Valikko
Politiikka

Presidentti­ehdokas Haavisto painottaa keskitien linjaa: Maahanmuutto­keskustelussa on liikaa polarisaatiota

Vihreiden puoluekokouksessa Tampereella Pekka Haavisto otti tiukan linjan ääri­kansallismielisen ajattelun ja vihapuheen yleistymistä vastaan.

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto varoitti Tampereen puoluekokouksessa pitämässään puheessaan, että maahanmuuttokeskustelu on Suomessa liian riitaisaa.

”Kun maahan­muutto­keskustelussa on kaksi ääripäätä, on samaan aikaan vaikeaa käydä sitä keskustelua, mitä nyt tarvitsisimme”, Haaviston puheen toimittajille jaetussa kirjoitetussa versiossa lukee.

Usein vapaamielisissä piireissä on suhtauduttu nihkeästi ajatukseen, että maahanmuuttajat avosylin Suomeen toivottavat edustaisivat ääripäätä.

Itse kokouspaikalla Haavisto kuitenkin puhui ääripäiden sijaan maahanmuuttokeskustelun ”polarisaatiosta”. Myöhemmin lehdistötilaisuudessa hän korjaili alkuperäistä puhetekstiään.

”Keskustelussa ei ole ääripäitä.”

Rikollista toimintaa ei hänen mukaansa Suomessa pidä suvaita.

”Turvapaikanhakijoita sympaattisesti katsovilla tulisi olla mahdollista sanoa, että naisiin kohdistuvaan väkivaltaan Suomessa pitää säilyä nollatoleranssi, ja väkivaltaan tai muihin rikoksiin syyllistyneillä kielteinen turvapaikkapäätös on odotettavissa.”

Haaviston mukaan maahanmuuttokriittistenkin leirissä on ihmisiä, jotka hyväksyvät täysin työperäisen maahanmuuton ja sen kasvattamisen.

”Olisi hyvä, jos myös kentän keskellä voitaisiin käydä keskustelua ja vaihtaa näkemyksiä – ei vain kentän laidoilla.”

Hän korosti, että pakolaisuuden ja siirtolaisuuden alkusyihin pitää puuttua.

”Nuorten heikko asema, koulutus- ja työmahdollisuuksien puute omassa maassa lisää painetta siirtolaisuuteen ja pakolaisuuteen. Ratkaisemattomat konfliktit aiheuttavat maan sisäistä pakolaisuutta, hakeutumista naapurimaihin ja viimein painetta lähteä etsimään onnea kauempaa.”

Hän kuvaili vuoden 2015 pakolaiskriisiä ”hallitsemattomaksi tilanteeksi”.

”Olimme lähes kädettömiä. EU:ltakin puuttui valmius toimia yhdessä. Italia pyysi Saksalta apua pakolaisten rekisteröimiseksi saapumisalueilla, mutta tätä apua ei ensin saatu. Vasta nyt Euroopan rajavalvonnan yhteistyötä on kehitetty vastaavien tilanteiden varalle.”

Haavisto otti tiukan linjan äärikansallismielisen ajattelun ja vihapuheen yleistymistä vastaan.

”Vihapuhe pienentää Suomea ja haavoittaa sitä. Jos tämän vihapuheen ylläpitäjät haluavat vielä kaapata kansalliset symbolimme – Suomen lipun ja leijonavaakunan – on aika taistella vastaan. Kansalliset symbolimme kuuluvat meille kaikille.”

Haavisto painotti, että Suomessa presidentillä on valtaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan lisäksi nimitysasioissa ja mielipidejohtajana.

”Halutessaan presidentillä on paljonkin mielipidevaltaa. Viimeisiltä viikoilta tästä on esimerkkejä: meillä ei ole tällä hetkellä ylintä laillisuusvalvojaa, oikeuskansleria, ja perussuomalaisten puolueen hajottua vanhat ministerit jatkavat hallituksessa toistaiseksi ilman puoluetta ja puolueohjelmaa, ja ilman uutta hallitusneuvottelukierrosta.”

Vaikka Haavisto ei puheessaan ääneen lausunutkaan istuvan presidentin ja kilpakumppaninsa Sauli Niinistön nimeä, hän tuli näin sivaltaneeksi Niinistöä epäsuorasti.

Haaviston oikeuskanslerimoitteessa on kysymys siitä, että alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti valittiin oikeuskansleriksi toukokuussa, mutta hän aloittaa tehtävässä vasta ensi vuoden alussa. Nimityksestä päätti viime kädessä Niinistö.

Pöystille on tosin sittemmin hankittu sijainen. Määräaikaiseksi oikeuskansleriksi on esitetty Reijo Hiekkataipaletta. Hänen on määrä aloittaa heinäkuun alussa.

Haavisto paheksui myös sitä, että Juha Sipilän (kesk) hallitus jatkaa muodollisesti sellaisenaan. Haaviston mielestä todellisuudessa kriisin myötä vallassa aloitti hallitus nimeltä ”Sipilä II”.

Lehdistötilaisuudessa Haavisto ei kiistänyt kritisoineen sanoillaan Niinistön toimia. Sovittelevana poliitikkona tunnettu Haavisto asetteli sanansa kuitenkin varoen.

”Aina kysytään, mitä olisit tehnyt toisin. En ole jälkiviisauden suuri ystävä. Niinistö on joutunut toimimaan vaikeassa tilanteessa, kun kohdalle on osunut pakolaiskriisi, Krimin tilanne ja muuta.”

Vihreiden presidenttiehdokas haluaisi, että Suomi yrittäisi uudemman kerran tavoitella paikkaa YK:n turvaneuvostossa. Suomi kärsi karvaan tappion vuonna 2012, kun se jäi kovasta kampanjoinnista huolimatta vaille kiertävää neuvostopaikkaa.

”Asetetaan uudestaan tavoitteeksi Suomen jäsenyys YK:n turvaneuvostossa, ja aletaan tehdä työtä konfliktienratkaisun, kriisinhallinnan, tasa-arvon ja ympäristökysymysten eteen myös YK:n roolia vahvistaen”, Haavisto sanoi.

Hän huomauttaa, että YK:n tuore pääsihteeri António Guterres etsii parhaillaan liittolaisia, ja Suomella olisi nyt mainio tilaisuus lämmittää välejään järjestöön. Haavisto listaakin juuri kansainvälisen yhteistyön yhdeksi kampanjateemakseen. Tässä presidentti Niinistö ei hänen mielestään ollut kovin aktiivinen.

”Vaarana on, että Suomi kääntyy sisäänpäin ja torjumme uhkia vain ulkorajoillamme. Olen huolissani siitä, että meillä ei ole kovin paljon aloitteita YK:ssa ja Eurooppa-politiikassa.”

Tuttuun tapaan Haavisto esitteli puheessaan myös ymmärrystään maailman konflikteista Ukrainan kriisistä Afganistanin tilanteeseen. Ilmastoakaan hän ei vihreänä ehdokkaana unohtanut.

”Ympäristön- ja luonnonsuojelu, ilmastonmuutoksen torjuminen ja kiertotalous ovat seuraavan sadan vuoden hankkeita. Ne vaativat pitkää sitoutumista, niiden perspektiivi on yli oman elinaikamme.”

Pekka Haaviston vaalikampanja voi helpottaa lauantaina valitun uuden puheenjohtajan Touko Aallon alkutaivalta. Tutkimusyhtiö Kantar TNS teetti Helsingin Sanomien pyynnöstä kyselyn, jossa valtaosalla suomalaisista ja puolella vihreiden kannattajista oli vaikeuksia päättää, kuka silloisista puheenjohtajaehdokkaista on paras.

Kantar TNS:n johtaja Sakari Nurmela arvioi tuolloin, että pian kunnolla käynnistyvä Haaviston kampanja voi ostaa aikaa Aallolle, jonka pitää ihan ensimmäisenä tehdä itsensä tunnetuksi kaikille äänestäjille.

”Haavisto voi osoittautua ainakin hetkelliseksi pelastavaksi tekijäksi puolueen kannatukselle”, Nurmela kiteyttää.

HS seuraa vihreiden puoluekokousta Tampereella:

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   Trump Twitterissä: Transsukupuoliset eivät voi palvella Yhdysvaltain armeijassa

  4. 4

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  5. 5

   Salanuotiot sytyttävät maastopaloja – nykyretkeilijöiden tietämättömyys on aiheuttanut ”vaarallisen ilmiön”

  6. 6

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  7. 7

   Kaikki hiestä ja hikoilusta: Helteiden pitäisi viimein tulla – miksi toiset hikoilevat enemmän, miksi kaikkien hiki ei haise, voiko deodoranttien kemikaaleista olla haittaa?

  8. 8

   Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”

  9. 9

   Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

  10. 10

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  7. 7

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  8. 8

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää