Valikko
Politiikka

Aivovuoto Suomesta pahenee, tieteentekijät vaativat hallitusta patoamaan pätevien tutkijoiden maastamuuttoa

Suomesta lähtee tutkijoita paljon enemmän kuin tänne tulee. ”Monet esimerkiksi Ruotsiin muuttaneet professorit kertovat, että siellä voi keskittyä tutkimukseen”, sanoo Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri.

Suomi menettää kiihtyvässä tahdissa päteviä tutkijoita. Niin sanottu osaamisvaihtotase pitäisi kääntää plussalle tai ainakin tasapainoon, vaativat Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto kevätseminaarissaan Helsingissä.

Liittojen mukaan vuosien 2005–2015 aikana Suomesta lähti 3 124 tutkijakoulutettua ja tänne tuli 1 963. Tilastot kerrotaan ensi viikolla ilmestyvässä Acatiimi-lehdessä. Kohdemaita ovat Yhdysvallat, Britannia, Ruotsi ja Saksa. Myös Norja on kasvattanut suosiotaan viime vuosina.

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto odottavat hallitukselta ensi viikon puoliväliriihessä toimenpiteitä aivovuodon hidastamiseen.

”Tutkijoiden maastamuuttoa ei ole syytä vähätellä. On hyvä, että moni suuntaa urallaan myös ulkomaille, mutta on hälyttävää, jos emme enää pysty tarjoamaan paikkoja ulkomaisille osaajille ja paluumuuttajille. Osaamisvirran suuntaa on siis syytä pohtia vakavasti”, totesi Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen avauspuheenvuorossa tiedotteen mukaan.

Britannian EU-eroa jäljitellen kevätseminaarin nimeksi on pantu Brain exit, tosin kysymysmerkillä varustettuna.

Liitot ovat jo pitkään puhuneet aivovuodosta, joka niiden mukaan johtuu pitkälti yliopistojen ja tutkimuksen rahoitusleikkauksista, yt-neuvotteluista ja irtisanomisista. Viimeksi yt-neuvotteluista ilmoitti torstaina Taideyliopisto. Ne tosin koskevat lähinnä hallintoväkeä.

Vuonna 2015 maasta lähti yhteensä 375 tutkijakoulutettua, kun Suomeen tulijoita oli 156. Tilastokeskuksen viime vuotta koskevat muuttoliiketilastot ilmestyvät toukokuussa.

Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittajissa lähtijöitä oli noin tuhat enemmän kuin tulijoita.

”Suomi on viime aikoina menettänyt myös nimekkäitä huippututkijoita. Monet esimerkiksi Ruotsiin muuttaneet professorit kertovat, että uudessa yliopistossa tukipalvelut ovat kunnossa ja siellä voi keskittyä tutkimukseen. Suomi tarvitsee nyt menestystarinoita tänne rekrytoiduista huippuosaajista, ja se on mahdollista ainoastaan satsauksilla laadukkaisiin tutkimusympäristöihin”, sanoi Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri.

Liitot katsovat, että yliopisto- ja tutkimusrahoituksen kaventuminen on luonut näköalattomuutta ja vaikuttanut ilmapiiriin, jossa lähtöajatus on muuttunut lähtöpäätökseksi.

”Hallituksen on syytä ensi viikon alun kehysriihessä kääntää kelkka tutkimusta ja osaamista arvostavalle uralle – myös konkreettisten rahoituspäätösten muodossa”, liitot tähdentävät.

Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto painottavat, että jos yliopistoja vahvistetaan pääomittamisella, on vaikutuksiin vaadittava mittaluokka vähintään miljardi euroa, sillä toiminnassa näkyvät vain sijoitusten tuotot.

Tekesin tutkimusrahaleikkaukset tulee tasapainottaa lisärahoituksella ja Suomen Akatemian kautta jaettavan tutkijalähtöisen perustutkimuksen rahoitusta pitää lisätä, liitot peräävät.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Professoriliitto
 • Yliopistot
 • Tutkimus
 • Sipilän hallitus

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  2. 2

   Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

  3. 3

   Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

  4. 4

   Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

  5. 5

   Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

  6. 6

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  7. 7

   Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  8. 8

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  9. 9

   Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

  10. 10

   Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  3. 3

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  6. 6

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  7. 7

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  8. 8

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  9. 9

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  10. 10

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää