Politiikka

Ministereiksi nousseet kertovat kovista paineista: Kyselytunnilla olet ”alasti ja yksin”, kunnianhimo vie yöunet ja lounaat jäävät väliin

Jari Lindströmin kokemukset kuulostavat tutuilta useille ministereille. ”Juha Sipilällä ei ollut mitään käsitystä, mikä on ministerin vastuu ja työmäärä. Minua hävetti, että laitetaan ihminen sellaiseen rakoon”, kritisoi Jukka Gustafsson.

Ministerin paikka on useimman kansanedustajan unelmien täyttymys ja poliittisen puurtamisen päämäärä. Mutta työllä on kääntöpuolensa, josta oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) kertoi sunnuntain Helsingin Sanomissa.

Lindström joutui hoitamaan kahta ministerinpestiä samanaikaisesti ja sen seurauksena sairastui vakavasti.

Rankka työ, riittämättömyyden tunne, stressi, huono syöminen ja liikunnan puute nostivat verenpaineen hengenvaarallisiin lukemiin, ja lisäksi häneltä löytyi kakkostyypin diabetes.

HS haastatteli kahta entistä ja yhtä nykyistä ministeriä heidän kokemuksistaan. Entinen oikeusministeri Tuija Brax (vihr), entinen opetusministeri Jukka Gustafsson (sd) ja nykyinen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) tunnistavat Lindströmin paineet.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tuija Brax lihoi ministeriaikanaan ja Jukka Gustafsson veti itsensä kahdessa vuodessa koko lailla piippuun.

”Suurin yllätys on totaalinen oman elämänhallinnan menetys. Viikon kovin paikka on torstaina kello 16 alkava kyselytunti”, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula.


Rehula oli ensimmäistä kertaa ministerinä jo Matti Vanhasen kakkos­hallituksessa ja Mari Kivi­niemen hallituksessa vuosina 2010–2011.

”Oma ministeriö on talo, joka pitää pystyssä heikommankin ministerin, mutta kyselytunnilla torstaina olet alasti ja yksin”, Rehula sanoo.

Rehula jännitti vuoden mittaisella ensimmäisellä ministerikaudellaan jokaista kyselytuntia valtavasti. Hän pelkäsi, että sanoo puolikkaankin lauseen väärin – tai joutuu sanomaan, ettei tiedä.

Nyt hän ei enää jännitä niin paljon, koska rutiini ja osaaminen kantavat jo. Silti hän edelleenkin haluaa ennen kyselytuntia puolen tunnin keskittymisjakson, jolloin ei oteta esimerkiksi puheluita vastaan.

”Se on yhden sortin urheilusuoritus.”

Taannoiseen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevaan välikysymyskeskusteluun Rehula psyykkasi itseään ajattelemalla, että tietää aiheesta takuulla enemmän kuin yksikään muu koko salissa.

Rehula joutui ministerinkaltaiseen tehtävään myös kansanedustajana, kun hän yritti harsia kokoon sote-uudistusta eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana syksyllä 2014.

Tuolloin hän tunnisti itsessään alkavan burn outin merkkejä.

”Oma tekeminen oli yhtä suorittamista. Hoidin hommat, mutta se meni suorittamiseksi palaverista toiseen. Jos piti jotain oikein ruveta miettimään, niin en pystynyt.”

Hän kertoo selvinneensä silloin puhumalla asiasta ja saamalla tukea. Työn kautta tuli mahdollisuuksia keskustella myös alan ammattilaisten kanssa.

Rehulalla on soten takia jälleen paineita, tällä kertaa ministerinä. Ja paineet ovat soten ”viidennellä tuotantokaudella” vielä kovemmat. Nyt mukana on myös julkisuus, joka seuraa ministereitä tarkemmin kuin kansanedustajia.

Rehula on oppinut taklaamaan stressiä välietapeilla, ajattelemalla, että kohta on pääsiäinen, sitten vappu, sitten juhannus. Ja kohta Rehula luopuu ministerin tehtävistä, kuten hallituskauden alussa sovittiin, ja tilalle nousee Annika Saarikko.

Rehula pitää päiväkirjaa. Omien ajatusten kirjaaminen on sekin auttanut.

Hän on päättänyt myös olla ”murehtimatta ja märehtimättä” asioita, jotka on jo päätetty ja sovittu. Se auttaa viemään eteenpäin päätöksiä, jotka eivät aina ole itselle niin mieleisiä.

Keskusta ei esimerkiksi ole hirveän innokas viemään limuviinoja ruokakauppaan, mutta Rehulan työnä on nyt vastata alkoholilain uudistuksen etenemisestä.

Ministerin työviikko menee pitkälti muiden laatimien aikataulujen mukaan.

”Sellaisen ihmisen, jonka työpöydän pitää koko ajan olla tyhjä ja joka haluaa tietää tänään, missä hän on ensi viikon tiistaina kello 16, ei pidä pyrkiä ministeriksi. Ei tuu mittään”, Rehula sanoo.

Juha Rehulalta jää usein lounas väliin. Silloin vaatii itsekuria olla tarttumatta palaveripullaan.

”Tässä työssä oppii arvostamaan elämän perusasioita, kuten syöminen ja nukkuminen.”

Jukka Gustafsson rakasti aihealuettaan opetusta ja koki itsensä ministerinä poikkeuksellisen päteväksi ja osaavaksi. Hän toimi opetusministerinä Jyrki Kataisen hallituksessa 2011–2013.

 

”Juha Sipilällä ei ollut mitään käsitystä, mikä on ministerin vastuu ja työmäärä.”

Omasta innostuksesta seurasi kova kunnianhimo ja näyttämisen halu.


”Olin siinä erittäin intensiivisesti sen kaksi vuotta. Aamu­kuudesta ilta­kahdeksaan. Henkisesti ja fyysisesti koin sen aika raskaana.”

Gustafssonin väsymys syntyi siitä, että hän ei saanut tarpeeksi unta. Yleensä hän selviää 6–8 tunnin yöunilla, mutta ministeriaikana unen laatu heikkeni. Asiat pyörivät mielessä yölläkin.

Toisaalta entuudestaan tuttu vastuualue teki sen, että Gustafssonilla oli valmiina verkostoja ja tukiryhmiä. Poliittista kokemustakin oli esimerkiksi siihen, että hän osasi neuvottelemalla viedä eteenpäin asioita – myös sellaisia, joita ei ollut sovittu hallitusohjelmassa.

Gustafsson sanoo kokeneensa äärimmäisen loukkaavana sen, että nykyinen hallitus päätti vähentää ministereiden määrää ja tehdä yhdistelmäsalkkuja.


Juha Sipilällä ei ollut mitään käsitystä, mikä on ministerin vastuu ja työmäärä. Minua hävetti, että laitetaan ihminen sellaiseen rakoon”, Gustafsson sanoo kahden ministeriön ministereitä tarkoittaen.

Entinen oikeusministeri Tuija Brax muistuttaa siitä työn osasta, joka näkyy vähemmän ulospäin. Ministerit kuuluvat oman vastuualueensa lisäksi ministerivaliokuntiin ja ministerityöryhmiin, jotka teettävät paljon töitä.

Brax oli oikeusministeri Vanhasen kakkoshallituksessa ja Kiviniemen hallituksessa 2007–2011.

Vihreiden kaltaiselle pienelle hallitus­puolueelle työryhmät tarkoittivat vastuiden kasautumista pienelle ministeri­joukolle. Brax esimerkiksi neuvotteli liikenne­investointi­paketista oikeusministerin työnsä ohella.

”Kaikkien alojen asiantuntijuudesta ja takapäivystyksestä tuli eniten stressiä. Oman salkun ulkopuolista asiaa oli ihan laidasta laitaan.”

Braxilla on urheilija- ja valmentajataustaa, joten hän pysyi melko hyvässä kunnossa, mutta kiloja tuli. Yöunen laatu ja työmatkat pitkine kokouksineen vaikuttivat aineenvaihduntaan.

Braxin mukaan valtioneuvoston jäsenen työ pitää hoitaa hyvin, eikä kokouksia voi jättää väliin. Omasta ajasta on pakko tinkiä, vaikka tietäisi riskit.

Nykyisin Brax johtaa Sydänliittoa, ja tässä ominaisuudessa hänellä on vakavaa sanottavaa kaikille, joilla on paljon työkuormitusta:

”Kaikkien pitäisi tarkistaa veren­paineensa, kolesterolinsa ja veren­sokerinsa. Lindströmin kertomuksessakin tuli ilmi, että verenpainetta ei tunne, ennen kuin se menee tuollaiseksi. Verenpaineen oikeat arvot tulevat luontevimmin silloin, kun mittauksen tekee kaikessa rauhassa kotona säännöllisesti.”

Jari Lindström kertoi HS:n haastattelussa, että hänen päämääränään on päästä ajan kanssa lääkkeistä kokonaan eroon. Hän on muuttanut ruokavaliotaan, pyrkii syömään lounaan joka päivä ja on aloittanut jälleen liikunnan.

Tuija Brax muistuttaa, jälleen Sydänliiton pääsihteerin ominaisuudessa, että lääkkeet sinänsä eivät ole mörkö. Ainakaan niitä ei saa jättää pois ennen kuin lääkäri antaa luvan.

”Ei siinä ole mitään pahaa, että hoitotasapaino tulee lääkkeiden ja hyvien elämäntapojen yhdistelmänä. Niin voi päästä todella hyvään tilanteeseen”, Brax sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Sipilän hallitus
 • Ministerit
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  2. 2

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  3. 3

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  4. 4

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  5. 5

   Kuvia Suomesta 21: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  9. 9

   Ashin Wirathu on yksi Aasian vaarallisimmista agitaattoreista: Kiihko­buddhalainen munkki lietsoo etnistä vainoa Myanmarissa

  10. 10

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää