Politiikka    |   HS-gallup

Limuviinojen tuominen ruokakauppoihin jakaa suomalaiset: ”Nuoriso ottaa varmaan mielellään vahvempaa” – ”Ei tarvitsisi rajoittaa”

Hallituksen sisälläkin on erimielisyyttä uuden alkoholilain linjauksista. Sama kahtiajako näkyy myös suomalaisten mielipiteissä.

Lainmuutos vahvojen lonkeroiden ja limuviinojen myynnin sallimisesta ruokakaupoissa jakaa jyrkästi suomalaisten mielipiteitä. Suomalaiset ovat myös selvästi erimielisiä siitä, pitäisikö valtion ylipäätään rajoittaa alkoholin saatavuutta kansanterveydellisistä syistä.

Tuoreen HS-gallupin mukaan enemmistö suomalaisista ei ­rajoittaisi alkoholin saatavuutta, mutta iso joukko on myös sitä mieltä, että valtion rajoitteita tarvitaan. HS-gallupissa limuviinojen ja lonkeroiden tuloa ruokakauppojen hyllyille vastusti 49 prosenttia vastaajista. Lähes yhtä moni, 46 prosenttia vastaajista, sallisi niiden myynnin myös ruokakaupoissa.

Valmisteilla olevassa uudessa alkoholilaissa esitetään, että jatkossa ruokakaupat, kioskit ja huoltamot voisivat myydä A-olutta, vahvaa siideriä sekä väkevistä alkoholijuomista sekoitettuja lonkeroita ja limuviinoja.

Lainmuutos nostaisi kaupassa myytävien juomien vahvuuden 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin.

Yli neljännes (27 %) vastaajista torjui ehdottomasti limuviinojen ja vahvojen lonkeroiden myynnin ruokakaupoissa.

Maltillisempia vastustajia oli runsas viidennes (22 %) vastaajista. Heidän mielestään ”myyntiä ei luultavasti pitäisi sallia”.

Viidesosa vastaajista puolestaan oli sitä mieltä, että näitä tuotteita pitäisi ehdottomasti olla tarjolla myös kaupoissa. Yli neljännes kannattaa sallimista maltillisemmin eli valitsi vastausvaihtoehdon ”luultavasti pitäisi sallia”.

Lauantai-iltana Kuopion keskustassa oli ihmisiä, jotka kannattivat vahvempien juomien ­tuloa kauppaan ja ihmisiä, joita muutoksen aiheuttamat haitat mietityttivät.

Kuopiolaisten Ida Pynnösen ja Max Nevalaisen mielestä 5,5-prosenttisia juomia voisi myydä myös ruokakaupoissa, vaikkei muutos heidän valintoihinsa suuresti vaikuttaisikaan. Pariskunta kokee nykyisen alkoholipolitiikan muutoin kutakuinkin sopivaksi.

Myös karkkilalaiset Päivi ja Pekka Tikkanen toivovat vahvempia oluita ruokakauppaan.

”Omasta puolestani alkoholin saatavuutta ei tarvitsisi rajoittaa, mutta on ihmisiä, joiden kannalta rajoituksia on hyvä olla”, ­Päivi Tikkanen sanoi.

Kuopiolaiset Sampo Nevalainen ja Eero Toroi toivottavat 5,5-prosenttiset juomat tervetulleiksi ruokakauppoihin, mutta pitäisivät sitä vahvemmat ­juomat Alkossa. Nevalainen uskoo, että sitä vahvempien ­juomien saatavuuden helpottuminen tietäisi lisää ongelmia.

Lotta Poutiaista ja Joona Järvistä mietityttää jo se, mitä seurauksia koituu, jos lähikaupasta saa 5,5-prosenttisia juomia. ­Poutiaisen mielessä ovat alko­holin suurkuluttajat ja heidän ­läheisensä. Järvistä huolettavat erityisesti nuoret.

”Nuoriso pääsee helpommin käsiksi vahvempiin juomiin ja ottaa varmaan mielellään vahvempia.”

Ikä vaikuttaa suomalaisten alkoholikantoihin.

Nuoremmat vastaajat kannattivat vahvempien alkoholien tuloa ruokakauppoihin enemmän kuin vanhemmat ikäryhmät. Suurinta kannatus oli 25–34-vuotiaiden ryhmässä.

Miehet näkisivät vahvemmat juomat kauppojen hyllyillä selvästi mieluummin kuin naiset.

Ammattiryhmistä suopeimmin limuviinojen kauppamyyntiin suhtautuivat ylemmät toimihenkilöt ja yrittäjät, varautuneimmin alemmat toimihenkilöt ja eläkeläiset.

Puolueiden kannattajista kokoomuksen ja perussuomalaisten äänestäjät olivat voimakkaimmin limuviinojen myynnin laajentamisen kannalla. He suhtautuvat myös kielteisimmin alkoholin saatavuuden rajoituksiin.

Keskustan ja demareiden kannattajien joukossa oli eniten niitä, joiden mielestä limuviinojen myyntiä ei ehdottomasti pitäisi laajentaa.

Myös alkoholin saatavuuden rajoittaminen kansanterveydellisistä syistä näyttää olevan asia, joka jakaa selvästi suomalaisten mielipiteitä.

Enemmistön mielestä valtion ei pitäisi rajoittaa alkoholin ­saatavuutta. Tätä mieltä oli 60 prosenttia vastaajista. Vastaajista 28 prosenttia torjui rajoitukset jyrkästi, loput maltillisemmin.

Yli kolmannes vastaajista oli kuitenkin päinvastaisella kannalla. 13 prosenttia vastaajista koki, että alkoholin saatavuutta pitäisi ehdottomasti rajoittaa ja 23 prosentin mielestä luultavasti rajoittaa.

Alkoholin saatavuuden rajoittamista kannatti keskimääräistä useammin nainen, alle 25-vuo­tias, maaseudun asukas, alempi toimihenkilö ja opiskelija.

Puolueiden kannattajista perussuomalaisten joukosta löytyi selvästi eniten (40 %) niitä, jotka ehdottomasti vastustivat alkoholin saatavuuden rajoituksia. Toisaalta heidän joukostaan löytyi eniten myös rajoitusten ehdottomia puolustajia (19 %).

5,5-prosenttisten juomien kohtalo aiheuttaa eripuraa myös myös hallituspuolueissa, etenkin keskustassa.

28 kansanedustajaa on allekirjoittanut kannanoton, jossa vaaditaan hallitusta huomioimaan lausuntokierroksella ­saatu kriittinen palaute. Allekirjoittaneista puolet on keskustan kansanedustajia ja kolme ­kokoomuslaisia.

Kannanotossa hallituksen ”kapinalliset” vastustavat vahvempien alkoholijuomien tuomista kauppoihin ja vaativat lain valmistelua suunniteltua ­hitaammin.

Kannanottoa ennen julkaistussa yhteenvedossa lakiuudistuksen lausunnoista selvä enemmistö (37 kommentoijaa) vastusti 5,5-prosenttisten juomien tuloa ruokakauppoihin. Uudistusta kannatti 11 kommentoijaa, joista valtaosa oli kaupan alan toimijoita.

On pohdittu, voiko kannanotto kaataa koko lakiuudistuksen. HS:n haastattelussa tuleva ­peruspalveluministeri, kansanedustaja Annika Saarikko (kesk) väläytti, että alkoholilaki voisi olla eduskuntaäänestyksessä niin sanottu omantunnonkysymys. Perussuomalaiset ja kokoomus torjuvat ajatuksen.

Sosiaali- ja terveysminis­teriössä odotetaan nyt poliit­tisia linjauksia siihen, käsitelläänkö lakiesitystä lausuntokierroksen perusteella.

”Poliittinen puoli on nyt auki, ja odottelemme sitä. Jos poliit­tisessa käsittelyssä jotkut periaatteet muuttuvat, pitää tehdä ­nopeasti niiden edellyttämät muutokset”, sanoo hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ainakaan jossain yhteydessä mainittuun päivämäärään 18. toukokuuta mennessä hallituksen esitystä tuskin ehditään tuoda eduskuntaan. Ministeriön mukaan se on tarkoitus tuoda eduskuntaan kevätkaudella.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy Helsingin Sanomien toimeksiannosta. Tutkimusaineisto kerättiin tietokoneavusteisin puhelinhaastatteluin.

 Tutkimukseen haastateltiin 3.–13. huhtikuuta yhteensä 1 002 ihmistä, jotka olivat iältään 15–79-vuotiaita.

 Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • HS-gallup
 • Lainsäädäntö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Vakava väkivaltarikos Vaalimaalla – Poliisi tavoittanut epäillyt miehet

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Terrorismi kurottaa Marokosta eurooppalaisiin kaupunkeihin jihadistijärjestöjen mukana – suurin osa Isisin vierastaistelijoista oli viime vuonna marokkolaisia

  6. 6

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  7. 7

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  8. 8

   Mitä Isis haluaa? – Terroristit tappavat viattomia ihmisiä, mutta umpimähkäisellä väkivallalla on myös laajempia tavoitteita

  9. 9

   Putkiremonttien määrä kaksinkertaistuu seuraavan kymmenen vuoden aikana – Kannattaako asunto myydä ennen remonttia vai vasta sen jälkeen?

  10. 10

   Tutkija: Jihadistisia iskuja tehdään aiempaa enemmän, vaikka terrorismia on kokonaisuutena vähemmän kuin vuosiin – ”Iskuja voidaan tehdä kaikkialla Euroopassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  5. 5

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  6. 6

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  7. 7

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  8. 8

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää