Valikko
Politiikka

Elinkeinoministeri väittää, että avoimia työpaikkoja on 100  000 – totuus on paljon monimutkaisempi

Työvoimatoimistot ja Tilastokeskus laskevat eri tavalla avoimet työpaikat, eikä kummankaan tilasto kata kaikkia työpaikkoja.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa 1. huhtikuuta, että Suomessa on nyt avoinna 100 000 työpaikka.

”Ennen kaikkea kannustinloukut pitää saada pois, sillä Suomessa on nyt 100 000 avointa työpaikkaa. Työt ja tekijät pitää saada paremmin kohtaamaan”, Häkämies sanoi.

Lukija älähti, samoin internetin keskustelupalstalaiset ja jokunen blogisti. Lukijan mukaan väite on ”selvästi täysin hatusta vedetty ja täyttä huuhaata, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa”. Hänen mukaansa todellinen luku on, laskentatavasta riippuen, noin 15 000–30 000.

Viime viikonloppuna sadastatuhannesta avoimesta työpaikkaa puhui myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk). Myös tämä Ylellä esitetty näkemys herätti kiivaan keskustelun muun muassa internetin syövereissä.

Kriitikot ovat oikeassa ainakin sikäli, että tilastoista voi todellakin saada hyvin erilaisen käsityksen avoinna olevista työpaikoista. Täyttä totuutta jonkin määrätyn hetken avoimista työpaikoista on vaikea sanoa.

Lintilä ja Häkämies viittasivat työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) työllisyyskatsaukseen.

Helmikuun katsauksessa sanotaan, että ”kaikkiaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli helmikuussa avoinna 109 900 työpaikkaa”.

Tämä on huono mittari kertomaan juuri jonkin päivän avoimien työpaikkojen määrää, sillä luvussa ovat mukana kaikki helmikuussa avoinna olleet työpaikat. Siinä siis voi olla mukana myös samoja työpaikkoja.

TEM:n helmikuun tilaston mukaan kyseisen kuun lopussa TE-toimistoissa oli puolestaan avoinna 63 800 työpaikkaa.

EK:n johtaja Ilkka Oksala sanoo, että Häkämiehen esittämä luku perustui TE-toimistojen viimeisen päivän tilanteeseen ja työvoimatoimistojen markkinaosuuteen työnvälityksestä, mutta ei vain helmikuuhun.

”Pääosa avoimista työpaikoista ei koskaan tule ilmoitetuksi työvoimatoimistoon. TEM:n oman selvityksen mukaan työvoimatoimistojen osuus avoimista työpaikoista on vain 45 prosenttia”, Oksala sanoo.

Jos todellakin TE-toimistojen ulkopuolella on 63 800 avoimen työpaikan lisäksi vielä tästä laskettuna noin 50 prosentin osuus lisää, niin puhutaan jo yli 130 000 avoimesta työpaikasta helmikuussa.

”Voidaan väittää, että avoimia työpaikkoja on avoinna suurin piirtein 100 000, kun meillä avoimista työpaikoista ilmoitetaan puolet”, sanoo TEM:n neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala.

”Ei voida kuitenkaan sanoa, mikä lopulta on oikea luku, koska lukuja pitää katsoa niiden käyttötarkoituksen mukaan”, Tuomaala sanoo.

Tuomaala esimerkiksi käyttää kuukauden aikana avoimena olleiden työpaikkojen määrää (109 900 avointa työpaikkaa), kun hän tekee analyysia työvoiman kysynnästä ja tarjonnasta kuukauden aikana.

”Tuo 63 800 on ihan oikea luku, jos katsoo, paljonko TE-toimistoissa on juuri tuona päivänä avoimia työpaikkoja”, hän sanoo.

Tuomaala sanoo, että 63 800 työpaikkaa perustuu eri puolilla maata olevien TE-toimistojen ilmoitukseen avoimista työpaikoista.

Hämmennystä lisää, kun työtön menee nyt TE-palvelujen verkkosivuille, hän löytääkin vain noin 17 000 työpaikkailmoitusta.

”On täysin virheellistä päätellä, että avoimia työpaikkoja olisi 17 000. Tämä tarkoittaa niitä työnantajia, jotka ovat ilmoittaneet avoimista työpaikoista TE-toimistoon. Usein yksi työnantaja hakee useampia työntekijöitä, jotkut jopa kymmentä tai sataa.”

TEM:n ilmoittamaa avoimien työpaikkojen määrää voi joko uskoa tai ei uskoa, mutta näin joka tapauksessa TE-toimistot ilmoittavat avoimet työpaikat kuukaudesta toiseen. Helmikuussa tapa tuotti siis 63 800 avointa työpaikkaa.

Avoimien työpaikkojen määrää kritisoivat vertaavat usein TEM:n lukuja Tilastokeskuksen avoimien työpaikkojen lukuun, joka antaa eri kuvan työmarkkinoista.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna oli keskimäärin avoinna 33 900 työpaikkaa.

Ero johtuu ainakin siitä, että Tilastokeskus laskee avoimet työpaikat eri tavalla kuin TEM.


Tilastokeskuksen tapa perustuu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksiin.

Tilastokeskus kysyy noin 2 500 yksityisen ja julkisen sektorin toimipaikalta, paljonko niillä on tarjolla avoimia työpaikkoja. Näin se pyrkii saamaan kuvan kaikista Suomen avoimista työpaikoista, ei siis vain TE-toimistoihin ilmoitetuista.

Kyselyssä rajataan pois esimerkiksi kotitalouksien, kansainvälisten organisaatioiden ja maanpuolustuksen avoimet työpaikat sekä alle kuukauden kestävät sijaisuudet. Lisäksi sen ulkopuolelle jäävät kaikki avoimet työpaikat uusissa toimipaikoissa, joiden tietoja ei ole Tilastokeskuksen rekisterissä tutkimuksen otosta poimittaessa.

Tilastokeskuksen tapa voi antaa väärän kuvan etenkin, jos mittausajankohtana markkinoille on tullut paljon uusia työnantajia, jotka hakevat työntekijöitä.

TE-toimistoista haetaan paljon ihmisiä lyhytkestoisiin työsuhteisiin. Niiden määrä voi olla kymmenenkin prosenttia hakijamäärästä.

Tilastokeskus julkistaa oman käsityksensä neljännesvuosittain.

”Luvuissa pitää ehdottomasti ottaa huomioon kausivaihtelut, jotka ovat aika suuria. Alkuvuodesta yleensä on enemmän avoimia työpaikkoja. Meidän kyselyn mukaan viime vuosina on ollut ensimmäisellä neljänneksenä avoinna noin 45 000–50 000 työpaikkaa”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Minna Wallenius.

Alkuvuoden tilasto ei ole vielä valmistunut.

”On ylipäätään vaikea sanoa, mikä on ihan tarkka totuus avoimista työpaikoista juuri tällä hetkellä, koska luvut vaihtelevat niin paljon eri ajankohtina” Wallenius sanoo. ”Mikään tilasto ei anna ihan täydellistä kuvaa tilanteesta.”

Tilastokeskuksen ja TEM:n tilastot antavat kuitenkin varsin yhtenäisen kuvan siitä, onko avoimien työpaikkojen määrä kasvussa vai laskussa sekä siitä, milloin työntekijöitä haetaan.

TEM:n Tuomaala sanoo, että isolta kuulostava avoimien työpaikkojen määrä johtuu pitkälti aloista, joilla on suuri vaihtuvuus. ”Samoja työpaikkoja tulee aina uudestaan avoimeksi.”

”Esimerkiksi myyntiedustajia, myyjiä, tehdas- ja toimistosiivojia on aika paljon tarjolla kun vertaa vaikkapa teollisuuden työpaikkoihin tai korkeamman koulutuksen työpaikkoihin”, Tuomaala sanoo. ”Näissä usein ollaan joku aika ja sitten tulee taas uusi haku.”

TE-toimistojen mukaan helmikuussa oli avoinna muun muassa 7 000 myyjän, 6 700 myyntiedustajan, 6 000 toimisto- tai laitossiivoojan, 4 000 lähihoitajan ja 3 000 ravintolatyöntekijän työpaikkaa.

”Lähihoitajia on koulutettu paljon eikä heistä sinänsä ole pula, mutta alalla on paljon kiertoa. Siellä pysyvyys ei ole kovin suurta.”

Keskeisessä roolissa ovat myös henkilöstöpalveluyritykset, joiden rooli kasvaa koko ajan. Ne työllistivät pelkästään vuokrauksen kautta viime vuonna yli 100 000 ihmistä eikä näistä kaikki näkyneet TE-toimistojen tilastoissa.

”Viime vuonna 20 suurimman rekrytointiyrityksen rekrytoinnit kasvoivat 31,5 prosenttia”, sanoo Henkilöstöpalveluyritysten liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara.

Minna Wallenius on kirjoittanut eri avoimien työpaikkojen laskentatavoista Tieto & Trendit -lehdessä.

Siinä Wallenius sanoo, että molempien avoimia työpaikkoja kuvaavien tilastojen tiedoille on omat käyttö­tarpeensa ja niitä pitää käyttää toisiaan täydentävinä kysynnän mittareina.

Hänen mukaansa Tilasto­keskuksen laatima avoimet työpaikat -tilasto kuvaa työnvälitys­tilastoa paremmin työvoiman kysynnän kehitystä suomalaisilla työ­markkinoilla.

Näin siksi, että tilaston tiedot eivät ole riippuvaisia siitä, mitä rekrytointi­kanavia työn­antajat suosivat, ja otos­tutkimuksessa avoimet työpaikat on mahdollista kohdentaa johdon­mukaisesti sille toimi­paikalle, joka työn­tekijää tarvitsee.

”Työnvälitystilastoa puolestaan voi otos­pohjaista avoimet työpaikat -tilastoa paremmin käyttää avoimien työpaikkojen tarkasteluun pienissäkin ammatti­ryhmissä ja tarkkaan rajatuilla alueilla, kuten yksittäisissä kunnissa. Lisäksi työnvälitys­tilastosta saadaan tietoa Tilasto­keskuksen tilaston ulko­puolelle rajatuista työpaikoista”, hän kirjoittaa.

Näitä kahta erilaista tilastoa onkin tarkasteltava toisiaan täydentävinä työvoiman kysynnän mittareina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työllisyys
 • Tilastot
 • Työttömyys

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  6. 6

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  9. 9

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  10. 10

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  10. 10

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää