Valikko
Politiikka

Raportti: Joka neljäs suomalainen voisi kannattaa äärinationalistista puoluetta – Suomen Nobel-voittaja varoittaa ”diktaattorien kaudesta”

”Diktaattorien kausi saattaa olla edessä”, sanoo nobelisti Bengt Holmström Evan Matti Apusen haastattelussa.

Suomalaisten asennemaailma tarjoaa vahvan kasvualustan populismille, väittää tuore Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) raportti. Eva on itsenäinen, työnantajajärjestöjä lähellä oleva tutkimuslaitos.

Populismia monipuolisesti ruotivassa Tyytymättömyyden siemenet -raportissa esitellään muun muassa Evan tuoreen asennetutkimuksen tuloksia. Niiden mukaan valtaosa suomalaisista suhtautuu kriittisesti maahanmuuttoon, eliitteihin ja markkinatalouteen.

Esimerkiksi kaksi kolmesta katsoo, että Suomi kaipaa vahvaa johtajaa, joka palauttaisi järjestyksen ja ”oikeiden arvojen kunnioituksen”. Voit tutkia suomalaisten asennoitumista eräisiin populistisiin väitteisiin tässä taulukossa. (Juttu jatkuu taulukon jälkeen.)Asennetutkimus perustuu kyselyyn, joka tehtiin tammikuussa. Siihen vastasi noin kaksituhatta suomalaista. Virhemarginaali on 2–3 prosenttia kumpaankin suuntaan.

Asenteiltaan populistisimpia ovat Evan tutkimuksen mukaan EU-kielteiset, perussuomalaisia äänestävät, vailla ammatillista koulutusta olevat ja työttömät. Keskimääräistä vähemmän populistisia sen sijaan ovat muun muassa kokoomuksen ja Rkp:n äänestäjät, akateemisesti koulutetut ja johtavassa asemassa työskentelevät.

Yllättäen ikäryhmistä vähiten populistisia ovat nuoret. ”Tämä on sikäli yllättävää, että nuoria ikäluokkia on pidetty alttiina populistiselle vaikuttamiselle, koska ne ovat varttuneempia vähemmän sitoutuneita vaikuttamaan yhteiskunnassa edustuksellisen demokratian kautta”, kirjoittaa Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto raportissa.

Eva laati asennetutkimuksen perusteella myös kolme erilaista populistipuoluetta ja testasi niiden suosiota suomalaisten parissa. Yksi puolueista oli äärikansallinen, toinen vasemmistopopulistinen ja kolmas radikaalivihreä.

Kolmesta suosituimmaksi osoittautui äärikansallinen puolue, jonka kuvitteelliselle asialistalle kuuluivat muun muassa vaatimukset kaiken maahanmuuton lopettamisesta, suomalaisten suosimisesta työnhaussa ja EU:sta eroamisesta. Joka neljäs suomalainen olisi Evan kyselyn mukaan valmis äänestämään tällaista puoluetta.

”Tämä voidaan tulkita niin, että nykypuolueiden äänestäjät ovat valmiita äänestämään radikaalimpaa puoluetta. Etenkin perussuomalaisilla näyttäisi olevan painetta muuttaa linjaansa kärjekkäämmäksi ja populistisemmaksi, kun puhtaasti nativistispopulistinen linja saa paljon kannatusta”, Haavisto kirjoittaa.

”Nativistispopulistinen” viittaa siihen, että puolue sanoo ajavansa kantaväestön etua.

Raportti sisältää myös taloustieteen Nobel-palkinnon viime vuonna voittaneen suomalaisprofessorin Bengt Holmströmin haastattelun. Evan johtajan Matti Apusen tekemässä haastattelussa Holmström arvioi sitä, mihin populismin nousu voi pahimmillaan johtaa.


Holmström arvioi, että edustuksellista demokratiaa ja totuuteen pyrkivää mediaa rapauttavat johtajat voivat saada entistä enemmän jalansijaa. Hän lukee näihin muun muassa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin.

”Diktaattorien kausi saattaa olla edessä, mutta uskon ja toivon, että se jää lyhyeksi ja että useat maat pysyvät demokraattisina”, hän sanoo.

”Amerikka tulee varmasti säilymään demokraattisena, mutta edustuksellinen demokratia tulee todennäköisesti olemaan polarisoitunutta.”

Holmströmin mukaan populismin nousuun yksi syy on entistä suurempi päätöksenteon avoimuus ja parempi tiedon saatavuus. Tämä on saanut kansalaiset kuvittelemaan, että heillä on kaikki tarvittava tieto vallanpitäjien päätösten arviointiin. Koska kansalaisilla ei kuitenkaan ole tietoa esimerkiksi poliittisten kompromissien syistä, tulee näiden tekemisestä entistä vaikeampaa.

”Joissakin asioissa joukkoviisaus on todellista viisautta, mutta useimmissa tapauksissa se ei sitä ole, koska tiedon käyttö ja asiantuntemus jäävät vähäisiksi”, Holmström sanoo haastattelussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Populismi
 • Oikeistopopulismi
 • Puolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  3. 3

   Tuore haastattelu paljastaa: prinssi Harry halusi jättää kuningasperheen

  4. 4

   Bottas venyi uskomattomaan taisteluun – nousi toiseksi viime metreillä

  5. 5

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  6. 6

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  7. 7

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  8. 8

   Bottas ja Räikkönen kolaroivat keskenään ensimmäisellä kierroksella – ”Sama ***** kaveri osui minuun taas”

  9. 9

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  10. 10

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  8. 8

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  9. 9

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  10. 10

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää