Politiikka    |   Kolumni

Sdp:n mahalasku kuntavaaleissa oli puheenjohtaja Antti Rinteen syytä – vain sokeat puolueuskovaiset eivät näe ongelmaa

Sdp ei ole puolue, vaan säätiö, kirjoittaa Yrjö Rautio.

Lyhyt arvio kuntavaaleista kuuluu: hyvät asiat voittivat ja huonot hävisivät. Yksi asia on kuitenkin vakavan pohdinnan aihe: miksi pääoppositiopuolue Sdp sai historiansa huonoimman kuntavaalituloksen?

Ihmisoikeusasiat tuskin ratkaisivat näitä vaaleja, mutta tulosta kannattaa arvioida myös siitä näkökulmasta.

Vihreät oli suurin voittaja. He ovat puolustaneet näkyvimmin turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksia ja vastustaneet vihanlietsontaa. Samaa ovat tehneet vaalien kaksi muuta voittajaa, vasemmistoliitto ja Rkp. Hallituspuolueista menestyi parhaiten kokoomus, joka on niistä ainoana pitänyt esillä ihmisoikeuksia.

Monet parhaiten menestyneistä eri puolueiden ehdokkaistakin puolustivat suvaitsevaisuutta ja ihmisoikeuksia.

Perussuomalaiset on suhtautunut kielteisimmin turvapaikanhakijoiden oikeuksiin, ja sen piirissä on rehottanut jopa avointa rasismia. Jotkut perussuomalaiset ovat pilkanneet puolueita ja ehdokkaita, jotka ovat puolustaneet oikeuksia, jotka turvapaikanhakijoille kuuluvat sekä Suomen lain että kansainvälisten sopimusten mukaan.

Pilkatut voittivat, pilkkaaja koki murskatappion. Ihmisyys voitti, ihmisviha hävisi. Suomalaiset ovat sivistyskansaa.

Vaalitulos saattoi olla osa eurooppalaista henkistä käännekohtaa. Oikeistopopulismin juna oli kulkenut jo pysähtymättä ohi Wienin ja Amsterdamin, nyt myös Helsingin. Pian se ohittanee myös Pariisin ja Berliinin. Osa perussuomalaisista uskoo, että puolue palaa voittojen tielle, kunhan nousee tähän junaan. Se juna meni jo.

Oppositiopuolueista varsinkin vihreiden, vasemmistoliiton ja Sdp:n vaaliteemat olivat lähes identtisiä, eikä Rkp:nkään sanoma niistä isosti poikennut, ei edes kristillisdemokraattien. Kaikki ne muun muassa puolustivat koulutusta ja arvostelivat hallituksen sote-linjaa. Merkittävä ero oli se, että Sdp ei puolueena sanonut yhtään mitään ihmisoikeuksista, yksittäiset demariehdokkaat kyllä.

Muut oppositiopuolueet voittivat, Sdp hävisi. Muut olivat uskottavia, Sdp ei.

Hallituksen epäsuosio on lähes aina kasvattanut pääoppositiopuolueen kannatusta. Näin ei käynyt nyt, vaikka Juha Sipilän (kesk) hallituksen politiikka on ollut erityisen poukkoilevaa ja kylmäkiskoista.

Edes perussuomalaisten suurtappio ei auttanut Sdp:tä. Osa demareistahan on laskenut sen varaan, että puolue saisi takaisin perussuomalaisiin karanneet työläisäänestäjänsä. Eipä saanut – tai jos sai, menetti saman verran muita.

Sdp:n päällimmäisin ongelma on puheenjohtaja Antti Rinne. Puheenjohtaja on avainasemassa nykypolitiikassa, jossa julkisuuden hallinta ratkaisee. Timo Soini toi aiemmin jytkyjä perussuomalaisille, Ville Niinistö nyt voiton vihreille ja Li Andersson vasemmistoliitolle.

Rinne sen sijaan vei voiton Sdp:ltä. Vain sokeasti puolueuskovaiset demarit eivät näe hänessä mitään ongelmaa. Likimain jokaiselle muulle hänen esiintymistensä katselu ja kuuntelu olivat silkkaa kärsimystä, taas.

Sdp:n ongelmat ovat kuitenkin syvemmällä kuin puheenjohtajassa. Puolue ei ole kyennyt uudistumaan, vaikka maailma ja yhteiskunta ovat muuttuneet.

Osallistuin Avun toimittajana Sdp:n Hämeenlinnan puoluekokoukseen vuonna 2008. Laskin silloin, että kaksi kolmasosaa edustajista oli joko suoraan tai välillisesti Sdp:n leivissä: puolue- ja ay-toimitsijoita, kansanedustajia ja heidän avustajiaan, kuntien ja valtion palkollisia.

Olen seurannut paria muutakin Sdp:n puoluekokousta, ja havaintoni on ollut sama. Sdp ei ole puolue, vaan säätiö. Ei tällainen joukko kumouksia tee. Sen etu on, ettei mikään muutu, totesin Hämeenlinnassa. Uskon, että Sdp:n säätiömäisyys on yhä tärkein syy siihen, ettei puolue kykene uudistumaan eikä nuortumaan.

Sdp on kuin savusauna, jonka lämmössä on mukava köllötellä tutussa ja turvallisessa seurassa. Köllöttely jatkui helmikuussa Lahden puoluekokouksessa. Kokous ei halunnut muuttaa mitään, koska kaikki oli jo niin hyvin ja varmat voitot odottivat.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Yrjö Raution kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  6. 6

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  7. 7

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  8. 8

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  9. 9

   Suomen EU-ero on Putinin märkä uni

  10. 10

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää