Valikko
Politiikka

Hallitus on jatkamassa Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa – Ryhmän johtajat syyttivät Ylellä halla-aholaisia ”kaappauksesta” ja sopimattomista käsitervehdyksistä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi tiistaina kahtia. Eduskunta äänestää luottamuksesta hallitukseen lähipäivinä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti tiistaina illalla kuohuttavan päivän lopputuloksen: nykyinen hallitus jatkaa. Se muodostuu keskustasta, kokoomuksesta ja perussuomalaisista irronneesta Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmästä.

Myös kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmät hyväksyivät esityksen tiistaina.

Pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa tiedotusvälineiden eteen marssi uusi trio: pääministeri Sipilä, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sekä eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho. Terho oli valittu Uuden vaihtoehdon trioministeriksi, eli hän ottaa Timo Soinin paikan hallituksen tärkeimpien päätösten pöydässä.

”Osallistun hallituspuolueiden puheenjohtajien neuvotteluihin”, Terho sanoi.

Näin kahden päivän kaaos oli päättynyt ja – Sipilän sanoja lainaten – hallituskriisi peruttu.

Kriisi alkoi kyteä, kun Jussi Halla-aho valittiin perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi. Vielä maanantaina ja tiistaina ennen yhtä näytti siltä, että Sipilä jättää hallituksen eronpyynnön tiistaina iltapäivällä.

Sitten perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi.

20 kansanedustajaa ilmoitti perustaneensa Uusi vaihtoehto -nimisen ryhmän, joka on valmis jatkamaan hallituksessa. Ryhmässä on mukana ”rivijäsenenä” ulkoministeri ja perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini.


Uuden vaihtoehdon johtajat Simon Elo ja Tiina Elovaara avasivat lähtönsä syitä tiistaina julkisuudessa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Elo painotti Ylen A-studiossa, että ratkaisu ei liittynyt Halla-ahoon henkilönä.

”Meillä on vahva käsitys, että pitkän ajan kuluessa on tehty taustatyötä sen puolesta, että tämä puolue – joka enää  ei meille ole poliittinen koti – kaapataan”, Elo toisti aiemmin päivällä ilmaisemansa syytöksen puolueen kaappaamisesta.

”Se katkaisi minun kamelin selkäni.”

Halla-aho puolestaan syytti A-studiossa kaappaamisväitteitä ”mielikuvituksen tuotteeksi” ja muistutti, että äänestäjät olivat puoluekokoukseen osallistuneita perussuomalaisia.

Elon ja varapuheenjohtaja Tiina Elovaaran mukaan myös osa Halla-ahon kannattajien parissa ilmenneistä näkemyksistä ja toimintatavoista ei ole ollut perussuomalaisten ideologian mukaisia, vaan Elon sanojen mukaan ”suorastaan ihmisyyden vastaisia”.

Elovaara mainitsi Ylellä nimeltä esimerkiksi uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen, joka ”toimii joidenkin keskeisten henkilöiden lähellä”. Hän kertoi, että perussuomalaisten puoluekokouksessa nähtiin muun muassa sellaisia käsitervehdyksiä, jotka ”eivät sovi” perussuomalaisten toimintaan.

”Enpä ole yhtäkään natsitervehdystä nähnyt perussuomalaisten puoluekokouksessa”, Halla-aho vastasi. ”Sanomattakin on selvää, että jos joku sellaisia tekee, niin ei ainakaan minun hyväksynnälläni.”

Väite herätti tiistai-iltana keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Ylen mukaan Elovaara näytti lähetyksen jälkeen toimittajalle Twitterissä levinneen kuvan, johon hän oli viitannut. Sen ottanut Lehtikuvan kuvaaja kertoi Ylen mukaan, että kuva oli otettu eri päivänä ja eri asiayhteydessä kuin mihin Elovaara lähetyksessä viittasi.


Simon Elo totesi aiemmin tiistaina, että on vielä aikaista puhua siitä, tuleeko Uudesta vaihtoehdosta puolue.

”On todennäköistä, että uutta puoluetta aletaan rakentaa”, Sampo Terho sanoi tiedotustilaisuudessa.


TIISTAIN KÄÄNTEET

Tiistain dramaattinen käänne alkoi, kun perussuomalaisten kansanedustajien enemmistö kertoi kello 13 jättävänsä puolueen eduskuntaryhmän ja perustavansa omansa.

Lähtijöitä ilmoittautui ensin 20. Mukana ovat muun muassa kaikki puolueen nykyiset ministerit, kuten Timo Soini ja Sampo Terho, sekä eduskunnan puhemies Maria Lohela.

Myöhemmin kansanedustajat Arja Juvonen ja Veera Ruoho ilmoittivat jättävänsä Halla-ahon perussuomalaiset. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi kertoi Twitterissä iltapäivällä pyytäneensä eroa eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävistä.Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon takana on enää 15 kansanedustajaa.

Halla-aho kommentoi asiaa ensimmäisen kerran iltapäivällä järjestämässään tiedotustilaisuudessa. Hän sanoi, että kapinalliset on ”ostettu ministeripaikoilla hallitukseen”.

”Minusta on surullista, että tämän ryhmän teko luo kaikuja Smp:n [perussuomalaisten edeltäjän] synkimmistä ajoista”, Halla-aho sanoi.

Halla-aho kertoi, että joukkolähtö tuli hänelle täytenä yllätyksenä. Lähtijät jättivät eroilmoituksen eduskuntaryhmän kokouksen alussa ilman aiempaa ilmoitusta.

”Yritän aina ajatella hyvää ihmisistä, mutta oli vaikeaa ennakoida näin laajaa äänestäjien pettämistä”, Halla-aho sanoi.

Hän toisti näkemyksensä, jonka mukaan hallitusyhteistyö kaatui EU-integraatioon.

”Hallituskumppanimme halusivat tietää, miten suhtaudumme edessä oleviin integraatiohankkeisiin, joihin ei hallitusohjelmassa ole vielä pystytty ottamaan kantaa.”

Halla-ahon kommentteja voit katsoa alla olevalta videolta tai lukea tästä jutusta. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Halla-aho ja perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo julkaisivat tiistai-iltana tiedotteen, jossa vakuutettiin puolueen ja eduskuntaryhmän jatkavan toimintaansa normaalisti. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä aikoo järjestäytyä torstaina uudelleen ja valita uuden puheenjohtajiston.

”Jos jäseniltä saatua viestiä ei haluta kuunnella, ei ongelma ole jäsenissä vaan jossain muualla”, tiedotteessa näpäytettiin ryhmästä irtautuneita edustajia.


Perussuomalaisten ryhmän hajoaminen rauhoitti maanantaina alkaneen hallituskriisin.

Pääministeri Sipilä oli jo matkalla Turun lentoasemalta Naantalin Kultarantaan presidentin kesäasunnolle, kun hän sai kuulla perussuomalaisten hajoamisesta. Auto teki saman tien u-käännöksen.

Sipilän tarkoitus oli ollut jättää hallituksen eronpyyntö tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Sen sijaan hän kertoi kello 15 alkaneessa tiedotustilaisuudessa Turun lentoasemalla, että hallituksen eronpyyntö oli peruttu.

Sipilä sanoi tiistai-iltana, että hallituksen ei tarvitse erota. Oikeusoppineet kertoivat hänelle, että hallitukselle on poliittisesti viisasta antaa eduskunnalle tiedonanto.

Sipilä sanoi, että päätös on eduskuntaryhmien, jos hallituksessa ja ohjelmassa ei tapahdu muutoksia. Sipilä kertoi, että eduskunta äänestää luottamuksesta lähipäivinä.


Simon Elo kertoi uudesta ryhmästä eduskunnassa kello 13 muiden lähtijöiden kanssa. Ilmoitus tuli juuri ennen perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokousta.

”Me olemme päättäneet erota perussuomalaisista”, Elo sanoi. ”Tämä päätös tuhoaa todennäköisesti poliittisen uramme. Päätös, jonka seurauksena meidät leimataan pettureiksi. Teemme sen silti.”

Uuden ryhmän jatko Sipilän hallituksessa antaisi hallitukselle edelleen enemmistön eduskunnassa, 106 paikkaa, ja 108 paikkaa, jos Ruoho ja Juvonen lasketaan mukaan.

Toimi Kankaanniemi erosi eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävästä, muttei kertonut eroaako perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

Tämä grafiikka esittää eduskunnan voimasuhteita hajoamisen jälkeen. Juttu jatkuu alempana.


NÄIN LÄHTIJÄT KOMMENTOIVAT

Nämä 22 kansanedustajaa kuuluvat lähtijöiden ryhmään: Simon Elo, Sampo Terho, Vesa-Matti Saarakkala, Kimmo Kivelä, Timo Soini, Jari Lindström, Martti Mölsä, Ari Jalonen, Anne Louhelainen, Kari Kulmala, Pirkko Mattila, Jussi Niinistö, Ritva Elomaa, Kaj Turunen, Tiina Elovaara, Lea Mäkipää, Hanna Mäntylä, Maria Lohela, Reijo Hongisto ja Pentti Oinonen sekä Arja Juvonen ja Veera Ruoho.

”Kysymys ei ole vain siitä, että Jussi Halla-aho valittiin puolueen puheenjohtajaksi vaan heistä, jotka yhdessä kaappasivat puolueen. Sen minkä yli puoli miljoonaa on on vaaleissa antanut, sitä ei alle tuhat ihmistä voi ottaa pois”, Simon Elo sanoo.

”Ne voimat jotka puoluetta tällä hetkellä pyörittävät, eivät edusta sitä kenttää, jonka minä tunnen”, uuden eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Tiina Elovaara toteaa ryhmän tiedotteessa.

”Kun menin Jyväskylään, minulla oli vielä poliittinen koti. Lauantaina minulla ei sitä enää ollut. Raskain mielin joudun myöntämään, että perussuomalaiset eivät enää ole se puolue johon minä liityin”, sanoo työministeri Jari Lindström.

Elovaaran ja kansanedustaja Ritva Elomaan mukaan päätös puolueesta lähtemisestä kypsyi ”kahden päivän aikana”. Se tarkoittaisi, että ryhmästä eroamista suunniteltiin jo ennen kuin pääministeri Sipilä päätti hajottaa hallituksen.

Lähtijöihin kuuluva kansanedustaja Kaj Turunen kertoo, että mukaan pyydettiin vain luotettavaksi tunnettuja edustajia, koska tiedon ei haluttu vuotavan.

Tästä voit lukea lisää eduskuntaryhmästä lähteneiden kommentteja.

NÄIN MUUT OVAT KOMMENTOINEET

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi uuden ryhmän syntyä tuoreeltaan Twitterissä. ”Kunnioitettava ja rohkea päätös”, hän kirjoitti.

Eduskunnan täysistuntoon mennessään Orpo kommentoi, että muuttunut tilanne antaa uusia mahdollisuuksia hallituspohjan muodostamiseen.

Tästä voit lukea lisää kommentteja perussuomalaisten hajoamisesta.

Orpon kommentit voit katsoa alla olevalta videolta.Kaikkia perussuomalaisten kansanedustajia ei ollut pyydetty ryhmään mukaan. Mika Niikko kertoi HS:lle, ettei hänelle ollut kerrottu suunnitelmasta, vaikkei hän omien sanojensa mukaan kuulu Halla-ahon tukijoihin.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari sanoi, että nyt on oltava rauhallinen.

”Rauhallisesti pari päivää katsotaan. Jäsenet valitsevat puolueen johdon”, Huhtasaari sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  3. 3

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  7. 7

   Nuoret palestiinalaisnaiset rikkovat rajoja pistämällä lenkkarit jalkaan: ”Joka kerta kun lähden juoksulenkille, joudun pelkäämään perään huutelua”

  8. 8

   Asuntooni on ilmestynyt hämähäkkejä, joudunko muuttamaan pois?

  9. 9

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  6. 6

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää