Politiikka

Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

Kauppa harmittelee vetkuttelua. Keskon pääjohtaja Mikko Helander sanoo, että taustalla on Alko.

Hallituspuolueet etsivät pahasti kompuroivaan alkoholilain kokonaisuudistukseen ratkaisua jo tällä viikolla.

Alkoholilakia valmistelevan kansanedustajaryhmän on määrä kokoontua tiistaina ja keskiviikkona arvioimaan lakitekstin avoinna olevia kohtia.

Samalla on tarkoitus neuvotella erityisesti keskustaryhmässä voimistuneista vaateista tiukentaa lakiesitystä ydinkohdiltaan. Moni keskustassa haluaa myös äänestää esityksestä eduskunnassa omantunnon asiana.

”Eduskuntaryhmän johdolle on evästetty, että alkoholilainsäädännöstä pitäisi tehdä omantunnon kysymys”, sanoo ryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi (kesk).
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lohen mukaan alkoholi on rinnastettavissa ydinvoimaan, turkistarhaukseen ja avioliittolakeihin.

Ratkaisua on haettu eduskuntaryhmien puheenjohtajien kesken, mutta tuloksetta. Tavoite on löytää nyt malli, jolla edetä, ja joka myös minimoisi alkoholihaitat.

Ryhmyrit haluavat kuulla siksi vielä kansanedustajaryhmän kantoja. Keskustaa työryhmässä edustavat tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikko ja Timo Kalli, perussuomalaisia eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi ja Ritva ”Kike” Elomaa sekä kokoomusta Outi Mäkelä ja Sinuhe Wallinheimo.

Ryhmä istui jo kertaalleen muutama viikko sitten.

Toiveaikataulu on ollut, että toukokuun lopussa olisi valmista ja lakiesitys saataisiin eduskuntaan vielä ennen kesälomaa. Voimaan uusi laki voisi tulla ensi vuoden alusta.

Sosiaali- ja terveysministeriössä pykälät ovat viittä vaille valmiit. Ne on sorvattu vuosi sitten kansanedustajaryhmässä sovitun kompromissimallin mukaan.

Isoin muutos nykyiseen olisi, että vahvat oluet, lonkerot ja limuviinat siirtyisivät markettien hyllyille. Kaupoissa myytävien alkoholijuomien vahvuus saisi olla enimmillään 5,5 prosenttia eikä valmistustapaa rajoitettaisi eli juomat voitaisiin valmistaa myös tislaamalla.

Vielä on sopimatta, saako seurojentalolla tai ravintolassa järjestettyihin juhlatilaisuuksiin kuten häihin ja syntymäpäiviin tuoda omat alkoholijuomat mukaan vai aiheuttaako se kilpailuvääristymiä.

Kansanedustajaryhmää vetävä Saarikko sanoo, että vain kokousaika on sovittu.

”Keskusta on todennut, että ryhmässämme vaikeita asioita ovat limuviinat ja 4,7 prosentin nosto 5,5 prosenttiin. Nyt kokoonnumme ja katsomme, löytyykö jokin ulospääsytie”, Saarikko toteaa.

Lausuntokierroksen jäljiltä esitys sai paljon kielteistä palautetta.

Iso poliittinen kysymys on siis yhä kaupoissa myytävien juomien alkoholiprosentti ja valmistustaparajoitus.

Perussuomalaisten Elomaa korostaa, että sovitusta pitäisi pitää kiinni, mutta valmiutta kannan tarkistukseen hänellä on.

”Keskustahan on tässä harannut vastaan. Kovien neuvottelujen jälkeen esitykseen päädyttiin. Ei kantani ole kuitenkaan niin kiveen hakattu, etteikö siitä voisi neuvotella.”

Elomaan mukaan lausuntokierros antoi uutta ajateltavaa. Hän ei usko, että koko lakihanke enää kaatuisi, mutta sisältö voi elää.

”Lausunnoissa tuli esille aika paljon alkoholin kielteisiä vaikutuksia terveyteen. Siinä mielessä on nyt vähän uusi tilanne. Hyvä olisi, että päästäisiin eteenpäin, mutta voi tämä vielä syksyyn mennä”, Elomaa arvioi.

Kokoomuksen Mäkelä sanoo, että ”olettamus on, että pohja­sopimus pitää”.

”Periaate on, että jos hallituspuolueet ovat keskenään jotain sopineet, sen mukaan mennään. Olo on nyt se, että yritetäänkö tästä luistaa. Toivottavasti suoraselkäinen linja pitää.”

”Totta kai nämäkin asiat ovat kompromisseja. Neuvottelevissa henkilöissä on tapahtunut muutoksia. Tässä voi olla syy mahdollisiin muutoksiin”, Mäkelä arvelee.

Kompromissimallista liikkuu lukuisia versioita.

Työryhmässä on HS:n tietojen mukaan heitelty, että vahvat lonkerot jäisivät yhä Alkon myymälöihin ja muutoin laki­paketti etenisi sellaisenaan. Taustalla on se, että Alkolle lonkero on myynnillisesti niin iso tuote.

On myös väläytetty, että vahvat oluet, lonkerot ja limuviinat jäisivät kaikki Alkoon, mutta kaupoissa saisi myydä muitakin kuin käyttämällä valmistettuja juomia. Marketjuomien alkoholiprosentti voisi olla enimmillään esimerkiksi viisi prosenttia ja mainonnassa kiellettäisiin ilmaisu ”kossuvissy”.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen tyrmää vesitysesitykset.

”Hallituspuolueiden ryhmät ovat jo työryhmän yksimielisen esityksen 5,5 prosentista hyväksyneet”, Jokinen ilmoittaa tekstiviestillä.

Kauppaa kalkkiviivoilla vetkuttelu harmittaa. Keskon pääjohtaja Mikko Helander sanoo, että taustalla on Alkon asema.

”Tässä on kysymys halusta pitää vahvat lonkerot Alkon hyllyllä. Ne ovat Alkon kannattavin tuoteryhmä. Tätä ei haluta sanoa ääneen. Sen sijaan maalaillaan limuviinoilla kauhukuvia ja pelotellaan ihmisiä.”

”Ei siis haluta Alkon asemaa heikentävää lakimuutosta”, Helander painottaa.

Helanderin mukaan huoli alkoholikulutuksen kasvusta on jo turha.

”Kulutushan on ollut jo pitkään laskussa, ja myös nuorten alkoholikäyttö on laskenut.”

”Voin ilmoittaa, että Kesko myös sitoutuu siihen, että emme käytä limuviinoja ketjumarkkinoinnissa emmekä sisäänheittotuotteina. Ei sitä ole tehty nytkään.”

Helander uskoo, että hallitus ”soutaa maaliin”.

”Uskon ja luotan, että hallitus tämänkin asian hoitaa, kun ovat sen jo keskenään sopineet. Onhan hallituksellekin tärkeää toimia niin kuin on sovittu.”

”Ja tietysti kaikille on tärkeää vähentää alkoholihaittoja.”

”Alkoholistien hoitoonpääsy on meillä kovin vaikeaa. Pitäisi miettiä, miten siihen saisi enemmän tukea. Alkoholijakelu ei ole nyt suurin asia”, Helander lisää.

S-ryhmän pääjohtaja Taavi Heikkilä muistuttaa, että kauppa on jo saanut kiitosta muun muassa vastuullisesta tavasta valvoa alkoholin ostajien ikärajoja.

”Totta kai kannatamme sääntelyn keventämistä ja alkoholi­prosentin nostoa. Näin saataisiin myös pienpanimoiden oluet kauppaan. Se olisi työllisyydelle hyvä asia ja vähentäisi ulkomaisen oluen tuontia.”

”Tietysti toivoisi, että kun hallitus on ryhtynyt määrätietoisesti sääntelyä keventämään, linja jatkuisi. Aukioloaikojen vapauttaminen on hyvä esimerkki. Viime vuonna sen ansiosta syntyi yli 6 000 työpaikkaa”, Heikkilä sanoo.

Pekka Puska haluaa kaksi muutosta esitykseen

Keskustan kansanedustaja ja koko kansan terveysvalistajana tunnettu lääkäri Pekka Puska, 71, sanoo suoraan, ettei hän voisi äänestää eduskunnassa hallituksen tekemän alkoholi­lakiesityksen puolesta sen nykyisessä muodossa.


”Minun taustallani on ihan selvää, että en voisi äänestää sellaisen esityksen puolesta, jossa suomalaisten kansanterveys kärsii. Tämä esitys on ehdottomasti turmiollinen”, sanoo Puska, joka johti Kansanterveyslaitosta ja sen seuraajaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (THL) vuosina 2003–2013.

Hän kuitenkin uskoo, että hallituspuolueiden neuvotteluissa esitys vielä muuttuu.

”Olen aika optimistinen, koska faktat ovat niin kovat.”

Puskalle, kuten keskustan eduskuntaryhmässä monelle muullekin, riittäisi, että esityksestä muutettaisiin kaksi kohtaa: ruokakauppoihin ei tuotaisi vahvoja oluita eikä limuviinoja.

”Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja uudistuksesta vastaava ministeri Juha Rehulakin (kesk) ovat samaa mieltä”, Puska muistuttaa.

THL arvioi, että vahvempien juomien tuominen ruokakappoihin lisäisi alkoholin kokonaiskulutusta noin kuusi prosenttia. Sen seurauksena alkoholikuolemia tulisi vuosittain 150 lisää.

”Yhteiskunnalliset haitat ovat mittavia. Sote-palvelujen taakka päivystyksessä kasvaisi niin, että sieltä saatavat säästöt voisi unohtaa. Sisäministeri Paula Risikon (kok) mukaan alkoholin aiheuttamat ongelmat kasvaisivat niin, että myös poliiseja tarvittaisiin noin 300 lisää. Kulutuksen kasvu heijastuu myös työn tuottavuuteen.”

”Lausuntokierroksella lakiesitystä vastusti 37 lausujaa, ja sitä puolsi vain 11. Puolesta olivat vain kokoomus ja alkoholiteollisuus. Panimoliiton lobbaus on ollut hirvittävää.”

Suomalaisten kansanterveyden kannalta nimenomaan alkoholista on tullut keskeinen ongelma, Pekka Puska muistuttaa.

”Noin puolet terveyseroista johtuu alkoholista ja tupakasta. Ja puolet alkoholin kulutuksesta on olutta.”

Hänen mielestään Viron-tuonti ei riitä perusteluksi tehdylle esitykselle.

”Vain viisi prosenttia oluesta tuodaan Virosta. Ja Viro on korottamassa alkoholin verotusta.”

Puska tuli tunnetuksi 1970-luvulla Pohjois-Karjala-projektista, jossa muokattiin sydän- ja verisuonisairauksista kärsineiden itäsuomalaisten ruokavaliota vähärasvaisemmaksi.

”Suomalaisten ruokavaliossa on tapahtunut dramaattinen muutos, ja sydänkuolleisuus on laskenut niistä ajoista 80 prosenttia. Samaan aikaan alkoholin kulutus on kolminkertaistunut ja haitat moninkertaistuneet. Tänä päivänä alkoholi on se iso juttu.”

”Totta kai toivon, että joskus tulevaisuudessa kulutus olisi niin vastuullista, että myyntiä voisi vapauttaa. Mutta jos se tehdään nyt, seuraukset ovat selvät.”

Mistä sovittiin vuosi sitten?

 Nelosoluet (5,5 %) tulevat ruokakauppoihin.

 Myös vahvoja lonkeroita ja limuviinoja saa myydä ruokakaupoissa.

 Ravintolat voivat myydä enintään 5,5-prosenttisia alkoholijuomia ulos.

 Ravintoloissa myytävän alkoholin annoskokoa ei enää rajoiteta.

 Festivaalien ”olutkarsinat” poistuvat, kun anniskelualueiden sääntely kevenee.

 Pienpanimot saavat myydä vahvempia tuotteitaan ulos.

  Alkot saavat olla auki tunnin pitempään eli kello 21 asti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • Lainsäädäntö
 • Vähittäiskauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Sisustajat hullaantuivat viherkasveihin ja hittikasvit ovat paikoin loppuneet kukkakaupoista – ammattilainen kertoo, miten ”vihersisustat” tyylikkäästi

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  6. 6

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  7. 7

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  10. 10

   Ensimmäinen kiinalainen lentoyhtiö avaa reitin Helsinki-Vantaalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  10. 10

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää