Valikko
Politiikka    |   HS-analyysi

Perussuomalaisista loikanneiden teko voi kostautua vaaleissa – Halla-aho taas sai melkoisen opetuksen politiikasta

Ymmärtävätkö kannattajat perussuomalaisista loikanneita? Myös Jussi Halla-aho sai kovan opetuksen politiikasta.

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho kuvaili tiistaita yhdeksi elämänsä masentavimmaksi päiväksi.

Tiistaina yli 20 perussuomalaisten kansanedustajaa erosi omasta puolueestaan ja perusti uuden, kilpailevan ryhmän.

”Suuri osa eduskuntaryhmästä ostetaan ministerinimityksillä ja muilla eduilla muiden puolueiden palvelukseen”, Halla-aho sanoi tiistaina.

Kova lausunto, mutta tältä loikkareiden toiminta monien silmissä näyttää.

Vielä lauantain puoluekokouksessa äänestyksessä toiseksi jäänyt Sampo Terho kiersi kättelemässä pettyneitä tukijoitaan ja sanoi jokaiselle ”yhtenäisenä eteenpäin”.

Samassa hengessä hän myös tviittasi lauantaina:Vielä roisimmilta näyttää loikkariryhmän vetäjäksi valitun kansanedustaja Simon Elon onnitteluviesti lauantailta Jyväskylästä:Vain kolme päivää myöhemmin yhtenäisyydestä ei ollut enää tietoakaan, kun Elo, Terho ja lähes parikymmentä muuta irtosivat puolueesta ja perustivat Uusi vaihtoehto -ryhmän.

Mikä oli muuttunut lauantai ja tiistain välissä? Halla-ahon ajama politiikka? Ei. Terhon ja Halla-ahon linjat puolueen suunnasta? Ei. Ainoa selvä muutos oli se, että Halla-ahon johtamat perussuomalaiset ei mahtunut hallitukseen.

Usein politiikassa sanotaan, että niin on, jos siltä näyttää.

Puheenjohtajakisan aikana muut ehdokkaat lähinnä kilvoittelivat siitä, että onhan heidän maahanmuuttolinjauksensa varmasti yhtä tiukkoja kuin Jussi Halla-aholla.

HS:n puheenjohtajatentissä ehdokkailta erikseen kysyttiin, miten kunkin ehdokkaan maahanmuuttolinjaukset eroavat Jussi Halla-ahon politiikasta. Sampo Terho, Leena Meri ja Veera Ruoho todistivat, ettei pienimpiäkään eroja ole. Koko tentin pääsee katsomaan tämän jutun lopusta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) mainitsi yhdeksi syyksi Halla-ahon perussuomalaisten jättämisellä ulkopuolella sitoutumattomuuden EU-jäsenyyteen. Kuitenkin Sampo Terho on pitänyt kansanäänestystä Suomen EU-erosta toistuvasti esillä, kun taas Jussi Halla-aho on ollut kansanäänestystä vastaan. Terho kuitenkin kelpaa Sipilän hallitukseen ”johtavaksi trioministeriksi”.

Lisäksi Halla-ahon kohdalla ongelmaksi muodostui se, että hän olisi johtanut puoluettaan ministeriryhmän ulkopuolelta eli ottamatta itse ministerisalkkua. Kuitenkin uuden, hallitukseen kelpaavan ryhmään johtoon on valittu Simon Elo, joka yhtä lailla on ministeriryhmän ulkopuolelta.

Uuden ryhmän perustaneet perussuomalaiset eivät enää korosta yhteneväistä maahanmuuttolinjaa Halla-ahon kanssa. Nyt he puhuvat suvaitsevaisuudesta.

Samainen Elo muuten sanoi tiistaina, että heillä on nollatoleranssi rasismiin ja viittasi tällä ilmeisesti Jussi Halla-ahoon. Kuitenkin Jussi Halla-aho on kelvannut kaikki nämä vuodet keräämään ääniä puolueen ehdokkaana niin kuntavaaleissa, eduskuntavaaleissa kuin EU-vaaleissa. Nyt hän ei kelpaa puolueen johtoon. Ainakaan jos se tarkoittaa oppositioon menoa?

Kun katsoo puheita ennen puheenjohtajavalinnan ja jälkeen Sipilän ja Petteri Orpon (kok) päätöksen jättää Halla-ahon perussuomalaiset pois hallituksesta, ei voi välttyä siltä ajatukselta, että tärkein tavoite oli pysyä hallituksessa – vaikka sitten oma puolue hylkäämällä. Vain viikko aikaisemmin Timo Soini oli blogissaan vakuuttanut, ettei ikinä loikkaisi omasta puolueesta ja haukkui loikkareita juudaksiksi ja pettureiksi.

Ryhmä itsekin totesi, että heidän ratkaisu turvaa hallituksen jatkamisen. Erikseen he vaativat, että samojen ministerin pitää saada jatkaa, vaikka ryhmä on paljon pienempi kuin mille pohjalle alkuperäinen salkkujako on tehty. Uusi vaihtoehto käytti jopa ilmaisua ”isänmaan etu”, joka on yleensä totuttu kuulemaan kokoomuksen puheenjohtajien suusta.

Vaaleissa loikkareille on ollut tapana käydä huonosti. Samaa voi ennustaa nytkin.

Terhon ja Elon Twitter-profiilit täyttyivät petturi- ja lierosyytöksistä. Heitä haukuttiin selkäänpuukottajiksi ja takinkääntäjiksi. Moni näki ministeriyden ajavan ystävyyden ja puoluetoveruuden yli.

Ja maltillisemminkin suhtautuvat usein vierastavat loikkareita. Ovatko he lojaaleja kenellekään ja kuinka pitkään?

Ja mitä uusi vaihtoehto oikeastaan edustaa äänestäjän silmissä?

Kuinka moni köyhä tai syrjäytynyt ”pieni ihminen” haluaa äänestää ryhmää, joka on hallituksessa jäädyttänyt sosiaalietuuksia ja leikannut lääkekorvauksia? Kuinka moni duunari haluaa äänestää ihmisiä, jotka ovat olleet leikkaamassa lomarahoja ja työttömyyskorvauksia? Maahanmuuton vastustajat eivät tietenkään halua äänestää tätä ryhmää vaan Halla-ahon johtamaa puoluetta.

Irrottautumalla perusuomalaisista ryhmä irrottautuu ihmisten silmistä myös monista niistä asioista, joita perussuomalaiset ovat ajaneet. Ryhmä näyttäytyy nyt hallituksen edun ajajina, vaikka sitä kuinka kutsuisi ”isänmaan eduksi”.

Hyvin ei puheenjohtajavaihdoksessa käynyt myöskään Jussi Halla-aholle.

Ajatelkaa sitä tunteiden vuoristorataa ja aseman muuttumisen jyrkkyyttä.

Lauantaina Jussi Halla-ahoa juhlittiin hallituspuolueen ja Suomen toiseksi suurimman puolueen tuoreena johtajana, jolla on 37 kansanedustajan ryhmä politiikkansa ajamiseen. Hän sai varapuheenjohtajistoon läpi kaikki tukijansa Laura Huhtasaaresta Juho Eerolaan ja Teuvo Hakkaraiseen.

Vain muutama päivä myöhemmin Jussi Halla-aho löysi itsensä oppositiosta, johtamasta eduskunnan viidenneksi suurinta – tai pienintä – ryhmää, takanaan jotenkuten samankokoinen ryhmä kuin vihreillä. Puoluetoveriensa tai jopa ystäviensä pettämänä. Hurmiosta elämän masentavimpaan päivään kolmessa vuorokaudessa.

Kaikki tämä näkyi myös Halla-ahon olemuksesta. Kun hän vielä lauantaina piti tiedotustilaisuutta tiheälle toimittajalaumalla itsevarmana ja rentona, tiistain A-studiossa Halla-aho näytti taantuneen takavuosien blogistiksi, jonka julkiset esiintymiset olivat kireitä ja ahdistuneita. Äänekkäästi nieleskelevä Halla-aho oli jotain aivan muuta kuin puheenjohtajakampailun rento, hymyilevä ja rauhallinen Halla-aho. Tilanne toki oli vaikea, sillä hänet oli yllätetty täydellisesti.

Halla-aho sai toki puolueen puheenjohtajuuden mutta myös melkoisen opetuksen politiikasta.

Politiikassa ei riitä, että voittaa äänestyksen. Halla-aho jätti huolehtimatta, että voittaa taakseen myös joukot ja kilpailijan tukijat.

Halla-aho ei lauantain voittonsa jälkeen huomioinut sen kummemmin Terhoa kuin 20-vuotisen uran tehnyttä Timo Soinia, jonka voittokukitus oli ennemminkin kukistus: kiitokset samalla lavalla Halla-ahon kanssa oli huterasti hoidettu ja pelkästään kiusallista katsottavaa.

Kaikki kädenojennukset vastapuolelle puuttuivat. Halla-aho ei luvannut nykyisille ministereille minkäänlaista jatkoa ainakaan julkisesti. Sen sijaan hän antoi ihmisten spekuloida Huhtasaaren ulkoministeriydellä ja ties millä muilla vaihtoehdoilla.

Halla-aho ajoi omilla äänestyssuosituksillaan Huhtasaaren ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi, vaikka olisi voinut aloittaa yhtenäisyyden rakentamisen ja eheyttämisen suosittelemalla varapuheenjohtajaksi Terhon ykköstukijaa Jussi Niinistö.

Kuten perussuomalaisten puoluekokouksen slogan kuuluu, sitä saa mitä tilaa. Todellakin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  10. 10

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää