Valikko
Politiikka

Uusi kulttuuri­ministeri Sampo Terho haluaa tukea kansallis­mielistä kulttuuria – ”Suomalaista, länsimaista tapaa” pitää painottaa, hän sanoo HS:n haastattelussa

Kulttuuriministeri Sampo Terhon mielestä valtion tukea saavan taiteen pitää olla kosketuksissa kansalaisiin. Valtion ei pidä rahoittaa puoluepoliittista taidetta, Terho sanoo.

Harvan ministerin nimitys on herättänyt niin suurta äläkkää kuin perussuomalaisten Sampo Terhon. Merkittävä osa Suomen kulttuuriväestä hätääntyi, kun perussuomalaiset sai hallituksen kevään salkkujaossa kulttuuri­ministerin pestin.

Syy on ilmeinen. Puolue on aiemmin arvostellut kovasanaisesti ”postmodernia nykytaidetta” ja vaatinut valtion tukea vain ”suomalaista identiteettiä” vahvistavalle kulttuurille. Pari vuotta sitten kansanedustaja Juho Eerola väläytti taiteilijoiden apu­rahojen puolittamista tai lakkauttamista kokonaan.

Kulttuuriministerillä on paljon sananvaltaa hallinnonalansa rahoista. Ministeri ei voi päättää siitä, millaista taidetta tuetaan apurahoilla. Hän voi kuitenkin vaikuttaa siihen, miten toistasataa miljoonaa euroa suuri rahapotti jaetaan joka vuosi esimerkiksi kansalaisjärjestöille ja kulttuuriprojekteihin.

Nyt valta on Terholla, 39, joka on Suomalaisuuden ­Liiton puheenjohtaja ja hyvin kansallismielisenä tunnettu poliitikko.

”En koe saaneeni erityisen kylmää vastaanottoa”, Terho sanoo ministeriössään Helsingin Kruununhaassa.

”Meihin kohdistuu toki paljon ennakkoluuloja. Olen ottanut henkilökohtaiseksi missiokseni sen, että nimenomaan perus­suomalaisena voisin kumota niitä puolin ja toisin.”

Mitä on Sampo Terhon kult­tuuripolitiikka? Mitä hän aikoo tehdä kahden vuoden aikana?

Terho ei osaa vastata kovin tarkasti. Hän on ollut uudessa pestissään vasta viikon ja koko työ tuli HS:n tietojen mukaan suurena yllätyksenä, vaikkei Terho sitä myönnäkään.

Terho oli valmistautunut oikeusministerin tehtävään.


HS:n tietojen mukaan perussuomalaiset oli kuitenkin heikosti valmistautunut neuvotteluihin ministerisalkkujen uudelleenjaosta, ja Terho joutui tyytymään eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministerin tehtäviin.

Puolueella ei ole edes kulttuuripoliittista ohjelmaa.

”Ehkä laitamme jotain paperille, mutta tämä ei ole ongelma. Perussuomalainen ajatus taiteesta ja kulttuurista on se, että ne ovat lähellä kansalaista. Unelmoin siitä, että voin juhlavuonna edistää tätä”, Terho sanoo.

”Toinen asia, johon haluan panostaa, on taide- ja kulttuuri­alan yrittäjien toimeentulon parantaminen. Se liittyy erityisesti tekijänoikeuksiin ja myös yrittäjien sosiaaliturvaan.”

Rahapelitoiminnan tänä vuonna jaettavista 546 miljoonan euron voittovaroista menee vajaat 39 prosenttia taiteen edistämiseen, 25 urheiluun, 9 nuorisotyöhön ja 17 tieteeseen. Loput 10 prosenttia jaetaan vapaan harkinnan mukaan.

Aina kun uusi kulttuuriministeri valitaan, kulttuurin kentällä mietitään, muuttuuko rahanjaon suhde – saako taide vähemmän ja jokin muu enemmän. Tähän Terho ei ota vielä kantaa.

Hän kertoo pyrkivänsä siihen, ettei kulttuurin rahoitusta leikata. Lisärahaa ei ole luvassa.

Koko kulttuurin valtionosuusjärjestelmän uudistamistyö on käynnissä. Sen on tarkoitus lisätä tuensaajien vaihtuvuutta. Käytännössä tämä voi tarkoittaa, että osa pitkäaikaisista tuensaajista putoaa pois sen piiristä. Työn on määrä valmistua syksyllä.

Palataan vielä siihen, millaista kulttuuria Terho haluaa tukea. Ensiksi hän painottaa, että kulttuuri on itsessään arvokasta. Valtion pitää tukea sitä.

”Talous on se, jonka pitää palvella kulttuuria, henkistä hyvinvointia ja eteenpäin menemistä. Tämä on nyt perussuomalaista populismia, mutta yhteiskunnan kehitys perustuu ihmiseen, ei siihen, että on joku nerokas poliittinen järjestelmä, rahavalta tai valtion asiantuntijaohjaus.”

”Kulttuuri on paitsi erinomainen mahdollisuus yksilölle kehittää itseään, myös kansallisesti ajatellen itseisarvo. Ilman kulttuuria ei voi olla yhteisöäkään, ei voi olla kansaa”, Terho lisää.

Kansa on käsite, johon pe­russuomalaiset poliitikot ovat kerta toisensa jälkeen palanneet hyökätessään erilaisia kulttuurisuuntauksia vastaan. Terhokin sanoo, että valtion pitää erityisesti tukea ”suomalaista, länsimaalaista tapaa” tehdä kulttuuria ja taidetta. Sellainen tapa on vuosien saatossa muodostunut, Terho kertoo, vaikka myöntääkin heti perään, että kansallisromanttiset taitei­lijat saivat valtavasti vaikutteita maailmalta.

”Kotimaisuuden arvostaminen on tärkeää. Ei sitä taidetta kukaan muu ylläpidä kuin me itse.”

Kommenteissaan muista kuin ”kansallismielisistä” taidemuodoista Terho on puoluetove­reitaan huomattavasti varautuneempi. Hän sanoo, ettei aio ministerinä käydä mitään kulttuuripoliittista kamppailua.

”Ministeri ei ole taidekriitikko. Ministeri edustaa instituutiota ja koko Suomen valtiota. Tämä täytyy tietenkin huomioida.”

Se, millä tavoin Terho aikoo konkreettisesti edistää jotain tiettyä kulttuurin muotoa tai sisältöä toisen kustannuksella, jää avoimeksi. Vaikuttaa silti selvältä, että joitain muutoksia tulee.

”Ministeri ei sinänsä suoraan ohjaa taiteen sisältöä. Mutta taiteen pitää olla kosketuksissa kansalaisiin. Minulla on tiettyä kriittisyyttä siihen, onko mie­lekästä ylläpitää jotain, mitä kansalaiset eivät hyödynnä. Mutta en nyt tule nimeämään mitään sellaista.”

Pitäisikö valtion tukea esimerkiksi ”vihervasemmistolaista” tai ”postmodernia” kulttuuria?

Terho sanoo, että taidetta on aina pyritty hyödyntämään poliittisesti. Valtion pitää hänen mukaansa varoa tukemasta puoluepoliittista taidetta. Toisaalta Terho myöntää, että kyseessä on veteen piirretty viiva, koska taiteilijoilla on oikeus edustaa erilaisia arvoja.

”Olen maultani konservatiivinen ja aatteiltani kansallismielinen, mutta ei se tarkoita, että kaikkien muidenkin pitää olla.”

Vaikuttavatko omat mieltymyksesi silti siihen, miten rahaa jaetaan kansallismielisenä pitämäsi ja muun kulttuurin välillä?

”Tämä jää teille nähtäväksi. Tältä vuodelta kaikki on paketissa, mutta tätä katsotaan pidemmällä aikavälillä. Tietenkin sillä on jokin vaikutus, kuka tätä asemaa miehittää.”

Kysymyksiä eurooppa- ja urheiluministerille

Mitä asioita aiot ajaa eurooppaministerinä, Sampo Terho?

”Tärkein on brexit-prosessi, johon minulla on myös omakohtaista kosketusta meppiajoiltani. Haluaisin edistää sitä, että Britannian lähtö tapahtuu mahdollisimman rauhanomaisesti ja rakentavasti. Minkäänlaista kostomentaliteettia ei saa syntyä.”

Mitä ajattelet Euroopan komission puheenjohtajasta Jean-Claude Junckerista?

”Parempi kuin edeltäjä [José Manuel] Barroso. Minun ja europarlamenttiryhmämme makuun Juncker on liian federalisti, mutta hän on ­vetänyt Suomen kannalta jär­kevämpää EU-politiikkaa kuin edellinen komissio.”

Miten arvioit Junckerin toimintaa brexit-prosessissa?

”Parempi, että en arvioi julki­sesti.”

Ranskan uusi presidentti Emmanuel Macron on vannoutunut federalisti. Pelottaako?

”Ei. Olen ollut neljä vuotta Euroopan parlamentissa näitä vi­sioita kuulemassa. Ranskan presidentti ei muuta Suomen hallitusohjelmaa, jonka EU-politiikka on viisaasti mietitty taloutta ja työllisyyttä tukevaksi. Jos Ranska yrittäisi ajaa federalismia, se juna ei kyllä liiku. Ei Euroopassa ole valmiutta lisätä merkittävästi integraatiota.”

Aiotko jatkaa puhumista Suomen EU-eroa koskevasta kansanäänestyksestä myös eurooppaministerinä?

”Kyllä, mutta en eurooppaministerin hattu päässä vaan puheenjohtajaehdokkaana ja mahdollisesti puheenjohtajana. Me perussuomalaiset puhumme mistä vain, minkä näemme kansalliselle edulle merkittäväksi.”

Mitkä asiat ovat tärkeimpiä urheiluministerin tehtävässäsi?

”Kansanterveys ja huippu-urheilu. Kisoissa menestyminen on osa tätä kansallista tarinaamme. Toisaalta kaikkien liikkuminen on vielä tärkeämpää. Kannustan ihmisiä etsimään aikaa sille.”

Mitä nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi aiotaan tehdä?

”Esimerkiksi joukkueurheilu voi olla hyvin tärkeä kokemus, jos elämässä on muuten vaikeuksia. Kulttuurin harrastaminen taas edistää mielenterveyttä.

Hallitus on kehysriihessä päättänyt, että jokaiselle lapselle taataan harrastus taustasta riippumatta. Nyt pitää viedä sitä kohti konkretiaa, ettei se jää vain hyvän olon julistukseksi. Se on korkealla agendallani, mutta en voi luvata vielä mitään euromääriä.”

Oikaisu 14.5. kello 14.20: Uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että rahapelitoiminnan voittovaroista jaetaan tänä vuonna yhteensä 250 miljoonaa euroa. Oikea luku on 546 miljoonaa euroa.

Kuka?

Sampo Terho


 Syntynyt vuonna 1977 Helsingissä.

 Ehdolla perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri huhtikuusta 2017. Tätä ennen 2 vuotta perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

 Kansallismielistä kulttuuria edistävän Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja.

 Seuraa intohimoisesti nyrkkeilyä ja jääkiekkoa. Kuuntelee erityisesti progressiivista rockia. Suosikkibändejä ovat muun muassa King Crimson, Rush, Led Zeppelin ja Deep Purple.

 Nimeää suurimpien kulttuurivaikutteidensa joukkoon säveltäjä Jean Sibeliuksen, taiteilija Akseli Gallen-Kallelan ja kirjailija Mika Waltarin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallitus
 • Ministerit
 • Perussuomalaiset
 • Kulttuuripolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  2. 2

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  8. 8

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää