Valikko
Politiikka

Miksi alkoholista puhutaan myönteisemmin kuin tupakasta? Tutkijoiden mukaan osasyy on taitavassa lobbauksessa

Kokoomuksen painostus esti mielikuvamainonnan kiellon toteutumisen 2015, tutkijaryhmä päättelee tuoreessa alkoholilobbareita koskevassa tutkimuksessa.

Miksi alkoholiyhtiöt ovat onnistuneet säilyttämään asemansa julkisuudessa suhteellisen vahvoina verrattuna esimerkiksi tupakkateollisuuteen? Tai miksi alkoholikulttuurista puhutaan usein myönteisesti toisin kuin tupakoinnista?

Ja miksi alkoholihaitat onnistutaan esittämään usein ongelmakäyttäjien ongelmana, joiden takia kohtuukäyttäjien nautintoja ei saa rajoittaa?

Tällaisia hyviä kysymyksiä yritetään selvittää tuoreessa Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Osasyy löytyy tutkijoiden mukaan taitavasta lobbaamisesta.

Tutkimus käy läpi alkoholiteollisuuden käyttämiä tekniikoita, joilla alkoholijuomien mainosrajoituksia on vastustettu osin varsin menestyksekkäästikin Suomessa.

Juha-Pekka Lauronen, Siiri Mäkelä, Pekka Salminen ja Heikki Hiilamo käyvät selvityksessään läpi sitä, miten alkoholiteollisuus on osallistunut työryhmiin ja yhteiskunnalliseen keskusteluun alkoholihaitoista.

Tutkijat selvittivät ennen kaikkea vuosien 2011–2015 alkoholimainonnan rajoittamista torjuvaa vaikuttajaviestintää haastattelemalla asianosaisia poliitikkoja, virkamiehiä, teollisuuden toimijoita ja tutkijoita.

Tuolloin Suomessa ajettiin pitkälle meneviä kiristyksiä alkoholimainontaan.

Lopulta vuonna 2015 lähtien voimaan tulleet rajoitukset koskivat ulkomainonnan ja sosiaalisen median mainonnan rajoituksia mutta eivät mielikuvamainontaa.

Tutkijoiden mukaan ”lopulta kokoomuksen painostuksesta toteutettiin mieluummin ulko- ja sosiaalisen median mainonnan kielto kuin mielikuvamainonnan kielto”.

Syynä tähän saattoi tutkimuksen johtopäätösten mukaan olla se, että kansainvälinen alkoholiteollisuus oli huolissaan sitä, että alkoholin mielikuvamainonta kiellettäisiin Suomessa samoin kuin Ranskassa, ja malli lähtisi leviämään muihin maihin.

Ranskassa Loi Evin -laki kieltää yksiselitteisesti kaiken alkoholimainonnan televisiossa ja elokuvateattereissa samoin kuin kaiken alkoholiyhtiöiden sponsoroinnin urheilu- ja kulttuuritapahtumissa.

”Perinteinen käytäväpolitiikka ja erityisesti epäsuora vaikuttajaviestintä etujärjestöjen välityksellä ovat olleet keskeisimpiä alkoholiteollisuuden vaikuttamisstrategioita Suomessa”, tutkijat kirjoittavat.

Selvityksestä ei jää epäselväksi se, että kirjoittajat pitävät alkoholiteollisuuden lobbaamista kaikin tavoin pahana ja arveluttavana. Tutkimuksen julkaissut Yhteiskuntapolitiikka-lehti on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Eläketurvakeskuksen ja Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan julkaisema.

Alkoholiyhtiöiden sanotaan esimerkiksi käyttävän runsaasti rahaa mainontaan.

Perusteluna on se, että sosiaali ja terveysministeriön selvityksen mukaan alkoholimainonnan osuus 1,4 miljardin euron mediamainontarahoista oli noin prosentti eli yli kymmenen miljoonaa euroa.

Myös mainoskiellon hyötyjen vallitsevan tieteellisen näkemyksen haastaminen tilaustutkimuksilla tai tiedonhankinnalla nähdään kirjoituksessa yksiselitteisesti arveluttavana toimintana, samoin kuin viestintätoimistojen käyttö.

Kansainvälisten tutkimusten perusteella alkoholiteollisuus lobbaa etujaan pitkälti samalla tavoin kuin muutkin.

Se pyrkii vaikuttamaan päätöksentekoon, muodostaa tukijoukkoja, tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja rajoituksille ja väittää muutosvaateiden loukkaavan muita lakeja ja oikeuksia.

Lisäksi alkoholiyhtiöt tarjoavat erilaisia taloudellisia etuja kuten sponsorisopimuksia.

Tutkijat listaavat kirjoituksessaan neljä taktiikkaa, jotka auttoivat alkoholiteollisuutta lobbauksessa.

1. Pyöröovi-ilmiö

Tilanne, jossa henkilö siirtyy suoraan puoluepolitiikasta tai virkamiestä liike-elämän lobbariksi.

”Panimoliiton toimitusjohtajina vuodesta 2005 toimineet Timo Jaatinen, Tero Kallio ja Elina Ussa olivat kaikki meritointuneet kokoomuksen palveluksessa ennen siirtymistään Panimoliiton toimitusjohtajaksi”, tutkijat kirjoittavat.

2. Yhteiskunnalliset kampanjat

Erilaisten ”Kännissä olet ääliö” tai ”Joisitko vähemmän” -kampanjoiden tarkoituksena on viestiä, että alkoholin kulutuksen syyt johtuvat markkinoinnin sijaan asenteista ja kulttuurista. Kun rajoitukset ovat tehottomia, mainonta oikeastaan edistää hyvää alkoholikulttuuria.

Pohjimmiltaan tällaisten kampanjoiden tarkoituksena on puolustaa alkoholiyhtiöiden laillista oikeutusta, tutkijat arvioivat.

3. Kansalliset kumppanuudet

Yhteistyö viranomaisten ja päättäjien kanssa. Hallitukset joutuvat ottamaan taloussyistä sekä alkoholi- että terveysväen kannat huomioon.

Lisätukea haetaan kuluttajien olutseuroista, jotka voivat julkaista väitteitä ja kannanottoja ilman tilastoja väitteiden tueksi. Myös esimerkiksi jääkiekon näkyvä sponsorointi luo intressejä tahoille, jotka muutoin eivät luontevasti tukisi alkoholiyhtiöiden tavoitteita.

4. Kansainvälinen yhteistyö

”Markkinoinnin globalisoituminen on keskittänyt alkoholiteollisuutta muutamille suuryrityksille”, selvityksessä muistutetaan.

Esimerkiksi Sinebrychoffin ja Hartwallin omistavat tanskalaiset panimojätit. Samalla markkinointi ja kampanjat voidaan suunnitella Euroopan laajuisesti.

Korjaus perjantaina 21.4. kello 17.15: Lisätty tieto, että myös Eläketurvakeskus ja Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta ovat Yhteiskuntapolitiikka-lehden julkaisijoita. Niistä tuli kustantajia huhtikuussa 2017.

Fakta

Sipilän hallitus on höllentämässä alkoholimääräyksiä


 Suomessa alkoholisäännöstely väheni 1995, kun Suomesta tuli EU:n jäsen.

 Vuonna 2004 Viro liittyi 2004 EU:n jäseneksi, Suomi laski alkoholiveroja verottoman alkoholituonnin paineissa. Alkoholihaittojen kasvaessa hallitus pyrki kiristämään alkoholimainontaa vuosina 2007–2015.

 Alkoholin ulkomainontaa ja sosiaalisen median mainontaa rajoitettiin vuonna 2015, mutta mielikuvamainonta sallittiin yhä.

 Hallituksen eduskuntaan toimittama uusi alkoholilaki sisältää suuren määrän höllennyksiä nykyiseen lainsäädäntöön.

 Laki muun muassa toisi nelosoluen ruokakauppoihin ja vapauttaisi alkoholin mainontaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • alkoholimainonta
 • Lobbaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  3. 3

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  4. 4

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  5. 5

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  8. 8

   Katkokävelyä lääkehuurussa ja nimi hukassa, sijainti hämärän peitossa ja housut virtsassa – HS seurasi poliisin päättymätöntä tehtävää Helsingin keskustan ja Kisahallin putkan välillä

  9. 9

   Putin ja Trump – maailman mafiaveljet

  10. 10

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  8. 8

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää