Politiikka    |   Kommentti

Helsingin äänestysprosentista on turha iloita liikaa – muualla maassa nukuttiin

Äänestysprosenttia pidetään demokratian elinvoimaisuuden mittarina. Ennusmerkit äänestysinnosta olivat kuntavaaleihin lähdettäessä heikot.

Kuntavaalit eivät ole innostaneet kansaa koko 2000-luvun aikana. Tällä vuosituhannella äänestysprosentti kuntavaaleissa on liikkunut 55–60 prosentissa. Ne ovat tylyjä lukuja. Koko kansan tahto ei ole vaaleissa kuultavana.

Tälläkin kertaa äänestysprosentti näytti jäävän niukasti alle 60:een, kun osa tiedoista vielä puuttui. Koko maan luku on huono siihen nähden, että Helsingissä äänestysprosentti parani pormestaripelin vetämänä neljällä prosenttiyksiköllä yli 60:een. Monilla paikkakunnilla suunta oli toinen.

Kuntavaalien asema ei ole helppo. Eduskuntavaaleja pidetään tärkeämpinä. Presidentinvaaleissa henkilövetoisuus kiinnostaa.

Kuntavaalien pienet äänestysalueet tarkoittavat sitä, että tunnettuja nimiä on yhdellä listalla valittavana niukasti. Tällä kertaa äänestäjien takaraivossa oli lisäksi se, että kuntien tehtävät ovat supistumassa. Sosiaali- ja terveyspalveluita ollaan sote- ja maakuntauudistuksen tuloksena viemässä pois kunnilta. Monet pitävät juuri sote-palveluita kunnan tärkeimpinä tehtävinä.

Puolueet ja media yrittivät parhaansa mukaan nostattaa vaali­kuumetta, mutta ei lämpömittari kovin paljon värähtänyt missään vaiheessa.

Mikä oli vaalien ykkösaihe?

Aivan.

Esiin ei noussut selvää kärkiteemaa, mikä on kuntavaaleille tyypillistä. Esimerkiksi Tukholman terrori-isku olisi viime hetkellä sähköistänyt eduskuntavaalit tai presidentinvaalit, mutta kuntavaali-intoon iskulla tuskin oli mainittavaa merkitystä.

Eduskuntavaaleissa äänestysprosenttia on viime kerroilla piristänyt perussuomalaisten nousu politiikan paalupaikoille.

Monet perussuomalaisten teemat, kuten eurokriittisyys ja maahanmuutto, eivät kuitenkaan nouse kuntavaaleissa keskeisiksi. Äänestäjät tietävät, että kunnanvaltuustoista ei lähetetä rahaa Kreikkaan tai linjata Suomen maahanmuuttopolitiikkaa.

Lisäksi perussuomalaisten suosio on laskenut puoleen parhaista ajoista. Monet puolueen herättämät uudet äänestäjät ovat palanneet nukkuvien puolueeseen.

Edes Etelä-Suomen aurinkoisesta säästä ei ollut äänestysprosentin pelastajaksi. Eikä demokratiaa voi kauniiden kelien varaan jättääkään.

Jotain muuta pitäisi keksiä.

Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimituksen uutistuottaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  6. 6

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  7. 7

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  8. 8

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  9. 9

   Suomen EU-ero on Putinin märkä uni

  10. 10

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää