Politiikka

Hallitus hyväksyi korjatun sote-lain – Valinnanvapaudesta huolimatta terveysfirmat eivät saa valikoida potilaitaan

Hallitus muutti maksuperusteita sote-palvelujen tarjoajille. Tarkoituksena on estää yrityksiä saamasta potilaiden hoidosta yli- tai alihintaa.

Hallitus hyväksyi tiistaina korjatun esityksen laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapaudesta. Asiakas saa lain voimaantultua valita itse, mistä hän saa sosiaali- ja terveyspalveluja.

”Ykkösasia on se, että ihmiset tekee valintoja. Laki luo välineet miten valinnanvapautta hyödynnetään”, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) tiivisti tiistaina.

Rehula sanoi, että maakunta määrittelee niiden palvelut, jotka eivät pysty valintoja tekemään. ”Lisäyksenä lakiin tulee määräys miten palveluohjaus pitää järjestää, kun oma kyky tehdä valinta ei ole mahdollinen.”

Tärkein mittari yhdenvertaisuuden määrittelyssä on palvelujen saatavuus, sosiaali- ja terveysministeriön alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti sanoi tiedotustilaisuudessa illalla. Maakunnilla on oikeus maksaa lisäkorvauksia syrjäseutujen palveluista.

Laki velvoittaa palveluntuottajia ilmoittamaan verkossa tai kirjallisesti tarjoamistaan palveluista ja jonotusajoista, jotta asiakas osaa valita mieleisensä palvelun.

Terveyspalveluiden tarjoajat velvoitetaan ottamaan potilaita vastaan, eikä valikoimaan asiakkaitaan. Rehulan mukaan ”ovelle ei voi laittaa portsaria”, ja palveluntuottajiin kohdistuu valvontaa.

Sanktioita ei tosin ole vielä lakiesitykseen kirjattu.

Lain on tarkoitus tulla voimaan 2019 alussa, mutta hallitus ilmoitti jo aiemmin, että lain voimaantuloon tulee siirtymäaikaa. Sote-keskusten toiminnan pitää alkaa viimeistään 1.7.2019 ja erityisellä poikkeusluvalla siirtymäaikaa voi saada vuoden 2021 alkuun saakka.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ilmoittivat heti tiistaina, että aikataulu on edelleen liian tiukka.

Laissa on nyt muutettu periaatetta siitä, miten palveluiden tuottajille eli esimerkiksi yksityisille lääkäriyhtiöille maksetaan korvausta, kun ne hoitavat asiakkaita tulevissa sote-keskuksissa. Maksu tulee maakunnilta, jotka saavat rahoituksen valtiolta.

Paljon hoitoa vaativista potilaista saa paremman korvauksen kuin aiemmin esitettiin, minkä pitäisi lisätä kiinnostusta saada myös heitä asiakkaiksi. Korvauksessa otetaan huomioon ”henkilökohtainen hoidon tarve”, jonka pohjana ovat muun muassa asiakkaan jo tiedossa olevat sairaudet.

Lisäksi entistä pienempi osa korvauksesta on kiinteä ja entistä suurempi osa riippuu nyt potilaan saamasta hoidosta.

Maksun säätäminen sellaiselle tasolle, että tuottaja ei saa asiakkaista yli- eikä alihintaa, tulee olemaan erittäin vaativa harjoitus. Yhteiskunnan kannalta ylihinta tarkoittaa, että verovaroja menee hukkaan.

Hallitus on myös laajentanut listaa palveluista, jotka on löydyttävä sote-keskuksista. Aiemmin listalla oli lähinnä perusterveydenhoidon palveluita ja sosiaalihuollon neuvontaa ja ohjausta.

Lapsiperheille tärkeiden neuvoloiden asemaa laissa muutetaan alkuperäisestä esityksestä. Neuvolat ovat maakuntien liikelaitoksissa eli ne pysyisivät täysin julkisena palveluna, ellei maakunta itse toisin päätä.

Listaa on nyt tarkennettu ja sitä on laajennettu muun muassa kotisairaanhoitoon, apuvälineisiin, päihdetyön ohjaukseen ja neuvontaan sekä mielenterveyteen liittyvään ohjaukseen ja neuvontaan.

Tämä tarkoittaa, että kovin pienet tuottajat eivät pysty sote-keskuksia perustamaan, tai ainakin tuottajien taloudellinen riski kasvaa. Yhteisöillä yhtiöittämisvelvoitetta ei ole, mikä voi helpottaa niiden pääsyä markkinoille.

Hallitus on tuonut uutena lakiesitykseen myös tuottajilta vaadittavan vakuuden maksukyvyttömyyden varalta. Sen tarkoituksena on estää se, että sote-keskukseen listautuneet asiakkaat eivät jää heitteille, vaikka yksityinen keskus menisi konkurssiin.

Rehula myöntää, että iso kysymys on se, mitä tapahtuu markkinan avautuessa. Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on kuitenkin mahdollisuus liittyä markkinoille yhteenliittyminä ja olla näin sote-keskuksen asemassa.

Sote-keskuksilla ja maakuntien liikelaitoksilla on velvollisuus tarjota potilaalle asiakasseteli, jota tämä voi halutessaan hyödyntää. Setelin käyttö liittyy esimerkiksi kotipalveluihin tai kiireettömiin leikkaushoitoihin. Setelien avulla saadaan liiketoimintaa erityisesti pienyrityksille, sanoi Pöysti.

Vanhuspalveluiden käyttö puolestaan tapahtuu henkilökohtaisen budjetoinnin kautta. Myös henkilökohtaisen budjetoinnin palveluissa on Pöystin mukaan tilaa pienyrittäjyydelle.

Sisäministeri Paula Risikko (kok) muistutti, että uudistuksesta huolimatta sosiaalihuolto vaatii paljon viranomaispäätöksiä, joita ei voi tehdä kuka sattuu.

”Emme voi lähteä siitä, että pelkällä alihankinnalla hoidetaan viranomaispäätöksiä.”

Maakunnan liikelaitos tarjoaisi ne palvelut, joita ei saa sote-keskuksesta tai hammashoitolasta. Maakunta ylipäätään toimii palveluiden viimeisenä takaajana.

”Maakunta voi ilman yhtiöittämistäkin tuottaa palvelut itse, jos puitesopimuksiin ei kukaan ilmoittaudu”, Pöysti sanoi.

Uudistuksen tavoitteena on säästää vuositasolla kolme miljardia euroa verrattuna nykymenolla ennakoituun kehitykseen. Säästöt pitäisi saavuttaa vuoteen 2029 mennessä.

Vaikka sote-keskuksille on uudessa luonnoksessa esitetty aiempaa isompi määrä tehtäviä, voidaan säästöt silti Rehulan mukaan saavuttaa palvelujen yhtenäistämisellä ja perussairaanhoidon parantamisella.

Iso merkitys on myös tiedonkulun kehittämisellä.

Yhtä isoa sosiaali- ja terveyspalveluiden tietojärjestelmää ei Suomeen tule, vaan palvelualusta, johon olemassa olevat tietojärjestelmät kytkeytyy. Valtionyhtiön toteuttaman alustan on Rehulan mukaan määrä tulla käyttöön vuoden 2019 alussa käyttöön.

”Kelalla tulee olemaan tässä aivan olennainen rooli.”

Täsmällisemmät resursointipäätökset tietojärjestelmästä tehdään kesäkuussa.

Sote-yrityksiä vaaditaan myös julkistamaan verotietojaan. Alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin tietojen julkisuudessa otetaan mukaan OECD:n valmistelemat toimenpiteet veropohjan rapautumisen estämiseksi, mutta työ näiden osalta on vielä kesken.

Kansalaisjärjestö Finnwatch on kritisoinut hallituksen esitystä tietojen julkisuuden riittämättömyydestä ja on vaatinut julkiseksi muun muassa tietoja sote-yhtiöiden henkilöstömääristä ja liikevoitosta.

”Kun meillä on yleinen perusta kunnossa, sote-yrityksetkin ovat vakaammalla pohjalla.”

Finnwatchin vaatima henkilöstömäärä ei ole Pöystin mukaan oleellista, vaan yhtiöihin kertyneet voitot ennen verotusta ja verotuksen jälkeen.

”Olemme arvioineet sitä vähän toisin kuin Finnwatchissa, eikä hallitus ei ole juuri sitä listaa tekemässä. Halitus on tekemässä laajalti eri veroinstrumentteihin kohdistuvia yleisiä toimia.”

Sote-uudistuksen pilotointiin osallistuvien maakuntien kriteerit tulevat julki ensi viikon alkuun mennessä. Pilottimaakunnat ovat Rehulan mukaan selvillä elo-syyskuussa. Aie on toteuttaa uutta sote-lainsäädäntöä ”niin täysimääräisenä kuin mahdollista”.

”Jos kaikki 18 maakuntaa ilmoittautuvat pilotointiin, kaikki eivät pääse.”

Pienten ja keskisuurten yritysten osallistaminen on osa pilotointiin osallistumisen kriteeristöä, Rehula sanoi.

Isoimmat sote-uudistukseen liittyvät lakipaketit ovat nyt eduskunnan käsittelyssä. Eduskunta käy valinnanvapaudesta lähetekeskustelun keskiviikkona.

Katse kiinnittyy erityisesti perustuslakivaliokuntaan, joka miettii, turvaavatko lait perustuslain edellyttämät yhdenvertaiset peruspalvelut koko maassa. Aikaisemmat yritykset sote-uudistukseksi ovat kaatuneet juuri perustuslakivaliokuntaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  9. 9

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  10. 10

   Yllätys autoalalta: vielä joku kehittää polttomoottoriakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää