Politiikka    |   HS-analyysi

Kirjoituksia maahanmuutosta, islamista ja raiskauksista – tällaisia mielipiteitä hallituskriisin aiheuttanut Jussi Halla-aho on julkaissut vuosien varrella

Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten johtoon kaatoi hallituksen. Hallituskumppanien mukaan arvoero kasvoi liian suureksi. Vastausta siihen, mitä se tarkoittaa, voi hakea Halla-ahon suosimasta politiikasta sekä hänen kirjoituksistaan. Ne ovat kiertäneet sekä kokoomuksen että keskustan puoluejohdossa, ja niitä on pidetty erittäin huolestuttavina.

Jussi Halla-ahon nousu perussuomalaisten puheenjohtajaksi johti maanantaina siihen, että hallitus kaatuu. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kertoivat maanantaina Kesärannassa, että puolueiden välinen arvopohja oli kasvanut liian erilaiseksi.

”Ennen kaikkea kyse on inhimillisyydestä. Haluamme tehdä ihmislähtöistä politiikkaa, kaikkia arvostaen. Olen kokenut, että arvot ovat kovin erilaisia”, Orpo sanoi.

”Ihmisyyden arvoa mitataan myös pakolaispolitiikan ja maahanmuuton käytännön yksityiskohdissa. Olisi selvästi riski, että näihin kysymyksiin tulee lisää arvoeroa”, kommentoi Sipilä.

Sipilä ja Orpo mainitsivat myös muita syitä, kuten Suomen EU-suhteen ja Halla-ahon suunnitelman johtaa puoluetta Brysselistä käsin. Mutta selväksi kävi, että hallituksen hajottamisessa on ollut pitkälti kyse Halla-ahon henkilöstä sekä perussuomalaisten uudesta maahanmuuttovastaisesta varapuheenjohtajistosta.

Mutta miten Halla-aho eroaa esimerkiksi kisan hävinneestä Sampo Terhosta, joka on tunnetusti kansallismielinen ja hyvin kriittinen maahanmuuttoa sekä EU-integraatiota kohtaan? Terhon valinta olisi tuskin ollut ongelma hallituskumppaneille, toimiihan hän jo nyt ministerinä.


Arvoista puhuminen itsessään on epämääräistä. Kirkkaamman käsityksen saa, jos tarkastelee sekä Halla-ahon poliittista linjaa että erityisesti kirjoituksia.

Ensin lyhyesti turvapaikkapolitiikasta. Halla-aho on esittänyt tai nostanut esille esimerkiksi seuraavia toimenpiteitä:

- Turvapaikanhakijoiden sijoittamista parakkeihin.

- Ainakin kielteisen suojelupäätöksen saaneiden siirtolaisten ottamista säilöön sekä tilapäistä rajavalvontaa Tornionjoelle.

- Jokaisen kansainvälisen suojelun nojalla myönnetyn oleskeluluvan perusteen läpikäyntiä parinkymmenen viime vuoden ajalta.

- Kehitysyhteistyön lopettamista Somaliaan ja Irakiin, jotta maat suostuisivat ottamaan vastaan kielteisen suojelupäätöksen saaneita kansalaisiaan.

- Siirtolaisia Välimerestä pelastavien järjestöjen rankaisemista.

Oletettavasti tällaiset ehdotukset saivat kokoomuksen ja keskustan johdon varpailleen, vaikka Halla-aho onkin sanonut, ettei hän aio näitä asioita ajaa hallituksessa.

On vaikea sanoa, missä määrin Halla-ahon äärikireä turvapaikkapoliittinen linja eroaa Terhosta. Terho on itse sanonut, ettei hänen ja Halla-ahon linjoissa ole eroja.

Halla-aho on kuitenkin esittänyt edellä mainittuja toimenpiteitä ääneen. Lisäksi Halla-ahon johtama hallituspuolue olisi ollut alituinen riesa keskustalle ja kokoomukselle.

Vaikka Halla-aho ei olisi hallituksessa vaatinut edellä mainittuja kiristyksiä, voi pitää hyvin todennäköisenä, että perussuomalaiset poliitikot olisivat nostaneet niitä kerta toisensa jälkeen esille. Timo Soini oli keskustalle ja kokoomukselle ”takuumies”, joka varmisti, että kaikkein kovimpia puheenvuoroja hillitään. Terho taas oli tunnetusti takuumiehen suosikki puheenjohtajaksi.

Keskustan ja kokoomuksen kannalta hallitusyhteistyö Halla-ahon perussuomalaisten kanssa olisi saattanut näyttää siltä, että puolueet antavat siunauksensa nykyistäkin selvästi tiukemmalle maahanmuuttopolitiikalle ja jyrkille mielipiteille. Samalla kannatus voisi vuotaa pois.

Linjaeroista on siis hankala sanoa, tosin Halla-aho lienee Terhoa jyrkempi niin maahanmuutto- kuin EU-asioissa.

Olennaisia ovat Halla-ahon lukuisat kirjoitukset, jotka viimeistään tekivät Halla-ahosta symbolisesti paljon Terhoa raskaamman taakan hallituskumppaneille.

”Sillä on merkitystä, mitä on sanonut ja kirjoittanut aikaisemmin. Kirjoitukset olivat yksi erittäin vaikea elementti”, kommentoi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo maanantai-iltana Ylen A-studiossa.

Halla-ahoa voi pitää suomalaisen maahanmuuttovastaisen liikkeen keskeisenä innoittajana, joka yhdistetään etenkin maahanmuuttokriittiseen Hommaforum-keskustelupalstaan.

Lähinnä Scripta-blogissaan Halla-aho on julkaissut useita tekstejä, joissa hän käsittelee esimerkiksi maahanmuuttoa, islamia, somaleja, vihervasemmistolaisten naisten raiskauksia ja väkivaltaa. Yksi kirjoituksista johti myös korkeimman oikeuden vuonna 2012 antamaan tuomioon uskonrauhan rikkomisesta ja kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Halla-aho olisi siis ollut iso ongelma, etenkin kokoomukselle. Eduskuntavaalit lähestyvät, ja puolue on huolissaan liberaalien äänestäjien katoamisesta vihreisiin.

Sitaatit Halla-ahon teksteistä ovat kiertäneet sekä kokoomuksen että keskustan puoluejohdossa, ja HS:n tietojen mukaan niitä on pidetty erittäin huolestuttavina.

Tässä muutamia esimerkkejä Halla-ahon teksteistä:

- Korkeimmassa oikeudessa Halla-aho tuomittiin kirjoituksesta, jossa hän toteaa, että ”profeetta Muhammad oli pedofiili, ja islam on pedofilian pyhittävä uskonto, siis pedofiiliuskonto. Pedofilia on Allahin tahto”. Samassa tekstissä Halla-aho kirjoittaa myös, että ”ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen on somalien kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre”. Kirjoitus löytyy täältä, mutta kyseiset kappaleet on poistettu oikeusasteiden päätöksellä.

- Halla-aho poisti blogistaan kappaleen, jossa hän pohtii homoseksuaalimiehen ampumista. ”Väkivalta on nykyään aliarvostettu ongelmanratkaisukeino”, Halla-aho kirjoitti. Poistetun kappaleen voi nähdä tässä jutussa.

- Halla-aho poisti bloginsa kommenttiosiosta vuonna 2006 tehdyn kirjoituksen, jossa hän kertoi, että olisi ”yksinomaan iloinen”, jos ”maahanmuuttajajengi” raiskaisi vihreiden silloisen kansanedustajan.

Myöhemmin Halla-aho kommentoi blogissaan poistaneensa kirjoituksen, koska siitä nousi ”kamala meteli”. Halla-aho kirjoitti kuitenkin, että ”olen edelleen ja tulen jatkossakin olemaan vilpittömästi ja täydestä sydämestäni sitä mieltä, että jos naishenkilö, joka vastustaa maahanmuuttajaraiskaajien karkottamista, tulee maahanmuuttajaraiskaajan raiskaamaksi, se on iloinen asia”. Tekstin voi lukea täältä.

HS:lle Halla-aho kommentoi asiaa vuonna 2008 näin: ”Yksittäisten henkilöiden mainitseminen tällaisissa yhteyksissä on epäviisasta, ja siksi poistin kommentin. Itse periaatteesta olen toki edelleen samaa mieltä.”

- Mainitsemaansa periaatetta Halla-aho avasi myös vuonna 2006 julkaistussa kirjoituksessa, jossa hän kirjoittaa toivovansa, että maahanmuuton seurauksena lisääntyvien raiskausten uhriksi joutuisivat vihervasemmistolaiset naiset, koska he ovat Halla-ahon mukaan vastuussa maahanmuuton kasvusta.

”Mieluummin he kuin joku muu. Heihin ei tehoa mikään muu kuin se, että monikulttuuri osuu omaan nilkkaan”, Halla-aho kirjoittaa tekstissä, joka löytyy täältä.

- Bloginsa vieraskirjassa Halla-aho kirjoitti, että on ”pelottavaa”, että ”poliisi ei vallitsevassa mediailmapiirissä voi ampua luotia päähän kiviä nakkelevalle ihmissaastalle”. Tekstin voi lukea täältä.

- Halla-ahon mukaan oikea ”vihan kohde” on ”utopiassa elävä poliittinen eliitti, jolle neekeri on hoivattava reppana ja kiva halinalle ja joka vähät välittää yhteiskuntarauhasta”. Tekstin voi lukea täältä.

- Halla-aho kirjoitti, ettei mene väliin, jos näkee pahoinpitelyn tai raiskauksen, koska ei halua riskeerata tilannetta, jossa joutuisi maksamaan ”jollekin Afrikan sarven ihmissaastalle vahingonkorvauksia ’kivusta ja särystä’”. Tekstin voi lukea täältä.

- Halla-ahon mukaan ”ainoa mitattava ja siten kiistatta olemassa oleva ihmisarvo on yksilön instrumentaalinen arvo. Yksilöt voidaan perustellusti asettaa arvohierarkiaan sen mukaan, miten paljon heidän kykyjensä tai osaamisensa poistaminen yhteisön käytöstä heikentäisi yhteisöä”. Halla-aho jatkaa tekstissään, että ”kaikki ovat eriarvoisia”, mutta ”toisin kuin egalitaristit kuvittelevat, eriarvoisuudesta ei seuraa vähempiarvoisten kaasuttaminen, ellei kaasuttamiselle ole muuta pätevää syytä”. Tekstin voi lukea täältä.

- Halla-aho kirjoitti olevansa ihmeissään, miksi muslimeilla on niin ”suuri halu tuottaa kipua heikoimmassa asemassa oleville, kuten eläimille, lapsille ja naisille”. ”Miksi musulmaanit hyppelevät munat pystyssä mölähdellen, kun päitä katkotaan tai jotakuta lyödään raipalla?” Tekstin voi lukea täältä.

- Vuonna 2011 Halla-aho kirjoitti Facebookissa, että Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, ”jonka ei tarvitsisi välittää suosiostaan ja joka voisi panna lakkoilijat ja mellakoijat kuriin panssarivaunuilla”. Kreikkaa hallitsi vuosina 1967–1974 oikeistolainen sotilashallitus, joka syyllistyi ihmisoikeusjärjestöjen mukaan lukuisiin vakaviin rikoksiin.

Monet Halla-ahon rajuista kirjoituksista ovat vähintään kymmenen vuoden takaa.

Tuolloin Halla-aho ei ollut julkinen henkilö vaan Helsingin yliopiston tutkija. Kansanedustajaksi Halla-aho pyrki vuonna 2007, Helsingin kaupunginvaltuustoon hän pääsi 2008.

Halla-aho ei ole kuitenkaan irtisanoutunut mistään, mitä on kirjoittanut.

”Minä en irtisanoudu siitä, mitä olen sanonut. Olen kirjoittanut erilaisissa elämäntilanteissa erilaisia asioita, en osannut ennustaa omaa poliittista tulevaisuuttani. Kun olosuhteet muuttuvat, ilmaisunkin pitää muuttua”, Halla-aho kommentoi tuoreeltaan Ylelle.

”Tehtaanpuiston homon” ampumista Halla-aho kommentoi tosin blogissaan ”ei kovin ansiokkaana möläytyksenä”.

Se, että Halla-aho ei ole irtisanoutunut aiemmista kirjoituksistaan, vaikutti varmasti niin Sipilän kuin Orponkin ajatteluun. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiinnitti sunnuntaina Kultarannassa huomiota siihen, ettei Halla-aho ole irtisanoutunut kirjoituksistaan.

”Minä en ole nähnyt, että nämä henkilöt, jotka on tuomittu nimenomaan ihmisarvoon kohdistuvasta loukkauksesta, olisivat osoittaneet tehokasta katumista”, Niinistö kommentoi Ylelle.

”Kyllä heillä aika tehtävä on edessään, jos haluavat todella vakuuttaa meidät siitä, että ne elementit, jotka tuomioon johtivat, ovat poissa. En ole huomannut, että olisi käytetty puheenvuoroja, joissa on luovuttu aiemmin sanotusta”, presidentti Niinistö totesi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  2. 2

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  3. 3

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  4. 4

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  5. 5

   Kymmenet arvokkaat huvilat rapistuvat Helsingin käsiin, koska kaupunki ei ole pystynyt kunnostamaan tai myymään niitä

  6. 6

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  7. 7

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

  8. 8

   Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

  9. 9

   Vuoden parhaassa nuortenelokuvassa on muskeleita, räjähtäviä taloja ja feministinen sankari, jollaista satavuotias Suomi kipeästi kaipaa

  10. 10

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  3. 3

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  4. 4

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  5. 5

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  6. 6

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  7. 7

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  8. 8

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  9. 9

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  10. 10

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää