Politiikka

Paikallinen sopiminen yleistyy: jopa palkkojen pienentämisestä voidaan sopia työpaikoilla – kerro HS:lle kokemuksistasi

Ekonomistien mielestä kilpailukykysopimus ei lisännyt oikeastaan lainkaan työelämän joustoja.

Oletko koskaan miettinyt, voisiko työsi järjestää nykyistä järkevämmin? Entä antavatko työehtosopimukset mahdollisuuden tehdä työtä niin, että se olisi nykyistä enemmän hyödyksi työntekijälle, työnantajalle ja asiakkaalle?

Tiedätkö ylipäätään, mistä kaikesta sinä tai työyhteisösi voitte sopia työnantajan kanssa?

Pian sinunkin työpaikallasi saatetaan ehdottaa paikallista sopimista. Syynä tähän on paljon parjattu kilpailukykysopimus (kiky).

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) selvityksen mukaan satojentuhansien ihmisten työehtoihin tuli kikyn seurauksena pykäliä, jotka sallivat lisää paikallista sopimista. TEM selvitti kaikkiaan 26:ta työehtosopimusta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Nämä sopimukset määräävät yli miljoonan työntekijän työehdot kuntien työntekijöistä vartiointialaan.

”Merkittävin jo toteutunut paikallinen sopiminen oli työajan pidentäminen 24 tunnilla vuodessa. Vaikka se oli palkansaajille todella vaikeaa, työajan pidentämisestä sovittiin paikallisesti 14 sopimuksessa, kun suurimpia sopimuksia oli tarkastelussa 26”, sanoo TEM:n yhteistoiminta-asiamies Harri Hietala.

HS kerää kokemuksia paikallisesta sopimisesta mahdollista toista juttua varten. Jos työpaikallasi on käytetty paikallista sopimista, voit kertoa meille kokemuksiasi – sekä hyviä että huonoja. Samoin voit kertoa, jos paikallinen sopiminen ei syystä tai toisesta ole onnistunut.TEM:n selvityksen mukaan työajan pidennyksestä sovittiin työpaikoilla muun muassa rahoitusalalla, kiinteistöalalla, autokorjaamoissa, vakuutusalalla ja paperiteollisuudessa.

Työajan pidentämisestä ei voi puhua normaalina paikallisena sopimisena, sillä se tehtiin käskien. Kymmenessä sopimuksessa työaika piteni kuitenkin ohjattuna myös niin, että työntekijät eivät päässeet sopimaan työajan pidennyksestä, vaan liitot tai alayhdistykset määräsivät siitä. Näin oli esimerkiksi kunnissa.

Monissa kikyn mukaisissa sopimuksissa päätettiin myös muusta kuin 24 tunnista. Muiden uudistusten mukaisia muutoksia työpaikoilla tuskin on kovin paljon vielä tehty, koska sopimuksista monet tulivat voimaan vasta tänä vuonna.

Kikyn takia yhtiön taloudellisissa ongelmissa käyttöön otettava niin sanottu kriisilauseke kirjattiin 18 sopimukseen. Neljällä alalla se oli jo ennestään, joten se on nyt voimassa lähes kaikilla aloilla.

Useimmat kriisilausekkeet mahdollistavat työvoimakustannusten alentamisen vuoden aikana kymmenellä prosentilla.

Työaikapankki oli ennen kikyä jo 20 alalla. Nyt tuli kolme alaa lisää.

Usein yrittäjät valittavat, että työntekijät olisivat valmiita paikalliseen sopimiseen, mutta liitot estävät sen. Enää sopimista ei tarvitse – ainakaan teoriassa – alistaa liitoille suoraan millään selvityksessä mukana olleella alalla.

Eniten paikallisen sopimisen mahdollisuus lisääntyi yksityisen sosiaalipalvelualan lisäksi autokorjaamoissa ja kemian alan toimihenkilöillä.

Helsinkiläisen Kalliolan sosiaali- ja terveyspuolen työntekijöille paikallinen sopiminen on tuttua.

Kalliolan setlementti on vuonna 1919 perustettu kolmannen sektorin toimija, jonka työntekijät muun muassa hoitavat lapsia ja vanhuksia. He ovat jo pitkään sopineet paikallisesti työajoistaan.

Työntekijöiden uuteen työehtosopimukseen tuli helmikuun alussa monta uudistusta.

Sopimus mahdollistaa nyt muun muassa työaikapankin ja myös palkkoihin puuttumisen tietyin ehdoin, jos yritys joutuu taloudellisiin vaikeuksiin.

Sopimuksesta myös poistettiin kohta, jonka mukaan paikallinen sopiminen pitää alistaa liitoille. Työvuoron pituutta voi jatkaa 15 tuntiin aikaisempaa joustavammin.

Kalliolassa kävi kuitenkin niin, että entiset paikalliset sopimukset pantiin jäihin uuden työehtosopimuksen tultua voimaan. Nyt laajasti työaikoja koskevia sopimuksia ei ole, mutta suunnitteilla on. Kunhan ensin selviäisi hallituksen toinen suuri hanke, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, sote. Se mahdollisesti muuttaa myös Kalliolan toimintaa.

”Tilanne on auki. Haluamme rauhassa katsoa, millainen sopimus olisi paras sekä työnantajalle että palkansaajille ja myös millaisia ratkaisuja voitaisiin ottaa käyttöön eri työpisteissä”, sanoo Kalliolan palvelutuotannon johtaja Kari Ollila.

”Aikaisemmin meillä oli paikallisista sopimuksista erilaisia variaatioita, mutta nyt toteutamme työehtosopimuksen kirjauksia. Kun sote ja muut palat ovat taas kohdallaan, täytyy katsoa, mitä paikallisia sopimuksia muutokset vaativat”, ohjaaja ja Kalliolan luottamusmies Virpi Salo sanoo.

Suomen yrittäjien ja monien ekonomistien mielestä kilpailukykysopimus ei lisännyt oikeastaan lainkaan työelämän joustoja. Ruotsissa ja Saksassa menee heidän mukaansa paremmin, koska työpaikoilla joustetaan enemmän työtilanteen mukaan.

Yrittäjien mukaan paikallisen sopimisen mahdollisuudet ovat merkitykseltään vähäisiä muun muassa siksi, ettei vähimmäispalkkoihin, lomaltapaluurahoihin ja pekkasvapaisiin saa puuttua.

Palkansaajajärjestöt pääosin kannattavat paikallista sopimista, kunhan niiden oma valta ei romutu. Palkansaajajärjestöt ihmettelevät, miksi työnantajat eivät halua tehdä enempää paikallisia sopimuksia, vaikka se on monesti mahdollista.

Mahdollisuus ei kuitenkaan koske työnantajaliittoihin kuulumattomia yrityksiä. Ne eivät siis ole työehtosopimusten osapuolia, vaikka joutuvat yleissitovuuden takia noudattamaan työehtosopimuksia.

Viime keväänä palkansaajien keskusjärjestöt ja vielä tuolloin työehdoista neuvotellut Elinkeinoelämän keskusliitto EK sopivat, että myös yleissitovuuden piirissä olevat järjestäytymättömät yritykset voisivat poiketa työehdoista samoin säännöin kuin järjestäytyneetkin.

Perheyritysten liitolle ja Suomen Yrittäjille tämä ei käynyt, koska niiden mielestä lakiin olisi pitänyt kirjata, että sopimuksen voisi tehdä luottamusmiehen lisäksi myös liittoon kuulumaton henkilö tai ryhmä.

Tämä ei puolestaan käynyt etenkään palkansaajille, koska liittojen valta perustuu järjestäytyneiden työnantajien kanssa tehtyihin työehtosopimuksiin ja luottamusmiesjärjestelmään.

Paikallinen sopiminen voi yleistyä seuraavan kerran ensi syksynä ja talvena, kun liitot neuvottelevat uusista sopimuksista.

Parhaillaan työryhmä pohtii myös työaikalain uudistusta. Työnantajat ja palkansaajat ovat niin eri mieltä jokseenkin kaikesta, ettei näillä näkymin kesäkuun lopun määräaikaan mennessä ole odotettavissa ainakaan merkittäviä muutoksia nykyiseen lakiin.

Oikaisu keskiviikkona kello 10.30: Kuvatekstissä Virpi Salon sukuniemi oli aiemmin kirjoitettu virheellisesti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kilpailukykysopimus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  5. 5

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  6. 6

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  7. 7

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  8. 8

   Mitä uusi talouden tutkimusyksikkö oikein merkitsee – havahtuiko ”kaiken maailman dosenteista” sanaillut Sipilä tieteellisen tiedon tärkeyteen?

  9. 9

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  10. 10

   Lapsi tunnusti murhan 16 vuotta sitten Ruotsissa mutta kiistää nyt – syyttäjä selvittää, pitäisikö tapaus tutkia uudelleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  9. 9

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  10. 10

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää