Politiikka

Mitä hallitus nyt aikoo? – HS käy läpi kehysriihen kymmenen tärkeintä kysymystä

Hallitus kokoontuu alkuviikosta tekemään loppukautensa isot päätökset. Työttömiä pusketaan töihin, turvallisuuteen tulee lisää panoksia ja yritykset saavat ja menettävät saman verran.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus kokoontuu maanantaina ja tiistaina päättämään, keneltä se ottaa ja kenelle antaa loppukaudellaan. Kyseessä on hallituskauden puolivälitarkastelu.

Suomen taloustilanne on valoisampi kuin hallituksen aloittaessa toukokuussa 2015, mutta hallituksen keskeisin tavoite löytää suomalaisille merkittävästi lisää töitä on karkaamassa sen ulottumattomiin.

Työllisyysasteen pitäisi nousta hallituskauden loppuun mennessä 72 prosenttiin. Nyt se on alle 69 prosentissa. Tarvittaisiin työtä ainakin 70 000 ihmiselle. Työllisyysaste kuvaa, kuinka monta prosenttia 15–64-vuotiaista on töissä.

Vielä muutamia kuukausia sitten hallituksen ministerit uhosivat, että tarvitaan järeitä päätöksiä, jotta työllisyys paranee. Sipilä sanoi, että muutoksilla pitää olla ”todellista vaikuttavuutta” ja päätöksiin pitää ottaa avuksi ”boksin ulkopuolelta ajattelua”.

Hallitus haluaa päätöksiä, jotka vaikuttavat työllisyyteen ­nopeasti vielä tämän hallituskauden aikana.

Keskustan ja perussuomalaisten kehnosti menneiden kuntavaalien jälkeen näyttää siltä, että hallituksen voimat alkavat hiipua. Perussuomalaisten kannatuksen raju lasku on koko hallituksen ongelma. Kesäkuussa puolue vaihtaa puheenjohtajaa. Jos uusi puheenjohtaja on Jussi Halla-aho, hallitus todennäköisesti kaatuu.

Hallitus jakaa ensi tiistaina julkaistavat päätöksensä neljään ­koriin: työllisyys ja kasvu, välittäminen, turvallisuus ja uudistukset.

HS käy läpi kymmenen kysymystä, joihin hallitus etsii vastauksia. Niistä käy ilmi, kenen edut ovat uhattuina ja ketkä ovat hallituksen suosiossa.

1 Miten työttömätsaadaan liikkeelle?

Hallitus tulee esittelemään kasan päätöksiä, joilla työn vastaanottamisesta tehdään nykyistä houkuttelevampaa.

Mahdollisesti hallitus antaa ­lisää rahaa aikuis- ja muuntokoulutukseen sekä tukee, jos työtön lähtee toiselle paikkakunnalle töihin ja joutuu vuokraamaan tämän takia toisen asunnon. Työttömien oikeutta opiskella työttömyysturvalla saatetaan lisätä.

Työttömiä innostetaan hakemaan töitä aktiivimallilla, jossa työtön menettää noin viisi prosenttia työttömyysturvasta, jos hän ei tee töitä yhtenä viikkona vähintään 18 tuntia tai osallistu työllisyyspalveluihin 65 päivän aikana. Nollatuntisopimuksiin ­tulee sääntöjä.

2 Miten puututaan kannustinloukkuihin?

Kannustinloukku tarkoittaa tilannetta, jolloin työn vastaanottaminen tai lisätyö ei kannata, koska se ei paranna tuloja. Saadut tuet pienenevät, kun tulot kasvavat.

Kehysriihessä hallitus käsittelee erityisesti kahta loukkujen ­aiheuttajaa eli asumistukea ja päivähoitomaksuja.

Asumistukea voitaisiin leikata niin, että hyväksyttävien asumismenojen määrää pienennettäisiin. Toinen vaihtoehto olisi, että asumistuki leikkaantuisi nykyistä nopeammin tulojen kasvaessa. Haittapuolena on se, että ihmiset hakisivat sen jälkeen toimeen­tulotukea, joten valtion menot eivät välttämättä vähenisi.

Päivähoitoon voi olla tulossa maksunalennuksia. Jos esimerkiksi kaksilapsisessa perheessä toisen lapsen maksun alentaisi 50 prosenttiin ensimmäisen maksusta, se maksaisi 42 miljoonaa euroa ja voisi parantaa työllisyyttä 2 300 henkilöllä.

3 Mitä sääntelyä olisivielä purettavaksi?

Hallitus haluaisi jatkaa erilaisten normien purkamista. Pääministeri pyysi kolmelta kansanedustajalta ehdotuksia siitä, miten normien purkamisen kautta löytyisi 10 000 uutta työpaikkaa.

Sinuhe Wallinheimo (kok), Ville Vähämäki (ps) ja Olavi Ala-Nissilä (kesk) ovat jättäneet ehdotukset paristakymmenestä ­toimesta, joiden poliittista ­toteuttamiskelpoisuutta arvioidaan kehysriihessä.

Hallituspuolueilla on ollut myös yhteinen apteekkityöryhmä, joka jätti ehdotuksensa ­kehysriihelle. Hallitus edennee Apteekkariliiton viitoittamaa tietä ja lisää apteekkilupien määrää maltillisesti.

Apteekkien sijaintisääntelystä halutaan pitää kiinni, jotta apteekkeja olisi pienilläkin paikkakunnilla. Hintasääntelyyn voi tulla lievennyksiä.

4 Keksitäänkö kuntien säästöihin ihmelääke?

Hallitus lupasi hallitusohjelmassa vähentää kuntien tehtäviä ja velvoitteita miljardilla eurolla. ­Samaa yritti edellinen hallitus ja epäonnistui. Edes solariumlaitteiden valvontaa ei saatu pois kuntien niskoilta.

Vuosi sitten Sipilän hallitus laajensi toimeksiantoa ja päätti, että kustannuksia karsitaan kuntien lisäksi myös maakunnista ja ­koko julkiselta sektorilta. Miljardin euron tavoitteesta on toteutettu vasta muutama kymmenen miljoonaa euroa.

5 Miten Suomenkoulutus ja innovointi pelastetaan?

Hallitus etsii rahaa tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin yritystukia leikkaamalla.

Keskusta haluaa lisätä kaikki liikenevät rahat Tekesin kautta yrityksille. Kokoomus vaatii puolet rahoista Suomen Akatemian kautta yliopistoille. Tästä tulee kova vääntö, joka voi päätyä siihen, että sekä Tekes että yliopistot saavat molemmat vaikkapa 50 miljoonaa euroa, jos yritystukisäästöjä löytyy 100 miljoonaa euroa.

Ilman koulutusta ja työpaikkaa elävien nuorten miesten auttamiseen tulee luultavasti rahaa. Myös koulujen eriarvoistumisen ehkäisyyn etsitään määrärahoja.

6 Mistä rahatkerätään?

Valtion menoja ei ole tarkoitus kokonaisuutena tällä kertaa leikata, mutta yksittäisistä määrä­rahoista voidaan napata ja siirtää ne toiseen paikkaan. ­Innovaatiorahat etsitään yritystuista, joista on tarkoitus leikata 100–200 miljoonaa euroa.

Vaikka leikkausten kohteista löytyisi yksimielisyys, ministereillä ei välttämättä riitä rohkeutta niiden toteuttamiseen, koska nyt tukea saaneet uhkaavat sulkea tehtaita tai siirtää laivoja toisiin maihin.

Esillä ovat esimerkiksi energia­veron palautukset, kauppa-alustuki, uusiutuvan ­energian tuki, palkkatuki ja jopa maaseudun yritystuki.

7 Uudistetaanko perhevapaat?

Timo Soini on linjannut, että tämän hallituksen aikana kotihoidon tukeen ei tule muutoksia.

Keskusta ja kokoomus miettivät parhaillaan kuumeisesti muotoilua, jolla perhevapaista saisi edes selvityksen käyntiin seuraavan hallituksen tykötarpeiksi.

Kotihoidon tuen voisi jättää selvityksen ulkopuolelle Soinin rauhoittamiseksi, vaikka vaikutukset naisten työllisyyteen jäisivät silloin vähäisemmiksi.

8 Miten sisäistä turvallisuutta parannetaan?

Poliisin, armeijan, rajavartiolaitoksen ja Supon yhteistyötä lisätään ja toimintatapoja uusitaan. Poliisille, vartiolaitokselle ja ­suojelupoliisille on tarkoitus löytää lisää määrärahoja.

9 Tuleeko veronalennuksia kiky-korvaukseksi?

Hallitus tekee tuskin nyt veropäätöksiä, vaan siirtää ne ­elokuussa ensi vuoden budjettipäätösten yhteyteen. Myös ­muita päätöksiä saatetaan ­siirtää, koska syksyllä tiedetään ­paremmin, onko talouskasvu ­vakaalla pohjalla.

Mitä enemmän ihmiset ­siirtyvät kortistosta veroja ­maksaviksi työntekijöiksi, sitä enemmän hallitus voi käyttää rahaa.

Hallitus todennäköisesti jatkaa kikyn takia tämän vuoden ­verotukseen tekemiään veronalennuksia.

Niillä korvataan työntekijöiden maksettavaksi tulleita sosiaaliturvamaksuja.

Veropäätökset se jättää myös pelinappulaksi syksyn palkkaneuvotteluihin.

10 Lisätäänkö ministereitä?

Hallitus todennäköisesti lisää kolme ministeriä, koska etenkin oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) työtaakka on ollut kohtuuton.

Fakta

Hallituskausi puolivälissä


 Puolivälitarkastelu ja kehysriihi pidetään 24.–25. huhtikuuta.

 Puolivälitarkastelussa hallitus summaa tehtyjä päätöksiä ja katsoo, miten hallitusohjelma on toteutunut.

 Tulossa on iso joukko päätöksiä, jotka vaikuttavat kansalaisiin ja yrityksiin.

 Hallitus on jo ilmoittanut, että se tekee ainakin työllisyyttä lisääviä päätöksiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kehysriihi
 • Sipilän hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   11 altistunut kaasulle Mannerheimintiellä, maahanmuuttajien kotoutuskeskukseen saatettu ruiskuttaa tahallaan kaasumaista ainetta – HS seuraa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  6. 6

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  7. 7

   Olympiavoittaja ollut kodittomana kolme kuukautta – pakeni kotoaan ja harkitsi itsemurhaa

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Voyager-luotaimet ovat jo niin kaukana, että Aurinkokin näkyy niille tähtenä muiden joukossa – 40 vuotta kestäneellä matkalla on mukana Elviksen musiikkia

  10. 10

   BBC: 10-vuotias raiskauksen uhri synnytti lapsen Intiassa – korkein oikeus oli evännyt tytöltä mahdollisuuden aborttiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  8. 8

   11 altistunut kaasulle Mannerheimintiellä, maahanmuuttajien kotoutuskeskukseen saatettu ruiskuttaa tahallaan kaasumaista ainetta – HS seuraa

  9. 9

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää