Valikko
Politiikka

Halla-aho: ”Loikkarit vahingoittavat puoluetta” – Puoluehallitus erottaa kaikki eduskuntaryhmästä lähteneet

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho antaa perussuomalaisten eduskuntaryhmästä lähteneille massapotkut. Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen syytää Halla-ahoa ”isolla luudalla lakaisemisesta”.

Perussuomalaiset antavat kaikille Uusi vaihtoehto -ryhmään siirtyneille kansanedustajille potkut puolueen jäsenyydestä.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan puoluehallitus päätti perjantaina, että kaikki eduskuntaryhmästä lähteneet erotetaan myös itse puolueesta.

”Puoluehallitus päätti, että loikanneiden kansanedustajien katsotaan eronneen puolueesta, jos he eivät halua sitä riitauttaa.”

”Nämä henkilöt ovat vahingoittaneet puoluetta loikkaamalla perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. Näiden henkilöiden voidaan mitä ilmeisimmin katsoa myös vahingoittaneen toiminnallaan puoluetta, koska he ovat perustaneet oman eduskuntaryhmän”, Halla-aho sanoo.

Kaikki ryhmästä lähteneet kansanedustajat saavat puolueelta erottamistiedon kirjeitse. Heillä on aikaa valittaa päätöksestä heinäkuun alkuun.

”Mikäli ilmoitusta ei määräpäivään mennessä toimiteta, puolueesta erottaminen katsotaan vahvistetuksi”, todetaan puoluehallituksen päätöksessä.

Puoluehallitus ohjeistaa myös kaupunkien ja kuntien valtuustoryhmiä erottamaan eduskuntaryhmän jättäneet valtuustoryhmistä. Puoluehallituksen päätökset olivat yksimielisiä.

Esitykset puolueen muihin jäseniin kohdistuvista toimenpiteistä valmistellaan seuraavan kokouksen päätettäväksi.

Perussuomalaisista on viikon aikana lähtenyt 150 jäsentä. Halla-ahon mukaan uusia jäsenhakemuksia on tullut kuitenkin 180.

”Niitä ei ehditty perjantaina vielä käsitellä, koska oli muita asioita”, Halla-aho täsmentää.

Perussuomalaisista Uusi vaihtoehto -ryhmään on siirtynyt 20 kansanedustajaa.

Ryhmää johtava kansanedustaja Simon Elo ei puoluehallituksen massapotkuista ylläty.

”Varmasti puolueen sääntöjen mukaan asia näin menee. Minä laitoin jo aiemmin oman eroilmoitukseni sähköpostilla. Ei pääse ainakaan kukaan gloriaa luomaan itselleen sillä, että on minut pois potkinut.”

”Eikä sekään yllätä, että valtuustoista potkitaan pois. Sitten perustetaan uusi valtuustoryhmä”, Elo kuittaa.

Elo sanoo kokevansa eropäätöksestä myös surua.

”Totta kai tähän liittyy myös surumielisyyttä. Omatuntoni on puhdas ja koen ratkaisuni oikeaksi. Perussuomalainen puolue on menossa taustavoimiensa myötä suuntaan, jota en voi hyväksyä.”

Uusi vaihtoehto -ryhmään liittynyt eduskunnan talousvaliokuntaa johtava Kaj Turunen kertoi jo pikaviestipalvelu Twitterissä, että hän erosi puolueesta torstaina.

”Erosin jo eilen PS-puolueesta, paikallisyhdistyksestä ja valtuustoryhmästä. Perustin oman Suomi 100 -valtuustoryhmän Savonlinnaan”, Turunen sanoo.Massapotkut kertovat Turusen mielestä Halla-ahon tyylistä siivota puolueen nurkkia.

”Halla-aho tahtoo tehdä näköisensä puolueen ja Halla-ahon iso luuta lakaisee nyt kentällä ihan paikallisyhdistyksiä myöten.”

”Esimerkiksi Lapin piirissä kysytään Halla-ahon johdolla, että oletko minun puolellani vai minua vastaan, ja sitä myöden jaetaan potkuja. Piirin puheenjohtajaakin ollaan erottamassa”, Turunen kertoo.

Turunen pitää itsestäänselvänä, että kaikki kansanedustajat eroavat perussuomalaisista.

”Osa eroaa itse, osa tosin voi jäädä odottamaankin potkuja.”

Turusen mukaan suunnitelma suursiivouksesta oli tehty jo pitkään ennen puoluekokousta.

Turunen arvelee, että moni Uusi vaihtoehto -ryhmää kentällä kannattava voi jäädä perussuomalaisiin vain siksi, että uutta puoluetta mihin liittyä ei vielä ole.

”Kenttä on hämillään ja Halla-aho käyttää tilannetta hyväkseen. Olen varma, että kun puolue on perustettu, perussuomalaisissa nähdään täydellinen kannattajaromahdus”, Turunen ennakoi.

Simon Elo ennakoi, että uuden puolueen perustaminen kestää vielä muutaman kuukauden.

Puolueen repeämä heijastuu myös poliitikkojen avustajakunnan työsuhteisiin. Uusi vaihtoehto -ryhmä on jo antanut potkuja Halla-ahon kannattajiksi tiedetyille erityisavustajille.

Halla-aho hämmästelee menettelyä.

”Ymmärtääkseni ministereiden erityisavustajia on siivottu pois jo useampia siksi, että heidän katsotaan olevan liian läheisessä yhteydessä perussuomalaisten johtoon.”

Potkut ovat saaneet sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan avustaja Tiina Ullvén-Putkonen sekä työministeri Jari Lindströmiä avustaneet Leena Riekkola ja Sakari Puisto.

”Tästä voi päätellä, mitä olisi tapahtunut, jos puheenjohtajavalinnat olisivat menneet toisella tavalla. Nämä puhdistussuunnitelmat ovat olleet valmiina kyllä jo keväästä asti, viimeistään toukokuusta.”

Etukäteissuunnitelmista puolueella on Halla-ahon mukaan selviä merkkejä.

”Uusi vaihtoehto -ryhmä jätti esimerkiksi kutsumatta tiettyjä kansanedustajia jäsenikseen siksi, että he olivat esiintyneet väärien ihmisten kanssa valokuvissa tai pitäneet väärien ihmisten rintanappeja puoluekokouksessa, tai osallistuneet vääriin tilaisuuksiin”, Halla-aho kertoo.

Simon Elo pitää päivänselvänä, että eduskunta- tai ministeriryhmää palvelevan henkilöstön pitää vastata ryhmän arvomaailmaa ja tavoitteita.

”Jos ei vastaa, totta kai asia pitää käsitellä tavalla tai toisella. Jos meille jäävät avustajat ovat perussuomalaisten jäseniä, niin tietysti heidän täytyy erota puolueesta ja tulla aatteellisesti meidän liikkeeseemme”, Elo toteaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  2. 2

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  3. 3

   Mies puukotti toista Tikkurila-festivaaleilta purkautuneessa yleisömassassa

  4. 4

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Kylmän vielä kestää, nälkää ei

  6. 6

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  7. 7

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  8. 8

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  9. 9

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Nuorehko mieskuljettaja kuoli onnettomuudessa Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  6. 6

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  7. 7

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  8. 8

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   Pokka-koiran katoamisesta käynnistyi kiihkeä etsintä, jota tuhannet seurasivat Facebookissa – näin some-yhteisö auttoi lemmikin löytämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää