Valikko
Politiikka

Presidentti­ehdokas Haavisto painottaa keskitien linjaa: Maahanmuutto­keskustelussa on liikaa polarisaatiota

Vihreiden puoluekokouksessa Tampereella Pekka Haavisto otti tiukan linjan ääri­kansallismielisen ajattelun ja vihapuheen yleistymistä vastaan.

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto varoitti Tampereen puoluekokouksessa pitämässään puheessaan, että maahanmuuttokeskustelu on Suomessa liian riitaisaa.

”Kun maahan­muutto­keskustelussa on kaksi ääripäätä, on samaan aikaan vaikeaa käydä sitä keskustelua, mitä nyt tarvitsisimme”, Haaviston puheen toimittajille jaetussa kirjoitetussa versiossa lukee.

Usein vapaamielisissä piireissä on suhtauduttu nihkeästi ajatukseen, että maahanmuuttajat avosylin Suomeen toivottavat edustaisivat ääripäätä.

Itse kokouspaikalla Haavisto kuitenkin puhui ääripäiden sijaan maahanmuuttokeskustelun ”polarisaatiosta”. Myöhemmin lehdistötilaisuudessa hän korjaili alkuperäistä puhetekstiään.

”Keskustelussa ei ole ääripäitä.”

Rikollista toimintaa ei hänen mukaansa Suomessa pidä suvaita.

”Turvapaikanhakijoita sympaattisesti katsovilla tulisi olla mahdollista sanoa, että naisiin kohdistuvaan väkivaltaan Suomessa pitää säilyä nollatoleranssi, ja väkivaltaan tai muihin rikoksiin syyllistyneillä kielteinen turvapaikkapäätös on odotettavissa.”

Haaviston mukaan maahanmuuttokriittistenkin leirissä on ihmisiä, jotka hyväksyvät täysin työperäisen maahanmuuton ja sen kasvattamisen.

”Olisi hyvä, jos myös kentän keskellä voitaisiin käydä keskustelua ja vaihtaa näkemyksiä – ei vain kentän laidoilla.”

Hän korosti, että pakolaisuuden ja siirtolaisuuden alkusyihin pitää puuttua.

”Nuorten heikko asema, koulutus- ja työmahdollisuuksien puute omassa maassa lisää painetta siirtolaisuuteen ja pakolaisuuteen. Ratkaisemattomat konfliktit aiheuttavat maan sisäistä pakolaisuutta, hakeutumista naapurimaihin ja viimein painetta lähteä etsimään onnea kauempaa.”

Hän kuvaili vuoden 2015 pakolaiskriisiä ”hallitsemattomaksi tilanteeksi”.

”Olimme lähes kädettömiä. EU:ltakin puuttui valmius toimia yhdessä. Italia pyysi Saksalta apua pakolaisten rekisteröimiseksi saapumisalueilla, mutta tätä apua ei ensin saatu. Vasta nyt Euroopan rajavalvonnan yhteistyötä on kehitetty vastaavien tilanteiden varalle.”

Haavisto otti tiukan linjan äärikansallismielisen ajattelun ja vihapuheen yleistymistä vastaan.

”Vihapuhe pienentää Suomea ja haavoittaa sitä. Jos tämän vihapuheen ylläpitäjät haluavat vielä kaapata kansalliset symbolimme – Suomen lipun ja leijonavaakunan – on aika taistella vastaan. Kansalliset symbolimme kuuluvat meille kaikille.”

Haavisto painotti, että Suomessa presidentillä on valtaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan lisäksi nimitysasioissa ja mielipidejohtajana.

”Halutessaan presidentillä on paljonkin mielipidevaltaa. Viimeisiltä viikoilta tästä on esimerkkejä: meillä ei ole tällä hetkellä ylintä laillisuusvalvojaa, oikeuskansleria, ja perussuomalaisten puolueen hajottua vanhat ministerit jatkavat hallituksessa toistaiseksi ilman puoluetta ja puolueohjelmaa, ja ilman uutta hallitusneuvottelukierrosta.”

Vaikka Haavisto ei puheessaan ääneen lausunutkaan istuvan presidentin ja kilpakumppaninsa Sauli Niinistön nimeä, hän tuli näin sivaltaneeksi Niinistöä epäsuorasti.

Haaviston oikeuskanslerimoitteessa on kysymys siitä, että alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti valittiin oikeuskansleriksi toukokuussa, mutta hän aloittaa tehtävässä vasta ensi vuoden alussa. Nimityksestä päätti viime kädessä Niinistö.

Pöystille on tosin sittemmin hankittu sijainen. Määräaikaiseksi oikeuskansleriksi on esitetty Reijo Hiekkataipaletta. Hänen on määrä aloittaa heinäkuun alussa.

Haavisto paheksui myös sitä, että Juha Sipilän (kesk) hallitus jatkaa muodollisesti sellaisenaan. Haaviston mielestä todellisuudessa kriisin myötä vallassa aloitti hallitus nimeltä ”Sipilä II”.

Lehdistötilaisuudessa Haavisto ei kiistänyt kritisoineen sanoillaan Niinistön toimia. Sovittelevana poliitikkona tunnettu Haavisto asetteli sanansa kuitenkin varoen.

”Aina kysytään, mitä olisit tehnyt toisin. En ole jälkiviisauden suuri ystävä. Niinistö on joutunut toimimaan vaikeassa tilanteessa, kun kohdalle on osunut pakolaiskriisi, Krimin tilanne ja muuta.”

Vihreiden presidenttiehdokas haluaisi, että Suomi yrittäisi uudemman kerran tavoitella paikkaa YK:n turvaneuvostossa. Suomi kärsi karvaan tappion vuonna 2012, kun se jäi kovasta kampanjoinnista huolimatta vaille kiertävää neuvostopaikkaa.

”Asetetaan uudestaan tavoitteeksi Suomen jäsenyys YK:n turvaneuvostossa, ja aletaan tehdä työtä konfliktienratkaisun, kriisinhallinnan, tasa-arvon ja ympäristökysymysten eteen myös YK:n roolia vahvistaen”, Haavisto sanoi.

Hän huomauttaa, että YK:n tuore pääsihteeri António Guterres etsii parhaillaan liittolaisia, ja Suomella olisi nyt mainio tilaisuus lämmittää välejään järjestöön. Haavisto listaakin juuri kansainvälisen yhteistyön yhdeksi kampanjateemakseen. Tässä presidentti Niinistö ei hänen mielestään ollut kovin aktiivinen.

”Vaarana on, että Suomi kääntyy sisäänpäin ja torjumme uhkia vain ulkorajoillamme. Olen huolissani siitä, että meillä ei ole kovin paljon aloitteita YK:ssa ja Eurooppa-politiikassa.”

Tuttuun tapaan Haavisto esitteli puheessaan myös ymmärrystään maailman konflikteista Ukrainan kriisistä Afganistanin tilanteeseen. Ilmastoakaan hän ei vihreänä ehdokkaana unohtanut.

”Ympäristön- ja luonnonsuojelu, ilmastonmuutoksen torjuminen ja kiertotalous ovat seuraavan sadan vuoden hankkeita. Ne vaativat pitkää sitoutumista, niiden perspektiivi on yli oman elinaikamme.”

Pekka Haaviston vaalikampanja voi helpottaa lauantaina valitun uuden puheenjohtajan Touko Aallon alkutaivalta. Tutkimusyhtiö Kantar TNS teetti Helsingin Sanomien pyynnöstä kyselyn, jossa valtaosalla suomalaisista ja puolella vihreiden kannattajista oli vaikeuksia päättää, kuka silloisista puheenjohtajaehdokkaista on paras.

Kantar TNS:n johtaja Sakari Nurmela arvioi tuolloin, että pian kunnolla käynnistyvä Haaviston kampanja voi ostaa aikaa Aallolle, jonka pitää ihan ensimmäisenä tehdä itsensä tunnetuksi kaikille äänestäjille.

”Haavisto voi osoittautua ainakin hetkelliseksi pelastavaksi tekijäksi puolueen kannatukselle”, Nurmela kiteyttää.

HS seuraa vihreiden puoluekokousta Tampereella:

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  5. 5

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  6. 6

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  10. 10

   600 kerrostalossa Britanniassa voi olla samanlaista helposti syttyvää päällystettä kuin Lontoossa palaneessa tornissa – ”Emme voi vaatia ihmisiä asumaan turvattomissa taloissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  6. 6

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  7. 7

   Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää