Politiikka

”Pakettien sieppaamista” ja käsin avaamista: Tätä tietoliikennetiedustelu tarkoittaisi

Suomen rajat ylittävästä tietoliikennetiedustelusta on muodostunut yksi valmistellun tiedustelulainsäädännön kuumimmista perunoista.

Tietoliikennetiedustelusta on muodostunut yksi valmistellun tiedustelulainsäädännön kuumimmista perunoista. Eikä syyttä: sotilastiedustelun kannalta keskeinen tieto on siirtynyt pitkälti digitaalisiin kanaviin, samaten se mielenkiinto jota muut valtiot osoittavat tätä tietoa kohtaan.

Parhaimmin tästä muistetaan esimerkkeinä ulkoministeriön verkoista vuonna 2013 havaitut kaksi ulkovaltojen vakoilukampanjaa. Niiden torjunta onnistuisi jatkossa paremmin, jos tietoliikennettä voisi tiedustella.

Tietoliikennetiedustelulla tarkoitetaan lyhyesti Suomen rajan viestintäverkossa rajat ylittävään viestintään kohdistuvaa teknistä tiedonhankintaa ja sitä kautta saadun tiedon käsittelyä.

Keskeistä on se, että liikenteen on ylitettävä Suomen raja. Suomea kohtaavat uhat tulevat laatijoiden mukaan pääsääntöisesti Suomen ulkopuolelta – eivät sen sisältä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Niinpä hakuehtona ei saisi käyttää Suomessa oleskelevan ihmisen hallussa olevan ”telepäätelaitteen tai teleosoitteen” yksilöiviä tietoja. Suomeksi tämä tarkoittaa, että esimerkiksi puhelinnumeroa ja ip-osoitetta ei saisi käyttää hakuun tai sen täsmentämiseen.

Hakukriteerit toimisivat kuten Googlen haku. Tietoliikennetiedustelua voisi verrata siihen, että haetaan vain tietyllä kielellä, tietyllä alueella ja tiettyyn naapurustoon harkitusti tehtyä sisältöä.

Talvella 2015 puolustusvoimien tiedustelulaitoksen apulaisjohtaja Martti J. Kari vertasi valmisteluvaiheessa ollutta hanketta tieliikenteen valvontaan.

”Kaikki nelostietä käyttävät autot ajavat kontrollipisteen ohi, mutta me pysäytämme vain keltaisen auton, jossa on Ruotsin rekisterikilvet. Sen jälkeen katsomme auton sisälle, että onko tieto siellä vai ei”, Kari sanoi HS:lle.

Esimerkiksi näin voitaisiin seuloa Suomesta Afganistaniin viestivät ihmiset, joiden viestintä kohdistuu vaikkapa samaan kortteliin Al-Qaidan tunnetun värväystoimiston kanssa.

Tietoliikennetiedustelu kohdistettaisiin siten, että ensin valtionjohto määrittää tiedon tarpeen. Tietoliikennetiedustelua käytettäisiin vain välttämättömissä tilanteissa, ja luvan siihen myöntäisi aina erikseen tuomioistuin. Tähän erityistehtävään on kaavailtu Helsingin käräjäoikeutta.

Tuolloin lupa myönnettäisiin tiettyyn verkon osaan, johon kohdistettaisiin yksittäisiä hakuehtoja.

Valtiolliseen toimijaan kohdistuvaa tietoliikennetiedustelua ehdotetaan säänneltäväksi löyhemmin kuin ei-valtiollisiin toimijoihin. Valtiollisia toimijoita ovat esimerkiksi virkamiehet, diplomaatit ja lähetystöt. Ei-valtiollisia toimijoita ovat lähtökohtaisesti esimerkiksi yritykset, yhdistykset ja yksityiset ihmiset.

Valtiollista toimijaa saisi tiedustella korkeintaan kuusi kuukautta kerrallaan. Ei-valtiollisen toimijan kohdalla lupa olisi puolet lyhyempi eli kolme kuukautta.

Kun suojelupoliisi tai puolustusvoimat hakee lupaa tietoliikennetiedusteluun, valtiollisen kohteen suhteen hakemuksessa pitäisi määritellä tiedustelutehtävä, hakuehdot tai hakuehtojen luokat perusteluineen, viestintäverkon osa perusteluineen, tiedonsiirtäjä eli verkko-operaattori, tiedustelutehtävää johtava vastuuhenkilö, tehtävän kesto kellonajan tarkkuudella sekä mahdolliset rajoitukset. Ei-valtiolliselle kohteelle määriteltävät ovat samat, mutta lisäksi pitäisi kuvailla myös kohteesta tiedetyt tosiseikat sekä ne faktat, joiden johdosta tehtävä edellyttää nimenomaan tietoliikennetiedustelun käyttöä.

Koko tietoliikennetiedustelun toteuttaisi käytännössä puolustusvoimien tiedustelulaitos, oli kyse sitten sotilas- tai siviilitiedustelun tarpeista. Suojelupoliisilla olisi oikeus antaa puolustusvoimien tiedustelulaitokselle toimeksianto. Sotilastiedustelulla ei tässäkään tapauksessa olisi oikeutta selvittää sieppaamiensa viestien sisältöä.

Mikäli sotilastiedustelu saisi tietoa jostain muusta tapahtumassa olevasta rikoksesta, heillä olisi velvollisuus tai oikeus kertoa asiasta toisille viranomaisille rikoksen vakavuudesta riippuen. Tämä tosin koskisi muutakin kuin vain tietoliikennetiedustelua.

Käytännössä tietoliikennetiedustelu tapahtuisi siten, että tietoliikenneyrityksille kuten, Elisalle tai Telialle, syntyisi lain turvin velvollisuus avustaa tiedustelua. Tehtävässä avustanut sivullinen asetetaan niin kutsuttuun ilmaisukieltoon: sen rikkominen olisi salassapitorikos tai -rikkomus.

Sotilastiedustelulle tulisi oikeus asentaa tietoliikennetiedusteluun tarvittava laite tiedonsiirtäjän eli operaattorin hallinnoimaan osaan verkkoa. Operaattorin on tarjottava tiedustelulle tilat, tiedot ja tarpeellinen henkilöstö, joista operaattorilla on oikeus hakea korvaus puolustusvoimien tiedustelulaitokselta. Tiedonsiirtäjälle siis lähtökohtaisesti korvataan sille puuhasta aiheutuvat kustannukset, eikä sotilastiedustelu saa aiheuttaa enempää haittaa tai vahinkoa kuin on välttämätöntä.

Vertailun vuoksi: esimerkiksi Venäjällä tietoliikenneyritykset nousivat takajaloilleen viime kesänä, kun valtio ryhtyi edellyttämään yrityksiltä laajempaa ja pidempää viestien säilömisaikaa ilman korvausta.

Suomessa ehdotetaan sen sijaan, että ”kytkennän suorittaja” saa periä palvelusta maksua. Käytännössä tämä olisi Suomen erillisverkot oy, joka on valtion omistama kriittiseen infrastruktuuriin erikoistunut tietoverkkoyhtiö.

Tietoliikennekaapeleissa tieto liikkuu paketteina. Lähettävä laite purkaa viestin paketteihin, jotka vastaanottava laite taas kokoaa. Tiedonhankinnassa näitä paketteja suodatetaan keskeltä verkkoa.

Valikoiduissa tietoliikenneyhteyksissä kulkeva viestintä ja muu tietoliikenne joko seulotaan reaaliaikaisesti tai ohjataan kulkemaan tiedustelun käyttämän järjestelmän läpi tai siitä luodaan kopio, joka tallennetaan. Käytännössä tämä tapahtuisi ottamalla tietoliikennekaapelista haltuun tietoliikennekuitu tai -kuituja määräajaksi kerrallaan: tehtävästä riippuen korkeintaan kolmeksi tai kuukaudeksi.

Hakuehdot eivät saa tai edes voi kohdistua viestin sisältöön, sillä tuossa vaiheessa sisällöstä ei vielä tiedetä. Kun viestejä haetaan kaapelista, hakuehtoina olisivat vain viestien tunnistetiedot, ip-osoite tai ip-avaruus josta viesti on tullut, protokolla tai porttinumero – erilaisia teknisiä tietoja siis. Kun tietoliikennettä on tallennettu, tiedustelu saisi käsitellä sekä automaattisesti että ”manuaalisesti” eli ihmisvoimin. Kerätyn tiedon jatkokäsittelyssä saataisiin selvittää viestin sisältö.

Tässä saattaa käydä myös niin, että sellaisiakin viestejä tullaan avanneeksi, jotka eivät liity tiedustelutehtävään ollenkaan. Ylimääräinen tieto tulisi hävittää välittömästi kun on todettu, että se on ylimääräistä hoidossa olevan tehtävän kannalta. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tulisi tietoon sille, kenen viestejä on siepattu tai jopa avattu.

Miksi tällaiseen ratkaisuun on päädytty?

Ensinnäkin muu kuin kohdennettu tiedustelu ei olisi linjassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) päätösten kanssa. EIT on katsonut, että tiedusteluviranomaisten on pystyttävä näyttämään, että tiedustelutoimet ovat välttämättömiä. Tiedustelua valvovan elimen on pystyttävä tosiasiallisesti arvioimaan tämän kriteerin toteutumista. Suomeen tiedustelua valvovia elimiä on tulossa peräti kaksi: tiedusteluvaltuutettu sekä parlamentaarinen valvontaelin.

Lisäksi kuin kohdennettu tiedustelu edellyttäisi merkittävää kapasiteettia ja tulisi myös kalliiksi, sillä Suomella ei ole esimerkiksi valtavien määrien seulontaan tarvittavaa supertietokonetta kuten esimerkiksi Ruotsin tiedustelulaitoksella FRA:lla. Eikä sellaista tiettävästi haluta hankkiakaan.

Moni on ollut huolissaan, että tietoliikennetiedustelu johtaisi ihmisten massavalvontaan. Massavalvonnan tulisi kuitenkin puolestaan johtaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen langettaviin ratkaisuihin.

Sellaisia EU:n mallioppilaana esiintyvä Suomi tuskin tahtoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  2. 2

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  3. 3

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  4. 4

   Muistisairauksia on todettu jo kolmekymppisillä – Unohtelu ja väsymys johtuvat yleensä silti jostain muusta kuin muistisairaudesta

  5. 5

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  6. 6

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  7. 7

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  8. 8

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  9. 9

   Voimakas maanjäristys surmasi useita kymmeniä Meksikossa – järistys runnoi myös miljoonakaupunki Méxicoa

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää