
Politiikka

Elinkeinoministeri väittää, että avoimia työpaikkoja on 100  000 – totuus on paljon monimutkaisempi

Työvoimatoimistot ja Tilastokeskus laskevat eri tavalla avoimet työpaikat, eikä kummankaan tilasto kata kaikkia työpaikkoja.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa 1. huhtikuuta, että Suomessa on nyt avoinna 100 000 työpaikka.

”Ennen kaikkea kannustinloukut pitää saada pois, sillä Suomessa on nyt 100 000 avointa työpaikkaa. Työt ja tekijät pitää saada paremmin kohtaamaan”, Häkämies sanoi.

Lukija älähti, samoin internetin keskustelupalstalaiset ja jokunen blogisti. Lukijan mukaan väite on ”selvästi täysin hatusta vedetty ja täyttä huuhaata, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa”. Hänen mukaansa todellinen luku on, laskentatavasta riippuen, noin 15 000–30 000.

Viime viikonloppuna sadastatuhannesta avoimesta työpaikkaa puhui myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk). Myös tämä Ylellä esitetty näkemys herätti kiivaan keskustelun muun muassa internetin syövereissä.

Kriitikot ovat oikeassa ainakin sikäli, että tilastoista voi todellakin saada hyvin erilaisen käsityksen avoinna olevista työpaikoista. Täyttä totuutta jonkin määrätyn hetken avoimista työpaikoista on vaikea sanoa.

Lintilä ja Häkämies viittasivat työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) työllisyyskatsaukseen.

Helmikuun katsauksessa sanotaan, että ”kaikkiaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli helmikuussa avoinna 109 900 työpaikkaa”.

Tämä on huono mittari kertomaan juuri jonkin päivän avoimien työpaikkojen määrää, sillä luvussa ovat mukana kaikki helmikuussa avoinna olleet työpaikat. Siinä siis voi olla mukana myös samoja työpaikkoja.

TEM:n helmikuun tilaston mukaan kyseisen kuun lopussa TE-toimistoissa oli puolestaan avoinna 63 800 työpaikkaa.

EK:n johtaja Ilkka Oksala sanoo, että Häkämiehen esittämä luku perustui TE-toimistojen viimeisen päivän tilanteeseen ja työvoimatoimistojen markkinaosuuteen työnvälityksestä, mutta ei vain helmikuuhun.

”Pääosa avoimista työpaikoista ei koskaan tule ilmoitetuksi työvoimatoimistoon. TEM:n oman selvityksen mukaan työvoimatoimistojen osuus avoimista työpaikoista on vain 45 prosenttia”, Oksala sanoo.

Jos todellakin TE-toimistojen ulkopuolella on 63 800 avoimen työpaikan lisäksi vielä tästä laskettuna noin 50 prosentin osuus lisää, niin puhutaan jo yli 130 000 avoimesta työpaikasta helmikuussa.

”Voidaan väittää, että avoimia työpaikkoja on avoinna suurin piirtein 100 000, kun meillä avoimista työpaikoista ilmoitetaan puolet”, sanoo TEM:n neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala.

”Ei voida kuitenkaan sanoa, mikä lopulta on oikea luku, koska lukuja pitää katsoa niiden käyttötarkoituksen mukaan”, Tuomaala sanoo.

Tuomaala esimerkiksi käyttää kuukauden aikana avoimena olleiden työpaikkojen määrää (109 900 avointa työpaikkaa), kun hän tekee analyysia työvoiman kysynnästä ja tarjonnasta kuukauden aikana.

”Tuo 63 800 on ihan oikea luku, jos katsoo, paljonko TE-toimistoissa on juuri tuona päivänä avoimia työpaikkoja”, hän sanoo.

Tuomaala sanoo, että 63 800 työpaikkaa perustuu eri puolilla maata olevien TE-toimistojen ilmoitukseen avoimista työpaikoista.

Hämmennystä lisää, kun työtön menee nyt TE-palvelujen verkkosivuille, hän löytääkin vain noin 17 000 työpaikkailmoitusta.

”On täysin virheellistä päätellä, että avoimia työpaikkoja olisi 17 000. Tämä tarkoittaa niitä työnantajia, jotka ovat ilmoittaneet avoimista työpaikoista TE-toimistoon. Usein yksi työnantaja hakee useampia työntekijöitä, jotkut jopa kymmentä tai sataa.”

TEM:n ilmoittamaa avoimien työpaikkojen määrää voi joko uskoa tai ei uskoa, mutta näin joka tapauksessa TE-toimistot ilmoittavat avoimet työpaikat kuukaudesta toiseen. Helmikuussa tapa tuotti siis 63 800 avointa työpaikkaa.

Avoimien työpaikkojen määrää kritisoivat vertaavat usein TEM:n lukuja Tilastokeskuksen avoimien työpaikkojen lukuun, joka antaa eri kuvan työmarkkinoista.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna oli keskimäärin avoinna 33 900 työpaikkaa.

Ero johtuu ainakin siitä, että Tilastokeskus laskee avoimet työpaikat eri tavalla kuin TEM.


Tilastokeskuksen tapa perustuu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksiin.

Tilastokeskus kysyy noin 2 500 yksityisen ja julkisen sektorin toimipaikalta, paljonko niillä on tarjolla avoimia työpaikkoja. Näin se pyrkii saamaan kuvan kaikista Suomen avoimista työpaikoista, ei siis vain TE-toimistoihin ilmoitetuista.

Kyselyssä rajataan pois esimerkiksi kotitalouksien, kansainvälisten organisaatioiden ja maanpuolustuksen avoimet työpaikat sekä alle kuukauden kestävät sijaisuudet. Lisäksi sen ulkopuolelle jäävät kaikki avoimet työpaikat uusissa toimipaikoissa, joiden tietoja ei ole Tilastokeskuksen rekisterissä tutkimuksen otosta poimittaessa.

Tilastokeskuksen tapa voi antaa väärän kuvan etenkin, jos mittausajankohtana markkinoille on tullut paljon uusia työnantajia, jotka hakevat työntekijöitä.

TE-toimistoista haetaan paljon ihmisiä lyhytkestoisiin työsuhteisiin. Niiden määrä voi olla kymmenenkin prosenttia hakijamäärästä.

Tilastokeskus julkistaa oman käsityksensä neljännesvuosittain.

”Luvuissa pitää ehdottomasti ottaa huomioon kausivaihtelut, jotka ovat aika suuria. Alkuvuodesta yleensä on enemmän avoimia työpaikkoja. Meidän kyselyn mukaan viime vuosina on ollut ensimmäisellä neljänneksenä avoinna noin 45 000–50 000 työpaikkaa”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Minna Wallenius.

Alkuvuoden tilasto ei ole vielä valmistunut.

”On ylipäätään vaikea sanoa, mikä on ihan tarkka totuus avoimista työpaikoista juuri tällä hetkellä, koska luvut vaihtelevat niin paljon eri ajankohtina” Wallenius sanoo. ”Mikään tilasto ei anna ihan täydellistä kuvaa tilanteesta.”

Tilastokeskuksen ja TEM:n tilastot antavat kuitenkin varsin yhtenäisen kuvan siitä, onko avoimien työpaikkojen määrä kasvussa vai laskussa sekä siitä, milloin työntekijöitä haetaan.

TEM:n Tuomaala sanoo, että isolta kuulostava avoimien työpaikkojen määrä johtuu pitkälti aloista, joilla on suuri vaihtuvuus. ”Samoja työpaikkoja tulee aina uudestaan avoimeksi.”

”Esimerkiksi myyntiedustajia, myyjiä, tehdas- ja toimistosiivojia on aika paljon tarjolla kun vertaa vaikkapa teollisuuden työpaikkoihin tai korkeamman koulutuksen työpaikkoihin”, Tuomaala sanoo. ”Näissä usein ollaan joku aika ja sitten tulee taas uusi haku.”

TE-toimistojen mukaan helmikuussa oli avoinna muun muassa 7 000 myyjän, 6 700 myyntiedustajan, 6 000 toimisto- tai laitossiivoojan, 4 000 lähihoitajan ja 3 000 ravintolatyöntekijän työpaikkaa.

”Lähihoitajia on koulutettu paljon eikä heistä sinänsä ole pula, mutta alalla on paljon kiertoa. Siellä pysyvyys ei ole kovin suurta.”

Keskeisessä roolissa ovat myös henkilöstöpalveluyritykset, joiden rooli kasvaa koko ajan. Ne työllistivät pelkästään vuokrauksen kautta viime vuonna yli 100 000 ihmistä eikä näistä kaikki näkyneet TE-toimistojen tilastoissa.

”Viime vuonna 20 suurimman rekrytointiyrityksen rekrytoinnit kasvoivat 31,5 prosenttia”, sanoo Henkilöstöpalveluyritysten liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara.

Minna Wallenius on kirjoittanut eri avoimien työpaikkojen laskentatavoista Tieto & Trendit -lehdessä.

Siinä Wallenius sanoo, että molempien avoimia työpaikkoja kuvaavien tilastojen tiedoille on omat käyttö­tarpeensa ja niitä pitää käyttää toisiaan täydentävinä kysynnän mittareina.

Hänen mukaansa Tilasto­keskuksen laatima avoimet työpaikat -tilasto kuvaa työnvälitys­tilastoa paremmin työvoiman kysynnän kehitystä suomalaisilla työ­markkinoilla.

Näin siksi, että tilaston tiedot eivät ole riippuvaisia siitä, mitä rekrytointi­kanavia työn­antajat suosivat, ja otos­tutkimuksessa avoimet työpaikat on mahdollista kohdentaa johdon­mukaisesti sille toimi­paikalle, joka työn­tekijää tarvitsee.

”Työnvälitystilastoa puolestaan voi otos­pohjaista avoimet työpaikat -tilastoa paremmin käyttää avoimien työpaikkojen tarkasteluun pienissäkin ammatti­ryhmissä ja tarkkaan rajatuilla alueilla, kuten yksittäisissä kunnissa. Lisäksi työnvälitys­tilastosta saadaan tietoa Tilasto­keskuksen tilaston ulko­puolelle rajatuista työpaikoista”, hän kirjoittaa.

Näitä kahta erilaista tilastoa onkin tarkasteltava toisiaan täydentävinä työvoiman kysynnän mittareina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työllisyys
 • Tilastot
 • Työttömyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  5. 5

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  6. 6

   Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

  7. 7

   Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

  8. 8

   Pankit haluavat tietää, oletko ottanut kulutusluottoja – positiivinen luottorekisteri voisi estää suomalaista saamasta pankista lainaa

  9. 9

   Nokia teki huipputuloksen: Liikevoitto kasvoi yli 200 miljoonaa euroa – osakekurssi lähti heti nousuun

  10. 10

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  6. 6

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  7. 7

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  8. 8

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  9. 9

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  10. 10

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  11. Näytä lisää