Valikko
Politiikka    |   HS-analyysi

Kirjoituksia maahanmuutosta, islamista ja raiskauksista – tällaisia mielipiteitä hallituskriisin aiheuttanut Jussi Halla-aho on julkaissut vuosien varrella

Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten johtoon kaatoi hallituksen. Hallituskumppanien mukaan arvoero kasvoi liian suureksi. Vastausta siihen, mitä se tarkoittaa, voi hakea Halla-ahon suosimasta politiikasta sekä hänen kirjoituksistaan. Ne ovat kiertäneet sekä kokoomuksen että keskustan puoluejohdossa, ja niitä on pidetty erittäin huolestuttavina.

Jussi Halla-ahon nousu perussuomalaisten puheenjohtajaksi johti maanantaina siihen, että hallitus kaatuu. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kertoivat maanantaina Kesärannassa, että puolueiden välinen arvopohja oli kasvanut liian erilaiseksi.

”Ennen kaikkea kyse on inhimillisyydestä. Haluamme tehdä ihmislähtöistä politiikkaa, kaikkia arvostaen. Olen kokenut, että arvot ovat kovin erilaisia”, Orpo sanoi.

”Ihmisyyden arvoa mitataan myös pakolaispolitiikan ja maahanmuuton käytännön yksityiskohdissa. Olisi selvästi riski, että näihin kysymyksiin tulee lisää arvoeroa”, kommentoi Sipilä.

Sipilä ja Orpo mainitsivat myös muita syitä, kuten Suomen EU-suhteen ja Halla-ahon suunnitelman johtaa puoluetta Brysselistä käsin. Mutta selväksi kävi, että hallituksen hajottamisessa on ollut pitkälti kyse Halla-ahon henkilöstä sekä perussuomalaisten uudesta maahanmuuttovastaisesta varapuheenjohtajistosta.

Mutta miten Halla-aho eroaa esimerkiksi kisan hävinneestä Sampo Terhosta, joka on tunnetusti kansallismielinen ja hyvin kriittinen maahanmuuttoa sekä EU-integraatiota kohtaan? Terhon valinta olisi tuskin ollut ongelma hallituskumppaneille, toimiihan hän jo nyt ministerinä.


Arvoista puhuminen itsessään on epämääräistä. Kirkkaamman käsityksen saa, jos tarkastelee sekä Halla-ahon poliittista linjaa että erityisesti kirjoituksia.

Ensin lyhyesti turvapaikkapolitiikasta. Halla-aho on esittänyt tai nostanut esille esimerkiksi seuraavia toimenpiteitä:

- Turvapaikanhakijoiden sijoittamista parakkeihin.

- Ainakin kielteisen suojelupäätöksen saaneiden siirtolaisten ottamista säilöön sekä tilapäistä rajavalvontaa Tornionjoelle.

- Jokaisen kansainvälisen suojelun nojalla myönnetyn oleskeluluvan perusteen läpikäyntiä parinkymmenen viime vuoden ajalta.

- Kehitysyhteistyön lopettamista Somaliaan ja Irakiin, jotta maat suostuisivat ottamaan vastaan kielteisen suojelupäätöksen saaneita kansalaisiaan.

- Siirtolaisia Välimerestä pelastavien järjestöjen rankaisemista.

Oletettavasti tällaiset ehdotukset saivat kokoomuksen ja keskustan johdon varpailleen, vaikka Halla-aho onkin sanonut, ettei hän aio näitä asioita ajaa hallituksessa.

On vaikea sanoa, missä määrin Halla-ahon äärikireä turvapaikkapoliittinen linja eroaa Terhosta. Terho on itse sanonut, ettei hänen ja Halla-ahon linjoissa ole eroja.

Halla-aho on kuitenkin esittänyt edellä mainittuja toimenpiteitä ääneen. Lisäksi Halla-ahon johtama hallituspuolue olisi ollut alituinen riesa keskustalle ja kokoomukselle.

Vaikka Halla-aho ei olisi hallituksessa vaatinut edellä mainittuja kiristyksiä, voi pitää hyvin todennäköisenä, että perussuomalaiset poliitikot olisivat nostaneet niitä kerta toisensa jälkeen esille. Timo Soini oli keskustalle ja kokoomukselle ”takuumies”, joka varmisti, että kaikkein kovimpia puheenvuoroja hillitään. Terho taas oli tunnetusti takuumiehen suosikki puheenjohtajaksi.

Keskustan ja kokoomuksen kannalta hallitusyhteistyö Halla-ahon perussuomalaisten kanssa olisi saattanut näyttää siltä, että puolueet antavat siunauksensa nykyistäkin selvästi tiukemmalle maahanmuuttopolitiikalle ja jyrkille mielipiteille. Samalla kannatus voisi vuotaa pois.

Linjaeroista on siis hankala sanoa, tosin Halla-aho lienee Terhoa jyrkempi niin maahanmuutto- kuin EU-asioissa.

Olennaisia ovat Halla-ahon lukuisat kirjoitukset, jotka viimeistään tekivät Halla-ahosta symbolisesti paljon Terhoa raskaamman taakan hallituskumppaneille.

”Sillä on merkitystä, mitä on sanonut ja kirjoittanut aikaisemmin. Kirjoitukset olivat yksi erittäin vaikea elementti”, kommentoi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo maanantai-iltana Ylen A-studiossa.

Halla-ahoa voi pitää suomalaisen maahanmuuttovastaisen liikkeen keskeisenä innoittajana, joka yhdistetään etenkin maahanmuuttokriittiseen Hommaforum-keskustelupalstaan.

Lähinnä Scripta-blogissaan Halla-aho on julkaissut useita tekstejä, joissa hän käsittelee esimerkiksi maahanmuuttoa, islamia, somaleja, vihervasemmistolaisten naisten raiskauksia ja väkivaltaa. Yksi kirjoituksista johti myös korkeimman oikeuden vuonna 2012 antamaan tuomioon uskonrauhan rikkomisesta ja kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Halla-aho olisi siis ollut iso ongelma, etenkin kokoomukselle. Eduskuntavaalit lähestyvät, ja puolue on huolissaan liberaalien äänestäjien katoamisesta vihreisiin.

Sitaatit Halla-ahon teksteistä ovat kiertäneet sekä kokoomuksen että keskustan puoluejohdossa, ja HS:n tietojen mukaan niitä on pidetty erittäin huolestuttavina.

Tässä muutamia esimerkkejä Halla-ahon teksteistä:

- Korkeimmassa oikeudessa Halla-aho tuomittiin kirjoituksesta, jossa hän toteaa, että ”profeetta Muhammad oli pedofiili, ja islam on pedofilian pyhittävä uskonto, siis pedofiiliuskonto. Pedofilia on Allahin tahto”. Samassa tekstissä Halla-aho kirjoittaa myös, että ”ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen on somalien kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre”. Kirjoitus löytyy täältä, mutta kyseiset kappaleet on poistettu oikeusasteiden päätöksellä.

- Halla-aho poisti blogistaan kappaleen, jossa hän pohtii homoseksuaalimiehen ampumista. ”Väkivalta on nykyään aliarvostettu ongelmanratkaisukeino”, Halla-aho kirjoitti. Poistetun kappaleen voi nähdä tässä jutussa.

- Halla-aho poisti bloginsa kommenttiosiosta vuonna 2006 tehdyn kirjoituksen, jossa hän kertoi, että olisi ”yksinomaan iloinen”, jos ”maahanmuuttajajengi” raiskaisi vihreiden silloisen kansanedustajan.

Myöhemmin Halla-aho kommentoi blogissaan poistaneensa kirjoituksen, koska siitä nousi ”kamala meteli”. Halla-aho kirjoitti kuitenkin, että ”olen edelleen ja tulen jatkossakin olemaan vilpittömästi ja täydestä sydämestäni sitä mieltä, että jos naishenkilö, joka vastustaa maahanmuuttajaraiskaajien karkottamista, tulee maahanmuuttajaraiskaajan raiskaamaksi, se on iloinen asia”. Tekstin voi lukea täältä.

HS:lle Halla-aho kommentoi asiaa vuonna 2008 näin: ”Yksittäisten henkilöiden mainitseminen tällaisissa yhteyksissä on epäviisasta, ja siksi poistin kommentin. Itse periaatteesta olen toki edelleen samaa mieltä.”

- Mainitsemaansa periaatetta Halla-aho avasi myös vuonna 2006 julkaistussa kirjoituksessa, jossa hän kirjoittaa toivovansa, että maahanmuuton seurauksena lisääntyvien raiskausten uhriksi joutuisivat vihervasemmistolaiset naiset, koska he ovat Halla-ahon mukaan vastuussa maahanmuuton kasvusta.

”Mieluummin he kuin joku muu. Heihin ei tehoa mikään muu kuin se, että monikulttuuri osuu omaan nilkkaan”, Halla-aho kirjoittaa tekstissä, joka löytyy täältä.

- Bloginsa vieraskirjassa Halla-aho kirjoitti, että on ”pelottavaa”, että ”poliisi ei vallitsevassa mediailmapiirissä voi ampua luotia päähän kiviä nakkelevalle ihmissaastalle”. Tekstin voi lukea täältä.

- Halla-ahon mukaan oikea ”vihan kohde” on ”utopiassa elävä poliittinen eliitti, jolle neekeri on hoivattava reppana ja kiva halinalle ja joka vähät välittää yhteiskuntarauhasta”. Tekstin voi lukea täältä.

- Halla-aho kirjoitti, ettei mene väliin, jos näkee pahoinpitelyn tai raiskauksen, koska ei halua riskeerata tilannetta, jossa joutuisi maksamaan ”jollekin Afrikan sarven ihmissaastalle vahingonkorvauksia ’kivusta ja särystä’”. Tekstin voi lukea täältä.

- Halla-ahon mukaan ”ainoa mitattava ja siten kiistatta olemassa oleva ihmisarvo on yksilön instrumentaalinen arvo. Yksilöt voidaan perustellusti asettaa arvohierarkiaan sen mukaan, miten paljon heidän kykyjensä tai osaamisensa poistaminen yhteisön käytöstä heikentäisi yhteisöä”. Halla-aho jatkaa tekstissään, että ”kaikki ovat eriarvoisia”, mutta ”toisin kuin egalitaristit kuvittelevat, eriarvoisuudesta ei seuraa vähempiarvoisten kaasuttaminen, ellei kaasuttamiselle ole muuta pätevää syytä”. Tekstin voi lukea täältä.

- Halla-aho kirjoitti olevansa ihmeissään, miksi muslimeilla on niin ”suuri halu tuottaa kipua heikoimmassa asemassa oleville, kuten eläimille, lapsille ja naisille”. ”Miksi musulmaanit hyppelevät munat pystyssä mölähdellen, kun päitä katkotaan tai jotakuta lyödään raipalla?” Tekstin voi lukea täältä.

- Vuonna 2011 Halla-aho kirjoitti Facebookissa, että Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, ”jonka ei tarvitsisi välittää suosiostaan ja joka voisi panna lakkoilijat ja mellakoijat kuriin panssarivaunuilla”. Kreikkaa hallitsi vuosina 1967–1974 oikeistolainen sotilashallitus, joka syyllistyi ihmisoikeusjärjestöjen mukaan lukuisiin vakaviin rikoksiin.

Monet Halla-ahon rajuista kirjoituksista ovat vähintään kymmenen vuoden takaa.

Tuolloin Halla-aho ei ollut julkinen henkilö vaan Helsingin yliopiston tutkija. Kansanedustajaksi Halla-aho pyrki vuonna 2007, Helsingin kaupunginvaltuustoon hän pääsi 2008.

Halla-aho ei ole kuitenkaan irtisanoutunut mistään, mitä on kirjoittanut.

”Minä en irtisanoudu siitä, mitä olen sanonut. Olen kirjoittanut erilaisissa elämäntilanteissa erilaisia asioita, en osannut ennustaa omaa poliittista tulevaisuuttani. Kun olosuhteet muuttuvat, ilmaisunkin pitää muuttua”, Halla-aho kommentoi tuoreeltaan Ylelle.

”Tehtaanpuiston homon” ampumista Halla-aho kommentoi tosin blogissaan ”ei kovin ansiokkaana möläytyksenä”.

Se, että Halla-aho ei ole irtisanoutunut aiemmista kirjoituksistaan, vaikutti varmasti niin Sipilän kuin Orponkin ajatteluun. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiinnitti sunnuntaina Kultarannassa huomiota siihen, ettei Halla-aho ole irtisanoutunut kirjoituksistaan.

”Minä en ole nähnyt, että nämä henkilöt, jotka on tuomittu nimenomaan ihmisarvoon kohdistuvasta loukkauksesta, olisivat osoittaneet tehokasta katumista”, Niinistö kommentoi Ylelle.

”Kyllä heillä aika tehtävä on edessään, jos haluavat todella vakuuttaa meidät siitä, että ne elementit, jotka tuomioon johtivat, ovat poissa. En ole huomannut, että olisi käytetty puheenvuoroja, joissa on luovuttu aiemmin sanotusta”, presidentti Niinistö totesi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  6. 6

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  7. 7

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  10. 10

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää