Politiikka

Sipilä puolusti hallituksen maahanmuutto­politiikkaa: ”Jokainen syyrialainen on saanut Suomesta turvapaikan.”

Puoluevaltuuston kokouksessa keskustalaiset kokivat kaupungistumisen ja hallitusvastuun suurimmaksi vaalitappion syyksi.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä puolusti lujasti hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa puoluevaltuuston kokouksessa Tampereella. Hän vastasi julkisuudessa velloneeseen keskusteluun, jonka henki on ollut, että hallituksen maahanmuuttopolitiikka on epäinhimillistä.

Sipilä sanoi, että sotaa pakenevia autetaan, mutta kaikki jotka 2015 tulivat, eivät tulleet puhtaat jauhot pussissa.

Hän korosti, että turvapaikan saamiseen on tietyt kriteerit ja niitä Suomen viranomaiset noudattavat. Hän luotti, että kotiutettavien maa-arviot tehdään Suomessa luotettavasti.

”Jokainen syyrialainen on saanut Suomesta turvapaikan.”

Sipilä puolusti voimakkaasti suomalaisia virkamiehiä, jotka tekevät päätöksiä ”suurella sydämellä”. Sipilän mukaan heillä on korkea moraali, toisin kuin julkisuudessa todistellaan.

”Ääripäät saavat nyt vallan ja tolkun ääni, se mitä sydän sanoo, se ei saa sijaa”, Sipilä sanoi.

”Olemme vaarallisilla vesillä, jos menetämme luottamuksemme oikeusvaltioon. Emme saa olla sinisilmäisiä ja meidän on luotettava viranomaisiin.”

Pääministeri sanoi lopuksi kannattavansa pakolaiskiintiön korottamista. Asiaa esitti sisäministeri Paula Risikko (kok) äsken, mutta perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho torjui ajatuksen välittömästi.

Sipilältä odotettiin tutkiskelua kuntavaalitappion syistä, mutta sitä ei kuultu.

Puoluevaltuuston jäsenet puolestaan hyvin avoimesti arvioivat syyksi kaupungistumisen ja sen, että keskustalta puuttuu kaupunkipoliittinen ohjelma. Hallitusvastuun arveltiin painavan sekä sen, että monessa isossa kaupungissa pormestarivaali vei huomion muusta.

Sipilä toki myönsi oman vastuunsa vaalitappiosta. ”Takkiin tuli; se on fakta, ja johtajan pitää katsoa peiliin silloin.”

”Kahden raskaan hallitusvuoden jälkeen en pystynyt teitä johdattamaan vaalivoittoon, ja sekin on myönnettävä että henkilökohtainen kiirastuli ja raskas hallituspätkä on verottanut voimia ja vienyt maitohapolle. En saanut irti sitä mitä olisin halunnut”, hän tilitti.

”On kova julkinen paine, oman aikaansaamisen paine, hallituksen sisäinen paine, puolueen paine, opposition paine ja turvallisuusympäristön muutos. Paineita tulee hirveästi ja keskustelu on polarisoitunut.”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen avasi hieman vaalitappiota.

”Olemme joutuneet edellisten hallitusten tekemättömyyden vuoksi tekemään ratkaisuja, joita kukaan ei tee mielellään. Sipilän hallitus on kahdessa vuodessa tehnyt ja saanut enemmän aikaan kuin edellinen hallitus neljän vuoden aikana.”

”Mutta kovaa hintaakin on maksettu. Viime kuukausina ennen muuta puheenjohtaja Juhan julkinen riepottelu on lähennellyt noitavainoa”, Kaikkonen sanoi.

Sipilä itse sanoi, että vuoden päästä on arvion paikka miten hän on onnistunut. Silloin keskustalla on puoluekokous Sotkamossa ja puheenjohtajan vaali.

Keskustanuoret yrittivät puoluevaltuustossa herättää kenttäväkeä kuntavaalitappion jälkeen. Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Arttu Karila sanoi, että nyt vaaditaan keskustalta periaatepolitiikkaa. ”Nuorkeskusta kokee että hallituskauden politiikka ei ole keskustan arvojen mukaista.”

Karilan mukaan omat arvot pitää tuoda esiin ja kuntavaaleissa niitä ei tarpeeksi tuotu. ”Meidän arvot puree myös kaupunkiväestöön”, hän uskoi.

Karila vaati keskustalta kynnyskysymyksiä: Ammatilliseen koulutukseen korjauspaketti, huoltajakorotus perheellisille opiskelijoille, maahanmuutosta rohkeampaa puhetta.

”Tämä on vakavan tarkastelun paikka. On kohtalon kysymys pitkällä mittakaavalla keskustalle, jos puolue jatkuvasti menettää isojen kaupunkien kannatusta”, Karila sanoi.

Keskusta on menettänyt suhteellista kannatustaan kaikissa kuntavaaleissa vuoden 2000 jälkeen. Tilastokeskuksen mukaan keskusta menetti 2017 kannatustaan tasaisesti eri alueilla riippumatta asumistiheydestä. Eli takkiin ei tullut pelkästään kaupungeissa.

Keskusta menetti eniten kannatusta matalan tulotason alueilla, jossa sen kannatus on perinteisesti suurinta. Juuri puolueen vahvoilla alueilla, maatalousvaltaisilla ja haja-asutusalueilla, tulotaso on keskimääräistä matalampi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Maahanmuutto
 • Kuntavaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   22-vuotias Francesca Woodman oli ottanut itsestään tuhansia alastonkuvia – ne eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema teki taiteilijan tunnetuksi

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  6. 6

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  7. 7

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  8. 8

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää