Valikko
Politiikka

Sipilä kiisti jyrkästi, että hallitusoperaatio olisi ollut etukäteen suunniteltu – piti puheita ”ihmeellisinä mielikuvitus­tarinoina”

Hallituksen jatkaminen entisenkaltaisena sai oppositiolta murskakritiikin. Oppositio arvosteli tapahtunutta kesäteatteriksi ja huonosti kirjoitetuksi tv-draamaksi.

Hallituskriisin jälkipyykki jatkuu maanantaina, kun hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon hallituspohjan muuttumisesta.

Meneillään on kova väittely etenkin siitä, kuka tiesi mitäkin etukäteen, vai eikö tiennyt.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on kiistänyt keskustelun aikana moneen kertaan sen, että hallituksessa olisi jo ennen perussuomalaisten puoluekokousta runsas viikko sitten alettu suunnitella toimia sille varalle, että puolueen johtoon nousee Jussi Halla-aho.

Sipilän mukaan mitään tällaisia keskusteluja ei ole ollut, ainakaan niin, että Sipilä olisi ollut niissä mukana. Hänen mukaansa perussuomalaisten hajoamisesta oli viitteitä, joita Sipilä kuuli muun muassa hallituspuolueiden kesäjuhlassa Kesärannassa.

Puheet koskivat Sipilän mukaan lähinnä sitä, siirtyykö edustajia muihin eduskuntaryhmiin.

Opposition mukaan näyttää päivänselvältä, että tähän vaihtoehtoon varauduttiin.

Pääministeri Sipilä kuittasi tämän ”ihmeellisiksi mielikuvitustarinoiksi” ja salaliittoteorioiksi. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) säesti.

”Prosessia voi arvostella, mutta me vedimme selkeän rajan arvopohjalta siihen, miten Suomessa suhtaudutaan ihmisarvoon, demokratiaan ja universaaleihin arvoihin”, Orpo sanoi. Hän nimitti Uutta vaihtoehtoa ”tolkun ihmisiksi”.

Perussuomalaiset valitsivat runsas viikko sitten Jussi Halla-ahon puheenjohtajakseen. Sen seurauksena keskusta ja kokoomus päättivät lopettaa hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa.

Hallitus ei kuitenkaan eronnut, koska perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi, ja 20 edustajan Uusi vaihtoehto -ryhmä jatkaa hallituksessa keskustan ja kokoomuksen kanssa hallituksessa täsmälleen entisin ministerein.


Ben Zyskowiczin (kok) mukaan ennen perussuomalaisten puoluekokousta eduskunnan remonttimiehetkin olivat kuulleet kaikenlaisia huhuja, mitä tulee tapahtumaan, jos Halla-aho voittaa. Zyskowiczin mukaan kokoomuksessa oli toki etukäteen pienessä piirissä keskusteltu, että Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa ei puolue haluaisi jatkaa hallitusyhteistyötä.

Zyskowicz kuitenkin kiisti yhtä jyrkästi kuin pääministeri, että mitään suunnitelmaa olisi ollut.

Sdp:n Antti Lindtman syytti jo hallitusta ja pääministeri Juha Sipilää eduskunnan yli kävelystä ja sanoi, että hallituksella ole enää kunnon tukea kansalaisilta.

”Hallitus yrittää nyt jatkaa olemassaoloaan muina miehinä. Se jatkaa kuitenkin parlamentaarisesti ja moraalisesti ohentuneena ilman kansalaisten enemmistön tukea. On ilmeistä, että hallituksen takana on enää vajaa 40 prosenttia kansasta. Se ei ole paljoa”, Lindtman sanoi.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari piti tapahtunutta ”härskinä näytelmänä”.

”Vallanhimoiset ihmiset asettavat itsensä muiden yläpuolelle. Päättäjät ovat heille oikeita, mutta jäsenistö väärä. Hurskasteluun on osallistunut Uuden vaihtoehdon lisäksi myös muita. Jopa tasavallan presidentti sortui tähän”, Huhtasaari sanoi.

”Kaikkien on hyvä tietää, että perussuomalaiset eivät halunneet lähteä hallituksesta. Kokoomus ja keskusta halusivat päästä meistä eroon”, Huhtasaari sanoi.

Hän toivotti Sampo Terholle ja muille Uuden vaihtoehdon ministereille mukavaa hallitustaivalta.

”Muistakaa totella kiltisti, niin kiiltävä musta auto odottaa huomennakin”, Huhtasaari sanoi ja nimitti kokoonpanoa ”loikkarihallitukseksi”.

Terho sanoi omassa puheenvuorossaan, että Huhtasaaren puhe kertoi paremmin kuin hyvin, miksi perussuomalaiset hajosivat.

Vihreiden tuore puheenjohtaja Touko Aalto kuittasi tapahtuneen näytelmäksi, joka muistuttaa hyvin kirjoitettua tv-draamaa.

Keskustelun päätteeksi eduskunta äänestää tiistaina hallituksen luottamuksesta. Kaikki oppositiopuolueet esittävät hallitukselle epäluottamusta.

Pääministeri Sipilä puolusti tehtyä ratkaisua tiedonannossaan.

”Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen arvioin, että hallituksen toimintakyky oli uhattuna”, Sipilä sanoi eduskunnassa.

Sipilä sanoo arvioineensa, että arvoero hallituspuolueiden välillä kasvoi ”niin suureksi, että oli ilmeinen riski, ettei siltä pohjalta enää pystytä löytämään ratkaisuja eteen tuleviin asioihin”.

Lisäksi perussuomalaisten uusi johtaja Jussi Halla-aho kertoi Sipilälle ja Orpolle jäävänsä Brysseliin.

Sipilä kertasi tapahtumat, jotka alkoivat toissa viikonloppuna perussuomalaisten kokouksesta. Hän toisti tulkinnan, jonka mukaan hallituksen ei tarvinnut jättää eronpyyntöä.

”Parlamentaarisessa pohjassa tapahtui muutos, joka ei vaikuttanut hallituksen kokoonpanoon eikä hallitusohjelmaan”, Sipilä sanoi.

”Hallituskokoonpanossamme on tapahtunut vuoden 2015 jälkeen neljä yksittäistä muutosta. Näillä muutoksilla ei ollut vaikutusta strategiseen hallitusohjelmaamme”, Sipilä sanoi ministerivaihdoksiin viitaten. Hän rinnasti perussuomalaisissa tapahtuneen muutoksen niihin:

”Ei ole nyt käsittelyssä olevalla parlamentaarisen pohjan muutoksellakaan.”

Sipilä myös korosti, miten nopeasti talous nyt kasvaa.

”Tehdyn ratkaisun seurauksena hallituksella on nyt kaksi vuotta aikaa jatkaa talouden tervehdyttämistä. Emme halunneet vaarantaa tätä kehitystä”, Sipilä sanoi.

”Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen, ja sellainen meillä nyt on.”

Hän korosti Suomen EU-jäsenyyden merkitystä.

”Suomen tavoitteena on sääntöperusteinen ja toimiva euroalue, jossa jokaisella jäsenvaltiolla itsellään on ensisijainen vastuu omasta”, Sipilä sanoi. ”Suomi on aktiivinen, käytännönläheinen ja ratkaisuhakuinen jäsenvaltio.”

Rkp:n Anna-Maja Henriksson ei tätä uskonut. Hänen mukaansa ”uusvanha hallituspohja merkitsee sitä, että Sampo Terho trioministerinä jatkaa Eurooppa-politiikan jarruttamista niin paljon kuin kehtaa”.

Trioministereitä on kolme, Sipilä, Orpo ja nyt Terho. Ennen perussuomalaisten hajoamista kolmas trioministeri oli silloinen puolueensa puheenjohtaja Timo Soini.

Uusi vaihtoehto -ryhmän puheen pitänyt Simon Elo vannoi uskollisuutta hallitusohjelmalle ja korosti hallituksen saavutuksia.

Keskustan ryhmäpuheen pitänyt Antti Kaikkonen toivoi, että kaikilla säilyisi maltti ”niin tässä salissa kuin seinien ulkopuolella”.

Kaikkosen mukaan kynnys uusiin vaaleihin on korkea, eivätkä hajotusvaalit ole mikään mielipidekysymys.

”Ensisijaista on löytää istuvasta eduskunnasta enemmistö. Tässä pääministerin johdolla myös onnistuttiin”, Kaikkonen sanoi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ryyditti keskustelua osaltaan jo lauantaina. Hän pohdiskeli muun muassa Kainuun Sanomissa, että hallitus olisi voinut jättää viime viikon alussa myös eronpyynnön.

Näin oli alkuviikosta käydäkin, mutta Sipilä päättikin neuvotella jatkon perussuomalaisten eduskuntaryhmästä eronneen Uuden vaihtoehdon kanssa.

”Tämä on enempi yksityisajattelua, mutta taisin olla vähän sitäkin mieltä, että siinä tilanteessa hallituksen eronpyyntö olisi voinut olla paikallaan”, Niinistö sanoi Kainuun Sanomien mukaan.

Niinistön pohdiskeluun vedottiin eduskunnassa. Lindtman piti sitä kovana ja poikkeuksellisena.

”Sen pitäisi pysäyttää meidät kaikki tässä salissa”, Lindtman sanoi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz arvioi, että Niinistö valtakunnan unilukkarina pohdiskelee hallituskriisin asetelmia nyt moraaliselta ja poliittiselta kantilta.

”Niinistö taitavana juristina ja entisenä perustuslaki­valiokunnan puheenjohtajana tietää, että muodollista juridista syytä hallituksen eroanomukselle ei ollut”, Zyskowicz sanoo.

Hän muistuttaa, että hallituksen tuki eduskunnassa ei ole edes tarkkaan selvillä. Kaksi perussuomalaisista eronnutta kansanedustajaa, Arja Juvonen ja Veera Ruoho eivät ole vielä liittyneet mihinkään muuhun ryhmään.

”Poikkeuksellisesti ei siis tarkkaan tiedetä, kuinka suuri on hallituksen tuki eduskunnassa. Se näkyy tiistaina iltapäivällä, kun luottamuksesta äänestetään.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New York Times: Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  4. 4

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  5. 5

   Ulkomailla opiskelu saattaa viedä valtion harjoittelupaikan – Lontoossa opiskeleva Ville olisi tehnyt töitä vaikka ilmaiseksi

  6. 6

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  7. 7

   Härkäpapua viljellään jo yhtä paljon kuin perunaa, mutta kesä on vähentänyt Härkiksen ja Nyhtökauran menekkiä – nyt niitä voi löytää jo kaupan alelaareistakin

  8. 8

   Äärioikeistolaisnuoret yrittävät estää siirtolaisten pääsyn Italiaan jo kansainvälisillä vesillä – ”Yrittävät ottaa oikeuden omiin käsiinsä”, sanoo Catanian pormestari

  9. 9

   Pankit kaikkoavat Lontoosta brexitin takia – Bank of America siirtää toimintojaan Dubliniin

  10. 10

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  7. 7

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  8. 8

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  9. 9

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  10. 10

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää