Politiikka

Pieniä vallankaappauksia, yhden asian liikkeitä ja uusia kasvoja – kuntavaaleissa tehtiin läpimurtoja useilla resepteillä

Erikoisin muutos tapahtui Kärkölässä, jossa sitoutumaton lista nappasi puolet valtuustopaikoista. Porissa hyväntekijänä tunnettu ”Pensselisetä” nousi valtuustoon, Vaasassa menestyivät sairaalan puolustajat.

Näissä kuntavaaleissa nähtiin muitakin menestystarinoita kuin kokoomuksen Jan Vapaavuoren huima äänisaalis Helsingissä. HS esittelee nyt eri puolilta Suomea joukon uusia valtuutettuja, jotka ylsivät henkilökohtaiseen huippusuoritukseen ja keräsivät kunnioitettavia äänimääriä omissa kunnissaan.

Menestysreseptit vaihtelivat. Perinteisten puolueiden listoilta yllettiin koviin suorituksiin, mutta näissä kuntavaaleissa myös omilta listoiltaan ponnistaneet nousivat valtaan monessa kunnassa, muun muassa Kärkölässä, Kittilässä ja Asikkalassa. Usein taustalla on kyllästyminen kunnan entisen menoon.

Myös oman kunnan puolesta taistelleita palkittiin vaaleissa. Muun muassa Vaasan ja Mikkelin sairaalahuolet nostivat ehdokkaita valtuustoihin.

Kittilässä äänikuningatar oli nykyisen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys, 62, joka aiemmin edusti vasemmistoliittoa. Yritys sai 391 ääntä eli peräti 12,4 prosenttia Kittilän äänistä.

Näihin vaaleihin Yritys lähti Oikeudenmukainen Kittilä -listalta. Yritys on istunut Kittilän kunnanvaltuustossa vasemmiston valtuutettuna vuodesta 1984, kahdeksan kautta peräjälkeen. Nyt hän harkitsi luopumista, mutta hänet taivuteltiin jatkamaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ei minulla muuta vaihtoehtoa ollut kuin lähteä tällä tavalla”, Yritys sanoi. ”En ole vasemmistoliitosta ja periaatteistani luopunut, mutta en tuntenut, että minulle olisi siellä ollut paikkaa.”

Viime valtuustokausi oli Yrityksen mukaan hankala ja raskas. Kittilä nousi malliesimerkiksi kuntatason huonosta hallinnosta, kun aiempi kunnanjohtaja alkoi selvittää kunnassa tehtyjä erikoisia hiihtohissikauppoja ja saikin itse potkut, jotka kunta vielä hoiti virheellisesti.

Kunnassa Yritystä taivuteltiin jatkamaan valtuutettuna juuri siksi, että sotkuinen prosessi saataisiin vähitellen pois päiväjärjestyksestä. Yrityksen mukaan riita-asiat ”menevät omia latujaan” poliisitutkintoineen ja hallinto-oikeuskäsittelyineen.

”Toivon, että kaikki lähtevät tekemään kuntapolitiikkaa ja hoitamaan yhteisiä asioita. Puoluepolitikoinnille ei tässä vaiheessa ole sijaa. Meidän täytyy saada kunta nyt kuntoon. Hyvä hallinto ja lainmukainen päätöksenteko”, Kittilässä oikeusapuneuvojana toimiva Yritys sanoo.

Porin kuntavaalien yllättäjä oli ”Pensselisetänäkin” tunnettu entinen paperimies Markku Tanttinen, 74. Läpimenoonsa Tanttinen kyllä alkoi kampanjan aikana itsekin uskoa, mutta äänimäärä pääsi yllättämään.

Yhteensä 873 äänellään Tanttinen ohitti pari kansanedustajaakin, muttei sentään Porin äänikuningatarta Laura Huhtasaarta (ps), joka keräsi 2 566 ääntä eikä puoluetoveriaan Krista Kiurua (sd), joka sai 1 448 ääntä.

”Paperitehtaassa olen työskennellyt 16-vuotiaasta, kunnes 49-vuotiaana jäin työttömäksi”, Tanttinen perustelee Sdp:n valintaa, vaikka häntä houkuteltiin myös vihreisiin, perussuomalaisiin ja keskustaan.

”Vihreät on nuorten puolue, perussuomalaiset ei ole minun mielestäni vakaa puolue enkä viljele mitään jyviä”, Tanttinen sulki pois muut kosijat.

Lempinimi lähti aikoinaan siitä, kun Tanttinen puhdisti ja maalasi salaa vaimoltaankin Jokirannan ruosteiset putkikaiteet, ja ensimmäisessä lehtijutussa häntä kutsuttiin salaperäiseksi Pensselisedäksi. Muutaman kuukauden päästä hyväntekijän nimi tuli julkisuuteen.

Muitakin omaehtoisia töitä kaupungin hyväksi Tanttinen on tehnyt; esimerkiksi Raatihuoneen katolle asennettiin joukolla sinkkiveistokset ja Keski-Porin kirkkoon vaihdettiin lipputangot.

”Sankarihautojakin olen siivoillut”, Tanttinen listaa töitään, joiden ansiosta hänet on palkittu vuonna 2015 vuoden kaupunkiteosta. Vuonna 2016 hänet valittiin positiivisimmaksi porilaiseksi.

Vaasassa huikeimman äänimäärän keräsi ensimmäisen kauden kansanedustaja Joakim Strand (r), joka on ollut Vaasan kaupunginvaltuustossa vuodesta 2005 ja johtanut sitä vuodesta 2012.

Strandin äänimäärä oli nyt 4 381. Tosin eduskuntavaaleissakin Strand sai yli 10 000 ääntä, ja vain puolueen puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin saalis oli hieman isompi.

”Nämä olivat sairaalavaalit”, sanoo Vaasassa toiseksi eniten ääniä kahminut 42-vuotias röntgenhoitaja ja ay-aktiivi Kim Berg (sd), joka uusi valtuustopaikkansa 1 126 äänellä.

Kauas jälkeen jäivät valtakunnallisesti tunnetut puoluetoverit Miapetra Kumpula-Natri (572 ääntä) ja Maria Tolppanen (337).

”Tuntuuhan se mahtavalta, että näin nappiin meni, pitää ihan itseä nipistellä, että uskoo”, Berg hämmästelee itsekin menestystään. Suosion hän arvioi pitkälti olevan sen ansiota, että hän on jo pari vuotta ajanut keskussairaalan laajan päivystyksen asiaa. Eikä kirvestä ole vielä heitetty kaivoon, vaan laajaa päivystystä ajetaan vielä kansalaisaloitteen voimin.

Tampereella Sdp nousi jälleen suurimmaksi puolueeksi, ja osa kunniasta kuuluu SAK:n entiselle puheenjohtajalle Lauri Lylylle. Hän sai Sanna Marinin jälkeen demareista toiseksi eniten ääniä, 3 571 kappaletta. Itse hän pitää tulosta ”mykistävänä”.

Lyly oli ensi kertaa ehdolla Tampereelta. Hän on nuorempana istunut Loviisan valtuustossa yhden kauden.

Tampere on ollut Lylyn kotikaupunki 28 vuotta, myös sen ajan, kun hän toimi SAK:n puheenjohtajana. Tuore kuntapoliitikko on huolissaan Tampereen työttömyydestä, joka on sitkeästi pysynyt 16–18 prosentin vaiheilla.

Tampereen demarit päättävät keskiviikkona, kuka on heidän ehdokkaansa kaupungin pormestariksi. Lyly on kiinnostunut, ja vaaleissa ainakin tuli vahva valtakirja olla mukana pelikuviossa.

”En ole kieltäytynyt.”

Kärkölässä Päijät-Hämeessä näitä vaaleja varten perustettu sitoutumaton Kärkölä-ryhmä käytännössä kaappasi vallan kunnassa. Se sai yli puolet paikoista.

Menettäjinä ovat kunnan aiemmat valtapuolueet keskusta, kokoomus ja Sdp. Näiden puolueiden aiempia edustajia oli nyt Kärkölä-ryhmän listalla.

Huikeimman henkilökohtaisen tuloksen teki Kärkölä-ryhmän Markku Koskinen, joka sai 414 ääntä eli peräti 17 prosenttia kunnan äänistä. Häntä kovempaan suoritukseen koko maassa yltää vain Rkp:n Anna-Maja Henriksson, joka otti Pietarsaaressa 17,5 prosenttia kaupungin äänistä.

Koskinen, 55, on puunjalostusyhtiö Koskisen omistaja ja entinen toimitusjohtaja, joka sai potkut perheyhtiöstä viime vuoden lopulla. Hän on palannut naapurikunnasta asumaan lapsuudenkotiinsa Kärkölään.

Koskisen mukaan sitoutumaton lista syntyi tyytymättömyydestä kunnan päätöksentekoon ja taloudenhoitoon.

Kouvolassa perussuomalaiset romahtivat ja vihreät etenivät. Kovimman nousun teki kuitenkin kokoomuksen ensikertalainen Ville Kaunisto, joka veti kolmanneksi eniten eli 861 ääntä.

Kaunisto, 35, on ammattilaiskoripalloilija, nykyisin Kouvolan Kouvojen pelaaja, joka on marraskuusta lähtien ollut sairauslomalla katkenneen akillisjänteen takia.

Politiikan hän kertoo olleen haaveensa nuoresta saakka, mutta pelijaksot ulkomailla ovat estäneet aiemmat ehdokkuudet kotimaassa. Tähtäin politiikassa on korkealla.

”Huippu-urheilija lähtee aina täysillä”, Kaunisto sanoo. Hän on tullut kotikaupungissaan tunnetuksi paitsi pelaajana, myös Kouvolan Sanomien kolumnistina.

Imatralla pitkäaikainen valtapuolue Sdp vankisti asemiaan, ja viidennes koko puolueen saamasta äänisaaliista oli yhden ihmisen eli Niina Malmin ansiota.

Malm, 34, oli Imatran äänikuningatar 1 081 äänellään. Hän on terästehdas Ovakon tuore pääluottamusmies, joka aloittaa nyt kolmannen kauden valtuustossa aiempaa vahvemmalla valtakirjalla.

Mennyttä valtuustokautta Imatralla sävytti traaginen ampumistapaus, jossa saivat surmansa kaksi paikallista toimittajaa sekä Imatran valtuuston puheenjohtaja Tiina Jäppinen-Wilén. Malm on ollut hänen jälkeensä valtuuston johdossa.

”Pitkään oltiin horrostilassa”, Malm sanoo. Yksi käännekohta toipumisessa oli Malmin mukaan tammikuussa, kun omaisten perustama yhdistys järjesti tapahtuman uhrien muistoksi.

Kuopiossa poliisi ja kirjailija Marko Kilpi, 47, ampaisi kuntavaalien ensikertalaisena suoraan valtuustoon. Kilpi oli näissä vaaleissa Kuopion kokoomuksen ääniharava 748 äänellä.

Kilpi tunnetaan kirjailijana. Hän on kirjoittanut muun muassa romaanin nimeltä Elävien kirjoihin, jonka pohjalta Aku Louhimies ohjasi elokuvan 8-pallo. Hänet tunnetaan myös esiintymisestään Jim-kanavan Poliisit -tv-sarjassa.

Kilpeä enemmän ääniä Kuopiossa sai vihreiden Harri Auvinen, 42, joka teki merkittävän parannuksen edellisvaaleista ja oli puolueensa ääniharava 812 äänellä. Auvinen on tekniikan tohtori ja Rocsole-nimisen cleantech-yhtiön teknologiapäällikkö.

Mikkelissä ensikertalaisista eniten ääniä haravoi kokoomusta edustava työterveyslääkäri Oskari Valtola, 41. Kaikista valtuustoon valituista hän oli kolmanneksi suosituin 790 äänellä.

Valtola on Lääkäriliiton Mikkelin paikallisosaston puheenjohtaja. Osasto aloitti Mikkelin keskussairaalan puolesta -kansanliikkeen, jonka tarkoituksena on säilyttää keskussairaalan päivystys. Kansanliike luovutti melkein 6 000 nimeä keränneen adressin peruspalveluministeri Juha Rehulalle helmikuussa 2017.

Mikkelin naapurissa Etelä-Savossa sijaitsevan noin 2 200 asukkaan Puumalan kuntavaaliehdokkaista eniten ääniä sai perussuomalaisten Antti Kasanen, 41. Hän sai 131 ääntä eli peräti 10 prosenttia kunnan kaikista äänistä. Kasanen on pitänyt yhteyttä kuntansa asukkaisiin Facebook-sivuillaan, joissa hän on ottanut kantaa Puumalan kuntaliitossuunnitelmia vastaan. Sivun nimikin on ”Antti Kasanen itsenäisen Puumalan puolesta”.

Kempeleessä ensikertalainen Minna-Maaria Sipilä pääsi valtuustoon keskustan listoilta 272 äänellä, mikä on ensikertalaiselle kunnioitettava suoritus. Hän sai kunnassa toiseksi eniten ääniä.

Sipilä on pääministeri Juha Sipilän puoliso. Pääministeri itse ei ollut ehdolla kuntavaaleissa.


Oulussa ehdoton äänikuningatar oli vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen, jonka äänimäärä oli 3 611. Ensi viikolla 29 vuotta täyttävä Sarkkinen on ensimmäisen kauden kansanedustaja, mutta Oulun valtuustoon hänet valittiin jo vuonna 2012, jolloin ääniä tuli 1 312. Nouseva poliitikko ehti harkita jo puolueen puheenjohtajuuttakin, muttei vielä lähtenyt siitä kisaamaan.

Melkoisen äänimäärän onnistui Oulussa keräämään myös entinen vasemmistoliiton kansanedustaja ja ministerinäkin ollut Martti Korhonen, 63, joka sai nyt 1 989 ääntä eli enemmän kuin esimerkiksi demarien puheenjohtajuutta tavoitellut kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd). Korhonen on ollut valtuustossa aiemminkin.

Korhonen oli kansanedustaja 1991–2015 ja Paavo Lipposen (sd) toisessa hallituksessa alue- ja kuntaministerinä 1993–2003.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Vaalit
 • Demokratia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  4. 4

   Joukkotappelu Helsingin Kaivopihalla, vartija pysäytti tilanteen kaasulla – taustalla ehkä riita jalkapallosta

  5. 5

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  6. 6

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa nykyään kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  7. 7

   Miksi buddhalainen munkki lietsoo vainoa ja väkivaltaa?

  8. 8

   Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

  9. 9

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  7. 7

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalainen merikapteeni nai eteläafrikkalaisen seikkailijattaren 82 vuotta sitten ja ajoi sitten laivansa karille Englannin kanaalissa – uusi kirja kertoo romanttisen, traagisen tarinan
  3. Joukkotappelu Helsingin Kaivopihalla, vartija pysäytti tilanteen kaasulla – taustalla ehkä riita jalkapallosta
  4. Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis
  5. Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”
  6. Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa nykyään kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan
  7. Tunti sitten
  8. Vain elämää -sarjan kapellimestari Leri Leskinen alkoi meditoida löytääkseen mielenrauhan – ”On hyvä, ettei lähde artistien tunnemyrskyyn ihan koko ajan”
  9. Entinen jääkiekkoilija Jyrki Louhi siirtyi konsulttijätin leipiin ja yrittää nyt tehdä nuorista urheilijoista startup-yrityksiä – Huipulle vaaditaan jopa 100 000 euron liikevaihtoa
  10. Pahoittelen, että viljani laatu heikkenee
  11. Väkivaltatapaus on juuttunut syyttäjän pöydälle – selviääkö vakavaa kuritusväkivaltaa käyttänyt isä koko jutusta kuin koira veräjästä?
  12. Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”
  13. Näytä lisää