Politiikka

Presidentti Niinistö ja Erkki Tuomioja kiistävät eri­mielisyydet– Iltalehti: Kulisseissa muhii iso linjariita sotilas­avusta Baltialle

Puolustusvaliokuntaa vetävän Ilkka Kanervan mukaan ajatus linjariidasta ”shokeeraa outoudellaan”. Virosta ei ole edes keskusteltu.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti lauantaina poikkeuksellisesti kantaa Iltalehdessä julkaistuun artikkeliin turvallisuuspolitiikasta kiistäen uutisen kirjoittaneen toimittaja Olli Ainolan väitteet.

Iltalehden uutisen mukaan kulisseissa muhii iso linjariita eduskunnan ja presidentin välillä, ja entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja olisi kärjessä kaatamassa Niinistön ajamaa Nato-politiikkaa liittyen Baltian puolustamiseen.

Riitelyn kiistävät sekä presidentti Niinistö että Tuomioja itse. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanervaa (kok) ”tämmöinen dilemma shokeeraa outoudellaan”.

”Ei ole kuin kaksi viikkoa siitä, kun puolustusvaliokunta viimeksi kävi presidenttiä tapaamassa, ja mukana oli myös Tuomioja. Siellä ei ollut siruakaan vastakkainasettelusta tai väittelystä tai mitään tämän suuntaistakaan.”

Uutisen mukaan eduskunta ja presidentti kiistelevät siitä, pitääkö Suomen olla EU-maiden ja Naton rintamassa tukemassa Baltiaa sotilaallisesti. Väitteen mukaan presidentti olisi myötämielinen Baltian auttamiseen, eduskunta ei.

”Presidentin vetäminen tähän kuin tennisottelun osapuoleksi tulee minulle kuin käsittämättömästä ulkoavaruudesta”, Kanerva sanoo.

Iltalehden mukaa linjariita on lähtenyt siitä, miten EU:n Lissabonin sopimuksen avunantovelvoitetta pitää tulkita. Sopimuksen mukaan EU:n jäsenmailla on velvollisuus ”kaikin käytettävissä olevin keinoin” antaa apua hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle jäsenmaalle.

Riita kärjistyy siihen, onko Suomella velvollisuus tarvittaessa osallistua avunantoon Virolle.

Kanervan mukaan Virosta ei ole edes keskusteltu. Puolustusvaliokunta työstää paraikaa juhannukseksi lausuntoaan hallituksen puolustuspoliittisesta selonteosta.

”Meillä saattaa olla valiokunnissa omia keskustelujamme siitä, miten asioita muotoillaan”, Kanerva sanoo. ”Mutta tällaista kipupistettä siellä ei ole kosketeltu.”

Onko kipupiste sitten olemassa?

”Epäilen, että molemmat päänäyttelijät kieltäytyisivät heille nyt annetuista rooleista.”

Ja niin he näyttävät omien sanojensakin mukaan tekevän:

Niinistö kirjoittaa presidentin kanslian nettisivuilla ”käsittämättömän kirjoituksen” olevan esimerkki presidentin työn varjopuolista. ”Kun jostain sivulta tungetaan päähäni ajatuksia ja motiiveja, joita siellä ei ole”, Niinistö kirjoitti.

Niinistön mukaan hän on toiminut hyvässä yhteistyössä Tuomiojan kanssa tämän ulkoministeriaikana, ja asianomaiset ovat myös sen jälkeen pitäneet tiivistä keskusteluyhteyttä, jota Niinistö kertoo arvostavansa.

”Erimielisinä emme koskaan ole eronneet eikä sellaista ole nytkään ilmassa”, presidentti kirjoittaa.

”Olen korostanut eduskunnan merkitystä viimeisen sanan sanojana myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä. Tiiviillä yhteydenpidolla valiokuntiin olen halunnut luoda eräänlaista parlamentaarista katetta myös omille toimilleni ja ymmärtääkseni myös valiokunnissa on arvostettu tätä, moni on sen julki sanonutkin. Noissakaan tapaamisissa ei ole tullut esiin mitään erimielisyyksiä. Yhteydenpitoa tulen myös jatkamaan”, Niinistö jatkaa.

Tuomioja tarttui asiaan lauantaina blogikirjoituksessaan, jonka otsikkona oli ”Kenen asialla päivän Ainola?”

Niinistön tapaan Tuomioja kuvaili kirjoitusta ”käsittämättömäksi”.

”Olen ulkoministerinä edellisen hallituksen aikaan toiminut erinomaisessa yhteisymmärryksessä Tasavallan Presidentin kanssa kaikissa ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruskysymyksissä. Yhteydenpitomme on jatkunut samassa hengessä myös sen jälkeen, ja olemme olleet hyvin tyytyväisiä ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon käsittelyssä eduskunnassa saavutettuun laajaan yhteisymmärrykseen”, Tuomioja kirjoittaa.

”Jää vain miettimään kenen aloitteesta ja missä tarkoituksessa tällaisia juttuja tehdään”, Tuomioja kysyy.

Presidentin ja pitkäaikaisen ulkoministerin harjaama Iltalehden Olli Ainola puolusti myöhään illalla kirjoitustaan STT:lle.

”Luotan lähteisiini. Iso osa tiedoista on avoimesti saatavilla”, hän kommentoi STT:n mukaan.

Kanervan oma näkemys Viron puolustamisesta on se, että mahdollinen avunanto on neuvottelukysymys ensin Viron itsensä ja sen jälkeen hallituksen ja tasavallan presidentin kesken.

”Ei ole automaattia, jonka mukaan vastaus voitaisiin vain vetää esiin alalaatikosta.”

Hänen mukaansa Suomi ratkaisee itse, miten naapurimaataan auttaa.

”Se haarukka, mikä siinä on, ulottuu villasukista hävittäjiin.”

Juttua muokattu 7.5. kello 11.10: Aiemmin jutussa luki, että Ainola olisi kommentoinut asiaa MTV:lle. Ainolan kommentit olivat kuitenkin STT:n uutisesta.

Fakta

Lissabonin sopimuksen avunantovelvoite


”Jos jäsenvaltio joutuu alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, muilla jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa sille apua kaikin käytettävissään olevin keinoin Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan 51 artiklan mukaisesti.

Tämä ei vaikuta tiettyjen jäsenvaltioiden turvallisuus- ja puolustuspolitiikan erityisluonteeseen.

Tämän alan sitoumusten on oltava Pohjois-Atlantin liiton puitteissa tehtyjen sitoumusten mukaisia, ja Pohjois-Atlantin liitto on jäseninään oleville valtioille edelleen niiden yhteisen puolustuksen perusta ja sitä toteuttava elin”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvallisuuspolitiikka
 • Sauli Niinistö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  4. 4

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  5. 5

   Natsit kuljettivat nuoren Franczekin keskelle Lapin karua erämaata pakkotyöhön – Pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  6. 6

   Poliisi mallinsi Turun puukotusten tapahtumat keskustassa – Oranssiin liiviin pukeutunut poliisi esitti puukottajaa ja ”iski” taputtamalla uhreja esittäviä selkään

  7. 7

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  8. 8

   IS: Pansion vastaanottokeskus Turussa kehotti asukkaita pitämään ovet lukossa ja välttämään yöelämää

  9. 9

   Suomalaiset ovat aina rakastaneet Pentti Linkolaa, mutta ulkomailla häntä rakastavat eniten uusnatsit

  10. 10

   Nykyajan suurin uhkakuva kumpuaa antiikin Kreikasta – Ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat