Valikko
Politiikka

Kansanedustaja Emma Kari lähtee vihreiden johtajakisaan – ”Politiikasta on hävinnyt toivo”

”Nyt on aika tuoda pöytään vaihtoehdot hallituksen huonoille päätöksille”, Kari sanoo HS:n haastattelussa.

Kansanedustaja Emma Kari lähtee tavoittelemaan vihreiden puheenjohtajuutta. Puolue valitsee seuraajan nykyiselle puheenjohtajalle Ville Niinistölle Tampereella kesäkuussa.

”Vihreät oli kuntavaalien selkein voittaja. Haluan auttaa puoluetta ottamaan seuraavan askeleen”, Kari kertoo HS:n haastattelussa.

”Kahden vuoden ajan olemme onnistuneet haastamaan hallituksen huonot päätökset. Nyt on aika tuoda pöytään selkeät, konkreettiset ratkaisut niiden tilalle.”

Ennen Karia lisäksi vihreiden puheenjohtajuutta tavoittelemaan on ilmoittautunut kaksi kandidaattia: puolueen varapuheenjohtaja Maria Ohisalo Helsingistä ja kansanedustaja Olli-Poika Parviainen Tampereelta.

Kari, 33, kertoo, että päätös osallistua kisaan kypsyi pääsiäisen aikaan Leivonmäen kansallispuistossa Keski-Suomessa.

”Metsässä ajatukset rauhoittuvat. Maanantaina istuin Harjujärven rannalla ja tein päätöksen.”

Mukana reissulla oli Karin perheen lisäksi hänen ystävänsä, vihreiden entinen puheenjohtaja Anni Sinnemäki perheineen. Karin mukaan ystävykset eivät niinkään puhuneet politiikkaa vaan rentoutuivat ja palautuivat rankasta kuntavaalikampanjasta.Puheenjohtajakisassa Karin rasitteena voi olla, että hänet nähdään puolue-eliitin ehdokkaana.

Viime joulukuussa vihreissä nousi pieni kohu, kun kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto päätti jättäytyä pois puheenjohtajakisasta ja väitti HS:n haastattelussa Ville Niinistön ajavan Karia puheenjohtajaksi.

Karin mukaan Niinistö on ilmoittanut, ettei hän tue erityisesti ketään ehdokasta. Puolueväen vaakakupissa eivät paina suositukset vaan teot, hän korostaa.

”Ihmiset tietävät, mitä olen tehnyt näiden kymmenen vuoden aikana, kun olen tehnyt töitä puolueen eteen.”


Kesäkuussa valittavan puheenjohtajan isoin tehtävä on toistaa vihreiden vaalivoitto eduskuntavaaleissa 2019.

Kari sanoo, että tavoitteena pitäisi olla kansanedustajien määrän merkittävä kasvattaminen. Hän ei kuitenkaan halua konkretisoida, mitä merkittävällä tarkoittaa.

Hän näkee vihreät puolueena, joka synkistelyn sijaan lupaa jättää seuraaville sukupolville nykyistä paremman Suomen.

”Politiikasta on hävinnyt toivo, ja uskon, että meidän tehtävämme on tuoda siihen toivoa paremmasta.”

Keskeistä tässä on koulutus- ja tiedepolitiikka. Varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta ja tutkimuksesta ei saa leikata, Kari sanoo. Tässä hän on sekä Niinistön että kilpakumppaniensa kanssa samoilla linjoilla.

Entä sitten talouden tasapaino? Mistä otetaan rahat koulutukseen ja tutkimukseen?

Vihreät on jo esittänyt vaihtoehdot kaikille hallituksen koulutusleikkauksille, Kari sanoo. Niissä säästettäisiin esimerkiksi ”ympäristölle haitallisista tuista”.

”Me haluamme leikata tukia, jotka vievät maata vain taaksepäin”, Kari sanoo.

”Nykyinen, lyhytnäköinen tukipolitiikka on karhunpalvelus suomalaiselle teollisuudelle ja työllisyydelle. Tulevaisuuden työpaikat syntyvät siitä, että täällä osataan tehdä puhtaammin ja paremmin. Ja siihen tarvitaan puhtaat kotimarkkinat.”

Kari odottaa, että puheenjohtajakamppailuun ilmoittautuu vielä lisää kandidaatteja. Hänen katseensa kääntyy erityisesti eduskuntaryhmän suuntaan.

Ainakin kansanedustajat Ozan Yanar Helsingistä ja Touko Aalto Jyväskylästä ovat sanoneet harkitsevansa pyrkimistä Ville Niinistön seuraajaksi.

Linjavaalia ei ole odotettavissa, sillä kolmen jo ilmoittautuneen sekä Yanarin ja Aallon välillä ei ole isoja eroja, kertovat ehdokkaiden HS:n kuntavaalikoneeseen antamat vastaukset. Arvokartalla kaikki viisi ovat tukevasti liberaaleja. Parviaista lukuun ottamatta he ovat myös vasemmistolaisempia kuin vihreiden kuntavaaliehdokkaat keskimäärin.

Korjaus 24.4. klo 10.35: Toisin kuin tietolaatikossa sanottiin, Emma Karin isä Ilkka J. Kari ei ole entinen kansanedustaja, vaan esimerkiksi entinen kokoomuksen kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Kuka

Emma Kari


 33-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja Helsingistä.

 Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 2008. Uusi paikkansa kevään kuntavaaleissa vihreiden toiseksi suurimmalla äänimäärällä.

 Työskennellyt muun muassa Anni Sinnemäen eduskunta-avustajana ja Ville Niinistön erityisavustajana. Palkittu tietokirjailija.

 Asuu Kalliossa puolisonsa, Greenpeacen koordinaattorin Tapio Laakson ja pariskunnan kahden lapsen kanssa. Karin isä on entinen kokoomuspoliitikko Ilkka J. Kari.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vihreät
 • Politiikka
 • Puolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  4. 4

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  5. 5

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  6. 6

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  7. 7

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  8. 8

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  9. 9

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – ”Haluan pysyä mieluummin kriittisenä epäilijänä”

  10. 10

   Suomea uhkaavat yhä rajummat verkkohyökkäykset – ”Olemme kokeneet vain pieniä laineita”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  9. 9

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  10. 10

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää