Politiikka

Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

Uudeksi oikeuskansleriksi ollaan nimittämässä Tuomas Pöysti, vaikka oikeusministeriö ehdotti professori Veli-Pekka Viljasta.

Oikeusministeriö on kaikessa hiljaisuudessa muuttanut ehdotustaan uudeksi oikeuskansleriksi, kertoo kolme toisistaan riippumatonta lähdettä Helsingin Sanomille.

Ministeriö ehdottaa todennäköisesti ensi viikolla, että oikeuskansleriksi nimitettäisiin oikeustieteen tohtori Tuomas Pöysti.

Pöysti työskentelee sosiaali- ja terveysministeriössä alivaltiosihteerinä. Hänen vastuullaan on sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus (sote) ja aluehallinnon uudistaminen.

Oikeusministeriö ilmoitti tehtävään hakeneille vielä viime viikon tiistaina, että se ehdottaa uudeksi oikeuskansleriksi Turun yli­opiston valtiosääntöoikeuden professoria Veli-Pekka Viljasta.

Uuden oikeuskanslerin nimitys on mutkistunut, koska ilmeisesti tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ollut tyytymätön oikeusministeriön alkuperäiseen ehdotukseen uudeksi oikeuskansleriksi.

Helsingin Sanomien hankkimien tietojen mukaan nimitys­asia poistettiin valtioneuvoston yleisistunnon käsittelystä, koska tasavallan presidentti halusi ­uudeksi oikeuskansleriksi Pöystin tai ainakin vastusti syystä tai toisesta professori Viljasen nimittämistä.

Asiasta hyvin perillä olevan lähteen mukaan tasavallan presidentti kertoi kannastaan pääministeri Juha Sipilälle, joka vaikutti nimityksen käsittelyn poistamiseen valtioneuvoston yleis­istunnon asialistalta. HS arvioi lähteen tiedot luotettaviksi.

Nimitys piti käsitellä viime torstaina valtioneuvoston yleisistunnossa ja perjantaina tasavallan presidentin esittelyssä.

”Tiedoksi, että oikeusministeriön ehdotus uudeksi oikeuskansleriksi on prof. Veli-Pekka Viljanen. Asia on esillä torstaina VN:n yleisistunnossa ja perjantaina TP-esittelyssä. Tieto on julkinen vasta VN:n istunnon jälkeen”, oikeusministeriön kans­liapäällikkö Asko Välimaa kirjoitti tehtävään hakeneille lähetetyssä sähköpostissa tiistaina 18. huhtikuuta.

Seuraavana päivänä eli keskiviikkona 19. huhtikuuta Välimaa ilmoitti yllättäen hakijoille, että asia on poistettu valtioneuvoston käsittelystä.

”Lisätietona nyt se, että nimitykseen tulee viikon lisäaika, lista vedetään pois”, Välimaa kirjoitti.

Oikeuskanslerin nimityksen valmistelee oikeusministeriö virkamiestyönä. Esityksen nimityksestä tekee valtioneuvosto, jonka jälkeen nimityksestä päättää tasavallan presidentti.

Mikään ei estä sitä, että valtioneuvosto voisi poiketa ministe­riön esityksestä. Tasavallan presidentin ei myöskään tarvitse noudattaa valtioneuvoston esitystä.

Palauttamalla nimityksen valmistelun oikeusministeriöön valtioneuvosto voi estää sen, että erimielisyys nimityksestä oikeusministeriön ja hallituksen tai tasavallan presidentin välillä tulisi ilmi asiakirjoista.

Nykyisin on poikkeuksellista, että ministeriössä virkamiesten valmistelema nimitysehdotus palautetaan uudelleen valmisteltavaksi.

Tasavallan presidentti Niinistö kommentoi tapahtumien kulkua lyhyesti viestintäpäällikkönsä välityksellä.

”Presidentti odottaa asiassa hallituksen esitystä, eikä tiedä mikä se tulee olemaan.”

Pääministeri Sipilä kommentoi asiaa erityisavustajansa välittämässä lausunnossa: ”Asia tulee valtioneuvostoon lähiviikkoina. Tarkka aikataulu on sen takia auki, että oikeusministeri vaihtuu. Uusi ministeri esittelee ­asian. Asiaan ei ole nyt muuta kommentoitavaa.”

Tosin viime viikolla, kun oikeusministeriön kansliapäällikkö Välimaa ilmoitti nimityksen poistamisesta valtioneuvoston yleistunnosta, oikeusministerin vaihtuminen ei ollut vielä varma asia.

Oikeustieteen tohtori Tuomas Pöysti on väitellyt hallinto-oikeuden alalta. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän oli Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja.

Professori Viljanen on Suomen johtavia valtiosääntöoikeuden tutkijoita, joka on ollut vuosikausia eduskunnan perustus­lakivaliokunnan kuulema asiantuntija. Hän on myös perus- ja ihmisoikeusmyönteisen laintulkinnan kannattaja, jolla oli keskeinen asema vuoden 1995 perusoikeusuudistuksessa.

”Kyseessä ei ole menettelyvirhe eikä lakia ole rikottu. Aikaisemmin tällainen menettely, jossa nimitysehdotus palautetaan ministeriöön valmisteltavaksi poliitikkojen toivomusten mukaisesti oli liki maan tapa, mutta sittemmin siitä on luovuttu”, sanoo Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

Mäenpään mielestä Pöystin nimittämisestä oikeuskansleriksi aiheutuisi pulmia ainakin sotea koskevissa asioissa. Sinänsä Mäenpää pitää Pöystiä pätevänä hoitamaan oikeuskanslerin virkaa.

”Hän olisi ilman muuta oikeuskanslerina esteellinen käsittelemään sellaisia hallituksen esityksiä, joissa on kysymys sotesta”, Mäenpää sanoo.

Nykyinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka siirtyy huhtikuun lopussa eläkkeelle. Uuden oikeuskanslerin piti aloittaa tehtävässään toukokuun alussa.

Fakta

Ylin laillisuusvalvoja


 Valtioneuvoston oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies ovat ylimmät laillisuusvalvojat.

 Oikeuskanslerin tehtävä on valvoa valtioneuvoston eli hallituksen ja ministeriöiden toimien lainmukaisuutta sekä perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien ­toteutumista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oikeuskansleri
 • Virkanimitykset
 • Sauli Niinistö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  8. 8

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  9. 9

   Yllätys autoalalta: vielä joku kehittää polttomoottoriakin

  10. 10

   Turun puukkoiskun jälkeen meiltä kysytään reiluutta ja valppautta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää