Valikko
Politiikka    |   HS-analyysi

Sosiaaliturva on muuttumassa ”köyhäinavusta” perusoikeudeksi – ja hyvä niin, sanoo Kelan asiantuntija

Viime aikojen otsikot kertovat sosiaalitukien optimoinnista, jota keskiluokkakin harrastaa. Mutta onko se ongelmallista? Professori Olli Kankaan mukaan ei.

Muutamia lehtien viimeaikaisia aiheita:

Opiskelija moittii HS:n mieli­pidesivuilla absurdiksi ajatusta, että Kela vaatii häntä myymään omat osakkeensa ennen kuin suostuu myöntämään hänen kanssaan asuvalle tyttöystävälle toimeentulotukea.

So­siaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo arvelee ”Rikkaiden lapsille taskurahaa Kelasta” -otsikoidussa kolumnissaan Etelä-Suomen Sanomissa, että yhä useampi uusista toimeen­tulo­tukea saavista nuorista on hyvin toimeentulevien perheiden kotona asuvia lapsia. Syynä on se, että vanhempien tulot eivät vaikuta kotona asuvan 18-vuotiaan toimeentulotukeen ja 325 euron kuukausitukea on niin helppo hakea netistä.

HS kertoo, kuinka nuoret käyvät tahallaan epäonnistumassa pääsykokeissa saadakseen työmarkkinatukea mutta välttääkseen opiskelupaikan saamisen.

Mitä näistä esimerkeistä pitäisi ajatella?

Kenen pitäisi tukea perheen­jäseniä – oman perheen vai muiden veronmaksajien?

Onko oikein, että keskiluokka venyttää moraalin rajoja käyttääkseen hyväkseen yhteiskunnan tukijärjestelmiä? Eikö näin yksilön vastuu ala hämärtyä ja valtion rahakirstun pohja häämöttää?

Onko sosiaaliturva muuttumassa ”köyhäinavusta” kansalaispalkan kaltaiseksi perus­oikeudeksi, jota keskiluokkakin häpeilemättä käyttää?

Kyllä on ja hyvä niin, sanoo professori Olli Kangas, joka toimii Kelan yhteiskuntasuhteiden johtajana. Hänestä nurina keski­luokan tukien rohmuamisesta on turhaa.

Oma lukunsa ovat sääntöjä harkitusti rikkovat, kuten pääsykokeissa tahallaan epäonnistuvat.

Mutta lain ja sääntöjen rajoissa paitsi keskiluokan myös rikkaiden pitää hyötyä sosiaalituista. Kyse on niin sanotusta Matteus-periaatteesta: se, jolla on, sille annetaan.

Matteuksen evankeliumissa kerrotaan tilanomistajasta, joka lähtee ulkomaille ja antaa palvelijoilleen varoja. Tiivistettynä tarina menee niin, että yksi palvelijoista hautaa ne maahan mutta toinen sijoittaa ne ja kasvattaa pääoman moninkertaiseksi.

Kun tilanomistaja palaa, hän antaa osan saaduista tuotoista palvelijalle, joka on niitä kerryttänyt. Rahat maahan haudanneen hän ajaa tiehensä.

Samalla lailla suurituloisille ja runsaasti veroja maksaville annetaan paljon etuja: paljon sairausajan korvausta, työttömyysturvaa ja eläkettä, Kangas selittää.

Kankaan mukaan sosiaali­poli­tiikassa on kaksi periaatetta, jotka hyvässä järjestelmässä tukevat toisiaan: horisontaalinen ja vertikaalinen tulonjako.

Suurituloisten tukeminen on horisontaalista tulonjakoa. Siinä tuloja tasataan saman ihmisen elinkaaren aikana.

Jos Matteuksen tilanomistaja on horisontaalisen tulonjaon esikuva, vertikaalisessa tulonjaossa sankari on Robin Hood: otetaan rikkailta ja annetaan köyhille.

Robin Hood -periaatteella jaettua köyhäinapua on kuitenkin voitu pitää leimaavana.

Kulttuuri on muuttunut niin, että se on nyt vähemmän leimaava, Kangas sanoo. Hän piti vastikään Tampereella vakuutustieteen juhlaseminaarissa luennon, jossa hän esitteli ”uudeksi paradigmaksi” kutsuttua ajattelutapaa hyvinvointivaltiosta so­siaalisena investointina.

Tässä ajattelutavassa tukien tarkoitus on vahvistaa ihmisten tietoja ja taitoja sekä auttaa heitä osallistumaan täysin työ- ja so­siaaliseen elämään.

Jo taloustieteilijä Adam Smith puhui häpeän välttämisestä köyhien auttamisessa – vuonna 1776. Filosofi John Rawls muotoili saman 1990-luvulla siten, että yksilöillä täytyy olla kyky ja voima ottaa vastuu elämästään.

Kankaan mukaan vakavasti otettavat kansainväliset vertailut osoittavat, että suomalainen sosiaalipolitiikka tasaa tulonjakoa melko hyvin. Tutkimukset näyttävät myös, että sosiaaliturvaa ei kannata kohdistaa vain huonotuloisille.

”On parempi pitää keski­luokan terävät kyynärpäät so­siaaliturvan sisällä kuin ulkopuolella”, Kangas selittää.

Tarveharkintainen köyhien määrittely on Kankaan mielestä vaikeaa, mielivaltaista, byrokraattista ja kyykyttävää. Silloin köyhille annetaan yleensä vähemmän tukia.

Laajemmin tukia jakavassa niin sanotussa universaalissa järjestelmässä kaikki maksavat ja kaikki hyötyvät.

”Ja siksi menot ovat suuret ja päivän ehtoolla tulonjakovaikutus on vahvempi kuin tarve­harkintaisissa järjestelmissä.”

Kansainvälisistä tutkimuksista selviää, että köyhyys ennen tulonsiirtoja on Suomessa suhteellisen suurta, samalla tasolla kuin muun muassa Virossa ja Japanissa.

Hyvinvointivaltion tasaavan vaikutuksen ansiosta eriarvoisuus on kuitenkin Suomessa OECD-maiden pienimpiä.


”Tätä taustaa vasten on vaikea nähdä, että systeemi jotenkin erityisesti hyödyttäisi keskiluokkaa. Se hyödyttää keskiluokkaa, mutta se hyödyttää myös köyhiä. Kyse on siitä, mitä halutaan”, Kangas sanoo. Hänen mukaansa ainakaan tilastot eivät vielä tue väitettä, että juuri keskiluokka hyötyisi järjestelmästä erityisesti.

Palataan vielä lopuksi kysymykseen siitä, pitääkö puolisoiden pitää huolta toisistaan ja perheistään vai onko se veronmaksajien tehtävä.

Omassa nuoruudessani poikaystävän osakepotti olisi myyty ja pitkän kuuman kesän jälkeen olisi vielä siunattu sitä, että valtio antaa rahansa tuhlanneille asumistukea. Silloin toisen rahoilla eläminen ei ehkä ollut ­yhtä paljon alistamis- tai itsenäisyyskysymys kuin nyt.

Juridinen argumentti poika­ystävän logiikan ymmärtämiseksi menee näin: koska laissa ei ole oletusta avopuolisoiden keskinäi­sestä elatusvelvollisuudesta, sitä on kohtuutonta vaatia sosiaaliturvassakaan.

Juridisen argumentin voi haastaa kysymällä, eikö koko ih­miskunnan evoluutiobiologinen historia lähde siitä, että pidämme huolen perheestämme.

Mikä siis neuvoksi osakesalkkupoikaystävän tapauksessa?

Otetaan yhteyttä Kelan juristiin. Etuuspalvelujen lakiyksikön lakimies Mikko Horko kertoo, että avoliiton asema on haluttu tuoda samalle viivalle avioliiton kanssa.

”Ei voida vaatia parempaa asemaa kuin avioliitossa.”

Nuorenparin seurusteluasumista ja avoliittoa taas ei ole ­Kelan voimavaroilla mielekästä erottaa, Horko sanoo.

Muutoinkin erityisesti asumistuessa lähdetään siitä pääsäännöstä, että yhden asunnon asukkaat muodostavat yhteisen ruokakunnan.

”Yleisesti voisi ehkä sanoa, ­että elintaso ja odotukset ovat nousseet”, Horko pohtii.

Hänestä opiskelijoiden tapauksessa ei voida sanoa, että moraalia venytettäisiin tätä nykyä.

”Ennemminkin tukia on tiukennettu.”

Korjaus maanantaina kello 10.07: Lisätty sana avo- kohtaan, jossa puhutaan siitä, onko puolisoilla lain mukaan elatusvelvollisuus toisiaan kohtaan. Aviopuolisoilla tällainen velvollisuus lain mukaan on, avopuolisoilla ei.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaaliturva
 • Kela
 • Toimeentulotuki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  2. 2

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  8. 8

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää