Politiikka    |   Lauantaivieras

Halla-aho ei pidä itseään epä­empaattisena: ”Koen hyvin voimakkaasti, kun johonkin ihmiseen kohdistuu epäoikeuden­mukaisuuksia”

Perussuomalaiset hakee presidentinvaaleista vastakkainasettelua, sanoo puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Perussuomalaisista aiotaan erottaa muutamia jäseniä, hän kertoo.

Perussuomalaiset asettaa oman presidenttiehdokkaan, kysymys on enää, kenet.

Vielä kesäkuun 10. päivänä Jyväskylän puoluekokouksessa Jussi Halla-ahon kanta oli, ettei omaa ehdokasta kannata asettaa presidentti Sauli Niinistön ollessa ehdolla. Puolue voisi asettua tukemaan Niinistöä.

Seuraavana päivänä päätös presidenttiehdokkaan asettamisesta vietiin hänen ehdotuksestaan puoluekokoukselta puoluevaltuustolle.

Kun Niinistö kritisoi perussuomalaisten puheenjohtajaksi valittua Halla-ahoa ja puolueen muita johtajavalintoja jo samana iltana, tuli ilmeiseksi, ettei Niinistön tukeminen ole mahdollista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Halla-aho ei sano vielä ehdokasnimiä, mutta on selvää, että vaaleihin käynee joko hän itse tai varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari. Perussuomalaisten puoluehallitus kokoustaa heinäkuun alussa ja esittää puoluevaltuustolle ehdokkaan nimeä. Puoluevaltuusto tekee lopullisen valinnan lomien jälkeen.

Samalla on selvää, että Halla-aho – tai siis perussuomalaiset – haluaa vaalikeskusteluista äänitorven maahanmuuttovastaisille ajatuksille.

Puolue ei lähde tekemään perinteistä kampanjaa, Halla-aho sanoo.

”Koska on tapahtunut jakautuminen puoluekentässä, perussuomalaiset vastaan kaikki muut, näemme, että ehdokkaallamme on mahdollisuus tuoda keskusteluun jäsenistöämme kiinnostavia asioita.”

Vastakkainasettelun aika ei todellakaan ole ohi. Perussuomalaisista irronneen Sinisen tulevaisuuden Halla-aho näkee ryhmänä, jonka ainoa agenda on pitää ministerit asemissaan.

Pelko perussuomalaisten jakautumisesta puoluekokouksen jälkeen oli aito, Halla-aho sanoo. Sitä ei hänen mukaansa ole tapahtunut.

”Vahinko on aika lailla rajoittunut eduskuntaan.”

Muutama ihminen todennäköisesti erotetaan puolueesta, mutta kyse on yksinumeroisesta luvusta. Puoluekokouksessa kannettuja pinssejä ei käydä läpi.

”Mutta on selvä, että jos esimerkiksi piirijärjestöissä johtavat ihmiset julistavat tukensa kilpailevalle liikkeelle, se on puoluetta vahingoittavaa toimintaa ja erottamisperuste.”

Halla-aho näkee perussuomalaiset kansallismielisenä puolueena, joka asettaa suomalaisten ja Suomen edun etusijalle.

Puolue ajaa tiukennuksia maahanmuutto- ja Eurooppa-politiikkaan. Esimerkiksi perheenyhdistämisen ja kansalaisuuden saamisen kriteerejä tulisi tiukentaa.

Pakolainen tai humanitaarista suojelua nauttiva voi saada Suomen kansalaisuuden neljän vuoden asumisen jälkeen. Se on Halla-ahon mukaan liian lyhyt aika. Asumisaikaa ja kielitaitovaatimuksia kansalaisuuden saamiseksi pitäisi yleisesti tiukentaa.

Halla-aho puhuu kulttuuristen ja etnisten ryhmien kasautumisesta ja gettoutumisesta, jos sosiaaliturvajärjestelmä ei kannusta ihmisten ”omavaraistumista”.

”Meillä on väestöräjähdyksen luoma ja kiihdyttämä muuttopaine. Tämä ongelma ei mene mihinkään, joten sen suhteen täytyy tehdä poliittisia ratkaisuja.”

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa myös viharikosten määrä Suomessa kasvoi vuonna 2015. Halla-ahon lisäksi perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teuvo Hakkaraisella on tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Nyt he ovat kansallismielisen puolueen johtajia.

Jyväskylän puoluekokouksessa esitettiin käsitervehdyksiä, väitti kansanedustaja Tiina Elovaara (uv) kesäkuussa. Tilaisuudesta esiin tuoduista todisteista ei saatu asiassa selvyyttä. Halla-aho syytti Elovaaraa valehtelusta.

Uusnatsistinen Suomen vastarintaliike (SVL) kampanjoi puoluekokouksen ulkopuolella, mutta Halla-ahon mukaan heidät hätisteltiin pois.

Haittaako Halla-ahoa se, että hänet ja puolue liitetään sellaiseen kansallismielisyyteen, jota vaikkapa 1930-luvulla nähtiin?

”Kaikki täysjärkiset ihmiset tietävät, että meillä ei ole mitään tekemistä vastarintaliikkeen kaltaisten rikollisjärjestöjen kanssa. Luulen, että omille tätä on ihan turha selittää. Sitä on oikeastaan ihan turha selittää myöskään vastapuolelle, koska selityksiä ei uskota.”

Entä natsisympatioihin liittäminen?

”En tunne ketään, jolla olisi natsisympatioita”, Halla-aho vastaa. Hänen puoluetoverinsa, kansanedustaja Olli Immonen on poseerannut yhdessä vastarintaliikkeen jäsenten kanssa Eugen Schaumanin haudalla.

Halla-ahon mukaan kysyntää maahanmuuttovastaiselle poliittiselle liikkeelle on ollut pitkään. Hän itsekin sai viime eurovaaleissa yli 80 000 henkilökohtaista ääntä.

”Ongelma on ollut liikkeen omassa uskottavuudessa. Tämä pätee kaikkiin eurooppalaisiin maihin. Ihminen haluaa, että puolue ja ihmiset, jota hän äänestää, ovat sellaisia, mihin hän pystyy häpeämättä samaistumaan.”

”Siinä meillä on paljon kehitettävää omassa toiminnassamme ja puolueessamme.”

Luontevimpia yhteistyökumppaneita puolueelle Euroopassa olisivat ruotsidemokraatit ja Tanskan kansanpuolue, Halla-aho sanoo. Vuoden 2019 eurovaalien jälkeen pohjoismaisten populistipuolueiden tulisi olla samassa ryhmässä europarlamentissa.

Kun kärjessä ovat maahanmuuttoteemat, ovatko muut teemat täysin toissijaisia? Onko puolueelle esimerkiksi yhdentekevää, paljonko yhteisö- tai arvonlisävero on?

Ei, mutta:

”Pystymme tulemaan toimeen sekä korkean että matalan verotuksen kanssa, kunhan menopuolella omaksutaan kansallismielinen lähestymistapa.”

Työllisyydestä puhuttaessa huomaa, että työmarkkinapuhe on tarttunut Halla-ahoonkin. Palkkojen on joustettava, koska valuutta ei niin tee. Täytyy lisätä näkemystä siitä, että on yhteinen hiili, johon puhaltaa.

Pienyrittäjiin ja työtä tekevään keskiluokkaan pitää kiinnittää huomiota. Jos joustoa edellytetään heiltä, tavoitteet täytyy ottaa vakavasti myös ylemmissä tuloluokissa ja julkisen rahan käytössä.

Tulee näissä puheissa esiin myös se perussuomalainen pohjavire, kiertoilmaisun kautta.

”Julkinen rahankäyttö täytyy priorisoida sellaisella tavalla, jonka veronmaksaja voi hyväksyä.”

Onko tiettyjä puolueita, joiden kanssa perussuomalaiset voisi erityisesti lähteä edistämään tavoitettaan?

”Sitä on ihan turha sanoa, koska siitä seuraa se, että nämä nimeämäni potentiaaliset kumppanit irtisanoutuvat välittömästi kaikesta yhteistyöstä perussuomalaisten kanssa.”

Kriisien ja konfliktien syntysijoilla Halla-aho lähtisi parantamaan ihmisten elinoloja kaupankäynnin kautta.

”Pitäisi mennä bisnes edellä ja rakentaa ratkaisuja, jotka hyödyttävät kaikkia osapuolia. Luopua perinteisestä eurooppalaisesta kehitysyhteistyöajattelusta, jossa eurooppalaiset kokevat maksavansa velkaa ja ostavat itselleen hyvää omatuntoa lahjarahalla.”

Pakolaisleireille ja lähtömaihin pitäisi hänen mukaansa luoda enemmän tuotantoa ja kevyttä teollisuutta. Samalla EU:n tulisi keventää tuontitulleja ja kauppapolitiikkaansa, jolloin kehitysmaat voisivat tulla tuotteineen Euroopan markkinoille, Halla-aho sanoo.

”Siten vähenisi pakottava tarve lähteä Eurooppaan, missä he empirian valossa hyvin todennäköisesti päätyvät suurkaupunkien lähiöihin syrjäytymään.”

Rauhanneuvotteluihin Halla-aho suhtautuu pessimistisesti.

Jugoslavian hajoamissotien ratkaisut tai Martti Ahtisaaren johtamat toimet Namibiassa 1980-luvulla hän nostaa hyvinä esimerkkeinä, mutta parin viime vuosikymmenen tapahtumat eivät sellaisia ole. Arabikevääseen ja demokratiakehitykseen on Halla-ahon mukaan Euroopassa suhtauduttu naiivisti.

”Eri kansoille on löydettävä itselleen sopivia kansallisia ratkaisuja. Eurooppalainen yhteiskunta on usean tuhannen vuoden jatkumossa syntynyt olotila, eikä sitä voida siirtää sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole orgaanista pohjaa sellaiselle järjestelmälle.”

Palataan vielä presidentinvaaleihin. Kuka perussuomalaisten presidenttiehdokas onkaan, hän joutuu puhumaan paljon Venäjästä.

Suomen tulisi Halla-ahon mukaan tehdä ratkaisu, missä sen kuuluisi olla. Hän veisi Suomen Natoon. Nykytilanne on hänen mukaansa kaikista huonoin.

”Nyt Suomi hankkii läntisestä integraatiosta kaikki haitat ja assosioituu hyvin voimakkaasti Natoon, mutta kieltäytyy puolustusyhteistyöstä ja hankkimasta itselleen turvallisuuspoliittista selkänojaa.”

Välttämättä Natoon liittyminen ei nykytilanteessa ole realismia Suomen maantieteellisestä sijainnista johtuen. Puhe Nato-optiosta on kuitenkin hänen mukaansa vastuutonta.

”Se, että meillä olisi jokin jatkuvasti avoinna oleva Nato-ovi, semmoiset puheet pitäisi lopettaa. Se on epämiellyttävän keskustelun lakaisemista maton alle ja siirtämistä tuonnemmaksi.”

Viisi kysymystä Jussi Halla-aholle:

1 Kuka on ammatillinen esikuvasi?

”En osaa vastata tuohon. On paljon ihmisiä, joissa on arvostettavia ominaisuuksia tai jopa kokonaisuutena arvostan, mutta en pysty nimeämään yhtä ihmistä.”

2 Minkä kirjan luit viimeksi?

”J.R.R. Tolkienin Kullervon tarinaa, eli Tolkienin nuorena kirjoittamaa variaatiota Kalevalan Kullervon tarinasta ja siihen liittyvää kirjallisuuskriittistä analyysiä. Se oli hyvin mielenkiintoista.”

3 Mistä aiheesta voisit puhua vaikka koko yön?

”Historiallisesta kielitieteestä. Se on aihe, joka yhdistää minua ja vaimoani, ja joka on meille hyvin luontainen keskustelunaihe ollut aina. Se jaksaa kiihottaa mieltä ja siitä on mukava keskustella.”

4 Miten kotitaustasi on vaikuttanut poliittiseen ajatteluusi?

”Otan sekä itseeni että varsinkin muihin kohdistuvat epäoikeudenmukaisuudet hyvin raskaasti. Minua joskus pidetään epäempaattisena ihmisenä, mutta en tunnista sitä lainkaan itse. Koen hyvin voimakkaasti, kun johonkin ihmiseen kohdistuu epäoikeudenmukaisuuksia. Se on tullut omasta henkilöhistoriastani.”

5 Mikä on parasta Suomen kesässä?

”Pyöräily hiljentyneessä kaupungissa.”

Kuka?

Jussi Halla-aho


  46-vuotias perussuomalaisten puheenjohtaja. Syntyi Tampereella 27.4.1971.

  Naimisissa, asuu Helsingin Eirassa.

  Viisi lasta, joista neljä vaimonsa Hilla Halla-ahon kanssa.

  Koulutus: Filosofian tohtori, väitteli 2006 kirkkoslaavin kielestä.

  Europarlamentaarikko vuodesta 2014 ja Helsingin kaupunginvaltuutettu vuodesta 2008. Ollut perussuomalaisten kansanedustajana 2011–2014.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset
 • Puoluepolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  6. 6

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  7. 7

   Lude tekee kodista kauhean – asukas kertoo painajaisesta Töölössä

  8. 8

   Ihan tavallista seksiä on turha vähätellä – Liian suuret odotukset voivat johtaa pettymyksiin

  9. 9

   Voimakas maanjäristys ravisteli Meksikon keskiosia – useiden kymmenien kerrotaan kuolleen, järistys runnoi taloja myös miljoonakaupunki Méxicossa

  10. 10

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  4. 4

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää