Politiikka

Kansanedustaja Emma Kari lähtee vihreiden johtajakisaan – ”Politiikasta on hävinnyt toivo”

”Nyt on aika tuoda pöytään vaihtoehdot hallituksen huonoille päätöksille”, Kari sanoo HS:n haastattelussa.

Kansanedustaja Emma Kari lähtee tavoittelemaan vihreiden puheenjohtajuutta. Puolue valitsee seuraajan nykyiselle puheenjohtajalle Ville Niinistölle Tampereella kesäkuussa.

”Vihreät oli kuntavaalien selkein voittaja. Haluan auttaa puoluetta ottamaan seuraavan askeleen”, Kari kertoo HS:n haastattelussa.

”Kahden vuoden ajan olemme onnistuneet haastamaan hallituksen huonot päätökset. Nyt on aika tuoda pöytään selkeät, konkreettiset ratkaisut niiden tilalle.”

Ennen Karia lisäksi vihreiden puheenjohtajuutta tavoittelemaan on ilmoittautunut kaksi kandidaattia: puolueen varapuheenjohtaja Maria Ohisalo Helsingistä ja kansanedustaja Olli-Poika Parviainen Tampereelta.

Kari, 33, kertoo, että päätös osallistua kisaan kypsyi pääsiäisen aikaan Leivonmäen kansallispuistossa Keski-Suomessa.

”Metsässä ajatukset rauhoittuvat. Maanantaina istuin Harjujärven rannalla ja tein päätöksen.”

Mukana reissulla oli Karin perheen lisäksi hänen ystävänsä, vihreiden entinen puheenjohtaja Anni Sinnemäki perheineen. Karin mukaan ystävykset eivät niinkään puhuneet politiikkaa vaan rentoutuivat ja palautuivat rankasta kuntavaalikampanjasta.Puheenjohtajakisassa Karin rasitteena voi olla, että hänet nähdään puolue-eliitin ehdokkaana.

Viime joulukuussa vihreissä nousi pieni kohu, kun kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto päätti jättäytyä pois puheenjohtajakisasta ja väitti HS:n haastattelussa Ville Niinistön ajavan Karia puheenjohtajaksi.

Karin mukaan Niinistö on ilmoittanut, ettei hän tue erityisesti ketään ehdokasta. Puolueväen vaakakupissa eivät paina suositukset vaan teot, hän korostaa.

”Ihmiset tietävät, mitä olen tehnyt näiden kymmenen vuoden aikana, kun olen tehnyt töitä puolueen eteen.”


Kesäkuussa valittavan puheenjohtajan isoin tehtävä on toistaa vihreiden vaalivoitto eduskuntavaaleissa 2019.

Kari sanoo, että tavoitteena pitäisi olla kansanedustajien määrän merkittävä kasvattaminen. Hän ei kuitenkaan halua konkretisoida, mitä merkittävällä tarkoittaa.

Hän näkee vihreät puolueena, joka synkistelyn sijaan lupaa jättää seuraaville sukupolville nykyistä paremman Suomen.

”Politiikasta on hävinnyt toivo, ja uskon, että meidän tehtävämme on tuoda siihen toivoa paremmasta.”

Keskeistä tässä on koulutus- ja tiedepolitiikka. Varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta ja tutkimuksesta ei saa leikata, Kari sanoo. Tässä hän on sekä Niinistön että kilpakumppaniensa kanssa samoilla linjoilla.

Entä sitten talouden tasapaino? Mistä otetaan rahat koulutukseen ja tutkimukseen?

Vihreät on jo esittänyt vaihtoehdot kaikille hallituksen koulutusleikkauksille, Kari sanoo. Niissä säästettäisiin esimerkiksi ”ympäristölle haitallisista tuista”.

”Me haluamme leikata tukia, jotka vievät maata vain taaksepäin”, Kari sanoo.

”Nykyinen, lyhytnäköinen tukipolitiikka on karhunpalvelus suomalaiselle teollisuudelle ja työllisyydelle. Tulevaisuuden työpaikat syntyvät siitä, että täällä osataan tehdä puhtaammin ja paremmin. Ja siihen tarvitaan puhtaat kotimarkkinat.”

Kari odottaa, että puheenjohtajakamppailuun ilmoittautuu vielä lisää kandidaatteja. Hänen katseensa kääntyy erityisesti eduskuntaryhmän suuntaan.

Ainakin kansanedustajat Ozan Yanar Helsingistä ja Touko Aalto Jyväskylästä ovat sanoneet harkitsevansa pyrkimistä Ville Niinistön seuraajaksi.

Linjavaalia ei ole odotettavissa, sillä kolmen jo ilmoittautuneen sekä Yanarin ja Aallon välillä ei ole isoja eroja, kertovat ehdokkaiden HS:n kuntavaalikoneeseen antamat vastaukset. Arvokartalla kaikki viisi ovat tukevasti liberaaleja. Parviaista lukuun ottamatta he ovat myös vasemmistolaisempia kuin vihreiden kuntavaaliehdokkaat keskimäärin.

Korjaus 24.4. klo 10.35: Toisin kuin tietolaatikossa sanottiin, Emma Karin isä Ilkka J. Kari ei ole entinen kansanedustaja, vaan esimerkiksi entinen kokoomuksen kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Kuka

Emma Kari


 33-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja Helsingistä.

 Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 2008. Uusi paikkansa kevään kuntavaaleissa vihreiden toiseksi suurimmalla äänimäärällä.

 Työskennellyt muun muassa Anni Sinnemäen eduskunta-avustajana ja Ville Niinistön erityisavustajana. Palkittu tietokirjailija.

 Asuu Kalliossa puolisonsa, Greenpeacen koordinaattorin Tapio Laakson ja pariskunnan kahden lapsen kanssa. Karin isä on entinen kokoomuspoliitikko Ilkka J. Kari.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vihreät
 • Politiikka
 • Puolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Turun puukotuksien pääepäillyn vangitsemis­oikeudenkäynti alkoi – Muut epäillyt astelevat saliin yksi kerrallaan

  10. 10

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää