Valikko
Politiikka

Orpo: Sote-uudistus toteutetaan hyvässä yhteistyössä Helsingin ja muiden suurten kaupunkien kanssa

Kuntavaaleissa äänivyöryn saanut pormestariehdokas Jan Vapaavuori on suhtautunut penseästi maakuntauudistukseen.

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan sote-uudistuksessa aiotaan ottaa keskuskaupunkien erityistilanne huomioon, vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät hallitusohjelman ja lakiesityksen mukaan maakunnille.

Orpon mukaan etenkin uudistuksen toimeenpano on määrä toteuttaa hyvässä yhteisytössä Helsingin ja muiden suurten kaupunkien kanssa. Kysymys Helsingin roolista uudituksessa on herännyt, koska kokoomuksen pormestariehdokas ja kuntavaaleissa äänivyöryn saanut Jan Vapaavuori on aikoinaan suhtautunut kriittisesti sote- ja maakuntauudistukseen.

Orpo piti tiistaina tiedotustilaisuuden puoluehallituksen kokouksen jälkeen. Siellä hän kehui puolueväkeä nousujohteisesta kampanjasta, joka hänen mukaansa oli paras mahdollinen muissakin kunnissa kuin pormestarikisan piristämässä Helsingissä.

”On tosin kiistatonta, että täältä saimme nyt 15 000 ylimääräistä ääntä”, Orpo sanoi ja lisäsi, että Helsingin lisäksi toinen vaalien helmi oli Inari.

Sen sijaan Tampereen tulos oli hänen mielestään ”iso harmin paikka”.

Vapaavuoren seuraajasta Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi Luxemburgiin Orpo aikoi keskustella Alexander Stubbin kanssa pikapuolin, mutta huomautti, että paikka vapautuu vasta kesäkuussa. Muita nimiä hän ei kuitenkaan maininnut tiistaina.

Hallitusyhteistyö jatkuu Orpon mukaan nyt ”normaalijärjestyksessä”, vaikka hallituskumppaneista etenkin perussuomalaiset kokivat kovan tappion kuntavaaleissa. ”Suomalaisten kantti on sen kestänyt tähänkin asti”, Orpo sanoi ja kieltäytyi ehdottomasti sekaantumasta perusuomalaisten sisäiseen puheenjohtajakamppailuun.

Hallituksen puoliväliriihessä Orpon mukaan tarkastellaan erityisesti koulutusta, sivistystä ja turvallisuutta, mikäli liikkumavaraa on: ”Kehyksissä pitää pysyä.”

Toimien pitää tähdätä työllistymiseen, innovaatioihin ja viennin edistämiseen sekä byrokratian purkamiseen. Erikseen Orpo mainitsee poliisit, joiden määrä ei saa hänen mukaansa laskea alle 7 000:n. Orpo mainitsi myös Tapani Töllin johtaman työryhmän, joka valmistelee tiedustelulainsäädännön uudistamista niin, että terrorismin seuranta ja torjunta helpottuisivat.

Orpon mukaan hallituksen puolivälitarkastelussa pitäisi saada ainakin alkuun myös perhevapaiden uudistaminen, joka on poliittisesti vaikeaa, koska etenkin perussuomalaiset vastustavat esimerkiksi kotihoidon tukeen puuttumista.

”Siellä on lukkoja”, Orpo myönsi mutta arveli, että vanhempien päivärahojen jakamista voitaisiin joustavoittaa. ”Joitakin päätöksiä voitaisiin tehdä jo nyt”, Orpo kiteytti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote
 • Kuntavaalit 2017
 • Pormestari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Valkoisen talon vaikutusvaltaisena neuvonantajana toimiva Trumpin vävy joutui FBI:n Venäjä-tutkinnan kohteeksi

  4. 4

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  5. 5

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  6. 6

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  7. 7

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  8. 8

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  9. 9

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  10. 10

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää