Politiikka

Miksi vaalitulos valmistui vasta aamuyöllä? ”Laskennan pitäisi sujua, vaikka mukana olisi vähän tumpelompaakin väkeä”

Laskennan viivästymiseen löytyy monia syitä: kokemattomat laskijat, tylsät kirjeenavaajat, vaikeasti tulkittavat numerot ja uusi vaalilaki.

Kuntavaalien laskenta oli sunnuntaina poikkeuksellisen hidasta.

Keskusvaalilautakunnat saivat laskettua viimeiset äänet vasta jonkin verran ennen kello kolmea, kun yleensä laskenta on valmis viimeistään yhdeltä.

Laskennan olisi pitänyt tapahtua normaalia nopeammin, koska kuntia ja ehdokkaita oli aikaisempaa vähemmän.

”En muista vaaleja, joissa laskennassa olisi mennyt näin pitkään”, sanoo oikeusministeriön vaaleista vastaava neuvotteleva virkamies Arto Jääskeläinen.

Yleensä Helsinki on viimeinen, mutta tällä kertaa viimeisien joukossa olivat muun muassa Vantaa ja Jyväskylä. Vihoviimeinen alue oli Vantaan Päiväkumpu, jonka äänet olivat käytettävissä kello 2.40.

”Helsinki toimi ihan kiitettäväksi, vaikka siellä on eniten ehdokkaita”, Jääskeläinen sanoo.

Vantaan keskusvaalilautakunnan varapuheenjohtaja Erkki Vuorenmaa (sd) sanoo, että hitauteen syynä voi olla uusi vaalilaki. Uuden lain mukaan laskennassa ei saa olla mukana henkilö, jonka sukulainen on ehdokkaana samassa kunnassa.

”Minä olen ollut ääniä laskemassa vuosikymmeniä, mutta tällä kertaa en voinut osallistua, koska tyttäreni oli ehdolla”, Vuorenmaa sanoo.

Hän sanoo, ettei demareilla ollut vaikeuksia saada laskijoita tälläkään kertaa, mutta hän on kuullut paikkakunnista, joissa näin on. ”Suomessa on paikkakuntia, joissa lähes kaikki ovat toistensa sukulaisia”, hän sanoo.

”Tämä on ihan hölmö systeemi. Ei laskennassa pysty bluffaamaan, vaikka serkku olisikin ehdokkaana. Laskentapöydässä on aina niin monta tuijottajaa.”

Vuorenmaan mukaan ei voi sulkea pois sitä, että uuden vaalitavan takia oli paljon laskijoita, joilla ei ollut tarpeeksi kokemusta.

 

”Jos numero on epäselvä, niin lappu on siirrettävä hylättyjen kasaan.”

Vuorenmaa sanoo, että yksi syy myöhästymiseen voi olla hankaluudet numeroiden tulkinnassa. ”Joskus esimerkiksi vanhat ihmiset kirjoittavat numeroita, joista ei meinaa millään saada selvää. Vaalilautakunnan pitää se sitten ratkaista.”

Vantaan keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Tapani Salmi (kesk) on samoilla linjoilla Vuorenmaan kanssa siinä, että esteellisyyssäännökset saattoivat vaikuttaa laskentaan. ”Minulle on kerrottu, että syynä olivat puutteellinen kokemus ja inhimilliset erehdykset.”

Hän sanoo, että osa äänten laskijoista oli lähtenyt laskentapaikalta ennen aikojaan. Näin jäljelle jääneiden työ hidastui. ”Syynä oli joko inhimillinen erehdys tai puutteellinen tiedottaminen.”

Oikeusministeriön Jääskeläinen ei oikein usko, että uusi vaalilaki olisi vaikeuttanut ainakaan merkittävästi äänten laskentaa. ”En ole kuullut mistään isoista vaikeuksista saada laskijoita. Kyllä porukoita on saatu laskemaan”, hän sanoo.

”Voi olla, että joillakin paikkakunnilla on tullut kokeneiden tilalle kokemattomia laskijoita. Pienissä kunnissa on kuitenkin niin vähän laskettavaa, että laskennan pitäisi sujua, vaikka mukana olisi vähän tumpelompaakin väkeä.”

Jääskeläinen sanoo, ettei laskijoiden pitäisi käyttää aikaa numeroiden tulkintaan.

”Jos numero on epäselvä, niin lappu on siirrettävä hylättyjen kasaan. Tarkastuslaskennassa nämä käydään sitten tarkemmin läpi. En tiedä, millaisia neuvoja eri alueilla on annettu, mutta alustavassa laskennassa pitää laskenta tehdä nopeasti.”

Tarkastuslaskenta on parhaillaan meneillään. Sen tulokset julkaistaan viimeistään keskiviikkona kello 18.

Jyväskylän keskusvaalilautakunnan toinen sihteeri Minna Haapakoski sanoo, ettei hän ole kuullut rekrytointivaikeuksista. ”Meillä laskijat ovat pääasiassa kaupungin työntekijöitä”, hän sanoo.

Haapakoski arvelee, että Jyväskylässä syynä oli alimiehitys. Etenkin ennakkoääniä oli odotettua enemmän.

”Resursseja oli ehkä liian vähän laskettavaan nähden.”

Laskijoita Jyväskylässä oli sama määrä kuin aikaisemmin eli 36. ”Enempää ei laskentatilaa olisi mahtunutkaan”, Haapakoski sanoo.

”Koko ajan töitä tehtiin ja alueita valmistui siinä tahdissa, kun porukka pääsi kiinni rutiiniin, jolla laskenta sujuu.”

Jyväskylässä viimeinen tulos valmistui kello 1.50.

”Oli meillä sitten tällainen tekninen hankaluus. Vaalikuoria leikattiin kahdella leikkurilla, ja osa kuorinipuista ei auennut koneella. Ne piti avata kirjeveitsellä, jotta saatiin äänestysliput siististi ulos”, Haapakoski sanoo.

Hän ei usko, että kirjeissä itsessään oli vikaa.

”Siitähän tässä on kyse, onko koneet huollettu ja terät kunnossa ja miten kuoret on siihen asetettu.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Vantaa
 • Jyväskylä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Tuntuuko uusi ratikkaverkko hankalalta? Kartta näyttää, montako kaloria pysäkkien välien kävely polttaa

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää