Valikko
Politiikka

Pääministeri Sipilä Jussi Halla-ahon valinnan jälkeen: Riski hallituksen kaatumiseen on olemassa – Orpo: ”Erittäin vakava paikka”

Onko perussuomalaisissa luottomiestä jatkossa? Se on täysin epäselvää, sanoo Petteri Orpo.

Hallitus saattaa kaatua perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksen seurauksena, pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi Tallinnassa lauantaina.

Jussi Halla-aho valittiin puolueen puheenjohtajaksi Jyväskylässä lauantaina. Halla-aho tunnetaan jyrkän maahanmuuttovastaisista mielipiteistään. Hänen tähtäimessään ovat erityisesti islam ja ”monikulturisimksi” kutsuttu ideologia. Lue Halla-ahon profiili täältä.

HS kysyi pääministeriltä, näkeekö tämä ”riskiä, että hallitus voi nyt kaatua”.

”Totta kai”, Sipilä vastasi. ”Tämä on kova paikka hallitukselle. Katsomme yhdessä, miten tästä eteenpäin.”

Myös kokoomus aikoo pohtia vakavasti hallituksen jatkoa, sanoi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lauantaina Turussa.

”Onhan tämä erittäin vakava paikka. Jo pelkästään perussuomalaisten puheenjohtajavalinta aiheuttaa sen, että me joudumme miettimään hyvin vakavasti sitä, onko hallitusyhteistyön jatkumiselle edellytyksiä”, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa ei riitä, että perussuomalaiset sitoutuvat hallitusohjelmaan.

”Kyse on myös periaatteista, niistä periaatteista, joiden pohjalle hallitusohjelma on rakennettu. Hallitusohjelmassa lukee muun muassa, että Suomi on avoin, kansainvälinen, kieleltään ja kulttuuriltaan rikas maa. Muun muassa tämän kirjauksen osalta Timo Soini on ollut takuumies politiikalle”, Orpo kertoi.

Hän uskoo, että Jyväskylän puoluekokouksesta tulee takaisin hyvin erilainen perussuomalainen puolue Halla-ahon johdolla kuin mikä sinne lähti.

”Onko luottomiestä jatkossa? Se on täysin epäselvää. Kuvastaa jo jotain, että Halla-aho osoittaa ovea Soinille saman tien.”

Halla-aho sanoi lauantaina, että hänestä olisi ”luontevaa”, että Soini poistuisi politiikan eturivistä eli luopuisi ulkoministerin salkustaan.


Sipilä vakuutti, että hallitussopimusta ei muuteta. Hän soitti Tallinnan-vierailultaan Jussi Halla-aholle, joka oli Sipilän mukaan halukas jatkamaan hallituksessa nykyisen hallitusohjelman puitteissa.

”Yllätys tämä [Halla-ahon valinta] ei ole”, Sipilä sanoi.

Perussuomalaisten arvomaailma etääntyy nyt keskustan arvoista, pääministeri sanoi. Hän sanoi, ettei tunne Halla-ahoa eikä tämän ajattelua kovin hyvin.

Suomen kansainväliseen maineeseen Sipilä ei usko Halla-ahon linjan vaikuttavan.

”Se, mitä politiikkaa hallitus noudattaa, on Suomen maine maailmalla – ei yksittäisten henkilöiden maine”, sanoi Sipilä. ”Se on selvä, että hallitusohjelmaa ei puheenjohtajavaihdoksen vuoksi muuteta”, sanoi Sipilä.

Halla-ahon mahdollinen valinta on herättänyt viime viikkoina runsaasti keskustelua kokoomusväen piirissä. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) on ilmoittanut toistuvasti, että puolue ei voi olla hallituksessa Halla-ahon kanssa.

Puheenjohtaja Orpo ilmoitti ennen vaalia, ettei hän halua puuttua toisen puolueen henkilövalintoihin.

Hän kuitenkin sanoi, että kokoomus aikoo joka tapauksessa arvioida tilanteen uudelleen, kun hallituskumppanin puheenjohtaja vaihtuu. Hänen mukaansa puolue ei voi olla mukana arvojensa vastaisessa hallituksessa.

”Haluan keskustella oman väkeni, puoluejohdon ja pääministerin kanssa siitä, onko edellytyksiä hallitusyhteistyön jatkamiselle.”

Lännen Media kyseli tällä viikolla kokoomusvaikuttajien mielipiteitä siitä, että kokoomus jatkaisi hallitusyhteistyötä Halla-ahon johtaman puolueen kanssa. Yli puolet kyselyyn vastanneista naisista ilmoitti, ettei kokoomus voi olla samassa hallituksessa Halla-ahon johtaman puolueen kanssa.

Hallituspuolueiden johtajia kokoontuu maanantaina pääministeri Juha Sipilän (kesk) koolle kutsumana.

”Sen jälkeen minulla on puolueen väkeä koolla. Ratkaisuja pitää pystyä tekemään rivakasti”, Orpo sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus
 • Hallitus
 • Perussuomalaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää