Valikko
Politiikka

Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

Työministeri Jari Lindströmin entinen erityisavustaja Sakari Puisto halusi pyyhkiä yli kahden somalitaustaisen kansalaisjärjestöjen avustukset. ”Puisto ylitti toiminnallaan sen rajan, mitä olemme pelänneet Halla-ahon porukoiden tekevän”, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

Työ- ja elinkeinoministeriön virkakunta on kokenut joutuneensa kovan poliittisen ohjauksen kohteeksi.

Virkamiehet yllättyivät, kun työministeri Jari Lindströmin erityisavustaja puuttui heidän työhönsä ilman perusteita esimerkiksi yhdenvertaisuudesta välittämättä.

Tapaus sattui jo tammikuussa, mutta virkamiehet kertovat siitä julkisesti vasta nyt.

Kyseessä on tapaus, jossa työministeri Lindströmin silloinen erityisavustaja Sakari Puisto (ps) yritti vaikuttaa poliittisella ohjauksella kansalaisjärjestöjen saamiin avustuksiin.

Maahanmuuttoon vastahankaan suhtautuva Puisto yritti tammikuussa poistaa virkamiesten valmistelemalta listalta muun muassa somalijärjestöjen avustukset kotouttamistoiminnasta.

Avustuksilla järjestöt auttavat maahanmuuttajalapsia, -nuoria ja -äitejä selviytymään arjestaan.

Työministeri Jari Lindström sanoi HS:lle maanantaina eduskunnassa, että tiesi Puiston toiminnasta. Hänen mukaansa avustaja ei toiminut omavaltaisesti.

”Tämä on ihan normaalia toimintaa. Halusimme kysyä, millä perusteella avustuksia jaetaan. Sakari teki niin kuin avustajan kuuluu tehdä, kysyi miksi näin, ja virkamiehet vastasivat”, Lindström sanoo.

Hänen mukaansa Puiston ja virkamiesten välille tuli ”pientä hankausta”, jonka jälkeen Puisto kertoi virkamiesten vastahangasta Lindströmille.

Tämän jälkeen Lindströmin mukaan pidettiin yhteinen palaveri ja käytiin virkamiesten perustelut läpi.

”He kertoivat, miten voidaan tässä edetä, ja niin edettiin. Tässä ei ollut mitään dramatiikkaa. Ihmettelen kansliapäällikön ulostuloa, että tässä olisi ollut jokin pöyristyminen. Minulle se ei välittynyt missään vaiheessa, vaan se oli asiallinen keskustelu erityisavustajan ja virkamiesten kanssa minun huoneessani”, Lindström sanoo.

Lindströmin mukaan asia on loppuunkäsitelty. Hänen mukaansa välit kansliapäällikkö Jari Gustafssonin kanssa ovat ”mutkattomat”.

MTV:lle asiaa kommentoinut Puisto kertoo noudattaneensa vain käskyjä.

”Sen verran voin sanoa, että en ole lähtenyt mitään sooloilemaan vaan olen noudattanut käskyjä”, Puisto sanoo MTV:lle.

Avustuksia esitettiin TEM:n maahanmuuttojohtajan Sonja Hämäläisen mukaan yhteensä 12 järjestölle.

”Erityisavustajat saavat virkamiesten esitykset tiedoksi. Puisto kävi listat tarkoin läpi ja halusi poistaa avustukset kuudelta järjestöltä. Kaksi näistä oli somalitaustaisia, Hämäläinen kertoo.

Hämäläinen hämmästyi ja soitti asiasta Puistolle.

”Sanoin, että avustusten poisto ilman selkeää objektiivista perustetta on kotouttamisen tavoitteiden ja hakijoiden yhdenvertaisen kohtelun kannalta arveluttavaa. Koska Puiston perustelut eivät minulle auenneet, vein asian eteenpäin osasto- ja kansliapäällikölle.”

Yleensä erityisavustajat toimivat oman ministerinsä mandaatilla ja ohjauksessa.

Avustaja Puisto ei halua kommentoida asiaa. Etenkään kun perussuomalaisten jakautumisen yhteydessä Puisto muuttui entiseksi erityisavustajaksi. Puisto edustaa perussuomalaisia, mutta Lindström erosi perussuomalaisista ja liittyi Uuteen vaihtoehtoon eli Siniseen tulevaisuuteen.

Lopputulos alkuvuoden tapauksessa oli, että yksi somalijärjestö pudotettiin pois listalta virkamiesten uuden ”kokonaisharkinnan” jälkeen. Virkamiesten mukaan Puisto kuitenkin hermostui, koska virkamiehet eivät muuttaneet avustuksia niin kuin hän ohjeisti vaan loput järjestöt pysyivät listalla.

TEM:n ylin virkamies eli kansliapäällikkö Jari Gustafsson piti Puiston toimintaa pöyristyttävänä.

Gustafsson ja työministeri Lindström joutuivat käymään tapauksen jäljiltä keskustelun poliittisen ohjauksen rajoista ja raameista.

”Lindström totesi minulle, että virkamiehet eivät tee niin kuin ministeri käskee. Hän myös sanoi, että poliittinen ohjaus pitää ministeriössä saada kuntoon: eli jos he sanovat jotain, niin näin täytyy tehdä.”

”Kerroin Lindströmille, että virkamiesten ohjaus kulkee aina kauttani. Kerroin, että poliittiset avustajat eivät voi, eikä heillä ole edes oikeutta mennä kertomaan yksittäiselle virkamiehelle, mitä pitäisi muuttaa. Käskyn täytyy tulla aina minulta”, Gustafsson sanoo.

Tieto tapahtumien kulusta on Gustafssonin ja Hämäläisen antamien lausuntojen varassa, koska Lindström ei asiaa kommentoi. Lindström viestitti vain sihteerinsä välityksellä, että ”asiasta käytiin ihan rakentava keskustelu, jonka jälkeen päädyttiin ratkaisuun”.

Gustafssonin mukaan Lindström kuitenkin ymmärsi asian alaistaan paremmin.

”Kyllä vaikutusyritykset tämän keskustelun jälkeen loppuivat. Lindströmin kanssa ministeriössä on ylipäänsä pärjätty aina hyvin, jopa hankalissa maahanmuuttajien kotoutusasioissa.”

Gustafsson korostaa, että avustuspäätökset ovat harkinnanvaraisia, eikä Puisto toimillaan rikkonut lakia.

”Puistolla oli agenda, jota hän halusi toteuttaa. Puiston takia jouduimme ministeriössä kuitenkin miettimään, mihin asti virkamiehet hyväksyvät poliittista ohjausta. Se on meille paljon suurempi periaatteellinen asia kuin työjärjestyksen ohitus.”

Puisto itse ei halua aikaisemmin kommentoida asiaa millään tavalla HS:lle.

”En halua sanoa tästä yhtään mitään. Minulla on työsuhde juuri päättymässä. En varmuuden vuoksi sano nyt mistään mitään. ”

Puisto menetti työnsä juhannuksen alla perussuomalaisten kahtiajaon yhteydessä.

Kansliapäällikkö Gustafssonin mukaan ministeriössä pitää toki aina ottaa poliittista ohjausta vastaan. ”Mutta jos poliittinen ohjaus alkaa sotia virkamiesten etiikkaa ja oikeudentuntoa vastaan, moni voi joutua tilanteeseen, että ei halua niin sanotusti tehdä enää kruunulle töitä.”

Puiston tapaus on Gustafssonin mukaan toistaiseksi ainoa vaikuttamisyritys, josta hän itse on ministeriössään kuullut.

”Yksikin tällainen tapaus on tietysti jo liikaa. Suomessa on maailman lahjomattomin virkamieskunta ja se perustuu virkamiesten syvään oikeudentuntoon. Eivät virkamiehet toimi vain niin, että käsky on käsky ja se toteutetaan. Meillä on vahva oma etiikka.”

”Puisto ylitti toiminnallaan sen rajan, mitä me olemme pelänneet Halla-ahon porukoiden tekevän. Virkamiehet ovat toiminnassaan sitoutuneet puolustamaan länsimaisia arvoja, eritoten ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa, eikä niitä voi sivuuttaa poliittisen johdon käskyillä”, Gustafsson painottaa.

Hän myöntää ministerin aseman ylimpänä päällikkönä, mutta muistuttaa rajoista.

”Ministeriö on päällikkövirasto ja ministerillä on päällikkönä tietysti oikeus puuttua päätöksiin, jotka on delegoitu työjärjestyksen mukaan virkamiehille. Mutta pitää ymmärtää, kuinka pitkälle voi poliittista ohjausta viedä. Ei se voi ulottua enää yksittäisiin avustuspäätöksiin ja väestöryhmiin asti.”

Halla-aholaisten tulo ministereiksi olisi Gustafssonin mukaan johtanut virkakunnassa vähintään syvään itsetutkiskeluun, jopa joukkoeroon.

”Se olisi voinut johtaa jopa samanlaiseen irtisanomisilmiöön johtavien virkamiesten keskuudessa kuin on nähty nyt Donald Trumpin aikana Yhdysvaltojen hallinnossa.”

HS yritti kysyä Lindströmiltä toistuvasti sekä ennen juhannusta että vielä juhannuksen jälkeen maanantaina, toimiko Puisto oma-aloitteisesti vai ministerin kehotuksesta, kun hän halusi pyyhkiä avustuksia muun muassa somalijärjestöiltä pois.

”Ei siis mitään oma-aloitteista, vaan yhdessä pohtien”, oli Lindströmin sihteerin välittämä viesti.

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset
 • Maahanmuutto
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  2. 2

   Elina Jyväs 1977–2017

  3. 3

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Kotihälytysten ykkönen on Kontula, häiriökäyttäytyminen keskittyy Kluuviin – katso HS:n hakukoneesta, millaiset tehtävät työllistävät poliisia omilla kotikulmillasi

  6. 6

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  7. 7

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  8. 8

   Masennus näkyy aivoissa – tunteille tärkeä valkea aine on masentuneilla heikentynyt

  9. 9

   Helsingin ja Tallinnan välillä matkustetaan pian jo yli 9 miljoonaa kertaa vuodessa, mutta mennäkö nopeasti, hitaasti vai halvalla? – HS selvitti lomailijoiden vaihtoehdot

  10. 10

   Vain oikea palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa – ei sosiaaliturvaa vastaan tehtävä pakkotyö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  5. 5

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  8. 8

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää