Politiikka

Hallitus kaatuu: Sipilä puolusti hajottamista A-studiossa, perussuomalaisten Huhtasaari ihmetteli päätöstä

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sekä perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhuivat tilanteesta Ylen A-studiossa illalla.

Ylen A-studiossa jatkettiin maanantai-iltana keskustelua Suomen hallituksen kaatumisesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä kertoivat aiemmin päivällä, että arvojen ero Jussi Halla-ahon perussuomalaisiin oli kasvanut niin suureksi, ettei hallituksen ole mahdollista jatkaa. Keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmä antoivat maanantai-iltana tukensa hallituksen hajottamiselle.

Pääministeri Sipilä puolusti päätöstä A-studiossa. Sipilän mukaan ”asiakysymyksistä voidaan aina kerran sopia”, mutta päätöksentekotilanteissa testataan aina yhteistä arvopohjaa. Sipilän mukaan tämä voi tulla esiin etenkin turvapaikka- ja EU-asioissa.

”Näihin hommiin ei saa rakastua niin paljon, että arvot olisivat kaupan”, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan hän kysyi Halla-aholta heti kärkeen, että oliko hän tosissaan hallituksessa jatkamisesta. Sipilän mukaan Halla-aho vakuutti, että se oli perussuomalaisten ensisijainen vaihtoehto.

Perussuomalaisten uusi varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari tuli studioon Halla-ahon tilalle, koska Halla-aholla oli Huhtasaaren mukaan ”tärkeämpi kokous”.

Huhtasaari ihmetteli Sipilän päätöstä hajottaa hallitus.

”Halla-aho on sanonut, että perussuomalaiset on sitoutunut hallitusohjelman ja sen turvapaikkapoliittisen ohjelman noudattamiseen. Näyttää siltä että tämä hallitusohjelma ei kelpaa Orpolle ja Sipilälle”, Huhtasaari sanoi.

”Minusta Sipilä näyttää nyt marttyyrilta, että hän haluaa hallituksen eroa, jotta pääsee meistä eroon. Hän vetoaa siihen, että minun tai Halla-ahon arvomaailma ei kelpaa. En tiedä millainen ihanne on kokoomuksen ja keskustan arvomaailma, mutta ainakin minulle koti, uskonto ja isänmaa ovat oma arvopohjani.”

Huhtasaaren mukaan hän on keskustellut perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Toimi Kankaanniemen ja Halla-ahon kanssa, eikä hän ole huomannut ”mitään viestiä, että kukaan eduskuntaryhmästä olisi lähdössä”.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti Huhtasaaren väitteitä outoina. Orpo toisti Sipilän esittämät huolet ja sanoi, että varsinkin arvopuolella ero nykyiseen perussuomalaisten johtoon on ”todella suuri”.

Orpon mukaan kyseessä oli kokonaisuus, johon jonkin tietyn asian muuttuminen ei välttämättä olisi vaikuttanut. Hän sanoo pitävänsä ”lähes mahdottomana”, että hallitusta ei olisi kaadettu.

”Ei se muuta tilannetta ihmisten osalta, että he tulevat valituksi johonkin tehtävään. Sillä on merkitystä, mitä on sanonut ja kirjoittanut aikaisemmin.”

Orpon mukaan Halla-ahon blogikirjoitukset olivat eurooppa- ja maahanmuuttopolitiikan ohella ”yksi erittäin vaikea elementti”. Halla-aho ei ole irtisanoutunut rajuista kirjoituksistaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö torjui A-studion haastattelussa perussuomalaisten riveistä tulleen arvostelun siitä, että Niinistö on sunnuntaisilla kommenteillaan puuttunut perussuomalaisten sisäisiin asioihin.

A-studion toimittajan Jan Anderssonin mukaan jotkut puolueessa pitävät Niinistön lausuntoja sisäpolitiikasta ja Halla-ahosta paluuna Urho Kekkosen aikaan.

”Olen yrittänyt Kekkosesta vähän päästä eroon tässä. Totesin, että perussuomalaiset näyttävät uudelta puolueelta. Jos ajatellaan, että puolue vaihtaa koko puoluejohdon ja ministerit kärsivät tappion, niin helposti päätyy johtopäätökseen, että puolue on myös sisällöltään jossain määrin erilainen”, Niinistö kommentoi.

Niinistö ei halunnut spekuloida sillä, voisiko perussuomalaiset nousta oppositiossa Ruotsin toiseksi suurimman puolueen ruotsidemokraattien kaltaisiin kannatuslukemiin.

”Totta kai oppositiossa on ehkä sitten mahdollisuus saada heidän ajatuksillaan lisää kannatusta. Toisaalta pitää muistaa, että puolueella oli jo aika korkea kannatus, ja se on menettänyt sitä aika paljon.”

Niinistö sanoi toivovansa mahdollisimman ripeitä hallitusneuvotteluja. Uudet vaalit olisivat Niinistön mukaan ”aika äärimmäinen tilanne”.


Orpo ja Sipilä antoivat ymmärtää, että mikäli hallitustunnusteluissa muut puolueet eivät sitoudu nykyisiin maakuntauudistukseen ja sote-uudistuksen valinnanvapauteen, se johtaisi todennäköisesti uusiin vaaleihin.

”Kyllä se keskeinen kysymys on”, Sipilä sanoi maakuntauudistuksesta.

”Lähdetään liikkeelle siitä, että katsotaan mitä muutoksia muut eduskuntaryhmät kenties haluaisivat nykyiseen hallitusohjelmaan. Ei tule sote-uudistusta ilman valinnanvapautta”, Orpo kommentoi.

Oppositiopuolueissa näkemykset uusista vaaleista jakautuivat odotetusti.

Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden puheenjohtajat sanoivat A-studiossa pitävänsä hyvin epätodennäköisenä, että puolueet voisivat lähteä uuteen hallitukseen muuta kuin vaalien kautta.

Rkp:n ja kristillisdemokraattien puheenjohtajat taas muistuttivat, että vaalit ovat viimeinen keino.

Keskustan eduskuntaryhmän päätös hallituksen hajottamisesta oli yksimielinen, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kommentoi Twitterissä.Kokoomuksen päätöksestä twiittasi varapuhemies Arto Satosen (kok) erityisavustaja Juha Kirstilä. Orpon mukaan eduskuntaryhmässä käytiin ”rauhallinen keskustelu”.Halla-aho valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi lauantaina. Hallituksen hajottamisesta Orpo ja Sipilä kertoivat viestipalvelu Twitterissä noin kello 14.


MAANANTAINA TAPAHTUNUTTA

Pääministeri Sipilä kommentoi aiemmin maanantaina, että hallituksen mahdollisuus viedä tavoitteitaan eteenpäin ”tuli kyseenalaiseksi” perussuomalaisten johdon vaihduttua viikonloppuna.

Sipilä perusteli hallituksen hajottamista Orpon kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa alkuillasta.


Orpon mukaan hän ei voinut luottaa siihen, että Halla-ahon perussuomalaiset jakaisi kokoomukselle merkittävien arvojen, kuten luovuttamattomien ihmisoikeuksien tai oikeusvaltioperiaatteen, merkityksen.

”Ne [arvot] eivät ole poliittista korrektiutta tai liturgiaa”, Orpo sanoi. ”Me emme hyväksy minkäänlaista vihapuhetta, emme syrjintää.”

Halla-ahon edustamat maahanmuuttokriitikot puhuvat usein siitä, että ”poliittinen korrektius” estäisi maahanmuuttokysymysten rehellisen käsittelyn. Lisäksi Halla-aho itse on tunnettu kärjekkäistä kirjoituksistaan, joista hän on saanut myös rikostuomion. Niistä voit lukea lisää tästä.

Hankalaksi olisi Sipilän mukaan muodostunut myös Halla-ahon aikomus johtaa puoluettaan Brysselistä. Tämä olisi pääministerin mukaan vaarantanut hallituksen toimintakyvyn.

Neuvotteluissa ei käyty yksityiskohtaisesti läpi Halla-ahon nimilistaa uusiksi ministereiksi. Sipilä kuitenkin sanoo, että Halla-aho esitteli ministerivalintojen periaatteet, ja niistä saattoi päätellä, etteivät kaikki valinnat olisi käyneet hallituskumppaneille.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä moni taas pelkää, että uuden johdon alaisessa puolueessa heikkojen ja huono-osaisten ihmisen puolustaminen jää maahanmuutto- ja EU-kritiikin alle.

Edustajat ovat pitäneet vilkkaasti toisiinsa yhteyttä puoluekokouksen jälkeen ja tiistaina on edessä myrskyisä eduskuntaryhmän kokous. Lue lisää aiheesta tästä.

Halla-aho itse on kommentoinut neuvottelujen päättymistä ainoastaan Facebookissa. Hän kirjoittaa käyneensä Sipilän ja Orpon kanssa asiallisen keskustelun ja vaatineensa jälleen hallitusohjelman maahanmuuttolinjausten nykyistä tiukempaa noudattamista.


”Pääministeri ilmoitti hetki sitten, että maahanmuuttoa koskevien kirjausten nykyistä tarkempi noudattaminen ei ole mahdollista, ja ettei edellytyksiä hallitusyhteistyön jatkumiselle ole”, hän kirjoitti kello 14.30.

Halla-ahon piti osallistua Ylen A-studion erikoislähetykseen hallituksen hajoamisesta maanantai-iltana, mutta myöhemmin hän perui tulonsa.

Maanantain mittaan on käynyt selväksi, että Sipilän vaihtoehdot uudeksi hallituspohjaksi ovat rajatut. Rkp:tä ja kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta muut oppositiopuolueet ovat jo kieltäytyneet hallitusneuvotteluista.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoo HS:lle, että on valmis hallitusneuvotteluihin. Hän luonnehtii tilannetta surulliseksi.

”Meidän kaikkien tehtävämme on saada uusi hallitus aikaan niin pian kuin mahdollista. Keskustelemme tilanteesta puolueen sisällä lähipäivinä ja olemme valmiit istumaan neuvottelupöytään.”

Kristillisdemokraattien Sari Essayah puolestaan sanoo HS:lle, että hänen puolueensa on valmis neuvottelemaan hallitukseen osallistumisesta.

”Varmasti kuulostelemme tilannetta. Kaikki vaihtoehdot ovat todennäköisesti avoimesti pöydällä. Päädytäänkö vielä vaaleihin, kaikki on nyt auki”, Essayah toteaa.

Jo etukäteen arveltiin, että Sipilä hakee yhteistyökumppaneikseen kristillisdemokraatteja ja Rkp:tä. Vihreät, vasemmistoliitto ja Sdp ilmoittivat maanantaina, etteivät ne lähde hallitukseen ilman uusia vaaleja.

Keskustan, kokoomuksen, Rkp:n ja Kd:n muodostamalla hallituksella olisi eduskunnassa äärimmäisen niukka, 101 edustajan enemmistö – elleivät jotkut perussuomalaisten kansanedustajista vaihda leiriä.

Tässä voit tarkastella, millaisilla kokoonpanoilla hallitus voisi saada enemmistön nykyisessä eduskunnassa. Juttu jatkuu alempana.Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi Facebookissa iltapäivällä, että puolue on valmis hallitukseen vain uusien vaalien jälkeen. ”Hallituspuolueiden kannat huomioon ottaen politiikkaan vaadittaisiin totaalinen u-käännös”, Rinne kirjoittaa.

Vasemmistoliiton Li Andersson kertoo, että hänen puolueensa osallistuminen uuteen hallitukseen olisi epätodennäköistä.

”Vasemmistoliiton näkökulmasta pidän epätodennäköisenä, että pystyisimme yhteistä säveltä löytämään keskustan ja kokoomuksen kanssa”, hän totesi.

Samaa sanoo vihreiden Ville Niinistö, joka vaatii uusia vaaleja.

”Tässä eduskunnassa eivät keskusta ja kokoomus pysty neuvottelemaan meitä mukaan hallitukseen, elleivät he tee linjaansa täyskäännöstä”, hän kertoo.

Orpo ja Sipilä ilmoittivat hallituksen hajottamisesta Twitterissä samanaikaisesti kello 14.06 maanantaina.

Tarkalleen ottaen Orpo ja Sipilä kertoivat, että heillä on yhteinen esitys keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmille: ”ei edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Halla-ahon johtaman PS:n kanssa.”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo, että hallitustilanteesta huolimatta maa jatkaa menoaan. Hän toivoo, että Suomi saisi mahdollisimman nopeasti toimintakykyisen enemmistöhallituksen.

Niinistö kommentoi tilannetta Naantalin Kultarannassa.

”Demokratiassa käy joskus niin, että hallitukset voivat kaatua. Asiat ovat hallituspuolueiden käsissä”, Niinistö sanoi HS:lle.

Hallituskriisiä yritettiin sovitella vielä maanantaiaamuna. Neuvottelut käytiin pääministerin virka-asunnolla Helsingin Kesärannassa, ja ne kestivät kaksi tuntia. Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho lähti neuvotteluista kello 12.


NÄIN POLIITIKOT KOMMENTOIVAT HALLITUKSEN HAJOAMISTA

Orpon ja Sipilän päätös sai heti hyväksynnän niiltä kokoomusvaikuttajilta, jotka olivat vaatineet hallitusyhteistyön katkaisemista viikonlopusta lähtien. Ryhdikäs päätös, kommentoi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.Entinen pääministeri Alexander Stubb sanoi Twitterissä englanniksi olevansa ylpeä Orpon ja Sipilän päätöksestä.Vaatimuksia hallitusyhteistyön katkaisemisesta perussuomalaisten kanssa kuului viikonloppuna lähinnä kokoomuksen leiristä. Maanantaina joukkoon liittyivät Keskustanuoret ja Keskustan Opiskelijaliitto.

”Suomessa ei saada joutua tilanteeseen, jossa rasistien johtama puolue toimii hallituksessa”, järjestöjen puheenjohtajat Arttu Karila ja Hilkka Kemppi totesivat tiedotteessa.


MITEN TÄHÄN PÄÄDYTTIIN?

Halla-aho, Orpo ja Sipilä neuvottelivat siitä, voiko hallitus jatkaa tällä kokoonpanolla perussuomalaisten vallanvaihdoksen jälkeen.

Maahanmuuttokriittisen Halla-ahon ja hänen tukijoidensa arvomaailma on kauhistuttanut kokoomuksen ja keskustan edustajia. Halla-aho valittiin lauantaina perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi nousi kansanedustaja Laura Huhtasaari, toiseksi kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ja kolmanneksi kansanedustaja Juho Eerola. Kaikki kuuluvat puolueen maahanmuuttokriittiseen siipeen.

Petteri Orpo puolestaan totesi jo sunnuntaina, että perussuomalaisten johdon vaihtuminen on kokoomukselle ”erittäin vakava paikka”.


Orpo ei kuitenkaan halunnut ”mennä asioiden edelle” ja sanoi odottavansa maanantain keskusteluja.

Sipilä otti sunnuntaina kantaa Halla-ahon nimitykseen lähinnä toteamalla, että koko puoluejohdon vaihtuminen on ainutlaatuinen tapahtuma. Hän ei ottanut kantaa siihen, onko kyse hallituskriisistä tai millaisia edellytyksiä hallituksella on jatkaa tehtävässään.


Halla-ahon mukaan hallituskumppanien ongelmat perussuomalaisia kohtaan eivät johtuneet perussuomalaisten poliittisesta linjasta vaan henkilöistä: hänestä itsestään ja varapuheenjohtaja Laura Huhtasaaresta.

”Hallituksen hajoaminen henkilökysymyksiin olisi valitettavaa, koska hallitus on pannut alulle tärkeitä ja äänestäjillemme kipeitäkin uudistuksia, jotka olisi syytä saattaa päätökseen”, hän sanoi linjapuheessaan sunnuntaina.

 


 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallituspolitiikka
 • Perussuomalaiset
 • Keskusta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  2. 2

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  3. 3

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  4. 4

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  5. 5

   Kymmenet arvokkaat huvilat rapistuvat Helsingin käsiin, koska kaupunki ei ole pystynyt kunnostamaan tai myymään niitä

  6. 6

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  7. 7

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

  8. 8

   Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

  9. 9

   Vuoden parhaassa nuortenelokuvassa on muskeleita, räjähtäviä taloja ja feministinen sankari, jollaista satavuotias Suomi kipeästi kaipaa

  10. 10

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  3. 3

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  4. 4

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  5. 5

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  6. 6

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  7. 7

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  8. 8

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  9. 9

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  10. 10

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää