Politiikka    |   Kolumni

Onko työttömien kurittamisessa mitään järkeä? Pelkkien uusien raporttien ja työhakemusten käsittely synnyttäisi lähes 3 000 työpaikkaa

Täystyöllisyyteen voidaan päästä, kun yhdet tekevät raportteja ja hakemuksia ja toiset tarkastavat niitä, kirjoittaa Yrjö Rautio.


Juha Sipilän (kesk) hallitus on ottanut yhdeksi päätavoitteekseen normien purun. Se pyrkii tavoitteeseen luomalla lisää normeja muun muassa työttömiä kurittamaan ja raivaamalla normeja, jotka rajoittavat alkoholin saatavuutta. Yhdistelmä on suorastaan tappava.

Hallituksen puoliväliriihessä saatiin aikaiseksi nippu hankkeita, joilla työttömän elämä tehdään entistä tukalammaksi. Paljoa muuta siellä ei aikaiseksi saatukaan.

Riihen antiin kuuluu esitys, että työttömän on raportoitava työnhakunsa jatkumisesta vähintään kerran viikossa verkkopalveluun, jota vasta suunnitellaan. Ellei työtön raportoi, hänen työnhakunsa voimassaolo päättyy, eikä hän saa työttömyyskorvausta ennen kuin on saanut sen uudelleen voimaan. Tämä voi kestää viikkoja.

Työttömän pitäisi myös hakea vähintään kahtatoista avointa työpaikkaa kolmen kuukauden jakson kuluessa. Ellei hän osoita hakemuksillaan tai muilla toimillaan aktiivisuutta työn haussa, hän menettää työttömyyskorvauksensa kuudeksikymmeneksi päiväksi.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli helmikuussa 332 000 työtöntä työnhakijaa. Kun jokainen heistä lähettää raportin työnhakunsa jatkumisesta kerran viikossa, raportteja kertyy vuodessa reilut 17 miljoonaa.

Jonkun täytyy raportit ottaa vastaan, lukea ja tehdä niistä asianmukaiset johtopäätökset ja suositukset. Muutoin raportointi olisi pelkkää työttömien kiusaamista, eikä siihen tietenkään sorru hallitus, jossa on jopa ei-sosialistinen työväenpuolue valvomassa palkansaajien etua.

Oletetaan varovaisesti, että yhden raportin käsittelyyn kuluu kymmenen minuuttia, ei sen enempää. Yksi viranhaltija ehtisi silloin käsitellä 48 raporttia päivässä, 240 viikossa ja 11 280 vuodessa, jos hän pitää viisi viikkoa lomaa.

Todellisuudessa hän tuskin pääsee aivan tuohon määrään, koska virkailijat eivät tee täysiä kahdeksan tunnin työpäiviä ja ovat muutenkin poissa töistään kuin vain lomien vuoksi.

Raporttien käsittelyyn tarvitaan silloin vähintään 1 500 uutta viranhaltijaa, sillä entisethän ovat ylityöllistettyjä jo ennestään, kuten tiedetään.

Hakemuksia uusiin työpaikkoihin työtön työnhakija tekisi 48 vuodessa, kaikki 332 000 työnhakijaa yhteensä liki 16 miljoonaa. Oletetaan, että myös työhakemusten käsittelyyn käytetään kymmenen minuuttia jokaiseen. Silloin tarvitaan 1 400 ihmistä niitä käsittelemään.

Todellisuudessa vakavasti otettavien työhakemusten käsittely vienee monin verroin pitemmän ajan. Mutta kuinkahan moni normien pakosta laadittu työhakemus olisi vakavasti otettava? Miten hakea kahtatoista työpaikkaa alueilla, joilla yhdenkin koulutusta ja työkokemusta vastaavan löytäminen on vaikeaa?

Raporttien ja työhakemusten käsittely synnyttäisi lähes 3 000 työpaikkaa. Tarvitaan siten vain noin 120 tällaista lisänormipakettia, niin töitä on kaikille 332 000 työnhakijalle. Täystyöllisyyteen päästään, kun yhdet tekevät raportteja ja hakemuksia ja toiset tarkastavat niitä.

Suurimmat voittonsa normien purussa hallitus on saavuttamassa alkoholin saatavuutta rajoittavien säännösten väljentämisessä. Sen ansiosta muun muassa entistä väkevämmät alkoholijuomat ja limuviinat ovat tulossa ruokakauppoihin.

Lähes kaikki asiantuntijat varoittavat seurauksista, mutta sehän ei hallitusta hetkauta. Sen tapoihin ei kuulu kuunnella kaiken maailman dosentteja muissakaan asioissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi, että alkoholin kokonaiskulutus lisääntyy 5–6 prosenttia. Se lisäisi kuolemia vähintään 150 ja sairaalahoitoa vaativia tapauksia 1 500–2 000 vuodessa.

Osa kuolevista ja hoitoa tarvitsevista olisi työttömiä. Se sekä vähentäisi työttömien määrää että työllistäisi, muun muassa poliisia ja hoitohenkilökuntaa.

Alkoholinormien raivaus on yli 20 kertaa vaarallisempaa kuin oli miinojen raivaus Suomen merialueilta sotien jälkeen vuosina 1944–1948. Siihen osallistuneista 2 000 miehestä 28 menetti henkensä, seitsemän vuodessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallitus
 • Kolumnit
 • Yrjö Raution kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  7. 7

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  8. 8

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  9. 9

   Naisten tavallisin hormonihäiriö on vaikea tunnistaa – Kuukautiskierron häiriöt voivat kertoa munasarjojen monirakkulaisuudesta

  10. 10

   Itäväylää Pasilan suuntaan ajavat pääsevät tänään puolilta öin Redin alittavaan tunneliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää