Valikko
Politiikka

Sipilä kiisti jyrkästi, että hallitusoperaatio olisi ollut etukäteen suunniteltu – piti puheita ”ihmeellisinä mielikuvitus­tarinoina”

Hallituksen jatkaminen entisenkaltaisena sai oppositiolta murskakritiikin. Oppositio arvosteli tapahtunutta kesäteatteriksi ja huonosti kirjoitetuksi tv-draamaksi.

Hallituskriisin jälkipyykki jatkuu maanantaina, kun hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon hallituspohjan muuttumisesta.

Meneillään on kova väittely etenkin siitä, kuka tiesi mitäkin etukäteen, vai eikö tiennyt.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on kiistänyt keskustelun aikana moneen kertaan sen, että hallituksessa olisi jo ennen perussuomalaisten puoluekokousta runsas viikko sitten alettu suunnitella toimia sille varalle, että puolueen johtoon nousee Jussi Halla-aho.

Sipilän mukaan mitään tällaisia keskusteluja ei ole ollut, ainakaan niin, että Sipilä olisi ollut niissä mukana. Hänen mukaansa perussuomalaisten hajoamisesta oli viitteitä, joita Sipilä kuuli muun muassa hallituspuolueiden kesäjuhlassa Kesärannassa.

Puheet koskivat Sipilän mukaan lähinnä sitä, siirtyykö edustajia muihin eduskuntaryhmiin.

Opposition mukaan näyttää päivänselvältä, että tähän vaihtoehtoon varauduttiin.

Pääministeri Sipilä kuittasi tämän ”ihmeellisiksi mielikuvitustarinoiksi” ja salaliittoteorioiksi. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) säesti.

”Prosessia voi arvostella, mutta me vedimme selkeän rajan arvopohjalta siihen, miten Suomessa suhtaudutaan ihmisarvoon, demokratiaan ja universaaleihin arvoihin”, Orpo sanoi. Hän nimitti Uutta vaihtoehtoa ”tolkun ihmisiksi”.

Perussuomalaiset valitsivat runsas viikko sitten Jussi Halla-ahon puheenjohtajakseen. Sen seurauksena keskusta ja kokoomus päättivät lopettaa hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa.

Hallitus ei kuitenkaan eronnut, koska perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi, ja 20 edustajan Uusi vaihtoehto -ryhmä jatkaa hallituksessa keskustan ja kokoomuksen kanssa hallituksessa täsmälleen entisin ministerein.


Ben Zyskowiczin (kok) mukaan ennen perussuomalaisten puoluekokousta eduskunnan remonttimiehetkin olivat kuulleet kaikenlaisia huhuja, mitä tulee tapahtumaan, jos Halla-aho voittaa. Zyskowiczin mukaan kokoomuksessa oli toki etukäteen pienessä piirissä keskusteltu, että Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa ei puolue haluaisi jatkaa hallitusyhteistyötä.

Zyskowicz kuitenkin kiisti yhtä jyrkästi kuin pääministeri, että mitään suunnitelmaa olisi ollut.

Sdp:n Antti Lindtman syytti jo hallitusta ja pääministeri Juha Sipilää eduskunnan yli kävelystä ja sanoi, että hallituksella ole enää kunnon tukea kansalaisilta.

”Hallitus yrittää nyt jatkaa olemassaoloaan muina miehinä. Se jatkaa kuitenkin parlamentaarisesti ja moraalisesti ohentuneena ilman kansalaisten enemmistön tukea. On ilmeistä, että hallituksen takana on enää vajaa 40 prosenttia kansasta. Se ei ole paljoa”, Lindtman sanoi.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari piti tapahtunutta ”härskinä näytelmänä”.

”Vallanhimoiset ihmiset asettavat itsensä muiden yläpuolelle. Päättäjät ovat heille oikeita, mutta jäsenistö väärä. Hurskasteluun on osallistunut Uuden vaihtoehdon lisäksi myös muita. Jopa tasavallan presidentti sortui tähän”, Huhtasaari sanoi.

”Kaikkien on hyvä tietää, että perussuomalaiset eivät halunneet lähteä hallituksesta. Kokoomus ja keskusta halusivat päästä meistä eroon”, Huhtasaari sanoi.

Hän toivotti Sampo Terholle ja muille Uuden vaihtoehdon ministereille mukavaa hallitustaivalta.

”Muistakaa totella kiltisti, niin kiiltävä musta auto odottaa huomennakin”, Huhtasaari sanoi ja nimitti kokoonpanoa ”loikkarihallitukseksi”.

Terho sanoi omassa puheenvuorossaan, että Huhtasaaren puhe kertoi paremmin kuin hyvin, miksi perussuomalaiset hajosivat.

Vihreiden tuore puheenjohtaja Touko Aalto kuittasi tapahtuneen näytelmäksi, joka muistuttaa hyvin kirjoitettua tv-draamaa.

Keskustelun päätteeksi eduskunta äänestää tiistaina hallituksen luottamuksesta. Kaikki oppositiopuolueet esittävät hallitukselle epäluottamusta.

Pääministeri Sipilä puolusti tehtyä ratkaisua tiedonannossaan.

”Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen arvioin, että hallituksen toimintakyky oli uhattuna”, Sipilä sanoi eduskunnassa.

Sipilä sanoo arvioineensa, että arvoero hallituspuolueiden välillä kasvoi ”niin suureksi, että oli ilmeinen riski, ettei siltä pohjalta enää pystytä löytämään ratkaisuja eteen tuleviin asioihin”.

Lisäksi perussuomalaisten uusi johtaja Jussi Halla-aho kertoi Sipilälle ja Orpolle jäävänsä Brysseliin.

Sipilä kertasi tapahtumat, jotka alkoivat toissa viikonloppuna perussuomalaisten kokouksesta. Hän toisti tulkinnan, jonka mukaan hallituksen ei tarvinnut jättää eronpyyntöä.

”Parlamentaarisessa pohjassa tapahtui muutos, joka ei vaikuttanut hallituksen kokoonpanoon eikä hallitusohjelmaan”, Sipilä sanoi.

”Hallituskokoonpanossamme on tapahtunut vuoden 2015 jälkeen neljä yksittäistä muutosta. Näillä muutoksilla ei ollut vaikutusta strategiseen hallitusohjelmaamme”, Sipilä sanoi ministerivaihdoksiin viitaten. Hän rinnasti perussuomalaisissa tapahtuneen muutoksen niihin:

”Ei ole nyt käsittelyssä olevalla parlamentaarisen pohjan muutoksellakaan.”

Sipilä myös korosti, miten nopeasti talous nyt kasvaa.

”Tehdyn ratkaisun seurauksena hallituksella on nyt kaksi vuotta aikaa jatkaa talouden tervehdyttämistä. Emme halunneet vaarantaa tätä kehitystä”, Sipilä sanoi.

”Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen, ja sellainen meillä nyt on.”

Hän korosti Suomen EU-jäsenyyden merkitystä.

”Suomen tavoitteena on sääntöperusteinen ja toimiva euroalue, jossa jokaisella jäsenvaltiolla itsellään on ensisijainen vastuu omasta”, Sipilä sanoi. ”Suomi on aktiivinen, käytännönläheinen ja ratkaisuhakuinen jäsenvaltio.”

Rkp:n Anna-Maja Henriksson ei tätä uskonut. Hänen mukaansa ”uusvanha hallituspohja merkitsee sitä, että Sampo Terho trioministerinä jatkaa Eurooppa-politiikan jarruttamista niin paljon kuin kehtaa”.

Trioministereitä on kolme, Sipilä, Orpo ja nyt Terho. Ennen perussuomalaisten hajoamista kolmas trioministeri oli silloinen puolueensa puheenjohtaja Timo Soini.

Uusi vaihtoehto -ryhmän puheen pitänyt Simon Elo vannoi uskollisuutta hallitusohjelmalle ja korosti hallituksen saavutuksia.

Keskustan ryhmäpuheen pitänyt Antti Kaikkonen toivoi, että kaikilla säilyisi maltti ”niin tässä salissa kuin seinien ulkopuolella”.

Kaikkosen mukaan kynnys uusiin vaaleihin on korkea, eivätkä hajotusvaalit ole mikään mielipidekysymys.

”Ensisijaista on löytää istuvasta eduskunnasta enemmistö. Tässä pääministerin johdolla myös onnistuttiin”, Kaikkonen sanoi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ryyditti keskustelua osaltaan jo lauantaina. Hän pohdiskeli muun muassa Kainuun Sanomissa, että hallitus olisi voinut jättää viime viikon alussa myös eronpyynnön.

Näin oli alkuviikosta käydäkin, mutta Sipilä päättikin neuvotella jatkon perussuomalaisten eduskuntaryhmästä eronneen Uuden vaihtoehdon kanssa.

”Tämä on enempi yksityisajattelua, mutta taisin olla vähän sitäkin mieltä, että siinä tilanteessa hallituksen eronpyyntö olisi voinut olla paikallaan”, Niinistö sanoi Kainuun Sanomien mukaan.

Niinistön pohdiskeluun vedottiin eduskunnassa. Lindtman piti sitä kovana ja poikkeuksellisena.

”Sen pitäisi pysäyttää meidät kaikki tässä salissa”, Lindtman sanoi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz arvioi, että Niinistö valtakunnan unilukkarina pohdiskelee hallituskriisin asetelmia nyt moraaliselta ja poliittiselta kantilta.

”Niinistö taitavana juristina ja entisenä perustuslaki­valiokunnan puheenjohtajana tietää, että muodollista juridista syytä hallituksen eroanomukselle ei ollut”, Zyskowicz sanoo.

Hän muistuttaa, että hallituksen tuki eduskunnassa ei ole edes tarkkaan selvillä. Kaksi perussuomalaisista eronnutta kansanedustajaa, Arja Juvonen ja Veera Ruoho eivät ole vielä liittyneet mihinkään muuhun ryhmään.

”Poikkeuksellisesti ei siis tarkkaan tiedetä, kuinka suuri on hallituksen tuki eduskunnassa. Se näkyy tiistaina iltapäivällä, kun luottamuksesta äänestetään.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  4. 4

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  5. 5

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  6. 6

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  7. 7

   Republikaani­senaattorit julkistivat korvaajansa Obamacarelle – käytännössä lakiesitys siirtäisi rahaa köyhien terveydenhuollosta rikkaiden verohelpotuksiin

  8. 8

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  9. 9

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  6. 6

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  7. 7

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää