Valikko
Politiikka

Hallintarekisteri etenee sittenkin – ehtona perussuomalaiset vaatii piilotettujen omistusten osingoille 50 prosentin ennakonpidätystä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän sisällä esiintyy tiistai-illan sopuratkaisusta huolimatta yhä epäluuloa hallintarekisterilakia kohtaan. Ryhmän johtaja Kankaanniemi uskoo, että rivit eivät repeä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä pääsi tiistai-iltana sopuun hallintarekisterin etenemisestä. Aiemmin päivällä puolue veti hallintarekisterilain eduskunnan täysistunnon käsittelystä perussuomalaisten sisäisten riitojen vuoksi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän uuden puheenjohtajan Toimi Kankaanniemen mukaan puolue suostuu edistämään lakia, kunhan mukaan tulee pykälä 50 prosentin ennakonpidätyksestä piilotettujen omistusten osinkotuotoille.

”Tähän ratkaisuun päädyttiin, jotta haitat olisivat mahdollisimman vähäiset ja kannustavuus mahdollisimman hyvä sille, että tiedot ovat julkisia ja verotulot saadaan Suomeen.”

Kankaanniemen mukaan uusi esitys tarkoittaisi, että omistusten piilottaminen hallintarekisteriin kävisi hyvin kalliiksi.

”Käsittääkseni tämä toimii niin, että kun ulkomaisen hallintarekisterin kautta tulee osinkoja suomalaisille, niistä osingoista pidätetään 50 prosenttia Suomen verottajalle, jos saajan henkilöllisyys ei ole tunnistettavissa.”

Kiistellyn hallintarekisterilain käsittely eduskunnassa pysähtyi yhtäkkiä aiemmin tiistaina, kun talousvaliokunnan mietintöön perustuva esitys vedettiin perussuomalaisten vaatimuksesta esityslistalta pois.

”Me halusimme pienen aikalisän”, sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ritva Elomaa Helsingin Sanomille.

Ryhmän puheenjohtaja Kankaanniemi ja talousvaliokunnan perussuomalainen puheenjohtaja Kaj Turunen neuvottelivat asiasta hallituskumppaneiden kanssa iltapäivällä.

Kankaanniemen mukaan hallituskumppanit ovat sitoutuneet perussuomalaisten vaatimaan ennakonpidätyspykälään.

”Kyllä näin on”, hän sanoo.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kommentoi tiistai-iltana uutistoimisto STT:lle olevansa ”erittäin tyytyväinen” päätökseen ennakonpidätyksestä.

Kankaanniemi vakuuttaa HS:lle, että vaatimus 50 prosentin ennakonpidätyksestä kirjataan lakiin.

”Ehdottomasti. Se oli meille lähtökohta. Koko homma olisi kaatunut ilman tätä. Ennakonpidätys vaatii erillisen hallituksen esityksen, joka käsitellään kevätkaudella mahdollisimman pian.”

Talousvaliokunnassa lakimietintö hyväksyttiin jo huhtikuussa hallituspuolueiden puoltaessa esitystä.

Turunen oli aluksi hyvin vastahankainen lakia kohtaan, mutta hyväksyi mietinnön koska siihen oli lisätty ponsi, jossa edellytettiin Suomessa valmisteltavaksi lakia ”suoran omistuksen tasoisten omistustietojen julkisuuden turvaamiseksi”.

Lisäksi salaamista oli tarkoitus sanktioida siten, että tunnistamatta jääneeltä edunsaajalta perittävää lähdeveroa maksetuista osingoista korotettaisiin riittävästi.

Tämä ratkaisu herätti kuitenkin niin paljon eripuraisuutta perussuomalaisten eduskuntaryhmän sisällä, että osapuolet joutuivat palaamaan neuvottelupöytiin. Nyt hyväksytty 50 prosentin ennakonpidätys ei sekään ole kaikkien perussuomalaisten mielestä riittävä tae omistusten avoimuudesta.

Kankaanniemi uskoo silti, että hänen johdollaan ryhmä asettuu esityksen taakse.

Tiistaina ryhmän ylimääräisessä kokouksessa iltapäivällä oli läsnä reilut parikymmentä kansanedustajaa 37:stä. Kankaanniemi ei suostu sanomaan, kuinka moni läsnä olleista vastusti ennakonpidätyksellä höystettyä lakiesitystä.

”Kritiikkiä tuli, mutta ei varmastikaan mitään merkittävää. Nyt sitten nähdään ja kuullaan torstain ryhmäkokouksessa, irtaantuuko joku tästä päätöksestä. Mutta sitä me emme tietystikään salli”, hän sanoo.

Kankaanniemen mukaan kritiikki johtuu liikkeellä olevasta väärästä tiedosta.

”Meillä ei hallintarekisteriä Suomeen tule, ja tällä seuraamusmenettelyllä saadaan tukittua reiät. Tämä ei tunnu aina aina kaikille perille, ei edes kansalaisille. Tilanne on nyt se, että [perussuomalaisten] ryhmä äänestää tämän puolesta.”

Hallintarekisterijupakassa on kyse osakkeiden rekisteröinnistä arvopaperikeskuksiin ja näiden osakkeiden omistustietojen avoimuudesta.

Lakimietinnön mukaan suomalaisen yhtiön osakkeet voidaan liittää ulkomaiseen arvo-osuusjärjestelmään.

Lakiin jää mahdollisuus osakkeiden salaiseen omistamiseen ulkomailla niin sanotun hallintarekisterin kautta, jota voi hallinnoida vaikkapa suuri pankki. Osakkeiden oikean omistajan tietoja ei hallintarekisterissä näy. Suomeen tällaista hallintarekisteriä ei tämän lain mukaan saisi vastaisuudessakaan perustaa.

Kankaanniemi myöntää, että laki mahdollistaa omistusten piilottamisen ulkomaille. Hän kuitenkin uskoo sanktioiden estävän väärinkäytökset.

”Suomen lainsäädännöllä emme voi säätää lakia, joka olisi voimassa myös esimerkiksi Saksassa tai Ranskassa. Siksi voi olla mahdollista, että joku pitää omistuksensa jatkossa salassa, mutta silloin hän maksaa siitä erittäin kalliisti.”

Kankaanniemi korostaa, että hallintarekisterilaki perustuu Euroopan unionin arvopaperikeskusasetukseen.

”Kun nyt tässä liittovaltiossa olemme, meidän on pantava kansallinen lainsäädäntö samanlaiseksi kuin unionin asetus vaatii.”

Tulkinnat EU:n vaatimuksista vaihtelevat suuresti. Vielä joulukuussa muun muassa perussuomalaisten Kaj Turunen oli sitä mieltä, että Euroopan komission mukaan Suomi voi halutessaan kieltää hallintarekisteröinnin suomalaisilta myös ulkomailla.

”Asetuksessa on niin sanottu Suomi-poikkeama, mutta sen tulkinta on ilmassa. Tulkintaa ei näköjään pysty tekemään mikään muu taho kuin Euroopan tuomioistuin, ja sen päätöstä emme voi jäädä odottelemaan. Se saattaisi tulla äärettömän kalliiksi”, Kankaanniemi sanoo.

Tästä on kyse

Vuosien hanke


 EU:n arvopaperikeskusasetus tuli voimaan vuoden 2015 alussa.

 Sen mukaan yritykset voivat nyt rekisteröidä osakkeensa muuallekin kuin Euroclearin hoitamaan Suomen arvo-osuusrekisteriin.

 Suomen lain mukaan suomalaisten listattujen yritysten suomalaisten omistajien osakeomistukset on kirjattava Suomen arvo-osuusjärjestelmään, missä ne ovat julkista tietoa.

 Asetuksen aiheuttamista muutoksista Suomen lainsäädäntöön on kiistelty vuosia.

 Monet viranomaiset ja myös valtiovarainministeriön vero-osasto ovat arvostelleet lakia viranomaisten tiedonsaannin heikentämisestä.

 Lakiesitystä on soudettu ja huovattu eduskunnassa useita kertoja. Edellinen hallitus veti esityksen kokonaan pois, kun lakiin ei onnistuttu yrityksistä huolimatta laatimaan toimivaa suomalaisten omistusten julkisuuden takaavaa muotoilua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lainsäädäntö
 • Hallintarekisteri
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  2. 2

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  7. 7

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  8. 8

   Pullollinen olutta maksaa 30 senttiä, jos sen panee kotona – kaksiossaan ipaa tehtaileva Otto Hannikainen on osa kotiolutbuumia

  9. 9

   Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

  10. 10

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  6. 6

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  9. 9

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää